Cecilia Malmström vill lagra dina banktransaktioner i 5 år, åt USA

SWIFT är ett avtal mellan USA och EU om att bl.a. lämna över uppgifter om EU-medborgares bankaffärer till USA.
USA vill ha sådana bankuppgifter för att spåra pengar som går till terroristorganisationer. 
EU:s ministerråd godkände i höstas ett tillfälligt avtal med USA, med sikte på att ett långsiktigt avtal skulle förhandlas fram tillsammans med parlamentet hösten 2010. Det tillfälliga avtalet stoppades dock av EU-parlamentet.

Nu har Cecilia Malmström(fp) ett nytt förslag klart med USA om att spara banktransaktioner i 5 år. I det nya avtalet fanns missnöje i EU-parlamentet bl.a. med att uppgifterna kommer att filtreras i USA istället för i EU samt att Europol ska sköta övervakningen istället för EU:s dataombudsman. När parlamentet tidigare i år stoppa avtalet fanns stor kritik mot att det skulle föras över data till USA av oskyldiga som inte är misstänkta för brott, i det nya avtalet har ingen förändring gjorts utan alla åker med.

Cecilia Malmström presenterade det nya avtalet för EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter igår, men enligt ledamoten Jan Albrecht, den gröna gruppens förhandlare om Swift-avtalet, fick Malmström ingen positiv respons.
– Alla var besvikna över att det hon presenterade i princip var det slutgiltiga avtalet. Vi har många synpunkter som inte verkar komma med. Som det ser ut nu tror jag inte att parlamentet kommer att rösta ja, säger Jan Albrecht till Europaportalen.

Christian Engström, Piratpartiet, är en av dem som sitter i den gröna gruppen. Vi får hoppas att de lyckas stoppa det här avtalet ännu en gång.


De senaste veckorna har det även skrivits mycket om ett tillägg, smile29/wd29, till datalagringsdirektivet som innebär att våra sökningar på Google och andra sökmotorer ska sparas i två år. I EU-parlamentet har det material som EU-politikerna fått inte varit tydligt om att det är ett tillägg till datalagringsdirektivet utan det har mer presenterats som ett direktiv om att stoppa barnpornografi på ett tidigt stadium. Detta har gjort att många politiker i parlamentet skrivit under. Christian Engström(pp) är bland de politiker som först larmade och informerade om den dolda agendan och det har nu fått många politiker att ta tillbaka sina underskrifter. Det är fortfarande många politiker som har hunnit skrivit under, säkert av misstag. Vi får hoppas att fler av dem tar tillbaka sina underskrifter så att tillägget inte får en majoritet i parlamentet.

HAX, har gjort en sammanfattning av Piratpartiets och Christian Engströms första år i Europaparlamentet. Det är en bra läsning som visar att pirater behövs och gör skillnad i politiken.

Emma på Opassande har gjort en guide om datalagringsdirektivet, den ger dig bra info om vad direktivet handlar om.

Läs även på Aftonbladet debatt där Farmor Gun(PP) tillsammans med Mary X Jensen(M) och Magnus Andersson(CUF) skriver om datalagringen och den personliga integriteten.


Anna Troberg: Pirater i parlamentet är poetry in motion

Rick Falkvinge: Barnporr används som rivningskula mot det öppna samhället

HAX: Tänker Malmström försöka köra över parlamentet?


futuriteter, Kunskapssamhället, Opassande, Ipse Cogita!, Magnihasa, Stefan Flod, polisstaten,

Ledarbloggen, sourzePCföralla, IDG, IDG, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: x

USA igen alltid detta USA

2010-06-11 @ 12:24:38
Postat av: Harlekin33

Alltså, att inte kvällsnyheterna tar upp detta enormt viktiga ämne är mig en stor gåta!

2010-06-11 @ 17:25:07
Postat av: Nicklas Odh

Det är inte konstigt alls att pressen inte skriver något. Nu är det Bröllopet som gäller i tre veckor till, sedan är det grilltips, husvagnstester, bonde söker fru osv. tills valet är över.Är politiker så korkade eller okunniga att man kan stoppar pedofiler genom att skapa en lista på folk som googlar "barnporr".Nu har googlat barnporr och hamnar väl i svarta listan nu, och vad fick jag för det?

Översta länken var till ett IDG-forum, sedan Ny Teknik, skivadlime, RB, Schwatz blogg osv.Om det funkar hade väl USA sparat alla som googla "Al Qaida".För övrigt anser jag att Fru Ask har trä i huv'et.

2010-06-13 @ 13:10:51
URL: http://n59e12.blogspot.com/
Postat av: mbt shoes

Thank you so much for sharing this post.

2011-05-17 @ 10:52:54
URL: http://www.goodmbtshoe.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.