Kulturskaparna?

Igår kunde vi läsa i en debattartikel i SvD att det finns stort stöd för upphovsrätt på nätet undertecknat av nätverket Kulturskaparna. Det är rätt intressant att de kallar sig kulturskapare. Vem skapar de kultur för?

De ger sig på Internetoperatörerna och menar att de är ointresserade att skapa alternativ till illegal fildelning. Fildelning är kultur, har de funderat på det? Internetandet är en del av vår kultur idag, men själva Internet är en del av vår infrastruktur idag precis som järnvägar, bostäder, landsvägar, posten o.s.v. Internetoperatörernas roll är främst att ge oss en infrastruktur, precis som Vägverket bygger vägar åt oss. Internetoperatörerna styr inte kulturen på nätet, lika lite som Vägverket styr vilken bil vi kör.

Det är på tiden att de undertecknande s.k. kulturskaparna visar intresse att förstå den kultur som redan finns på nätet. Kultur är ett levnadssätt i ett samhälle, nätet är en stor del av vårt samhälle idag, tyvärr har de s.k. kulturskaparna inte velat delta i det samhället, utan vill leva kvar i ett samhälle som inte längre finns. Samhällen förändras och utvecklas ständigt.

Jag känner inte till att de s.k. kulturskaparna har skapat någon större användarvänlig kulturtjänst på Internet för att möta kulturanvändarna på nätet, så för vem skapar de kultur?
Det kan stämma att en majoritet av svenskarna är för upphovsrätt, men för att passa det nya samhället kan det vara hög tid att se över hur upphovsrätten ska kunna anpassas till vårt moderna samhälle. Vad har de s.k. kulturskaparna gjort där? Ingenting vad jag vet.

De som hittills förstått det stora kulturbehovet på Internet är t.ex. The Pirate Bay, Spotify, Voddler m.fl. Att The Pirate Bay fortfarande är så stora beror bara på att de bäst kunnat möta kulturanvändarnas behov på tillgänglighet, mångfald och en fungerande teknik. Varken Spotify eller Voddler har ett utbud i närheten av TPBs.

Det är hög tid att nätverket Kulturskaparna slutar upp med sitt ointresse för kulturanvändarna på Internet.
Att slå på Internetoperatörerna som håller med infrastrukturen är helt galet, bredbandsavgiften betalar vi för att använda nätet precis som vi betalar vägskatt för att få köra vår bil på vägarna. Ska det vara så svårt att förstå?

Det här kommer att vara ett problem ända tills de s.k. kulturskaparna vill vara med och främja bra tjänster som möter behovet från kulturanvändarna. Vi kan införa lagar som Ipred och jaga fildelare, vi kan införa nya vansinniga lagar som gör det möjligt att stänga av fildelare, vi kan även införa nya vansinniga tilläggsavgifter/bredbandsskatter MEN vart ska kulturanvändarna vända sig för att få kulturen som de idag får via t.ex. The Pirate Bay? Och hur skulle ev. tilläggsavgifter/bredbandsskatter fördelas, när nätkulturen omfattar hela vårt klot?

The Pirate Bay är en stor kulturskapare på nätet, kommer vi att få fler?Oscar Swartz, Karl Sigfrid, Rick Falkvinge, Anna Troberg, CopyriotSyrrans Granne, Opassande, Mary/MMM, Mikael Elmlund, Yami och pandorna, Lake, Scaber Nestor, Thomas Hartman, ConnyT, Gonte

SvD, Resume, SR, DN, DM, AB, NyTeknik, Exp


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: C-SA

Internetleverantörer är idag inte bara infrastruktur utan är också distributörer. Bredbandsabonnemang säljs allt mer in med tilläggsservice/erbjudanden. Utan intressant material skulle det inte heller finnas behöv av höghastighet.

2010-03-11 @ 22:31:15
Postat av: surgubben

C-SA: Ja, det stämmer att bredbandsabonnemang säljs tillsammans med exvis Spotify, till "kulturskaparnas" stora förtret.För att förstärka sin roll som martyrer forcerar de exempelvis betalande Frank Zappa fans från spotify till TPB och skyller på comhem.Så nej, de får inte bort det intressanta materialet från Internet hur mycket de än kämpar.Internet är här för att stanna. Är "kulturskaparna" det, eller är de bara en tillfällig illaluktande fjärt som gått vilse i cyberrymden och längtar hem efter mamma?2010-03-11 @ 23:48:32
URL: http://www.surgubben.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.