Nätkulturen och näthandeln blomstrar

Jag kan inte släppa det här med det nya nätverket Kulturskaparna. Jag blir så arg när jag tänker på dem. De har alla chanser i världen att göra något bra och sälja sig själva på nätet, men de vägrar.
De sitter som tjuriga ungar med armarna i kors och väntar på att någon annan ska göra jobbet åt dem.

Samtidigt blomstrar handeln för de branscher som förstått vikten av att etablera sig på nätet och allra bäst går det för dem som var med tidigt. Samhället har förändrats och mer av vårt liv sker via nätet, inte minst vår konsumtion av tjänster och varor. Enligt SCB som gjorde en undersökning 2009 var det i åldersgruppen 25-34 år hela 82 % som handlat via Internet under det senaste året medan motsvarande andel var 23 % i åldersgruppen 65-74 år.

Förvisso går försäljning av fysiska skivor och böcker fortfarande bra, frågan är hur länge? I takt med att utvecklingen av datorer går framåt blir även de bärbara datorerna billigare, lättare och bättre. Den bärbara datorn gör att man ständigt kan vara uppkopplad till nätet med ständig tillgång till t.ex. sitt arbete, sociala medier, nyheter och kultur.
Varför ska man köpa en bok eller skiva när man har allt i datorn? Min egna bärbara dator väger bara 1,5 kg och har en vändbar skärm så att den även fungerar som en läsplatta och har inbyggd 3G för ständig uppkoppling. Det enda jag saknar är en flora av bra tjänster på nätet där jag enkelt kan hämta det jag vill ha i form av film, musik och böcker. Hur kan denna brist vara möjlig år 2010?

Om jag inte minns fel har jag varit uppkopplad till Internet sedan 1995. Under åren som gått har datorer, bredbandshastigheter, mobila tjänster, nyhetstjänster i form av både tv och tidningar, detaljhandeln, bokningstjänster av det mesta t.ex resor och bilprovning, kommuninformation och mycket, mycket mer utvecklats på nätet MEN det nya nätverket Kulturskaparna har inte utvecklat ett dugg. Ingenting av det de producerar finns tillgängligt för mig på nätet på ett enkelt och prisvärt sätt.
Tyvärr har detta efterblivna nätverk fått gehör av alltför många naiva politiker som ger efter för deras tycksyndommig-mentalitet. Vilken annan bransch har denna gräddfil till att påverka politiska beslut?

Till nätverket Kulturskaparna och politiker rekommenderar jag varmt att börja läsa något av detta, helst alltihop:

Anders Mildner: Den slutliga självmarginaliseringen
Anders Mildner är förresten en av de tio som InternetWorld tycker att statsministern borde lyssna på.

Stefan Flod(UP): Ung Pirat bjuder in till dialog med Kulturskaparna

Fredrik Sand, Stockholms Handelskammare: Upphovsrätt, Kulturskapare kliver ur askan

Magnihasa: Kulturskapare, you say?

Opassande: Det kan vara skillnad på upphovsrätt och upphovsrätt

Oscar Swartz: Kulturskapare eller Kulturkapare?

Blogge: Modern upphovsrätt i modern tid

satmaran: Kulturskaparna?


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: You name it

Naiva politiker? Skulle inte tro det.

Bruna kuvert var det någon som sade.

2010-03-13 @ 16:32:22
Postat av: Kjell

Hej! Lämna dina tankar och förslag direkt till Kulturskaparna. Du hittar kontaktpersoner, mejladress och formulär på www.kulturskaparna.com.

2010-03-13 @ 18:23:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.