Läsvärda bloggar om yttrandefrihet

Nedan är klipp ur två väldigt läsvärda bloggposter, naturligtvis tycker jag att ni ska klicka in hos Erik och Niklas och läsa hela posterna.

Erik Laakso, På Uppstuds: Finns det några som erövrar demokratin idag?

Kampen står kring yttrandefriheten. Det är vår tids viktigaste fråga, utan någon som helst jämförelse. Det är demokratins kärna vi talar om. Alla andra frågor bleknar faktiskt i jämförelse med den frågan. Sedan må stora etablerade partier tala om jobb och ekonomi och miljö och vad det vara må. I jämförelse med att det gungar i demokratins fundament så blir de stora frågorna ganska små. Dessvärre är ointresset för demokratins grundfrågor gediget i valrörelsens Sverige 2010. Kanske tror man att demokratin är ärftlig?

Bäst symboliseras den här frågan av The Pirate Bay. Denna vagel i ögat på etablissemang och industri. Lars Vilks må ursäkta men han får ju, med all rätt, totalt stöd för sin rätt att kränka vem helst han önskar. TPB får väldigt begränsat stöd från media och politik.

Därför är det en såväl intressant som viktig utveckling när ett parti som har folkvalda ledamöter i europaparlamentet och som ställer upp i riksdags- och kommunval i höst, ställer sig bakom TPB och gör konflikten kring fildelningsnätverket till en politisk fråga av yttersta vikt. Marie Andersson skriver balanserat och välformulerat om hur det här beslutet av Piratpartiet, ställer saker på huvudet och på sin spets.Niklas Dougherty, Tianmi: Gammelmedialt hyckleri kring tönten Vilks.

The Pirate Bay jagas fortfarande av domstolar och andra myndigheter i land från land, där de filtreras bort från nätet eller får sin bandbredd kapad. Här är det varken fråga om konst eller politik i direkt mening, men det är likväl en fråga om yttrandefrihet, och inte minst informationsfrihet – det rör sig här om en ikon för en hel politisk rörelse och ett strukturellt paradigmskifte i synen på upphovsrätt, delningskultur och monopolställning.

Men var är Neuding, Mattson och gänget? Allmän muslimbashing är den enklaste saken i världen, men att ta ställning för obehagliga uttryck eller samhällsomdanande företeelser verkar vara betydligt svårare för vissa, speciellt då dessa företrädare är en del av den attackerande strukturen.


 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra PP!

2010-05-19 @ 19:06:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.