Är jag med i statistiken?

Det är mycket nu om RUT och ROT.

Jag och mitt hushåll har precis som många andra köpt tjänster av hantverkare o.s.v. det senaste året och därmed fått en ROT/RUT-reducerad faktura. MEN vi har inte köpt tjänsterna p.g.a. ROT/RUT utan för att vi behövt.

Jag tycker att det känns lite skämmigt så här efteråt eftersom det hade varit bättre om pengarna gått till mer personal i t.ex. skolan eller sjukvården, vi hade ju trots allt köpt tjänsterna ändå. Vårt hushåll kan ju knappast vara unikt utan jag misstänker att många precis som vi hamnar i statistiken för hur många nya jobb ROT/RUT-reformen skapat. Det känns ju fel.

Bra hantverkare är guld värda och de ska ha rätt betalt för ett bra utfört jobb, likaså städerskor och snöskottare.
Hur värderar vi dem egentligen? Är deras jobb bara värt något om vi får dem till ett rabatterat pris?

Likadant var det för något år sedan när vi köpte en ny bil, en elhybrid. På köpet fick vi tillbaka en miljöpeng och vi har dessutom en reducerad skatt på den. Det går per automatik. Jag hade hellre sett att dessa pengar gått till en bättre väghållning som troligtvis också hade skapat nya jobb.

När jag kör in till stan och passerar tullarna, vilket inte är ofta, slipper jag tullavgiften. Detta känns också fel eftersom jag vet att alla som inte har råd med en ny s.k. miljöbil åker på att betala avgiften/skatten.

Vårt hushåll har alltså valt att reducera kostnaden för elförbrukning genom att installera ett par luftpumpar som både värmer upp hus och vatten. Likaså har vi valt att investera i en bil som drar minimalt med bränsle. Vi har även köpt lite andra tjänster. Vi ser dessa som investeringar som på sikt håller kostnaderna nere och hoppas samtidigt att de bidrar till en bättre miljö. Hursom förbrukar vi mindre.

Alltså inget av ovan har skett p.g.a att det är skattesubventionerat, vi har råd ändå, och vi kommer fortsätta köpa tjänster när behov finns. Jag tror därför att mycket skattepengar går till många som, precis som vi, egentligen inte behöver den skatterabatten.

Jag tror på att lägre arbetsgivaravgifter skulle skapa fler jobb, men någon nationalekonom har väl räknat ut att det skulle bli ett för stort tapp till statskassan, vad vet jag? Om man behåller ROT/RUT-reformen skulle det kanske vara inkomstprövat precis som bostadsbidrag eller något? Det är fan inte lätt att veta vad som är bäst.

Men att tro att enbart ROT/RUT-reformen skapat en massa nya jobb tror jag inte på, jag tror helt enkelt att vi ändrat vår syn på att köpa tjänster. Idag kan kvinnor i alla samhällsklasser köpa hushållstjänster utan att få dåligt samvete för det, vilket var otänkbart förr. En bra karl behöver dessutom inte längre reda sig själv. Därför är jag inte heller säker på att det skulle försvinna en massa jobb om man tog bort reformen.


annarkiaKent Persson, Mark Klamberg, Newsmill, Per Ankersjö, Mary,MMM,
DN, DN, DN, Exp

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: http://www.coachbagsshoppes.com/

Good post. I am also going to write a blog post about this...I enjoyed reading your post and I like your take on the issue. Thanks.

Coach outlet coupons has stop running the great proportion price level, therefore, reduces from the monetary policy the big cloth wrapper, your budget. What but is advisable, you do not need to choose, when you've got Coach outlet the coupons flaw, during

Coach Handbag mesh point situation.

2011-05-24 @ 08:26:12
URL: http://www.coachbagsshoppes.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.