HD skickar första Ipred-fallet till EU:s domstol

Högsta domstolen meddelade på torsdagsförmiddagen sitt beslut att skicka ner Sveriges första ipred-fall till EU-domstolen. I och med att fallet är prejudicerande dröjer det länge innan någon upphovsrättsinnehavare kan få ut identiteter bakom ip-nummer till misstänkt illegala fildelare.

– Det är glädjande att HD fattade det här beslutet och att ipred-lagen nu kommer under belysning i EU-domstolen. Det är en seger för integritetsinressena, säger Ephones advokat Peter Helle till DN.se

Det handlar om fem ljudboksförlag mot bredbandsoperatören Ephone. Fallet gick förlagens väg i tingsrätt, men hovrätten dömde till Ephones fördel. I början av juni skrev Högsta domstolen ett utkast till en begäran om ett så kallat förhandsavgörande i EU-domstolen. Under sommaren har de berörda parterna yttrat sig om det, men Högsta domstolen behöll alltså sin begäran.

HD anser att rättsläget i Sverige är oklart när det gäller Ipred, eventuellt krockar den svenska lagen med EU:s datalagringsdirektiv.

I och med att frågan nu skickas ner till EU-domstolen kan det dröja länge innan något ipred-fall i Sverige kan nå sin slutgiltiga dom. Det kan handla om ett par år.

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, säger att han skulle ha blivit förvånad om HD hade dragit sig tillbaka och inte skickat ärendet till EU-domstolen.

– Det här har varit viktigt att utreda om ipred är riktig ur hänsyn till integriteten, alltså om bredbandsoperatör ska behöva lämna ut sina uppgifter till någon med privata intressen. Egentligen ska ju sådant skötas av polisen. Detta var något som man kan tycka avfärdades lite väl enkelt av tings- och hovrätt, säger Peter Helle.


Förhoppningsvis skrotas Ipred-lagen under tiden som det tar för EU:s domstol att fatta beslut i Ephone-fallet. Alliansens beslut om att flytta över polisens arbete till Antipiratbyrån och underhållsindustrin är ju så dum så jag hoppas att politikerna själva upptäcker det. Skulle man kunna hoppas på att även underhållningsindustrin under tiden kommer på att det är bättre att ge sina kunder det de vill ha istället för att jaga dem?

Läs hos Opassande som har koll på det här med fildelning: Fildelning är inte skadligt och bör således legaliseras

Kolla även på DN vad partierna tycker om upphovsrätten och Ipred.


Fler som bloggat: MiNi, Fredrks BloggKunskapssamhället, HAX, Karl Sigfrid, Ipse Cogita!, Beelzebjörn, Zackrisson, Radikalen

Media: SvD, SR, PC, IDG, NyTeknik

ppbanner


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: toledomahn

STOR seger för PP som har haft rätt hela tiden om att detta skall prövas i EU-domstolen!

2010-09-16 @ 17:39:56
Postat av: Roger

Låt oss ta av hatten en kort stund för ePhone som betalt dyra pengar för att hyra in Helle o Moström för att försvara våra rättigheter.Det tog 1,5 år och tre domstolar innan någon förstod.2010-09-18 @ 00:11:41
Postat av: perdre du poids rapidement

Your post is informative. Safety is really necessary, great post about this subject, thank you for sharing.

Postat av: birkenstock shoe on sale

Your views truly open my mind.

2011-05-17 @ 05:55:02
URL: http://www.usabirkenstocks.com
Postat av: hermes

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1029.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1028.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1027.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1026.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1025.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1024.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1023.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1022.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1021.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_244.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_243.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_242.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_241.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_240.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_239.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_238.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_237.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_236.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_235.html

2011-07-01 @ 05:10:03
URL: http://www.replicain.com
Postat av: fdfdf

<a href="http://kmstores.wordpress.com">karen millen dresses</a> <a href="http://wholesalekm.wordpress.com">dresses at karen millen</a> <a href="http://karenmillencoats.wordpress.com">karen millen clothes</a> <a href="http://kmstores.blog.com">karen millen sale</a> <a href="http://karenmillencoats.blog.com">outlet karen millen</a> <a href="http://kmstores.blogspot.com">karen millen outlets</a> <a href="http://wholesalekm.blogspot.com">karen millen coat</a> <a href="http://karenmillencoats.blogspot.com">karen millen coats</a> <a href="http://designerfashionshop.wordpress.com">discount karen millen</a> <a href="http://desigernfashionshop.blogspot.com">karen millen dresses on sale</a>

2011-07-04 @ 11:31:49
Postat av: perdre du poids

I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

2011-07-06 @ 18:57:30
URL: http://maigrirsansregime.info
Postat av: helen

Jag tror att göra denna sak inte är så illa som att döda någon, det är därför jag inte är i enlighet skicka de svenska IPRED till domstolen.

2011-08-23 @ 15:40:58
URL: http://www.asigurare-asigurari.com
Postat av: helen

Jag tror att göra denna sak inte är så illa som att döda någon, det är därför jag inte är i enlighet skicka de svenska IPRED till domstolen.

2011-08-23 @ 15:42:47
URL: http://www.asigurare-asigurari.com
Postat av: bounce house

HD anser att rättsläget i Sverige är oklart när det gäller Ipred, eventuellt krockar den svenska lagen med EU:s datalagringsdirektiv.2011-11-04 @ 03:11:36
URL: http://www.yginflatable.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.