Gripen hackare i Lettland skapar stora protester

Lettland har en hackare, Neo, som likt Wikileaks avslöjat obehagliga uppgifter om makten. Neo är nu gripen, vilket gett upphov till en demonstration och stora protester i Riga.

Hundratals letter demonstrerade alltså på torsdagen mot gripandet av Neo - den snabbt mytomspunne hackare som under vintern avslöjat besvärande uppgifter om den politiska eliten.

- Det här är en skandal, och det är därför folk är här, sade journalisten Juris Kaza till nyhetsbyrån AFP bland demonstranterna i Riga.

- Det här handlar om gripandet av någon som bara avslöjat sanningen, som inte begått något brott, utan bara visat upp det faktum att många myndigheter inte följer regeringens linje för att skära i kostnader och löner.

"I Lettland är det brottsligt att vara smart och ärlig", stod det på ett av protestplakaten.

"Glöm inte vilka som har valt er", hette det på ett annat.

- Det sätt som polisen agerat på är inte befogat, menade filosofistudenten Armands Leimanis som organiserat hela protesten, via mikrobloggen Twitter.

Enligt lokala massmedier har den gripne, en universitetsforskare i artificiell intelligens, erkänt att han är "Neo", den hackare som gäckat landets myndigheter under flera månader.

Neo - ett namn hämtat från Keanu Reeves rollfigur i Matrix-filmerna - blev känd i februari när han började läcka ut löneuppgifter om regeringsföreträdare och högt uppsatta i statliga företag som han skaffat sig genom att hacka sig in i skattemyndigheternas dator.

Uppgifterna om fortsatta bonusar och höga löner väckte stor irritation bland många vanliga letter, med tanke på de kraftiga ekonomiska nedskärningar som gjorts för att föra landet ut ur den ekonomiska krisen.

 

Neo riskerar nu att få upp till 10 års fängelse

SvD, SvD, SVT, IDG

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.