En "fildelares" skrämmande historia

Idag kör dag 2 i rättegången med The Pirate Bay igång. En sorglig historia som tagit stora resurser och kostat massor för oss skattebetalare. Målet handlar om fildelning, men de åtalade är inte dömda för det, utan de är dömda i tingsrätten för tillgängliggörande av en sökmotor. Förvisso kan man genom denna sökmotor finna upphovsrättsskyddat material men det kan man via andra sökmotorer också.

Det finns ingen statistik som är byggd på undersökningar som kan bevisa att fildelning skadar, tvärtom sägs det om och om igen det motsatta.
Trots det ger samhället större och större resurser till nöjesindustrin i sin jakt på fildelare och om den här berättelsen som dök upp på Flashback igår är sann, då har det gått riktigt illa. Den är faktiskt riktigt sorglig.
Jag var visst med i Scenen (En historia från den misstänkte i Eslöv)

Hej alla glada fildelare! Jag sitter nu här på biblioteket och skriver, eftersom polisen för ca 3 veckor sedan tog min dator i beslag. Vad kan jag vänta mig nu? Bör jag skaffa mig en advokat? Jag har många frågor men kan bara vänta på svaren, ni kanske kan hjälpa mig med vissa av dem? 

Låt mig ta historien ifrån början!

Jag vaknade tidigt på morgonen av att någon ringde på min mobil. Personen i luren verkade stressad, och sa åt mig att jag bör öppna min dörr för annars kommer den att bli nedsparkad av polisen. Yrvaken som jag var, fattade jag ingenting av samtalet, men ca 2 min senare låter det som om att någon sparkar på min dörr. Fortfarande helt yrvaken och vimmelkantig stapplar jag mot dörren och öppnar den bara för att bli påhoppad och kroppsvisiterad av 7 civilklädda poliser. 
De säger inget mer än att jag skall till Malmö. Jag bor för övrigt i Eslöv. Den första frågan som dyker upp i mitt huvud är vad fan är det som händer, vad gäller detta? Men den frågan får jag inget svar på. Jag tar min plånbok och min mobiltelefon, men telefonen får jag inte behålla, en av polismännen rycker den ur min hand. Jag blir ledd till en polisbil utanför och körd till Malmö för att bli förhörd. I bilen till stationen försöker jag att få ordning på mina tankar och försöker komma underfund med vad fan det här gäller. Jag går igenom massa olika scenarion i mitt huvud och försöker att få ordning på mina tankar. Jag frågar mig själv frågor som, har jag dödat någon? Har det hänt något med min fru? Har någon anmält mig för något? Och så slår det mig, serverdatorn i mitt arbetsrum, kan det vara boven i dramat? 
Vi anländer till polisstationen där jag återigen blir visiterad och mina saker blir konfiskerade (hade bara mysbyxor och T-shirt samt min plånbok på mig) Sen blir jag satt i en cell. 
Där får jag sitta i en halvtimme innan jag får komma till förhöret. På förhöret får jag reda på att jag står misstänkt för brott mot upphovsrättslagen! Nu förstår jag att det handlar om datorn i arbetsrummet, och det nätverk den stod uppkopplad till. Jag får en mängd frågor kastade på mig och svarar på alla så gott jag kan. Vissa av frågorna kan jag inte svara på som tex. om jag vet vad uttrycket scenen betyder, om jag vet vad topsites är osv. Jag kommer inte ihåg alla frågor nu. 
Jag erkänner att jag haft en server dator i mitt arbetsrum som varit uppkopplad till ett mindre nätverk, innehållet på nätverket är jag inte säker på men jag tror det innehåller filmer, spel och dylikt. Jag har aldrig laddat upp något på detta nätverk och laddat hem kanske 1 program och någon låt ifrån det. Jag har haft kontakt med 2 medlemmar på nätverket, och låtit dem styra min serverdator. Jag svarar på frågor som gäller irc, msn, facebook, nicknames, ftp osv. innan vi äntligen är klara efter ca 4 timmar. 

Min fru som har blivit hämtad ifrån sitt jobb av civilpoliser kommer och möter mig i polisens entre. Hon har också suttit i förhör, då vårat internet står skrivet på hennes namn. 
Vi båda har en mängd frågetecken, men beger oss hem. Väl hemma ser vi att min frus laptop, min arbetsdator, serverdatorn, 2 externa hårdiskar samt min mobiltelefon är borta. Huset ser ut som ett bombnedslag men annars är allt som det var. Vi tittar på nyheterna och får höra om tillslagen mot scenen i 17 olika länder. Samt 4 ställen i Sverige varav ett i Eslöv! 
Allt känns väldigt orealistiskt och bisarrt. Efter att ha sett nyhetsinslaget känns det som att jag har fått reda på 5 ggr mer än hos polisen. Men det är fortfarande många frågor kvar. 

Men nu tänkte jag berätta lite om mig själv och min bakgrund för att se hur jag hamnade i det här.

Jag är 25 år bor som sagt i Eslöv med min fru. Jag har läst teknik på gymnasiet, alltså spelat mycket dator spel i min ungdom :P och har ett intresse av datorgrafik 3d och 2d. Därav har jag hängt en hel del på forum och irc kanaler där jag har fått hjälp med att lära mig programmen. Jag har läst 3d grafik på en högskola i 2 år och spenderar mycket av min tid framför datorn med att arbeta med 3d, då det är detta jag vill arbeta med. 
Hur kom jag i kontakt med den här servern och dess nätverk? Min bror som köpte datorn och gick med i ett litet nätverk i Skåne med ca 5 medlemmar för att få tillgång till en del filmer och program, hade tröttnat på nätverket i fråga och använde det inte. Hans dator stod och samlade dam i sin garderob. 
Jag fick frågan om jag var sugen på att ta över datorn och nappade då jag såg möjligheten att ha den som en server som jag kunde hosta min hemsida med mina bilder och arbeten på, för att bättra mina chanser att få ett jobb, samt använda som Nas/filserver. 
Jag fick höra om nätverket samt att de personerna som var med i det var rätt kompetenta på datorer. 
Nice, tänkte jag, då kan jag vända mig till dem när jag har några problem! Och så kan jag ladda hem filmer och program, why not! 
När jag fick hem datorn satte jag igång den, anslöt den till mitt internet och gav mitt ip till en av personerna i nätverket. 

(Well jag tar inte illa upp om ni kallar mig för en idiot, det kanske jag är) 

Men jag tänkte att det här är säkert säkrare än att tanka hem ifrån Piratebay. Jag hade blivit lite rädd för de nya lagarna som trätt i kraft trots alla protester, piratpartiet, Fra, Piratebay osv. 

Vem bryr sig om privatpersoner? Pengar styr allt filmjättar med pengar skapar lätt egna regler som måste följas :P Jag skall inte falla in för mycket i den här jargonen! Tjii fick iaf jag! 

Jag försökte ladda hem Photoshop några veckor efter det jag hade varit med i nätverket men fick det inte till att fungera. Massa rar filer och brutna filer gjorde mig irriterad. 
Piratbay eller Gfxnews.ru som jag använde mig av funkade bättre! Torrent tekniken är mycket smidigare och well nätverket hade inte alls så många filer program osv som jag var intresserad av! 

Jag har under mitt liv kanske tankat hem en 20 filmer 30 spel 60 program och aldrig tjänat några pengar på de programmen jag har laddat hem, jag har väl köpt en 15 filmer 20 spel och gått på bio 70 ggr under mitt liv eller något i dessa volymer, saken är att jag alltid sett mig själv som alla andra när det gäller min ”olagliga” aktivitet på internet.

Det som suger just nu är att en stor del av mitt liv är borta. Det suger att ha förlorat 3d scener och bilder som jag har arbetat med i över 5 års tid! För närvarande är jag dessutom arbetslös, så det har blivit väldigt svårt för mig, då jag varken har dator eller telefon att ha kontakt med de jobb jag sökt under den senaste tiden. Men jag får såklart skylla mig själv antar jag?
Till saken hör även att de jobb jag är utbildad till inte finns inom räckhåll längre då det jag har arbetat med, mina bilder min portfolio mina arbeten är borta. Och det är med dessa jag söker mina jobb. Ingen i den branschen jag söker jobb inom anställer någon som inte genom bilder och filmer bevisar vad hon/han kan. Dessutom är mitt cv borta samt massor av dokument. Borta är mina bilder på mitt bröllop, bröllopsresa och massa andra bilder, och vem vet hur mycket mer.

Förmodligen kommer jag inte få tillbaks något av detta! Så det suger fett! Fick höra om de hittar några olagligheter på en hårddisk tar dom sönder den. Så just nu känns det lite kämpigt och detta är innan jag ens har fått något straff!

(Ett exempel om man åker fast för att man tar droger i sin bil genomsöks bilen såklart efter droger. Men efter att den har genomsökts skickar ju inte polisen bilen till skroten)

Vem vet vad jag kommer bli dömd till? hur många filmer och annan skit som fanns på servern har jag faktiskt ingen aning om. Jag använde inte själv nätverket hade det bara igång. 
Men vet att det fanns 2 fulla hårdiskar på 300 gb vardera alltså 600 gb totalt, sen har jag som sagt en del olagliga program på min arbetsdator. Så allt som allt kanske 1 tera byte olagligheter? var av 800 gb som jag inte har använt mig av men delat ut!

Att detta nätverk sedan har varit en del av scenen som det heter och delat ut filer runt hela världen har jag inte haft en aning om. Jag trodde som sagt att jag var med i ett litet oskyldigt ftp nätverk.

Behövde bara skriva av mig lite så här i efterhand då jag samlat mig lite. Och få svar på några av de frågorna jag hade i början av min post. Vad kan jag vänta mig för straff? Bör jag skaffa mig en advokat? Hur lång tid tar sådana här beslut.

Greets/Jojo


Bloggar och media om ipred, fildelning och upphovsrätt:

HAX, Annarkia, Anne KekkiEnsson, Farmor Gun, JRL, Piratvideo

AB, SvD, SvD, JournalistenFokus, SR, NyT, NyT, PC, SR


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nu har Pirate Bay-rättegången kört igång

tpb3

Nu har alltså rättegången mot The Pirate Bay startat. Tydligen är det trångt i salen och det finns inget sidorum för extra åhörare som det fanns vid förra omgången. Så vi får se hur det blir med direkt-rapporteringen. Tydligen har inte Gottfrid Svartholm Warg infunnit sig, dock är hans ombud på plats. Vi får väl klarhet under dagen om vad som händer när Gottfrid inte är på plats, tydligen är han sjuk och det sägs att hans mor är på väg till Kambodja där han befinner sig.  Obekräftade uppgifter säger att han är i karantän pga en tropisk sjukdom. Hovrätten ska nu ha en överläggning om hur de ska göra eftersom alla inte är på plats.

Nu är det bekräftat att Gottfrid S W är sjuk och att han ska inkomma med läkarintyg senast den 7 oktober. Huvudförhandlingarna kan därmed fortsätta eftersom Gottfrids frånvaro är laga förfall samt eftersom ingen anser att Gottfris frånvaro utgör något förhinder.

The spectrial i hovrätten har alltså nu kört igång!

Nu prövar alltså hovrätten domen från tingsrätten att Pirate Bay möjliggjorde "ett olovligt överförande till allmänheten av upphovsrättsligt skyddade prestationer". I domskälen skrev tingsrätten också att de fyra åtalade fungerat som ett team för driften av Pirate Bay.

Först på tisdag den 5 oktober kl 10:45 kommer ett nytt vittnesförhör som Carl Lundström har åberopat. Det är i princip det enda nya som händer i rättegången. Det nya vittnet är israelen Oded Daniel.
Daniel är den som sålt annonsplatser på TPB, de har alltså inte själva sålt några annonser. Daniel är vad jag förstår också den person som betalade TPBs alla kostnader för driften av sajten tidigare, hur det är idag vet jag inte. Att TPB-killarna skulle ha tjänat en massa pengar är bara löjligt liksom det är löjligt att påstå att Carl Lundström skulle varit delaktig i någon drift överhuvudtaget.

Trots att upphovsrättsindustrins förespråkare gör upprepade och otroligt dåliga försök att dödförklara hela piratrörelsen har idag The Pirate Bay över 23 miljoner fildelare och de växer ständigt.

- The Pirate Bay är gigantiskt och man ser lätt att det växer, säger Peter Sunde, som är en av grundarna.

.The Pirate Bay är en sökmotor precis som Google eller vilken annan sökmotor som helst! Fria de dömda!

Här finns tips om hur du kan följa rättegången.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Vad betyder PIRAT egentligen?

Jag har faktiskt själv, konstigt nog, aldrig funderat på det men hittade detta hos Med örat mot rälsen:

"För övrigt är ordet pirat ett grekiskt ord som betyder den som vågar, den som tar en risk, den som attackerar. Det är på håll släkt med vårt eget ord fara. Och nog är väl det här samhället som vi känner det i fara."


Och så är det! Vi pirater vågar ta risken att ifrågasätta övervakning som är en fara för vår integritet och att politikerna alldeles för lättvindigt följer en privat industris ekonomiska intressen.


Jag avslutar detta korta blogginlägg med att påminna om att det i morgon är dags för omgång två i rätten för The Pirate Bay.
Jag håller tummarna för att de fyra som blev dömda i tingsrätten nu förklaras OSKYLDIGA i hovrätten.

Rick Falkvinge och Anna Troberg från Piratpartiet är på plats och ska direktblogga.


SvD, DN, SvD, SvD, P3, SvD,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , fildelning, , , , , , , , , , , , , , ,

USA vill få det lättare att avlyssna nätet

1984, snart är vi där!

Nu vill USA att operatörerna/leverantörerna ska göra det enklare att avlyssna all kommunikation på nätet.

Obamaadministrationen planerar att införa nya regler nästa år, som ska förenkla avlyssning av nätet, uppger New York Times. Redan idag finns lagkrav på att telefoni och bredband ska vara avlyssningsbara. Terrorgrupper kommunicerar i allt högre grad via nätet istället för via telefon. 

Därför måste enligt förslaget all kommunikation, inklusive e-postmeddelanden, sociala medier och ip-telefoni utformas så att de blir enklare att avlyssna. Reglerna kan komma att gälla allt från krypterade meddelanden i Blackberry till Facebook, Twitter och Skype.

Förslaget väcker reaktioner på flera håll, både ur innovations- och integritetssynpunkt. Enligt James Dempsey, chef för Center for Democracy and Technology slår förslaget mot grunden för internet: 
– De vill vrida klockan tillbaka, så att internettjänster tvingas att fungera på samma sätt som telefoni en gång gjorde, säger han till New York Times.

Men enligt FBI:s chefsjurist Valerie Caproni går förslaget bara ut på att befästa arbetssätt som är etablerade redan idag. 

– Vi utökar inte våra befogenheter, utan vi behåller dem för att kunna skydda allmänheten och nationen, säger han.

Uppdatering: Även i DN, PC, SR, svt, SVT, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pirat-antipiraternas DDoS-krig fortsätter på nätet

annymous
Gruppen Anonymous sympatiserar med arga pirater.

Jag bloggade för en vecka sedan om att filmindustrin har börjat skicka DDoS-attacker till fildelningssajter på nätet. The Pirate Bay är en av de sajter som drabbats av DDoS-attackerna. Detta har resulterat i att en grupp löst sammansatta Internetanvändare gått samman under namnet Anonymous och gett igen med samma mynt mot filmindustrin och versamheter knutna till dem. Gruppen Anonymous kallar sina DDoS-attacker för Operation Payback.

En av Anonymous attacker förra veckan var riktad till brittiska ACS:Laws som har skickat ut brev till tusentals fildelare med krav på ekonomisk ersättning och hot om juridiska åtgärder.
VD.n för ACS,  Andrew Crossley, förlöjligade attacken med: ”Big Whoop. Sajten var endast nere några timmar. Jag är mycket mer bekymrad över att mitt tåg anländer tio minuter försent, eller att stå i kö för en kopp kaffe än att slösa bort min tid på den här typen av trams”,

Detta tog skruv hos Anonymous som fullständigt drog ner byxorna på juristfirman och la ut hela deras mejltrafik på nätet.
Säkerhetsexperter varnar nu filmindustrin och deras associerade verksamheter för att reta upp Anonymous.

Nu finns det en nyligen upplagd torrent på The Pirate Bay, kallad ” ACS-Law leaked emails”, innehåller 365 megabyte data packat som en rar-fil. Filen innehåller i sin tur vad som ser ut att vara en säkerhetskopia av juristfirmans kompletta mejltrafik.

”Vi går fortfarande igenom materialet. Det finns mycket att gå igenom. Men, generellt, har vi fått höra av Andrew att vi är mindre viktiga än ett tio minuter försenat tåg, eller en kaffekö. Vedergällning suger, eller hur Andrew?”, säger Anonymous ledare, enligt bloggen PandaLabs.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sam Sundberg i SvD om Piratpartiet

Jag tror Sam Sundberg redan upptäckt att hans artikel i dagens SvD är ett misstag, dvs om att piratrörelsen skulle vara död.
Sam Sundberg refererar  i sin artikel till sitt möte med Anna Troberg(pp) och de pratar om det dåliga resultatet för Piratpartiet i valet, bland annat skriver Sam så här:

"Vad de inte riktigt vågar formulera för sig själva är detta:

Piratrörelsen är död."

Vilket Sam nog redan upptäckt att den INTE är för han har nyss slängt upp en bloggpostning som heter. Piratrörelsen som försvann. Alltså inte alls så kaxig som i artikeln om att den skulle vara död.

Antagligen är det redan de över hundratalet kommentarer till artikeln som fått Sam att inse att han var fel ute, alltså att piratfrågor egentligen är HETA!

I bloggpostningen står så här:

"Trots att det är en förhållandevis lång artikel känns det som att jag egentligen bara skummat på ytan. Det finns mycket kvar att diskutera om medierapportering, valrörelse, Antipiratbyråns aktiviteter, och så vidare. Så kör hårt – det verkar redan vara livat i artikelns kommentartråd! Den djupintresserade rekommenderas också att läsa antologin Efter The Pirate Bay som gräver i olika riktningar för att se var den digitala politiken och retoriken landat."

 

Jag tror att det varit väldigt svårt för Piratpartiet i årets valrörelse att göra sig hörda då det i media handlat om ett val mellan de två blocken och samtidigt varit en massa publicitet för SD. Integritets och övervakningsfrågor har ingen av riksdagens partier velat ta i eftersom de bara hade förlorat på det, med tanke på att inget block är enat i frågorna. Media har av någon anledning inte lyft dessa frågor och ställt politikerna mot varandra. Huruvida man medvetet lagt Pirate Bay-rättegången efter valet för att inte få liv i dessa frågor vill jag inte spekulera i men visst hade det varit skillnad om den startade i början av september som det först var tänkt.

Som sagt det har varit: Svalt intresse för integritetsfrågor

"Trots den gångna mandatperiodens intensiva diskussioner om storebrorssamhället och personlig integritet lyser frågan med sin frånvaro i valrörelsen. FRA-lagen, Ipred och fildelning är inte längre heta frågor. En förklaring är enligt statsvetare att partierna inte har något att vinna på att frågan hamnar på dagordningen.

Men när riksdagvalet nu närmar sig har frågan återigen nästan helt försvunnit från den politiska dagordningen. Centerledaren Maud Olofsson medgav i en intervju med SvD i augusti att diskussionen är överspelad, och när Ekot i Sveriges Radio frågade Socialdemokraterna om fildelning blev svaret att frågan inte är het längre.

– Den enkla, och kanske lite tråkiga förklaringen, är att valrörelser i Sverige nästan alltid handlar om sysselsättning och välfärd. Det är de två frågor som avgör valet, och det vet partierna om. Därför är det de frågorna som lyfts fram, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Samtidigt ser hon även splittringen inom blocken som en delförklaring till att frågorna inte diskuteras. När regeringsduglighet och sammanhållning blir ledord är det inget av regeringsalternativen som vill fokusera på frågor det råder oenighet om.

– Då väljer man att spela ner frågan och det blir en ohelig allians mellan de rödgröna och de blå. På båda sidorna finns oenigheten och därför är båda blocken glada om frågan inte blir allt för het, säger Marie Demker.

Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, är inne på samma spår.

– Intresset tycks vara oerhört svalt. Inget av partierna har något att vinna på frågan, utan de kan bara förlora röster till antingen Piratpartiet eller möjligen Miljöpartiet, som är det enda riksdagsparti som jag sett som tar upp frågan om storebrorssamhället på sina valaffischer, säger han.

Den stora förloraren blir därmed Piratpartiet – i alla fall om man ska tro opinionsmätningarna. Partiets framgångar i EU-valet med 7,1 procent av väljarstödet har ännu inte omvandlats till ett starkt väljarstöd även inför riksdagsvalet.

Framgångarna i EU-valet förklaras bland annat med uppmärksamheten kring FRA-lagen, Ipred och The Pirate Bay-rättegången. I det här valet finns inte dessa externa faktorer.

Förhandlingarna i hovrätten i The Pirate Bay-målet inleds först en vecka efter valet, och en fråga som till exempel datalagringsdirektivet har inte blivit lika het som Ipred och FRA-lagen.

– Det är svårt att spekulera i vad som hade hänt om The Pirate Bay-målet hade inletts innan valet, men jag tror att det skulle ha påverkat. Frågan blir då konkretiserad och många politiker är tvungna att ta ställning, säger Marie Demker."


Själv röstade jag på Piratpartiet därför att frihetsfrågor ochh personlig integritet står över alla andra frågor. Och vad jag är less på att piratpartiet skulle vara ett parti för GRATIS! Sam Sundberg borde veta bättre än så!


Fler som bloggat om artikeln: Rick FalkvingeFredrik, Ipse Cogita, Hogrelius

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fritt fram att fildela!


bay


För någon vecka sedan beslutade HD att skicka första Ipred-fallet till EUs domstol. Detta innebär nu enligt flera jusrister att det blir så gott som fritt fram att fildela. Det kan ta EU-domstolen ett par år att besluta i ärendet och i bästa fall upp till 5 år. :)


svt, SvD, DI, AB:
Det blir i praktiken riskfritt att fildela de närmaste åren.
Högsta domstolens besked i förra veckan betyder att fildelarnas identiteter är helt skyddade tills vidare, enligt flera jurister.

Fildelning är förbjuden men brottet är inte så allvarligt att polisen har rätt att göra husrannsakan om det är i liten skala, till exempel om någon laddar hem några filmer eller låtar då och då.

Men de småskaliga fildelarna har ändå inte kunnat känna sig helt säkra. Ipredlagen betyder att rättighetsinnehavarna har möjlighet att gå till domstol och kräva ut identiteten bakom ett misstänkt ip-nummer.

Kristoffer Schollin, doktor i immaterialrätt i Göteborg och expertvittne i Pirate Bay-rättegången, bedömer att medan EU-domstolen ruvar på målet kommer inga andra beslut att tas i svenska domstolar om informationsförelägganden.

Det betyder att fildelare kommer att vara skyddade om skivbolag eller filmbolag kräver ut identitetsuppgifter, tills EU-domstolen sätter ner foten.-De andra processerna i tingsrätt och hovrätt där rättshavare har begärt att internetleverantörer ska lämna ut sådana uppgifter kommer alltså också att förklaras vilande, allt i väntan på att Högsta domstolen får sina frågor besvarade och kan avgöra i Ephone-målet, säger Schollin.

Det gäller också de två andra mål om informationsförelägganden som redan dragit igång. Det handlar om Telia och Comhem som också valt att inte lämna ut kunduppgifterna till ett antal filmbolag respektive skivbolagens rättighetsorganisation Ifpi.

IT-rättsjuristen Daniel Westman vid Stockholms universitet gör samma bedömning som Schollin.

-Ingen annan svensk domstol kommer att bevilja ett informationsföreläggande i det här läget. HD anser att frågan är oklar och då kommer alla liknande mål i praktiken att bli vilande de närmaste åren, säger Westman.


Det finns dock EN som inte håller med och det är Henrik Pontén i Antipiratbyrån:

-Det har aldrig varit riskfritt att fildela illegalt och det blir det inte nu heller. Det här innebär att ett av våra verktyg för tillfället inte kan användas. Men det betyder också att kulturskaparna inte är lika skyddade i Sverige som i övriga världen, säger Pontén.

Nästa vecka börjar Pirate Bay-målet i Hovrätten.
Uppdatering

Exp/TT:

Artister tjänar bättre trots pirater


Skivbolagen blöder, omsättningen har rasat under 2000-talet medan fildelningen växt. Men artisterna har klarat sig betydligt bättre.
Två forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) gjorde i våras en kartläggning av den svenska musikbranschens intäkter sedan 2000. Det gällde skivbolag, promotionbolag som ordnar livespelningar, och organisationer som Sami, som kanaliserar pengar till artisterna.
Och under det senaste decenniet har artisternas intäkter växt kraftigt, från omkring 800 miljoner kronor till 1 200 miljoner 2008. Ökningen beror främst på att intäkter för livespelningar i grova tal fördubblats.
Men forskningsrapporten går inte in på utfallet för enskilda artister eller hur olika musikstilar påverkats. 
(TT)Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

SVT ikväll om FRA

Ikväll kl 19:15 startar en ny serie i svt1: "Svenska hemligheter".

Kvällens avsnitt handlar om FRA. Hos svt-play kan se du programmet redan nu(klicka).

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om eleverna fått bestämma hade Piratpartiet suttit i riksdagen

SVT:
I skolvalen, där högstadie- och gymnasielever röstar, trefaldigades stödet för SD jämfört med fyra år sedan. Det visar siffror från Ungdomsstyrelsen. Sverigedemokraterna fick nästan 13 procent.
Inget av blocken fick egen majoritet heller i skolvalet, men en skillnad är att de rödgröna blev större än Alliansen. Till stor del tack vare Miljöpartiet, som fick 13 procent av rösterna.
Och om eleverna hade fått bestämma så hade Piratpartiet kommit in i riksdagen och Kristdemokraterna åkt ur.


I riksdagsvalet gick det så här för PP:
38491 röster, 065 %,  det är +3573 fler röster än 2006 (34918).Ung Pirat, Piratpartiet


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Så dumt av Malin Siwe i DI!

Läste precis detta i DI!!!
Valets viktigaste läxa enligt Malin Siwe(DI):

"Sällan har tesen om att varje röst är viktig bevisats så väl som i riksdagsvalet i år. Måhända en och annan ångrar sitt beslut vid valurnan nu, till exempel en del av de 37.977 personer som röstade på Piratpartiet. Eller de 23.521 som stoppade i en sedel för Feministiskt initiativ."


fu siwe


Själv tycker jag det är förjävligt att så få röstade på Piratpartiet!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

USA vill få makten att stänga Pirate Bay

Det är inte bara i EU som jakten på fildelare blir tuffare. I USA ligger nu ett lagförslag om att stänga ner utländska fildelningssajter. Hur amerikanska myndigheter ska stänga av utländska hemsidor framgår inte men det är väl här Acta-avtalet ska komma in, där skiv-filmbolagen/USA vill få in i avtalstexten att även fildelare ska kunnas stängas ner. Jag hoppas att Christian Engström i Piratpartiet och hans grupp i EU-parlamentet har möjlighet att följa utvecklingen av Acta-avtalet så varken fildelare eller hemsidor blir avstängda från Internet.

PCföralla/IDG
I måndags presenterades ett nytt lagförslag till den amerikanska senaten som vill ge USAs myndigheter utökade befogenheter, skriver nyhetstjänsten Cnet. Lagförslaget som går under namnet The Combating Online Infringement and Counterfeits Act har fått stöd av både demokrater och republikaner i den amerikanska senaten.

Tanken med lagförslaget är att USA ska kunna stänga ned utländska webbplatser som ägnar sig åt olaglig spridning av upphovsrättsskyddat material. Exempel på sådana webbplatser är fildelningstjänster och liknande sajter som säljer eller erbjuder nedladdning av kopieringsskyddat material.

-Den olagliga fildelningen av upphovsrättsskyddat material på internet kostar amerikanska företag miljarder dollar varje år, och resulterar i tusentals förlorade arbetstillfällen, säger senatorn, Patrick Leahy, till nyhetsbyrån AFP.

Några detaljer om hur amerikanska myndigheter ska kunna komma åt webbplatser som befinner sig utanför landet framgår inte, annat än att det kan röra sig om påtryckningar mot lokala internetleverantörer. 

USA ligger emellertid just nu i förhandlingar med en rad nationer, däribland EU, kring ett nytt handelsavtal som enligt uppgift kommer att ta i med hårdhandskarna vad gäller internationell spridning av upphovsrättsskyddat material.


Nästa vecka börjar en
ny omgång av Pirate Bay-målet i Hovrätten.

tpb  The Pirate Bay
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EU vill ha tuffare tag mot fildelare

eufil

Debatten om fildelare och avstängning från Internet fortsätter i EU. Igår röstade en majoritet i EU-parlamentet för Gallo-rapporten som innehåller krav om tuffare tag mot fildelare och varumärkesförfalskare: I rapporten finns det ingen statistik eller annan fakta som visar att fildelning är skadlig och konstigt nog särskiljer man inte fildelning från varumärkesförfalskning trots att det är två helt skilda företeelser. Att jämföra fildelande ungdomar med stora internationella ligor och grova brottslingar är helt galet.


Det slutgiltiga resultatet blev 328 röster för, 245 emot och 81 nedlagda röster. Piratpartiets Christian Engström hörde till gruppen som var emot. Tyvärr visade det sig att MP:s Isabella Lövin stödjer rapporten. Detta trots att MP under hela valrörelsen sagt att man vill riva upp Ipred-lagen. Detta är ett svek mot MP:s väljare.

Övriga svenska politiker röstade så här: Christofer Fjellner (M) mot, övriga Moderater lade ner sina röster. Alf Svensson (KD) för, Cecilia Wikström och Marit Paulsen (FP) röstade för. Lena Ek (C) mot.

Uppdatering: Tydligen la även C Fjellner sin röst, precis som övriga moderater. Både S och V var mot förlaget. Se Oldtimer i kommentarsfältet.

europaportalen.se
Enligt Marielle Gallo som ligger bakom rapporten krävs det tuffare tag mot fildelarna eftersom de hotar jobben och tillväxten i de så kallade kreativa industrierna. 
– Med den här rapporten ville jag framför allt sätta igång en debatt för att få till en snabb och omfattande utredning av nätpirateriet, säger Marielle Gallo.

Just det faktum att det inte finns någon tillförlitlig statistik på vad fildelningen har för konsekvenser för jobben, vilket Marielle Gallo själv tillstår i sin rapport, är en punkt som har utsatts för kritik av EPP:s politiska motståndare.

– Istället för att först ta reda på fakta och därefter rekommendera lagstiftning, gör man precis tvärtom. Det här är en illa genomtänkt rapport som till stor del är ett rent beställningsjobb från de stora film- och skivbolagen, säger Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström.

I förslaget vill parlamentet att EU-kommissionen återupptar förhandlingar om gemensamma straffrättsliga åtgärder för de som fildelar illegalt, det vill säga att man följer upp den civilrättsliga Ipred-lagen som antogs 2004 och som ger skivbolag med flera rätt att samla in IP-nummer på misstänkta illegala fildelare.


svt:
Resolutionen är inte juridiskt bindande, men motståndarna, bland dem många svenska EU-parlamentariker, tycker att det är olyckligt att EU-parlamentet ställer sig bakom dessa synpunkter just när det så kallade Acta-avtalet förhandlas mellan EU, USA, Japan och flera andra.
- Det kan ju ses som en uppmaning från EU-parlamentet och ge råg i ryggen åt dem som vill köra hårt mot fildelare, säger Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström.

EU-parlamentariker Lena Ek (C) röstade inte heller för resolutionen. Hon tycker den är gammaldags och är särskilt kritisk mot tanken att operatörer ska hållas ansvariga för vad som passerar deras servrar.
- Det vore som att posten skulle skicka varningar till alla frimärkesköpare och varna dem för att skicka mjältbrandsbakterier och lägga legalt ansvar på brevbäraren för vad han delar ut, säger hon.

Även Christofer Fjellner, som är partigruppskamrat med spanska Marielle Gallo, som står bakom resolutionen, anser att den är fel ute. Bland annat för att den kräver mer och ny lagstiftning, samtidigt som det slås fast att det inte finns tillräckligt med underlag och siffror om problemet.

GP, IDG, PCföralla/IDG

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Julian Assange inte längre anhållen

assangegate

Julian Assange är inte längre anhållen, dock är han fortfarande misstänkt. I måndags har det hållits förhör med nya vittnen. De nya vittnena har haft kontakt med Assange under hans vistelse i Sverige samt med kvinnorna som anmält Assange för sexbrott.

AB:

De två männen, som är bekanta med Wikileaks grundare, förhördes i flera timmar i måndags. Enligt Aftonbladets källor håller polisen nu på att kartlägga den misstänkte mannens förehavanden i Stockholm, vilket var ett av skälen till förhören.Polisen ville veta hur stort intresse Assange har för Sverige, om han verkligen har för avsikt att stanna. De två förhörsledarna frågade också om han berättat något om vad som hände under hans möten med kvinnorna.

Assange är misstänkt för att ha våldtagit en av dem. Han är också misstänkt för sexbrott mot kvinnan han bodde hos under en vecka. Det är den sistnämnda kvinnan som de nu hörda vittnena träffat tillsammans med Assange.

En av männen har haft viss kontakt med kvinnan även efter det att hon ska ha blivit utsatt för sexuellt tvång av Assange.Enligt Aftonbladets källor har vittnet sagt att hon lämnat flera versioner till honom om vad som hände när hon hade sex med den misstänkte.

Överåklagare Marianne Ny, som leder utredningen, ville i går inte kommentera fallet

 

Uppdatering:

Enligt Journalisten.se har kammarrätten avslagit två journalisters begäran om att få ut handlingar från polisundersökningen. Journalisterna menar att det är av allmänintresse men kammarrätten anser att det kan fösvåra polisens utredning samt att  handlingarnas innehåll kan vara känsligt för enskild.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,


Pirate Bay-rättegången startar nästa vecka

Tisdagen den 28 september startar rättegången i hovrätten. Det verkar som det inte kommer hända så mycket nytt eftrsom bara ett nytt vttnesförhör är inplanerat och i övrigt går hovrätten genom inspelade förhör från tingsrätten. Vi får se vad hovrätten kommer fram till jag hoppas att det slutar annorlunda än det gjorde i tingsrätten. Domen på ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för de dömda är helt vansinnig. De bör frias helt.

CS / IDG:
Sammanlagt är åtta rättegångsdagar inplanerade, spridda mellan den 28 september och den 15 oktober. Om förhandlingarna skulle dra ut på tiden kan hovrätten dessutom ta en extradag i anspråk.

De fyra män
som i fjol åtalades i Stockholms tingsrätt dömdes alla till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd. Som väntat överklagades domen och om en vecka är det alltså dags för hovrätten att ta sig an den infekterade frågan om huruvida det är kriminellt att driva en bittorrent-sajt.

Men frågan är om rättegången blir samma cirkus som den i Stockholms tingsrätt, då åtalade twittrade från tingsrättslokalerna och mängder med människor samlades utanför för att visa sitt stöd. Förhandlingarna består nämligen till stor del av inspelade förhör som den som följt processen redan hört. Det gäller bland annat Peter Sunde, en av de fyra som tingsrätten fann skyldiga i april 2009. Helst hade han själv satt sig i vittnesbåset ännu en gång.

– Jag blev nekad det trots att jag krävde att få prata. Det är rätt galet och totalt obegripligt, säger han.

Av schemat att döma kommer bara ett enda nytt förhör att hållas under hela rättegången. Övriga, både vittnen och de åtalade, representeras via inspelningar. Rättegångens två sista dagar upptas av åklagarsidans samt försvarets anföranden. Om planen håller ska alltihop vara över klockan 16:30 fredagen den 15 oktober 2010.

Domen för ett och ett halvt år sedan har inte betytt mycket för själva driften av den omstridda sajten. Bortsett från kortare avbrott har den fortsatt fungera och har i dag omkring 20 miljoner aktiva användare.

Favoriten Roger Wallis från tingsrättenOch Håkan "cider" Roswall, dock inte någon favorit:


Uppdatering: nu även i Expressen, SvD, SvD, DI och AB

Kunskapssamhället, imike, Emil Isberg, ViddePiratpartiet, The Pirate Bay, PCföralla

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gillar du kultur? På med folkdräkten!

Man kan ju inte låta bli att skratta åt SD:s tokerier och deras vilja att styra kulturen.

SR KulturnyttDN:

SD vill stärka kulturarvet och är beredda att skjuta till en halv miljard kronor. Det blir hembygdsföreningar, folkdanslag, spelmanslag, Riksantikvarieämbetet och olika museer som får dela på pengarna

Partiet vill också avveckla det statliga stödet till kultur som syftar till att chockera, uppröra eller provocera. I stället vill man ha en mer bred och folklig kultur. För att man ska kunna avgöra var gränsen går föreslår man en mer centralstyrd kulturpolitik.

Ett större inslag av styrning utifrån vad man bedömer vara konstruktiv, positiv och samhällsnyttig kultur, säger Sverigedemokraternas Mattias Karlsson till SR Kulturnytt.

Sverigedemokraterna vill också minska bidragen till den regionala musik- och kulturverksamheten med 300 miljoner kronor. Partiet har inte heller tagit ställning till vad man tycker om alliansens linje att regionalisera kultur-Sverige, den så kallade koffertmodellen:

- Vi måste granska den närmare men på ett sätt så tror vi att det blir svårare att få den här styrningen med den modellen, så vi är lite tveksamma men vi har inte slutgiltigt taget ställning, säger Mattias Karlsson.

sdjazz
Läs även Dagens Svenskbladet: SD vill ha förbud mot Jazz


SD är inte särskilt noga med att följa partiprogrammet när de gäller deras egen tjalala-ramsa. Själv föredrar jag orginalet med Boney M  Brown girl in the ring

svd

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Pirat - antipiratkrig på nätet med ddos-attacker

Filmindustrin har börjat kriga mot pirater genom ddos-attacker Om fildelningssajter inte upphör med sin verksamhet skickar filmindustrin nu ut en ddos-attack. Detta kanske förklarar varför The Pirate Bay ligger nere lite till och från. Men nu har anonyma fildelare tagit upp striden mot filmindustrin och svarar med samma mynt.

anonymddosare

IDG/TechWorld:
När internetanvändare organiserar sig själva i gemensamma projekt kan stora krafter sättas i rörelse. Det har nyligen Motion Picture Association of America (MPAA) fått erfara efter en större överbelastningsattack (ddos) från uppretade användare på bildforumet 4chan. Sajtens användare, som står bakom flera populära internetfenomen som Rickroll, Lolcat och den löst sammanhållna gruppen ”Anonymous”, har tidigare gått samman i liknande angrepp mot Scientologkyrkan.

Upprinnelsen till ddos-attacken har sin grund i en indisk antipiratfirma, Aiplex Software, som fram till för någon vecka sedan varit ganska anonym. Firman har anlitats av flera filmföretag i Indien och USA, som till exempel 20th Century Fox, Star TV och Fox Star Studios, för att motverka fildelande verksamheter och spridning av upphovsrättsskyddat material över internet.

Aiplex Software har på filmindustrins uppdrag granskat vilka sajter som sprider skyddat material och krävt att dessa tar bort misstänkta filer. I det fall detta inte hörsammats har företaget sedan startat ddos-attacker mot sajterna, inklusive The Pirate Bay, i syfte att stoppa fildelningen. Den kontroversiella åtgärden har fått flera av 4chans användare att reagera negativt. Under fredagen förra veckan fick Aiplex Software därför själv erfara en omfattande ddos-attack som gjorde sajten onåbar under flera timmar.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Förlorarnas val

Det blev ett val där alla är förlorare. Just nu befinner vi oss i nån sorts kaos utan en regering med egen majoritet. Alliansen måste flirta in någon annan än SD till sitt lag för att få majoritet i sina frågor på bekostnad av något annat. Så vi får vänta oss lite cirkus i riksdagen.

Det gick sämre än väntat för Piratpartiet vilket är mycket tråkigt. Detta innebär att den politiska inriktningen i Sverige är ännu värre än tidigare. Alliansen har bevisligen visat minskad respekt för medborgarna genom införandet av sina övervakningslagar och nu får vi ytterligare ett människofientligt parti i riksdagen.
För mig är integritet och frihet mycket viktigt så den här utvecklingen känns inte alls bra.
Politik handlar om att respektera och tycka om människor.

Tycker man om och respekterar människor särskiljer man INTE ursprung/nationalitet och kön.

Tycker man om och respekterar människor övervakar och kontrollerar man dem INTE.

Det här måste vara viktiga värden som man grundar och bygger vidare politiken på. Men där står vi alltså inte nu.


IF YOU LOVE SOMEONE, SET THEM FREE!!!!!!
If they come back they're yours; if they don´t they newer were.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Dagens självklara musikvideo


Här är ett par tips på bloggar som är läsvärda idag:

HAX: Skall man göra något nu? Eller ska man vänta tills det är för sent? och Nu är det din tur att rösta om framtiden...

Opassande Emma: Därför röstar jag på Piratpartiet


Fler bloggar om Piratpartiet finns på LIVE!INTEGRITET - KULTUR- KUNSKAP

röstappAB, AB, Exp, Exp, Exp, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, Exp, DN, DN, DN, Resume, AB, DN, Exp, svt, svt , NyT, AB, AB, AB, EXP, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Glädje i valrörelsen


Inom Piratpartiet finns det mycke värme och glädje. Kolla in den här videon med Opassande Emma och Anna Troberg så får du se.


.

ppbanner

Exp, SvD, SvD, DN, DN, DN, svt


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Antipiratbyrån skjuter över ansvaret till sina informationskällor

Svenska filmbranschen med sin hantlangare Antipiratbyrån bryr sig inte om hur de får sin information eller att deras informatörer begår samma typ av brott som APB försöker stoppa. Det verkar inte polisen heller bry sig om eftersom de kastar sig ut på razzior hemma hos privatpersoner efter uppdrag från APB.

P3:
Uppdrag gransknings reporter Sofia Benholm träffade Henrik Pontén för ett researchsamtal som hon återger i programmet, och frågade hur det är möjligt att hemliga informatörer kan vara med i Scenen utan att begå brott.

– Ja, det kan jag inte utveckla, men det kan man. I den här världen finns det folk som är med av alla möjliga anledningar säger Henrik Pontén till reportern.

Men inom Scenen finns regler, man måste bidra med material för att få vara med.

– Det finns ingen som är passiv, alla bidrar, säger Svt:s källa.

P3:
Antipiratbyråns ordförande Björn Gregfelt säger att de inte förser informatörerna med några filmer eller annat material.

– Vi begår ju inget brott, det är i så fall informatören som har begått brott.

 

Jag trodde att såna här metoder bara hörde hemma i dåliga amerikanska gangsterfilmer.

svtSvD, SvD, svt

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,


I valet och kvalet?

HAX skriver idag om att "Nu är det din tur att rösta om framtiden..." och som den sanna pirat jag är så "snor" jag hela bloggtexten.


Vill du lägga din röst på de partier som medverkar till att rulla ut en aldrig tidigare skådad övervakningsstat?


Eller på ett parti som slår vakt om medborgarnas rätt till privatliv? Som anser att brottslingar skall övervakas, inte vanligt hederligt folk?

Vill du rösta på partier som varken tycks förstå eller respektera rättssäkerheten?

Eller på ett parti som kämpar för rättsstatens principer?

Vill du rösta på partier som ser grundlagen och de medborgerliga fri- och rättigheterna som ett störningsmoment för sin maktutövning?

Eller på ett parti som tar medborgarrätt, människorätt och allas lika rättigheter på allvar?

Vill du rösta på partier som är beredda att sälja ut sina principer och medborgarnas fri- och rättigheter för att få plats vid maktens bord?

Eller på ett parti som inte har några maktambitioner, som inte vill bestämma över någon – utan bara vill försvara individens rättigheter när staten försöker inskränka dem?

Vill du rösta på partier som lider av teknikskräck och moralpanik så fort det blir tal om internet?

Eller på ett parti som anser att samma lagar och regler skall gälla på nätet som i övriga världen?

Vill du rösta på partier som springer ärenden åt särintressen som hellre vill ha lagstiftning än att anpassa sig till en ny marknad?

Eller på ett parti som förstår sig på utvecklingen och marknaden i en uppkopplad värld, där distribution och lagring av information är så gott som gratis?

Vill du rösta på partier som vill inskränka internets frihet med filtrering, censur, övervakning och avstängning av användare? Partier som är på väg att göra internetoperatörerna ansvariga för sina användares trafik – så att allt som sker på internet i framtiden måste godkännas i förväg?

Eller på ett parti som kämpar för internets frihet och som förstår dess dynamik? Som vill ha ett fritt och öppet internet för alla – där företagande, kultur, debatt, demokrati, forskning, kunskap, utveckling och samarbete blomstrar?


Vill du rösta på partier som oroligt försöker möta morgondagen med gårdagens lösningar?

Eller på ett parti som förstår, omfamnar och älskar informationssamhället och dess möjligheter?

Gör det, du också!

SvDExp, DN, DN, DN, Exp, Exp, DN, Exp, Exp, DN, DN, SvD
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sveket som berör

Jag brukar inte skriva särskilt mycket om sjukförsäkringar och skatter. Men jag vill ändå skriva att Sveket mot Emelies sjuka mamma är fruktansvärt. Så här illa får inte sjuka behandlas i vårt samhälle. Hoppas allt slutar lyckligt för Annica trots hennes sjukdom.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

En pirathistoria


Jag hittade denna hos MiNi, en fantastisk pirathistoria. Bloggposten är skriven av Fredrik Moberg och den har ett par år på nacken, men den är helt klart läsvärd för alla även idag.


Piraterna är politikens slime

17 september 2008 – 23:53

Om någon hade berättat för mig 2005 att jag inom ett år skulle vara en engagerad politisk aktivist hade jag antagligen betraktat den personen som rubbad, och inte på något bra sätt heller. Det var helt enkelt en löjlig tanke, att jag skulle lägga en massa tid och pengar på att kämpa för politiska frågor på gator och torg. Fullständigt otänkbart faktiskt.


Sedan hände något.

Plötsligt fanns det ett parti. Ett litet menlöst underdogparti startat av vad man nog måste betrakta som datornördar fanns plötsligt. Tre frågor hade partiet på sitt program. Det var inte många frågor det, men det var viktiga frågor och framför allt var det rätt frågor.

Egentligen hade det nog hänt ganska länge. På ett mer eller mindre undermedvetet plan hade något hållit på att hända länge, inte bara i mitt, utan i mångas huvuden. Frågorna fanns där och bara väntade på att bli formulerade och plötsligt var de formulerade på en webbsida.

Nio månader kvar till riksdagsvalet. Då uppstår ett parti. Fullständigt vansinnigt. Fast värre ändå, för i fem månader satt rätt många och sov.

Sedan bestämde sig polisen för att tömma ett webbhotell i jakten på en, vid det här laget välkänd sökmotor för torrent-filer. Det var inte bara jag som blev medlem just då. Det var ett uppvaknande.

Sedan ritade jag några affischer. Och några till. Det blev ett 20-tal affischer i A3-format som jag var ganska nöjd med. Jag tror att de var ganska uppskattade.

Plötsligt hade jag lagt flera tusen kronor på att trycka affischer och flygblad och vid det här laget kan man ju börja undra vad som gått snett med att inte vara politisk aktivist.

Sedan var jag plötsligt en av de där som traskar stan runt och sätter upp affischer.

Plötsligt hade jag rätt många kartonger med valsedlar hemma också, som distribuerades över hela Göteborg. Jag tapetserade bilen med dem. Det måste ha sett ganska konstigt ut men vad gör man inte för att synas?

Någonstans på sluttampen, alldeles för sent egentligen, dök det upp en gigantisk laddning foldrar i fyrfärg och sedan stod jag plötsligt ute på gator och torg och kämpade för politiska frågor.

Nu är jag en sån där som tycker att det är en bra idé att åka upp till Stockholm för att frysa arslet av mig på en demonstration. Det betraktar jag numer som väl använd tid.

Det är ju någonting som inte stämmer bara, för enligt den gängse bilden skulle jag ju gjort det här för sådär 20 år sedan, när jag var ung och energisk. Jag kunde varit en sån där förvirrad tonåring som gammelpartierna bara längtar efter att få fånga i sitt garn och lotsa rätt i tillvaron. Men det gick ju inte. Jag var alldeles för bångstyrig för att kunna ledas rätt. Jag är uppenbarligen fortfarande alldeles för bångstyrig.

Det måste vara här som gammelmedia och gammelpartierna har begått sitt stora misstag. De har hela tiden utgått från att FRA-motståndarna är den vanliga skocken bråkiga ungdomar som snabbt och enkelt skall tystas ned och fås att tänka på något annat.

Det är klart att man kör åt helvete då, när man använder en taktik anpassad för 15-åringar för att bekämpa en rörelse där en stor del av de ledande personerna är 30+. Ingenting av det man tänkt sig som motmedel fungerar. Ja, i själva verket är det tveksamt om det finns något motmedel över huvud taget som fungerar.

Det kan inte vara roligt att vara partistrateg när man plötsligt upptäcker att man missat en hel generation, ja ett helt folklager med engagerade människor som både har mål och medel att få debatten dit de vill och att man dessutom gett dem debattsegern gratis genom att först försöka köra över dem med lagstiftning för att sedan sedan, när det misslyckats, ge dem hela sommaren att vässa sina argument i fred.

Allt det här skulle inte hända. Jag skulle inte bli politisk aktivist och FRA-frågan skulle aldrig få någon uppmärksamhet. Men det hände ändå, eftersom gammelpartierna helt enkelt inte klarade att hålla fingrarna i styr. De var tvungna att peta i allt och genom sin klåfingrighet väckte de björnen. Och han har inga som helst planer på att gå i ide igen på ett bra tag.

Vi är många. Vi är i alla åldrar. Vi kommer från alla politiska läger. Vi är bildade. Vi är experter på att kommunicera. Vi har tid ork och resurser och vi har en gemensam dagordning. NI kan försöka tiga ihjäl oss, men vi kommer att fortsätta prata. Ni kan försöka splittra oss men vi kommer bara att omgruppera. Ni kan försöka krama ihjäl oss men vi kommer bara att slippa ut mellan era fingrar.

Vi är som slime. Ett kladdigt, lila slime. Ni kan försöka peta tillbaka oss i burken men det kommer inte att gå. Vi tänker inte lyda.


Riv upp! Gör om! Gör rätt!


Fredrik Moberg är numera riksdagskandidat för Piratpartiet.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Integritet och den växande Piratflottan

Piratflottan växer skriver Henrik Brändén i ett blogginlägg och jag hoppas att den växer till en jätteflotta. Henrik Brändén är en av dem som övergett sitt gamla parti för att rösta på Piratpartiet pga av de integritetskränkande lagar som införts eller är på väg att införas.
Ni kan namnen på dem FRA, Ipred och datalagringsdirektivet.

Precis som Brändén röstar jag själv på Piratpartiet just pga integritetsfrågorna men jag vill citera en del av hans blogginlägg som jag också tycker är viktigt:

"Själva kärnan i Piratpartiets positiva vision ligger just där: Tankar är till för att delas! Kultur skapas för att spridas! Den moderna tekniken ger tidigare otänkbara möjligheter för just detta. En modern politik måste därför göra det så lätt som möjligt för människor och samhälle att dra nytta dessa möjligheter. Men många regler och tankesystem lägger idag hinder i vägen, eftersom de är formade av och för en situation där man inte enkelt kunde rycka loss och flytta informationsinnehåll från ett medium till ett annat.

Därför behöver upphovsrätten reformeras (om den inte ska implodera av sig själv) och patentsystemet ändras. (Mina nya partivänner vill avskaffa patenten helt, men där tycker jag de kastar ut barnet med badvattnet). Myndigheter måste börja anse det naturligt att dela med sig av den information de samlat in och det borde vara självklart att offentligt finansierad forskning ska publiceras med open access och creative common-licenser. Så att det blir så lätt som möjligt för tankar och idéer att inte bara strömma fritt genom samhället, utan också modifieras, justeras, utmanas och därigenom utvecklas! Så att vi tar vara på alla de fantastiska möjligheter teknikerna ger för att skapa kultur, utveckla kultur, blanda kultur, syntetisera kultur, dela med sig av kultur och njuta av kultur!"


Fler som också bör lyftas fram som röstar för integriteten och mot övervakningssamhället:

Scaber Nestor: Därför röstade jag så här i riksdagsvalet

Erik Laakso: Min röst i riksdagsvalet går till:

Lars Erick: Politisk självdeklaration

LAKE: Fler pirat-röstare visar korten - Erik Laakso (s)


Vidde har helt rätt man ska : Rösta efter eget huvud
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge(pp) sopar mattan med Johan Pehrson(fp)

Igår kväll var det som sagt valduell mellan Rick Falkvinge(pp) och Johan Pehrson(fp) i SVT Debatt och det var både roande och skrämmande. Roande för att Falkvinge fullständigt sopade mattan med Pehrson men även skrämmande därför att Pehrson inte har koll på de juridiska bitarna. Det är inte konstigt att vi fått den vidriga Ipred-lagen med tanke på politikernas okunnighet i rättssäkerhet och integritetsfrågor.

Tyvärr har Johan Pehrson inte utvecklats ett dugg i fildelningsfrågan sedan Ipred-debatten i oktober 2008 då Pehrson jämförde fildelning med att sno grannens gräsklippare. Tyvärr finns den debatten inte kvar på SVT.

Duellen mellan Falkvinge och Pehrson börjar 35 minuter in i programmet och den finns HÄR.(klicka)


Här är Eftersnack som börjar med kommentarer från SVTs kommentatorer. Spola sedan in 7 minuter så kommer eftersnacket med Pehrson och Falkvinge:


DN, DN,
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

HD skickar första Ipred-fallet till EU:s domstol

Högsta domstolen meddelade på torsdagsförmiddagen sitt beslut att skicka ner Sveriges första ipred-fall till EU-domstolen. I och med att fallet är prejudicerande dröjer det länge innan någon upphovsrättsinnehavare kan få ut identiteter bakom ip-nummer till misstänkt illegala fildelare.

– Det är glädjande att HD fattade det här beslutet och att ipred-lagen nu kommer under belysning i EU-domstolen. Det är en seger för integritetsinressena, säger Ephones advokat Peter Helle till DN.se

Det handlar om fem ljudboksförlag mot bredbandsoperatören Ephone. Fallet gick förlagens väg i tingsrätt, men hovrätten dömde till Ephones fördel. I början av juni skrev Högsta domstolen ett utkast till en begäran om ett så kallat förhandsavgörande i EU-domstolen. Under sommaren har de berörda parterna yttrat sig om det, men Högsta domstolen behöll alltså sin begäran.

HD anser att rättsläget i Sverige är oklart när det gäller Ipred, eventuellt krockar den svenska lagen med EU:s datalagringsdirektiv.

I och med att frågan nu skickas ner till EU-domstolen kan det dröja länge innan något ipred-fall i Sverige kan nå sin slutgiltiga dom. Det kan handla om ett par år.

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, säger att han skulle ha blivit förvånad om HD hade dragit sig tillbaka och inte skickat ärendet till EU-domstolen.

– Det här har varit viktigt att utreda om ipred är riktig ur hänsyn till integriteten, alltså om bredbandsoperatör ska behöva lämna ut sina uppgifter till någon med privata intressen. Egentligen ska ju sådant skötas av polisen. Detta var något som man kan tycka avfärdades lite väl enkelt av tings- och hovrätt, säger Peter Helle.


Förhoppningsvis skrotas Ipred-lagen under tiden som det tar för EU:s domstol att fatta beslut i Ephone-fallet. Alliansens beslut om att flytta över polisens arbete till Antipiratbyrån och underhållsindustrin är ju så dum så jag hoppas att politikerna själva upptäcker det. Skulle man kunna hoppas på att även underhållningsindustrin under tiden kommer på att det är bättre att ge sina kunder det de vill ha istället för att jaga dem?

Läs hos Opassande som har koll på det här med fildelning: Fildelning är inte skadligt och bör således legaliseras

Kolla även på DN vad partierna tycker om upphovsrätten och Ipred.


Fler som bloggat: MiNi, Fredrks BloggKunskapssamhället, HAX, Karl Sigfrid, Ipse Cogita!, Beelzebjörn, Zackrisson, Radikalen

Media: SvD, SR, PC, IDG, NyTeknik

ppbanner


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gomorron Sverige med FI och PP

svt:PIRATPARTIET

ppbanner

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ikväll är PP med i SVT-Debatt med FI och SD

Resume:

Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet får inte vara med i den avslutande partiledardebatten i SVT på fredag.

De tre partierna har nu i stället bjudits in till SVT:s Debatt.

Ikväll får partiledarna för Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt initivativ diskutera respektive partis hjärtefrågor med representanter från Socialdemokraterna och Folkpartiet.  Håller Sverige på att islamiseras? Duell mellan Jimmie Åkesson (SD) och Nalin Pekgul (S)  Kan man vara feminist och gilla RUT? Duell mellan Gudrun Schyman (FI) och Birgitta Ohlsson (FP).  Ge fan i min nedladdning. Duell mellan Rick Falkvinge (PP) och Johan Pehrsson (FP)”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

SVT 1 kl 22:00.

Läs även hos SVT Debatt:

Rick Falkvinge: Igår bröt Reinfeldt sitt vallöfte till de unga väljarna

Amelia Andersdotter: Mediernas uthängning av Wikileaks grundare har skadat rättssäkerheten

 

valsedel

DN,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Båda blocken är för övervakningssamhället1984

Datalagringsdirektivet:
Alliansen, vars justitieminister Beatrice Ask tidigare motsatte sig datalagringsdirektivet, har redan skrivit ett lagförslag om det. Även om EG-domstolen skulle kunna riva upp hela direktivet, med hänvisning till Europakonventionen för mänskliga rättigheter, menar alliansen att man än så länge är skyldig att införa det.

I en kritiserad rödgrön kompromiss har partierna kommit överens om att införa direktivet men att lagringen inte ska överskrida minimigränsen sex månader.

FRA:
Alliansen lyckades under uppmärksammade former få igenom FRA i riksdagen så formellt står alla regeringspartier bakom lagen. För att stilla kritiken föreslog man och fick senare igenom ändringar med ett "förstärkt integritetsskydd".

De rödgröna är numera
överens om en gemensam inställning till FRA. Lagen ska rivas upp omgående och frågan om signalspaning ska i samma veva utredas

Ipred:
Alliansen införde Ipred men  C är kritiska till lagen, men avvaktar den treåriga översyn som regeringen tillsatt.

Ipredfrågan
är de rödgöna inte överens om. V och MP vill bestämt riva upp den för att man anser att den brister i rättssäkerhet och kränker människors integritet. S vill inte riva upp lagen, utan vill i stället stärka den enskildes integritet och rättigheter på olika sätt.PIRATPARTIET säger NEJ till FRA, Ipred och datalgringsdirektivet !!!
Bloggar och media: Anna TrobergLars Erick, Futuriteter, HAX, Tantra, Lars Erick 2, Mikael Persson, BeelzebjörnStudio Ett, EuropaportalenDN, ABSR, P3, AB, IDG, DN, Resume, Exp, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Julian Assange kommer inte stämma staten?

Turerna har varit många kring Julian Assange. För någon vecka sedan bytte Assange advokat till Björn Hurtig eftersom han inte hade fullt förtroende för Leif Silbersky.


Idag kan vi läsa hos Resume att Assange hotar att stämma staten:

Wikileaks-grundarens advokat Björn Hurtig tittar på möjligheten att stämma staten. Enligt honom borde åklagaren aldrig ha bekräftat Expressens uppgifter, som ledde till en världsnyhet.

– Det var ett grundläggande fel av jouråklagaren att gå ut med hans namn när han blev häktad i sin utevaro, säger Björn Hurtig till Resume.seHos SVT tillbakavisar advokaten att det är någon stämning på gång:

Wikileaksgrundaren Julian Assanges försvarsadvokat Björn Hurtig tillbakavisade under tisdagskvällen uppgifter om att han och hans klient kommer att stämma svenska staten.

Det var nyhetssajten Newzglobe som på tisdagen uppgav att advokat Björn Hurtig och Julian Assange tänkte stämma den svenska staten på ett större, okänt belopp. Enligt sajtens chefredaktör Bernt Hermele har man inspelat bevis på att Hurtig sagt att: "Julian Assange kommer att stämma svenska staten och det kommer inte bli lite pengar".

Men när svt.se får tag på Hurtig säger han att det inte stämmer

Även i AB


Dock kommer Wikileaks inom kort släppa nya hemliga dokument om Irakkriget:

En stor mängd hemligstämplade amerikanska dokument från Irakkriget färdigställs för publicering av Wikileaks. Publiceringen av dokumenten kommer att ske med hjälp av en mängd medieorganisationer i flera länder, skriver Newsweek.

Dokumenten utgör ”den största läckan av militärt underrättelsematerial” som någonsin skett, enligt Ian Overton, som är redaktör för The Bureau of Investigative Journalism – en ideell brittisk organisation som hjälper Wikileaks med dokumenten.

Dokumenten kommer att publiceras inom några veckor genom att flera medieorganisationer från olika länder samtidigt publicerar dokumentärer och artiklar som baseras på dokumenten. Ian Overton vill inte avslöja vilka medieorganisationer som ingår i projektet och vilken typ av avslöjanden dokumenten innehåller.

Enligt Ian Overtone är det en enorm mängd rapporter från Irakkriget som Wikileaks har tillgängliggjort för projektet, som överstiger de 92 000 fältrapporter från Afghanistan som organisationen tidigare gjorde offentliga.

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Alliansen är inte alls populär!

Inte om man tittar på denna musikvideo:

Uppdatering: Copyriot skriver om cencuren av videon


Själv har jag röstat på PIRATPARTIET som är det enda parti som myndigförklarar medborgarna genom att protestera mot all den integritetskränkande kontroll och statliga övervakning som nu införs av övriga partier.

AB, ExpSvD, SvD, DN, SvD, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

För den onda Scenen är piratkopiering en sport

Enligt Antipiratbyrån är Scenen det stora och onda terrorpiratnätverket med starka kopplingar till Al-Qaida och Illuminati. För att våra stackars kulturarbetare inte ska dö ut har APB lyckats dra sin rövarhistoria för våra politiker och lyckats få dem att  springa skiv- och filmindustrins ärenden för våra skattepengar.

Senaste nytt om det stora onda nätverket:Inom nätverket Scenen är det en sport att skapa de bästa piratkopiorna i världen. Genom detta globala och slutna nätverk sprids bland annat filmer, spel och tv-serier inte bara till de egna medlemmarna utan också till vanliga nätsurfare som laddar ner dem.

Enligt dem själva är idén med Scenen varken att reta filmbranschen eller stjäla film. Det handlar om en sport där ingen får betalt men där själva utmaningen är kicken och priset är medtävlarnas respekt - och fri tillgång till alla andra piratkopior.

- Bli störst, bäst, som inom alla andra sporter. Det är som en sport, en tävling, säger Scenen-medlemmen "Siteop".


Enligt "Siteop" är kriget mot piratindustrin dömt att misslyckas.
– Det är samma sak som att säga ”vad krävs för att stoppa terrorismen”. Det är för löst sammanhållet i grupperingen. Det är inte tre personer som sitter och styr allting, alla har samma roll och det dyker upp nytt folk hela tiden som har samma intresse.


Det är fullt möjligt att möta medlemmar i Scenen utan att veta vilka de är. De kan vara it-chefer eller säkerhetsansvariga på företag i vår närhet.

Just för att de är tekniskt skickliga har Scenen förblivit ett hemligt nätverk. Enligt "Phayze", en avhoppad Scenen-medlem, använder medlemmarna privata servrar som det för en utomstående privatperson är helt omöjligt att komma in i.

Han säger att när filmer kommer ut från den privata servern till exempelvis Pirate Bay eller någon annan nedladdningssajt, beror det på att någon användare på just den privata servern vill dela med sig.

Hans egna källor, som försåg honom med nya filmer, var "filmbolag, produktionsbolag, distributörer och butiker".

- Man får tag i en film innan den kommer ut i butik, man tar bort kopieringsskyddet. Sedan skickar man upp den från Internet till en privat server. När allt ligger på plats så ser man till att den frigörs på den privata servern.


Förra veckan gjordes samlade polisrazzior mot Scenen i fjorton länder även Sverige men det kommer alltså inte stoppa Scenen, inte piratkopiering heller för den delen.


I kväll har Uppdrag Granskning kultur ,SVT2 kl 20:00, ett reportage om Scenen.

svt, AB


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Pirate Bay: Remember to vote


The Pirate Bay går just nu ut med budskapet:

There is soon an election in Sweden.

Remember who fucked you over last time. Remember to vote.

 

När man klickar på TPB-loggan möts man av videon: Mollgan - Alla som inte tankar

Musikvideo släppt en vecka före valet 2010, av Mollgan från hiphopgruppen Middlesex. Regisserad av Kristoffer Jansson. Låten är en parodi på Maskinens Alla som inte dansar, och driver med hur den sittande regeringen behandlat nedladdningsfrågan.
Tisdag den 28:e september startar huvudförhandlingarna i Pirate Bay-målet i Svea Hovrätt.


Bloggar om fildelning och upphovsrätt:

Anna Troberg(pp): Jakten på fildelare är ett hot mot både integritet och kultur

Henry Rouhivuori, Emil Isberg, Pirat-Jonas, HumleBee, Stefan Flod


Alla som inte tankar:

Intro:
Mollgan, Middlesex
Jag är pirat eller…
Snarare kapten men han
Han är upphovsman!

Uh, uh, fuck ipred!
Han är upphovs man
Uh, uh, fuck ipred!

Alla som inte tankar är upphovsmän/
Så Metallica har inte råd med frukosten/
och nu vet du att varenda barn i landet är en brottsling/
Reinfeldt sitter där och tankar ner en (poorr film)/
Är det så konstigt? Stackars Filippa/
Ett slag under bältet precis som din FRA/
Tar du mitt privat liv – Får du tåla att/
jag skämtar om ditt fan sluta leka stasi/

Alla som inte tankar är upphovsmän
Alla som inte tankar är upphovsmän
Alla som inte tankar är upphovsmän
Du hittar min skit inne på Piratebay
x2

Det verkar inte som att vår regering kan dansa
Det verkar inte som att vår regering kan dansa
Verkar inte som att vår regering kan dansa
För ipred liknar en gruppvåldtäkt

Alla som inte tankar är upphovsmän/
Till och med vår Kronprinsessa luktar bränt/
Mhm.. Jag ger dig mitt ord/
Hon köper inte skivor checka sen kväll med Luuk/
Men Felix Härngren jämför det med Hustrumisshandel
Va fan?
Hoppas att du gör så gott du kan/
För å minimera risken å va dum som han/
Hoppas att du gör så gott du kan/
Vill inte lämna stället som en upphovsman/

Reff

ppbanner


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bli en vinnare i valet!

Nu är vi i slutet av valrörelsen där vi hört och sett de politiska blocken flytta skattekronor hit och dit samtidigt som de kastat en massa skit på varandra. Mediabevakningen har varit urusel som i stort sett bara rapporterat om opinionsundersökningar och om varför Mona Sahlin är skit och Reinfeldt populär. Sen har media av någon anledning gett SD en massa publicitet också. Övriga partier utanför riksdagen har inte fått fram sina frågor alls utom Gudrun Schyman när hon eldade pengar i Visby.

För mig har det alltså varit en skitdålig valrörelse eftersom det som är viktigt för mig INTE alls funnits med i debatten, nämligen:

RÄTTEN TILL MITT PRIVATA LIV!

Rätten till mitt privatliv är en av de absolut viktigaste frågorna i valrörelsen och inget av de två stora blocken har varit i närheten av frihet och personlig integritet.
Oavsett om det är alliansen eller de rödgröna som vinner valet är de redo för att införa datalagringsdirektivet som gör att ALL vår kommunikation lagras och Sverige förvandlas därmed till en fruktansvärd övervakningsstat. Vi har redan infört FRA-lagen som gör att staten ser vilka vi kommunicerar med, datalagringsdirektivet kommer även att lagra själva innehållet i vår kommunikation. 

Jag skulle aldrig kunna rösta på något av partierna i de två blocken eftersom det innebär att jag förlorar rätten till mitt privatliv. Skillnaden med de båda blocken är inte särskilt stora, och den skillnaden det kan vara i vissa enstaka frågor är inget i jämförelse med att ständigt vara bevakad av staten. Så om du röstar på något av partierna i de politiska blocken är du en BIG LOSER som inte äger ditt liv, hur många skattekronor per månad var det värt för dig?


Jag har redan röstat PIRAT och känner mig därmed som en vinnare. Bli en vinnare du också!


Bloggar och media om valet och personlig intgritet: Opassande, Lars ErickCaspian Rehnbinder, Beelzebjörn, Kunskapssamhället, På Riktigt, Oscar Swartz, HAXDN, GP, Exp, SvD, svt, svt, DN, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pirate Bay-målet börjar den 28 september

Huvudförhandling i det s.k. Pirate Bay-målet börjar den 28 september 2010 (B 4041-09)

[2010-09-09] Svea hovrätt
Huvudförhandling i det s.k. Pirate Bay-målet börjar i Svea hovrätt den 28 september 2010 kl. 9.30. Förhandlingen fortsätter med följande förhandlingsdagar: 29/9, 1/10, 4/10, 5/10, 8/10, 11/10, 12/10 och 15/10. Förhandlingen kommer att äga rum i sal 14 i Schering Rosenhanes palats vid Birger Jarls torg 10.

Rättens ledamöter kommer att vara hovrättslagmannen Kristina Boutz, ordförande, hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt, referent, tf. hovrättsassessorn Ulrika Persson samt nämndemännen Juan Garay och Peter Michanek.

För att kunna uppskatta behovet av platser för press ombeds representanter från media som önskar närvara att kontakta Svea hovrätt per e-post svea.avdelning.2@dom.se senast torsdagen den 17 september 2010 kl. 9.00. Därefter kommer hovrätten att, om nödvändigt, fatta beslut om hur platserna ska fördelas.

För att få kopia av förhandlingsplanen och eventuella senare ändringar, annan skriftlig information samt hovrättens kommande dom bör anmälan med uppgift om aktuell e-postadress göras på samma sätt. (Sveriges Domstolar)

 
Trots vad Reinfeldt sa före valet 2006 har vi fått Ipredlagen, som gör att våra skattepengar går till polisrazzior både mot operatörer och privatpersoner, efter tips från privata intressen. De som fildelar större mängder riskerar dessutom fängelsestraff.

RÖSTA PIRAT !!!

pp-banner

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge(PP) hos Nyhetsmorgon(TV4)


INTEGRITET - KULTUR - KUNSKAP
Och så här tyckte Anders Philblad, Politikerbloggens chefredaktör och reporter på TV4 om Rick Falkvinge:
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Chatta med Christian Engström(PP)

ce

På onsdag kan du ställa dina frågor direkt till Piratpartiets Christian Engström på Europaportalens Facebook-sida.

Gör Piratpartiet någon skillnad i EU-parlamentet? Vad tycker Christian Engström om censur på internet? Och har partiet någon chans att ta sig in i riksdagen?

Chatta med Christian Engström, EU-parlamentartiker och vice ordförande i Piratpartiet, på Europaportalens Facebook-sida, nu på onsdag klockan 18.

Här kan du läsa tidigare artiklar med Christian Engström på Europaportalen.

Uppdatering: Här finns chatten med Christian EngströmI morgon onsdag den 8 September  alltså! Kl 18:00.

Har du frågor till Christian men inte kan vara med på chatten går det bra att ställa frågor i kommentarsfältet hos europaportalen.se.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Stora fildelningsrazzior i hela Europa

Just nu pågår fildelningsrazzior i flera länder. Flera operatörer och privatpersoner har idag fått besök av polisen som tycks vara ute efter större fildelningssajter. Bl.a har PRQ fått påhälsning som har flera av Wikileaks servrar, men även andra operatörer är drabbade. Så här långt tycks ingen dator tagits i beslag hos PRQ men beslag har gjorts hos andra operatörer. Tydlingen är polisen ute efter vissa ip-adresser.

Piratpartiet har gått ut med ett pressmeddelande där partiet kritiserar pågående razzior.


SvD:

Polisen genomför på tisdagsförmiddagen en razzia mot fildelare på sju ställen i Sverige – samt i flera andra länder.
– Det handlar om en begäran från Belgien om upphovsmaterialistisk rättshjälp, säger Paul Pintér nationell samordnare för immaterialrättsliga brott.


Ett stort fildelningstillslag sker just nu i Sverige och i 13 andra länder.

Paul Pintér, chef för polisens antipiratenhet, bekräftar för SvD att en "större razzia" pågår.

I tillslagen i Sverige ha flera datorer och servrar tagits i beslag för fortsatt utredning. Fyra personer har hörts om misstänkta för brott mot upphovsrättslagen

– Razzian är riktad mot servrar som tillhör "scenen".

"Scenen", eller Warezscenen, kallas ett organiserat närverk av personer som ägnar sig åt olaglig kopiering och distribution av spel, film, musik och tv-program på internet och via FTP-nätverk.

Polisen gör tillslag på sju ställen i Sverige, bland annat en razzia mot webbhotellet PRQ:s lokaler i Solna. Där finns bland andra Wikileaks servrar.

– Men det har inte med Wikileaks att göra alls, säger Paul Pintér


svt:

Enligt ett pres smeddelande från Åklagarmyndigheten gjordes tillslaget efter ett beslut av en svensk åklagare efter belgisk ansökan. Utredningen har enligt pressmeddelandet pågått i två år.

Misstankarna handlar om olovlig fildelning av filmer i ett större nätverk inom det som kallas "Scenen".

Tillslag har gjorts i 14 europeiska länder, bland annat Norge, Belgien och Tyskland.

I tillslagen i Sverige ha flera datorer och servrar tagits i beslag för fortsatt utredning. 
Hittills har fyra svenskar delgivits misstanke om olovlig fildelning efter morgonens tillslag, uppger kammaråklagare Fredrik Ingblad.
Han utesluter inte att det kan bli aktuellt med att fler personer delges misstanke.

Tillslagen skedde i bostäder i Eskilstuna, Eslöv och Malmö. Det gjordes även tillslag hos två internetleverantörer i Stockholmsområdet och på Umeå universitet.
-Syftet med husrannsakan i Stockholmsområdet och i Umeå var att få uppgifter om speciella ip-adresser, säger Fredrik Ingblad.

Han säger att vid tillslagen har det gjorts beslag av datorer och servrar.
-Man har gjort vissa fynd som stärker misstankarna.


Läs och lyssna hos P3.Bloggar: Christian Engström, FMS, Stefan Flod, PPpress, HAX, Scaber Nestor, Anna Troberg, Integritet och Frihet, gothbarbie, Hultin, Svensk Myndighetskontroll

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Fildelare riskerar fängelsestraff

Nu har det gått alldels för långt!!!

SR/Ekot:

På fredagmorgonen gjorde Östersundspolisen tillslag mot en misstänkt nät-pirat i Östersundstrakten. Mannen ska enligt åklagaren spridit 6000 musikverk på en så kallad DC hubb, en mötesplats för fildelare.

– Vi har fått en anmälan från musikbranschens intresseorganisation med uppgifter som pekade mot en adress utanför Östersund. Där har vi gjort beslag av datamedia och personen har medgett det som har lagts personen till last, säger åklagare Henrik Rasmusson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm till P 4 Jämtland.

Straffvärdet på det misstänkta brottet ligger på fängelsenivå, enligt Henrik Rasmussons bedömning.

– Men en fällande dom kan också bli villkorlig dom och böter om man inte är dömd tidigare, säger han.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,

Våga älska nätet!

I veckan skrev Cecilia Wikström (FP), Europaparlamentariker, och Eva Edwardsson (FP), riksdagskandidat, på SvD Opinion:

"Vi måste stå upp mot nätmobbningen"

Självklart ska vi bekämpa all mobbning MEN många av våra etablerade politiker visar gång på gång att de inte ser Internet som en del av vårt samhälle utan som någon plats där våra medborgerliga fri och rättigheter inte längre gäller och som de vill stifta speciallagar för. Lagar som övervakar oss dygnet runt och inskränker våra privatliv. Lagar som gör att den yttrandefrihet den lilla människan äntligen har fått genom bloggar, twitter etc kraftigt blir hotad av statens kontroll och övervakning. Det är inte bara yttrandefriheten som är hotad utan även vår privata kommunikation med varandra.


Vi måste få fortsätta att få röra oss anonymt/privat på nätet precis som vi gör i samhället i övrigt, vilket också många läsare har tyckt till om efter att ha läst artikeln om nätmobbning:

"Vi vill inte ha mer övervakning"

Här kommer ett par beskrivande kommentarer:

”Sluta behandla internet som något stort, farligt och annorlunda”, skriver Kakan.

Michael skriver. ”På vilket sätt skiljer sig "digitalt" ofredande från vanligt förtal och mobbing? Varför tror (FP) ständigt att vi måste ta hårdare tag och ha speciell lagstiftning på Internet?”


Ett steg mot den totala kontrollen av oss medborgare är datalagaringsdirektivet som inte är infört i Sverige än. Igår skrev Carl Johan Rehbinder, riksdagskandidat för Piratpartiet och rikdsdagsledamot Camilla Lindberg (FP) en gemensam artikel på SvD Opinion:

"Våga vägra datalagringsdirektivet"

Datalagring innebär att information om alla dina telefonsamtal, sms, e-brev och internettrafik lagras i minst två år framåt. Det kommer att gå att ta reda på exakt var du befann dig vid varje ögonblick de senaste två åren, eftersom all information sparas.


I Sverige har vi dröjt med beslutet, men nu skall datalagringsdirektivet införas – eftersom det är ett EU-direktiv. Det är dock inte nödvändigt. Den så kallade artikel 29-gruppen, som består av alla nationella datatillsynsmyndigheter i EU-medlemsstaterna, menar att trafikdatalagringen strider mot Europakonventionen
.I år är det riksdagsval och DU kan göra skillnad. En röst på PIRATPARTIET är en röst mot övervakningssamhället.

Just idag, lördag den 4:e september, är många pirater ute och röstarRösta Piratdagen, varför inte ta och joina dem?!internet


DN, IDG
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rösta Piratdagen i morgon lördag, 4 september

I morgon lördag den 4 september anordnar piraterna en dag där du tillsammans med en partirepresentant och andra pirater kan förtidsrösta.

Ta med röstkort och legitimation!

Klicka HÄR för tid och plats.
ppknappDet finns även en sida på nätet där man kan "rösta", men den har naturligtvis inget med det riktiga valet att göra, utan är lite mer på kul. 

Där ser det just nu hyfsat bra att ut för piraterna med 5% av rösterna. Ännu bättre ser det ut för de röd-gröna som slår alliansen med 47,4 mot 38,4. Jag misstänker att siffrorna kraftigt kommer förändras allteftersom folk hittar till sajten.

Kolla in på Valresultatet.se


Fler om pirater och valet: HAX, Värmlandspiraten

n">IDG, SvD, SvD, SvD, AB, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ung Pirat störst av ungdomsförbunden

SR:

Ung Pirat är det klart största ungomsförbundet till antalet medlemmar.

– Jag brinner för demokratifrågan, yttrandefrihet och min rätt att få prata privat med andra människor på internet. Det är det jag tycker är allra viktigast, säger 17-årige Niklas Dahl som är distriktsordförande för Ung Pirat Stockholm.

Det är det politiska ungdomsförbund i landet sett, som angett absolut flest medlemmar i sin ansökan om ekonomiskt stöd till Ungdomsstyrelsen. Sedan 2007 och till och med förra året, har de ökat från drygt 1 300 till över 20 000 medlemmar. Nästan fyra gånger så många som exempelvis Socialdemokraternas ungdomsförbund, och nästan dubbelt så många som Moderaternas ungdomsförbund uppgett i sina ansökningar.

– Vi är nog det enda förbund som hänger ihop med ett parti som förstår ungdomars frågor, att ungdomar faktiskt vill ha ett fritt internet och en möjlighet att kommunicera, säger Niklas Dahl, distriktsordförande för Ung Pirat Stockholm.svt


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Igår röstade jag på Piratpartiet!


På premiärdagen för förtidsröstningen gav jag min röst till Piratpartiet. Integriteten är VIKTIG för mig så valet var inte svårt.


Eftersom vi pirater älskar länkar kommer här några om pirater och valet:

Tianmi: Idag röstade jag på piratpartiet

Opassande: Stolt över att vara pirat

HAX: Dags att gå och rösta. På Piratpartiet.

Henrik Brändén: Jag lämnar (s) för Piratpartiet

Lake: En sosse och en centerpartist,- "Vi värnar integriteten", därför röstar vi Pirat

Magnihasa: Awesome!

Piratpartiet: Rösta Piratdagen

IDG: It i valskugga

SvD: "Vi värnar integriteten"

svt debatt: Dataspel är också engagemang
DN, Exp

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fruktansvärda turer för Julian Assange

Oavsett vad Julian Assange ska ha gjort sig skyldig till eller inte känns turerna i mydigheternas hantering mycket förvirrande.

Nu är Julian Assange misstänkt för våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande igen, vilket naturligtvis redan har basunerats ut världen över. Häromdagen förhördes Julian Assange av åklagare men då bara för vad som gällde ofredande. Det grova brott som han nu åter är misstänkt för har ingen förhört honom om och om det säger han så här:

– Jag har aldrig fått möjligheten att lämna den information jag har angående de här händelserna.(Exp)

Julian Assange väntar nu på att få höra vilka bevis som ligger till grund för misstankarna i det som han nu själv anser har utvecklats till en "rättslig cirkus".


Leif Silbersky som är Julian Assange advokat säger så här:

– Assange är besviken, arg och förvånad, och ber mig förklara hur det här rättsystemet fungerar.(SvD)


Igår hade AB en intervju med Assange, vilken ska publiceras i sin helhet under dagen idag, här är en del av Assange syn på rättsväsendet i Sverige:

Vad tycker du om åklagarnas agerande?

– Det här är en fullständig cirkus. Ingen har frågat mig eller min advokat om min version. Det var först när jag förhördes i måndags som jag fick veta vad ofredandet handlar om.

– Jag är väldigt upprörd. Och även bekymrad över det svenska juridiska systemets brist på respekt för människors integritet.

Vad frågade poliserna om?

– Några frågor var av intim karaktär. En stor del av förhöret gick åt till att jag ville ha garantier för att det jag sa inte skulle lämnas ut till pressen. Jag förklarade att jag var kritisk till att det läckte i början.

Fick du några garantier?

– Ja. Och jag litar på förhörsledarna.

Frågade de om din relation i stort med den här kvinnan?

– Nej, de var inte intresserade av den typen av information. Jag bad dem titta i min mobil för att få stöd för min version av tidpunkter för olika möten och annat. Men de tackade nej.

Hur mycket skadar den här situationen dig och Wikileaks?

– Det stör mig och organisationen en hel del. Vi har mycket att göra och det här tar mycket kraft.

– Jag har upplevt många attacker mot mig som person. Men det här är det som varit svårast att hantera.


Fortsättning följer som sagt och Assange är INTE anhållen för något än, åklagarna har valt att utreda vidare även om det i media kan upplevas annorlunda. Jag hoppas att Wikileaks har kraft att fortsätta sitt viktiga arbete och utmana makten trots detta förvirrande kaos.

SvD, Exp, DN, DN, DM, Resume, Exp, svt, svt


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.