En "fildelares" skrämmande historia

Idag kör dag 2 i rättegången med The Pirate Bay igång. En sorglig historia som tagit stora resurser och kostat massor för oss skattebetalare. Målet handlar om fildelning, men de åtalade är inte dömda för det, utan de är dömda i tingsrätten för tillgängliggörande av en sökmotor. Förvisso kan man genom denna sökmotor finna upphovsrättsskyddat material men det kan man via andra sökmotorer också.

Det finns ingen statistik som är byggd på undersökningar som kan bevisa att fildelning skadar, tvärtom sägs det om och om igen det motsatta.
Trots det ger samhället större och större resurser till nöjesindustrin i sin jakt på fildelare och om den här berättelsen som dök upp på Flashback igår är sann, då har det gått riktigt illa. Den är faktiskt riktigt sorglig.
Jag var visst med i Scenen (En historia från den misstänkte i Eslöv)

Hej alla glada fildelare! Jag sitter nu här på biblioteket och skriver, eftersom polisen för ca 3 veckor sedan tog min dator i beslag. Vad kan jag vänta mig nu? Bör jag skaffa mig en advokat? Jag har många frågor men kan bara vänta på svaren, ni kanske kan hjälpa mig med vissa av dem? 

Låt mig ta historien ifrån början!

Jag vaknade tidigt på morgonen av att någon ringde på min mobil. Personen i luren verkade stressad, och sa åt mig att jag bör öppna min dörr för annars kommer den att bli nedsparkad av polisen. Yrvaken som jag var, fattade jag ingenting av samtalet, men ca 2 min senare låter det som om att någon sparkar på min dörr. Fortfarande helt yrvaken och vimmelkantig stapplar jag mot dörren och öppnar den bara för att bli påhoppad och kroppsvisiterad av 7 civilklädda poliser. 
De säger inget mer än att jag skall till Malmö. Jag bor för övrigt i Eslöv. Den första frågan som dyker upp i mitt huvud är vad fan är det som händer, vad gäller detta? Men den frågan får jag inget svar på. Jag tar min plånbok och min mobiltelefon, men telefonen får jag inte behålla, en av polismännen rycker den ur min hand. Jag blir ledd till en polisbil utanför och körd till Malmö för att bli förhörd. I bilen till stationen försöker jag att få ordning på mina tankar och försöker komma underfund med vad fan det här gäller. Jag går igenom massa olika scenarion i mitt huvud och försöker att få ordning på mina tankar. Jag frågar mig själv frågor som, har jag dödat någon? Har det hänt något med min fru? Har någon anmält mig för något? Och så slår det mig, serverdatorn i mitt arbetsrum, kan det vara boven i dramat? 
Vi anländer till polisstationen där jag återigen blir visiterad och mina saker blir konfiskerade (hade bara mysbyxor och T-shirt samt min plånbok på mig) Sen blir jag satt i en cell. 
Där får jag sitta i en halvtimme innan jag får komma till förhöret. På förhöret får jag reda på att jag står misstänkt för brott mot upphovsrättslagen! Nu förstår jag att det handlar om datorn i arbetsrummet, och det nätverk den stod uppkopplad till. Jag får en mängd frågor kastade på mig och svarar på alla så gott jag kan. Vissa av frågorna kan jag inte svara på som tex. om jag vet vad uttrycket scenen betyder, om jag vet vad topsites är osv. Jag kommer inte ihåg alla frågor nu. 
Jag erkänner att jag haft en server dator i mitt arbetsrum som varit uppkopplad till ett mindre nätverk, innehållet på nätverket är jag inte säker på men jag tror det innehåller filmer, spel och dylikt. Jag har aldrig laddat upp något på detta nätverk och laddat hem kanske 1 program och någon låt ifrån det. Jag har haft kontakt med 2 medlemmar på nätverket, och låtit dem styra min serverdator. Jag svarar på frågor som gäller irc, msn, facebook, nicknames, ftp osv. innan vi äntligen är klara efter ca 4 timmar. 

Min fru som har blivit hämtad ifrån sitt jobb av civilpoliser kommer och möter mig i polisens entre. Hon har också suttit i förhör, då vårat internet står skrivet på hennes namn. 
Vi båda har en mängd frågetecken, men beger oss hem. Väl hemma ser vi att min frus laptop, min arbetsdator, serverdatorn, 2 externa hårdiskar samt min mobiltelefon är borta. Huset ser ut som ett bombnedslag men annars är allt som det var. Vi tittar på nyheterna och får höra om tillslagen mot scenen i 17 olika länder. Samt 4 ställen i Sverige varav ett i Eslöv! 
Allt känns väldigt orealistiskt och bisarrt. Efter att ha sett nyhetsinslaget känns det som att jag har fått reda på 5 ggr mer än hos polisen. Men det är fortfarande många frågor kvar. 

Men nu tänkte jag berätta lite om mig själv och min bakgrund för att se hur jag hamnade i det här.

Jag är 25 år bor som sagt i Eslöv med min fru. Jag har läst teknik på gymnasiet, alltså spelat mycket dator spel i min ungdom :P och har ett intresse av datorgrafik 3d och 2d. Därav har jag hängt en hel del på forum och irc kanaler där jag har fått hjälp med att lära mig programmen. Jag har läst 3d grafik på en högskola i 2 år och spenderar mycket av min tid framför datorn med att arbeta med 3d, då det är detta jag vill arbeta med. 
Hur kom jag i kontakt med den här servern och dess nätverk? Min bror som köpte datorn och gick med i ett litet nätverk i Skåne med ca 5 medlemmar för att få tillgång till en del filmer och program, hade tröttnat på nätverket i fråga och använde det inte. Hans dator stod och samlade dam i sin garderob. 
Jag fick frågan om jag var sugen på att ta över datorn och nappade då jag såg möjligheten att ha den som en server som jag kunde hosta min hemsida med mina bilder och arbeten på, för att bättra mina chanser att få ett jobb, samt använda som Nas/filserver. 
Jag fick höra om nätverket samt att de personerna som var med i det var rätt kompetenta på datorer. 
Nice, tänkte jag, då kan jag vända mig till dem när jag har några problem! Och så kan jag ladda hem filmer och program, why not! 
När jag fick hem datorn satte jag igång den, anslöt den till mitt internet och gav mitt ip till en av personerna i nätverket. 

(Well jag tar inte illa upp om ni kallar mig för en idiot, det kanske jag är) 

Men jag tänkte att det här är säkert säkrare än att tanka hem ifrån Piratebay. Jag hade blivit lite rädd för de nya lagarna som trätt i kraft trots alla protester, piratpartiet, Fra, Piratebay osv. 

Vem bryr sig om privatpersoner? Pengar styr allt filmjättar med pengar skapar lätt egna regler som måste följas :P Jag skall inte falla in för mycket i den här jargonen! Tjii fick iaf jag! 

Jag försökte ladda hem Photoshop några veckor efter det jag hade varit med i nätverket men fick det inte till att fungera. Massa rar filer och brutna filer gjorde mig irriterad. 
Piratbay eller Gfxnews.ru som jag använde mig av funkade bättre! Torrent tekniken är mycket smidigare och well nätverket hade inte alls så många filer program osv som jag var intresserad av! 

Jag har under mitt liv kanske tankat hem en 20 filmer 30 spel 60 program och aldrig tjänat några pengar på de programmen jag har laddat hem, jag har väl köpt en 15 filmer 20 spel och gått på bio 70 ggr under mitt liv eller något i dessa volymer, saken är att jag alltid sett mig själv som alla andra när det gäller min ”olagliga” aktivitet på internet.

Det som suger just nu är att en stor del av mitt liv är borta. Det suger att ha förlorat 3d scener och bilder som jag har arbetat med i över 5 års tid! För närvarande är jag dessutom arbetslös, så det har blivit väldigt svårt för mig, då jag varken har dator eller telefon att ha kontakt med de jobb jag sökt under den senaste tiden. Men jag får såklart skylla mig själv antar jag?
Till saken hör även att de jobb jag är utbildad till inte finns inom räckhåll längre då det jag har arbetat med, mina bilder min portfolio mina arbeten är borta. Och det är med dessa jag söker mina jobb. Ingen i den branschen jag söker jobb inom anställer någon som inte genom bilder och filmer bevisar vad hon/han kan. Dessutom är mitt cv borta samt massor av dokument. Borta är mina bilder på mitt bröllop, bröllopsresa och massa andra bilder, och vem vet hur mycket mer.

Förmodligen kommer jag inte få tillbaks något av detta! Så det suger fett! Fick höra om de hittar några olagligheter på en hårddisk tar dom sönder den. Så just nu känns det lite kämpigt och detta är innan jag ens har fått något straff!

(Ett exempel om man åker fast för att man tar droger i sin bil genomsöks bilen såklart efter droger. Men efter att den har genomsökts skickar ju inte polisen bilen till skroten)

Vem vet vad jag kommer bli dömd till? hur många filmer och annan skit som fanns på servern har jag faktiskt ingen aning om. Jag använde inte själv nätverket hade det bara igång. 
Men vet att det fanns 2 fulla hårdiskar på 300 gb vardera alltså 600 gb totalt, sen har jag som sagt en del olagliga program på min arbetsdator. Så allt som allt kanske 1 tera byte olagligheter? var av 800 gb som jag inte har använt mig av men delat ut!

Att detta nätverk sedan har varit en del av scenen som det heter och delat ut filer runt hela världen har jag inte haft en aning om. Jag trodde som sagt att jag var med i ett litet oskyldigt ftp nätverk.

Behövde bara skriva av mig lite så här i efterhand då jag samlat mig lite. Och få svar på några av de frågorna jag hade i början av min post. Vad kan jag vänta mig för straff? Bör jag skaffa mig en advokat? Hur lång tid tar sådana här beslut.

Greets/Jojo


Bloggar och media om ipred, fildelning och upphovsrätt:

HAX, Annarkia, Anne KekkiEnsson, Farmor Gun, JRL, Piratvideo

AB, SvD, SvD, JournalistenFokus, SR, NyT, NyT, PC, SR


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: jeffer

Borde vi inte starta en razzia/husrannsakningsjour där vi hjälper attackerade vänner psykologiskt och på annat sätt?

2010-09-29 @ 08:02:24
Postat av: satmaran

Jo om det går till så här så. Jojo som han kallar sig verkar inte ha fått någon info om något av polisen. Jag trodde inte att det var så illa. Även som misstänkt har man rättigheter

2010-09-29 @ 08:23:40
Postat av: Anders Troberg

Egentligen så borde såna här incidenter automatiskt leda till att det går ett larm och det anordnas en improviserad demonstration utanför polisstationen/häktet.

2010-09-29 @ 10:48:10
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: jeffer

Anders: Bra utveckling av razziajour-konceptet - på det viset blir det både försvar (stöd för den attackerade individen), och motanfall.En fortsättning på motanfallsspåret kan vara att fundera på "Scenen 2.0" - hur det skulle kunna se ut - tio gånger större, tio gånger mer aggressiv, superdecentraliserad mm. Här krävs mycket tänk, och sedan mycket handling. Släpp loss svärmen...

2010-09-29 @ 11:26:13
Postat av: Jörgen

7 poliser...Hoppas detta uppmärksammas av alla de som förgäves försöker få polishjälp vid personrån eller dylikt.

"Vi har tyvärr inga resurser att skicka just nu..."2010-09-29 @ 13:42:00
Postat av: humle

Ajjdå,, låter mindre bra..

2010-09-29 @ 13:53:31
URL: http://grux.blogg.se/
Postat av: Rickard

Hörde om ett exempel (skröna eller inte) där en snubbe ringde polisen och sa att det var ngn som försökte bryta sig in i hans hus. Polisen sa att dem just nu inte hade några i området.

Då ringde han upp igen och sa att nu skjutit den som höll på att bryta sig och plötsligt vimla det av poliser i området. När polisen sen undra varför han sagt att han skjutit ngn när det inte var sant så sa han att dem själva hade sagt att inga poliser fanns i området...

Lite lång historia men nu kan man tydligen säga att man fildelar och det vimlar av poliser nästa gång man vill att dem ska komma snabbt.7 poliser för att gripa en snubbe som fildelar. Herregud vi lever verkligen i Orwells 1984.

2010-09-29 @ 14:04:42
Postat av: Micke

Advokat - JA, omedelbart! Säg inte två ord innan du har skaffat advokat.Inte för att en advokat är som advokater i amerikanska filmer utan för att advokaten vet hur systemet funkar och vad som händer och när man ska göra vad.Utan advokat kan du iskallt räkna med att bli r*vkn*ad av systemet.

2010-09-29 @ 14:05:46
Postat av: Mind

Han ska vara glad att han åker dit nu, nu kommer han bara få 1 miljon i böter och fängelse nåt år men om 20 år kommer våra barn att få dödsstraff. Ja om vi inte vänder utvecklingen förstås. Men det tycker inte gammelmedia är särskilt intressant att skriva om.

2010-09-29 @ 14:44:42
URL: http://www.mikaelisaksson.com
Postat av: Anders Troberg

"Advokat - JA, omedelbart! Säg inte två ord innan du har skaffat advokat."Och släpp inte in polisen förrän du talat med advokat. Försök gärna få dit ett oberoende vittne som antecknar allt de tar med sig också, för beslagtagna saker brukar "försvinna".

2010-09-29 @ 17:02:43
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Foo

Hört talas om1) backup av allt, off-site

2) hur korkad får man vara om man lånar ut server åt någon?Du jobbar med datorer men är tydligen helt tappad. Synd att säga det, men du behöver höra det. Tappad eller skyldig.

2010-09-29 @ 19:39:03
Postat av: moncler

Där får jag sitta i en halvtimme innan jag får komma till förhöret. På förhöret får jag reda på att jag står misstänkt för brott mot upphovsrättslagen! Nu förstår jag att det handlar om datorn i arbetsrummet, och det nätverk den stod uppkopplad till. Jag får en mängd frågor kastade på mig och svarar på alla så gott jag kan.

2010-11-05 @ 05:40:20
URL: http://www.moncler4sale.com
Postat av: perdre du poids

I was wondering the similar thing. and identified your web-site by bing, quite a few userful stuff here, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your web page and also add rss. keep us updated.

2011-04-18 @ 20:12:38
URL: http://perdredupoids.weebly.com/
Postat av: cheap jordans

2011 new retro air jordan shoes and popular cheap Jordans! All Jordan on sale.

2011-04-19 @ 10:30:47
URL: http://www.jordanretro.us
Postat av: comment maigrir rapidement

your post in fact aids, right now i get the very same issues, and i have no concept on how you can solve the problem. thankgod i look yahoo and discovered your post, it assists me get rid of my trouble. thanks as soon as againjust one issue, could possibly i paste your article on my weblog? i will add the source and credit to your website.regards!

Postat av: Birkenstock Online

Good article! Thank you so much for sharing this post.

2011-05-17 @ 04:45:00
URL: http://www.birkenstockshoesonline.com
Postat av: hermes

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1029.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1028.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1027.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1026.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1025.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1024.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1023.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1022.html

http://www.replicain.com/html/Birkin_25_1021.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_244.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_243.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_242.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_241.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_240.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_239.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_238.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_237.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_236.html

http://www.replicain.com/html/Shoulder_Birkin_235.html

2011-07-01 @ 05:21:23
URL: http://www.replicain.com
Postat av: wholesale jerseys

Houston Oilers jerseys for Houston Oilers fans, with 100% Quality Guarantee. Free shipping. shop and share your favorite teams jerseys to your friend.

2011-07-02 @ 11:42:11
URL: http://www.peace-jerseys.com
Postat av: medicament pour maigrir

Lovely just what I was searching for. Thanks to the author for taking his clock time on this one.

2011-07-06 @ 18:26:57
URL: http://maigrir-des-cuisses.net
Postat av: maigrir sans regime

Votre poste est terriblement délassant à consulter. Je l’enregistre sur-le-champ dans mes favoris.

2011-07-06 @ 18:27:29
URL: http://maigrirsansregime.info
Postat av: medicament pour maigrir

Je suis ok avec pratiquement tout. Ce site gagnerait vraiment à devenir vraiment révélé.

2011-07-06 @ 18:28:09
URL: http://medicament-pour-maigrir.com
Postat av: perdre des cuisses

I am glad to be one of many visitants on this outstanding site (:, thanks for putting up.

2011-07-06 @ 18:45:18
URL: http://regime-rapide.co
Postat av: maigrir des cuisses

Je raffole feuilleter votre blog! J'espère que mon commentaire pourra être vraiment posté, au passant je n’ai vraiment pas du tout la coutume de poster sur les blogs!

2011-07-06 @ 18:45:47
URL: http://regimerapide.net
Postat av: Alberta

Tack för det här inlägget alltid trevligt artiklar

Postat av: voyance immédiate

Wow, awesome weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your site is fantastic, let alone as} the content material!

2011-07-12 @ 17:24:03
URL: http://tarot-gratuit-en-ligne.com
Postat av: oakley sunglasses

This blog is certainly excellent. Excellent work. For this reason I enjoy of keeping returning to the weblog

2011-07-16 @ 09:12:45
URL: http://www.cheapoakleyonline.com/
Postat av: shoesNB shoes

<strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">New Balance 993</a></strong> The past is <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance shoes</a></strong> just too <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance outlet</a></strong> tired to care. <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">new balance 993 sale</a></strong> Which is why the present is <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance running shoes</a></strong>. New Balance 993 <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/specials.html">new balance coupons</a></strong> better. <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance stores</a></strong> You can walk right up to <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">new balance 993 shoes</a></strong> present and say Boo! <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance shoes</a></strong> and <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-black-p-53.html">new balance 993 black</a></strong> things really <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-navyyellow-p-52.html">new balance 993 navy</a></strong> start to <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">best new balance running shoes</a></strong> jump. <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/specials.html">discount new balance</a></strong> taught this<strong> <a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">mens new balance 993</a></strong> trick to Miss Kim <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance sale</a></strong> and she caught on <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">new balance made in usa</a></strong> fast. <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance online store</a></strong> Edson's short <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-whiteblue-p-54.html">new balance 993 white</a></strong> tales are rooted in<strong> <a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">new balance mr993</a></strong> riddles, conundrums, gnomic sayings,

<strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance shoes sale</a></strong> includes Kafka, Borges, <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">buy new balance shoes</a></strong> Italo Calvino, Henri Michaux, the Sufi poets, <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-c-8.html">mr993 new balance</a></strong> the makers of Zen koans, <strong> <a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-black-p-53.html">new balance mr993 black</a></strong> the old testament prophets, <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-blackgray-p-51.html">new balance mr993bk</a></strong> and even Jesus. <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/">new balance walking shoes</a></strong> All of them used non-rational, <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-gray-p-50.html">new balance mr993 mens grey</a></strong> short symbolic tales <strong><a href="http://www.iamnewbalance.com/specials.html">new balance shoe discount</a> </strong>called <a href="http://www.iamnewbalance.com/new-balance-993-mens-running-training-shoes-charcoal-p-56.html"><strong> new balance 993 charcoal</strong></a> parables, which are chiefly conveyed through paradox.

2011-07-16 @ 16:42:27
URL: http://www.iamnewbalance.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.