Bloggen

Bloggen har semester!

Hälsningar
satmaran

Vilken lag ska ni införa nu?

Terroristlarmen duggar tätt på löpsedlarna idag. Man kan ju bli skitskraj. Så jag undrar, vad är på G?

Ska USA starta ett nytt krig eller är det deras nya vilja att kontrollera HELA nätet och världen som ligger bakom? Ska Sverige och/eller EU införa en ny övervakningslag? Har det med datalgringsdirektivet att göra? Trupper i Afghanistan? FRA? Ska USA stänga Wikileaks och sätta dit Julian Assange? Vill man försvara strängare regler på flygplatserna, tex nakenkamerorna? Vill man helt enkelt att vi ska vara rädda och ständigt känna oss hotade? Är det här beviset på att USAs "war on terror" har misslyckats? 

DN: Oklart terrorhot mot Europa och Därför beslutade SÄPO om höjt säkerhetsläge.

AB: "De kan - slå till närsomhelst"

Exp: Nytt terrorlarm i natt - Attackerna kan komma när som helst.

SvD: ABC News - Kan slå till när som helst

SVT: Terrorhot kan leda till resevarning

SR: Säpo - Större hotbild mot Sverige

N24: Försvaret vill köpa amerikanska stridshelikoptrar och Sverige höjer terrorberedskap
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Svensk barnporrcensur på nätet fungerar inte

Cecilia Malmström vill införa det barnporrfilter vi har i Sverige i hela EU, vilket har kritiserats av många länder. Nu har en ny undersökning visat att filtret inte alls fungerar. Vem blir förvånad?

N24:

Bland de sajter som svartlistats för att de uppges sprida barnporr finns ett stort antal sajter som överhuvud taget inte har något med barnporr att göra.

* Av 167 svartlistade sajter innehöll bara tre barnporrmaterial.

* Två av dem har varit uppförda på olika svartlistor sedan 2008 - utan att myndigheterna försökt ta ner sajterna från nätet.

* Samtliga tre plockades ner av servervärdarna inom några timmar eller minuter efter att de fått en skriftlig propå via mejl.


HAX: Nätcensur funkar inte mot barnporr
DN: Övergrepp på barn svårt att stoppa på nätet


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Julian Assange anklagar Pentagon

SVT:

Wikileaks grundare Julian Assange anser att USA:s försvarsdepartement har för avsikt att stoppa hemsidan.

På en sammankomst i London sade han att Wikileaks fick utstå ett våldsamt angrepp från Pentagon sedan tusentals hemliga amerikanska handlingar om kriget i Afghanistan offentliggjorts.

-Pentagon har krävt att vi fullständigt förstör allt det vi publicerat.
-Försvarsdepartementet vill krossa vår organisation, sade Assange.I Sverige har åklagarmyndigheten kommit långt när det gäller anmälningarna mot Julian Assange.

Julian Assange  anmäldes i slutet av av augusti för att under sitt Sverigebesök ha begått sexuella övergrepp mot två kvinnor.

Anmälan följdes av skilda bud från åklagarsidan om vilka misstankar man kommit fram till under förundersökningen; våldtäkt eller sexuellt ofredande.

Vid vilken tidpunkt ett beslut om utredningen kan komma är dock inte möjligt att bedöma än. Med hänsyn till utredningssekretessen och berörda personer kan någon närmare information om utredningen inte lämnas för närvarande”, säger överåklagare Marianne Ny i pressmeddelandet.

DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


Acta-avtalet nästan klart


Idag avslutades sista förhandlingsomgången om Acta-avtalet i Japan. Tydligen ska det finnas ett färdigt ramavtal men än är det några frågor som inte är helt klara, dock förväntas dessa lösas inom kort.
Hur det går med frågan om avstängning från nätet av fildelare/piratkopierare i handelsavtalet har vi ännu inte fått veta. Avtalet kommer publiceras inom kort.


DN, SVT:

Bakom avtalet Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) står EU, USA, Japan, Sydkorea, Singapore och flera andra länder - däremot ingår inte Kina, som är en stor producent och distributör av piratkopierade varor.

Tullen ska få beslagta
En komponent i Acta är att tulltjänstemän ska få rätten att beslagta piratkopierade varor utan en begäran från rättighetsinnehavaren eller från en domstol. Planen är att det frivilliga avtalet ska utökas till att gälla fler länder i framtiden.

EU fick backa på sitt önskemål att avtalet även skulle skydda produkter från särskilda platser, som Cognac, Champagne, Parma och Roquefort och andra. Det gick inte USA med på.

Acta-förhandlingarna har pågått sedan 2008. Avtalet har mötts av kritik, inte minst för att innehållet i förhandlingarna länge hölls hemligt. Kritiker har hävdat att de befogenheter som Acta ger myndigheter är integritetskränkande.


SvD:

Delegater från 37 länder enades på lördagen vid ett möte i Tokyo om ett ramverk till ett internationellt handelsavtal om att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Än kvarstår dock en rad frågor för parterna att komma överens om innan ett helt klart avtal finns på bordet. Bland annat råder delade meningar om så kallade geografiska indikatorer – namn på mat som kommer från en särskild stad eller region.

EU vill ursprungsskydda bland annat parmesanost, champagne och cognac, medan USA motsätter sig ett ursprungsskydd som riskerar att användas mot amerikanska företag som tillverkar till exempel parmesanost.

Men något förslag om detta finns inte med i avtalet och EU ska ha tvingats backa, skriver TT.

I ett brev från EU:s handelskommissionär Karel de Guchts talesperson till ledamöter i EU-parlamentet står det att det nu finns ett nästan färdigt avtal och att parterna ska lösa de sista frågorna så snabbt det går. Några fler förhandlingsrundor kommer inte att genomföras och avtalet ska publiceras inom kort.

– EU:s handelskommissionär Karel de Gucht välkomnar de framsteg som gjorts i Tokyo och tror att de utestående delarna kan lösas under de närmaste veckorna, säger EU-talespersonen John Clancy till Reuters.

Bakom handelsavtalet Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) står EU-länderna, USA, Japan, Sydkorea, Singapore och flera andra länder — däremot ingår inte Kina, som är en storproducent av piratkopierade varor.Mer info finns hos:

Christan Engström, MEP Piratpartiet, EU-parlamentet

Acta-bloggen
Michael Geist
Acta Watch


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.