Wikileaks, Piratpartiet och Pirate Bay

Wikileaks, Piratpartiet och The Pirate Bay, tre aktörer som står för mänskliga rättigheter, informationsfrihet, yttrandefrihet, personlig integritet och rätten till anonymitet, inte minst på nätet.

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Julian Assange, grundare till Wikileaks, deltog förra veckan på ett seminarium i Europaparlamenet om frihet på Internet trots att han är en jagad man världen över, framförallt i USA, där han har varit i blåsväder sedan en amerikansk soldat greps misstänkt för att ha läckt hemligstämplat material till Wikileaks för en dryg månad sedan, det välkända filmklippet som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar. Assange's advokater avråder nu honom helt från att åka till USA.

Nyhetsmagasinet New Europe har gjort en läsvärd intervju med Julian Assange och Piratpartiets Christian Engström.

privacy


Här hemma i Sverige har Piratpartiets Rick Falkvinge och Anna Troberg en debattartikel i SvD där de tar upp att samma lagar måste gälla på nätet som i samhället i övrigt. Artikeln är en följd av att den lilla operatören Black Internet blockerat sina kunders tillgång till The Pirate Bay i rädsla för böter om en halv miljon samt förvirring över hur de ska tolka Hovrättens dom mot dem.

Sluta behandla Internet som ett laglöst land
(ett klipp ur artikeln)

Det måste bli ett slut på den articifiella åtskillnaden mellan nätet och övriga samhället när det gäller viktiga demokratiska principer. Åtgärder som inte skulle accepteras i den analoga delen av verkligheten kan inte heller accepteras i den digitala. Internet är vår tids kanske viktigaste demokratiska instrument och förtjänar en mindre styvmoderlig behandling.

Upphovsrättsindustrin hävdar att The Pirate Bay bara innehåller rippad film och musik, men det ska man ta med en nypa salt. The Pirate Bay är långt mycket mer. Inför EU-valet 2009 uppmanade The Pirate Bay sina användare att rösta. Det är inte bara möjligt, utan högst troligt att det bidrog till den höga andelen unga som röstade. Det är i sig en stor gärning. Inför FRA-debatten 2008 var The Pirate Bay en av de stora opinionsbildarna. Det var genom The Pirate Bay som många blev medvetna om frågan.

The Pirate Bay är en av de få kanaler där "obekväm" information fritt kan delas ut. Till hela sin form är det ett anonymt nätverk där människor delar med sig till varandra. Det är en viktig säkerhetsventil för sådant som makthavare i mindre fria samhällen försöker undertrycka. Vi måste skydda alla tjänster som ser till att medborgare får kunskap.

Vi måste slå vakt om yttrandefrihet. I Piratpartiet har vi förstått detta och driver servrar som anonymiserar och förbigår censur till stöd för demokratiaktivister i till exempel Iran. Sedan en tid tillbaka levererar vi dessutom bandbredd åt The Pirate Bay, just för att slå vakt om informationsfriheten. För oss är detta viktiga delar i ett konkret demokratiarbete. Vi anser att det är vår uppgift att bidra till att oppositionella, viktiga och intressanta röster inte tystas. Detta har nu tyvärr börjat gälla även röster i Sverige.Vägra låta nätet tystas med övervakning, blockering och censur. Gör som jag: gå med i Piratpartiet (gratis men man får donera om man vill). Hjälp även Wikileaks med en donation.


Fler om ovan:

Isobel Hadley-Kamptz: Lär av Island - nätets frizon

Opassande: En tryggare värld - för vem då?

Tianmi: Piratfrågor i fokus

HAX: Äntligen börjar folk säga ifrån! och Malmström säger nej till WD29. Men resten..?

IDG: Antipiratavtal hotar integriteten


MagnihasaKunskapssamhället, Värmlandspiraten, Ravenna, OlofB, Zac, Personlig Utveckling, Jinge, Mårtenssonp1, p1, svdLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Svensk ISP blockerar The Pirate Bay

Nu blockerar Black Internet Pirate Bay efter en dom från Hovrätten. Det är den första svenska nätleverantören som blockerar uppkoppling till sajten för sina kunder. I Danmark har Telenor sedan en tid tillbaka blockerat sajten efter dom i danska Högsta Domstolen.

Den här domen från Hovrätten är helt galen eftersom Internet består av länkar och de länkar som finns på Pirate Bay finns även på t.ex. Google. Nyligen fastslog Stockholms Tingsrätt att det INTE är olagligt att länka. Den dom som nu utfallit i Hovrätten bidrar kraftigt till ett censurerat Internet. Det är en helt vansinnig utveckling.

Jag undrar precis som Anna Troberg(pp): Skulle Black Internet blockera Google också?


P3:

– Vi har valt att blockera trafik till och från de ip-adresser som The Pirate använder, säger Victor Möller som är VD på Black Internet.

– Vi tog ett beslut och gjorde bedömingen att det här var enda sättet att leva upp till Hovrättens beslut.

För ett år sedan leverade internetföretaget Black Internet nät så att sajten The pirate bay skulle fungera. Men efter ett beslut i Stockholm tingsrätt som hotade leverantören med böter om de fortsatte leverera sajten, valde Black Internet att strypa uppkopplingen.

The Pirate Bay finns fortfarande på nätet, men inte längre med nät från Black Internet.

 


The Pirate Bay

Rick Falkvinge(pp): En politisk website tystas

Befria Internet: Internetcensuren är här!

HAX: Slaget om Internet


STOPPA utvecklingen av ett censurerat Internet, bli medlem i PIRATPARTIET , HÄR (gratis).


Henry Rouhivuori, Osynliga mannen, Tianmi, Enligt min humla, Svensk Myndihetskontroll, Lake, Piratplatsen, Fredriks BloggExpressen, metro, SvD, DN,

Uppdatering:

Enligt hovrättsdomare Ulrika Stenbäck Gustavsson som var en av tre domare i målet:
– Beslutet innebar inte någon allmän övervakningsplikt över vad folk gör på nätet eller en generell plikt att stoppa nån från att ta sig in på The Pirate Bay. Det framgår tydligt i vårt beslut. Vårt beslut avser bara att Black Internet inte får ge internetuppkoppling till The Pirate Bay.

– Hovrätten förstår inte tekniken, säger Black Internet till Aftonbladet.se:

– Antingen gör vi som hovrätten säger och får skit för det, eller så gör vi inte och det kostar oss skjortan och en herrans massa mer. De förstår inte tekniken och kan därför inte skriva ett beslut som jag som tekniker kan läsa, säger Victor Möller, vd Black Internet, som hoppas på ett prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Det här är ju en principiell fråga. Vilket ansvar har vi som operatörer? Vilka inskränkningar kan åläggas oss att göra? Ska vi vara poliser på internet? Det är sådana frågor som gör att det platsar i HD.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,


Satans lakejer

Som de flesta av oss vet antog en majoritet i EU-parlamentet ett tillägg, Smile 29, till datalagringsdirektivet förra veckan. Smile 29 innebär att alla våra sökningar på t.ex. Google och liknande sökmotorer ska lagras i två år. Nu kan vi hos europaportalen.se se vilka det var som skrev under för förslaget. Med stor majoritet var det kristdemokraterna i parlamentet som skrev under, likaså var den enda svensk som skrev under kristdemokraten Alf Svensson.

Der förvånar mig faktiskt. Borde dessa kristdemokrater inte vara större i tron till sin Gud och det goda hos människan? Har de helt enkelt blivit vilseledda av den onde själv, Satan? Om man tror på att Satan finns så behöver man inte mycket fantasi för att förstå vad den onde skulle kunna göra med en sån här lag.


Fler om datalagringsdirektivet och Smile29: HAXNej till datalagring.se, Mina moderata karameller, Rick FalkvingeInfallsvinkelAnnika BeijbomSultans bloggBeelzebjörnLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Anledningarna till att välja Piratpartiet är många


En stor del av vårt samhälle finns nu på nätet, därför blir frågor som rör nätpolitik allt viktigare. Trots detta är frågor som rör Internet hos media nästan helt obefintliga i valdebatten. Vi är många som sätter den personliga integriteten och männskliga rättigheter högt på agendan och förvånas över att media inte lyfter dessa frågor för det händer mycket i politiken både här hemma i Sverige och nere i EU-parlamentet som påverkar våra privatliv allt mer.

Henrik Alexanderson, HAX, skriver i två läsvärda blogginlägg om politikernas rädsla för det nya informationssamhället som Internet utgör och som resulterar i politikernas vilja att övervaka och censurera nätet:

Hotet mot den härskande klassen och Hotet mot den härskande klassen, del 2

HAX avslutar del 2 så här:

Låt mig runda av denna spaning med ett textstycke om statsminister Fredrik Reinfeldt. Det kommer från Anita Kratz bok Reinfeldt Ensamvargen – och det säger en hel del...

"På 1990-talet stördes han av protesterna från ungdomar som visade sitt politiska engagemang genom civil olydnad. På 2000-talet är det bloggarna, internet som skapar oordning, det kaos han så hett ogillar i den politiska processen."


Futuriteter skriver om att Piratpartiet står för värden som gammelpartierna lämnat:

Piratpartiet står för rättssäkerhet och individens rätt mot staten, som Moderaterna brukade göra.
Piratpartiet står för individens rätt mot storfinansen, som Socialdemokraterna brukade göra.
Piratpartiet står för fri kultur och utbildning, som Vänstern brukade göra.
Piratpartiet står för frihet och en transparent stat, som Folkpartiet brukade göra.
Piratpartiet står för en stark integritet, som Centern brukade göra.
Piratpartiet står för tystnadsplikt och prästers rätt att ha själavårdssamtal utan att vara avlyssnade, som Kristdemokraterna brukade göra.

Men Piratpartiet står dessutom för något mer, vi står för en fungerande informationspolitik, och där gammelpartierna är fast förankrade i klassamhället och industrisamhället så erbjuder vi istället kunskapssamhället.

Ett klipp ur Piratpartiets Nyhetsbrev den 20 juni:

"Vid sidan av viktiga saker som Fotbolls-VM, vuvuzelor och kronprinsessbröllop så envisas vi med att bevaka nyhetsflödet från vår informationspolitiska vinkel. Den här veckan har precis som den förra inte saknat ämnen att diskutera, politiska initiativ att förfasas över eller nyheter om pirater som jobbar på för att göra något åt saken."Om du inte redan är medlem utan funderar på att bli medlem i Piratpartiet är det enkelt, klicka HÄR. Piratpartiet kämpar mot informationsmonopolet!

Exp, SvD, DN, DN, SvD
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Även bedragare använder nu "barnporr" för att luras

Nu har även bedragare förtått vilken slagkraft det finns i orden pedofil och barnporr. Internetbedragare skickar ut mejl som talar om att foton och namn på dig finns på en sajt med t.ex. pedofiler eller rasistiska åsikter.

Du uppmanas att klicka på en länk som bifogas i mejlet, klickar du på länken är det kört, din dator blir virussmittad och gör den tillgänglig för bedragarna. Förutom att bedragarna kommer åt eventulla inloggningsuppgifter kan de även hämta dokument och bilder som du har på datorn.

Enligt polisen är du inte skyddad av ditt virusprogram, så klicka aldrig på liknande länkar.


Förra veckan antog EU-parlamentet ett tillägg, Smile29, till datalagringsdirektivet som innebär att alla våra sökningar på t.ex. Google ska sparas i två år för att förhindra barnporr och kvinnomisshandel. Hur en sådan lagring av våra sökningar ska förhindra det begriper jag inte, däremot begriper jag att staten får en alldeles för stor tillgång till våra privatliv. Cecilia Malmström(fp) vill dessutom införa blockering/censur på nätet i hela EU för att förhindra spridning av barnporr.

Enligt Expressen är mejlen från Internetbedragarna främst riktade mot politiker och poliser, kan det finnas ett samband med tanke på den mängd övervakningslagar som införs?


svd, exp, svd


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag trodde det var över

Tänkte börja läsa dagens nyhetsskörd tillsammans med morgonkaffet. Men...

Möttes även idag av de här:
vickan
Källa: FMS

kungen
Källa: lolpics

Sverige har rvandlats till en dokusåpa. Det är bara att ge upp. 


Jag hittade förresten en nyhet som inte handlade om kungahuset:
Alliansen åter i topp i mätning

Ännu en opinionsmätning visar på en skarp kantring till den borgerliga alliansens fördel.
Men frågan är hur glad alliansen ska vara - både Centerpartiet och Kristdemokraterna ramlar ner under riksdagsspärren, med 3,8 respektive 3,6 procent. Det är ett tapp från 5,0 respektive 4,0 procent från förra mätningen.

Så jag undrar HUR alliansen kan vara i topp igen?

Moderaterna och Folkpartiet har tillammans 40,7% ? De rödgröna har enligt samma mätning tillsammans 46,7%.
Hade det varit riksdagsval hade de rödgröna vunnit eftersom varken Kd eller Centern når riksdagsspärren.

Nyhetsmedia har blivit helt bedrövliga, Svensk damtidning har fått kraftig konkurrens.


Jag avslutar med att gratulera PIRATPARTIET som är störst i en annan opinionsundersökning och som dessutom fått nya medlemmar från oväntat håll:

piratapingviner
källa: lolpicsLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag älskar pirater!frihet

Internet sjuder av pirater på bloggar och forum, i artiklar och debatter. Det är så härligt att uppleva denna aktivitet av ärliga och varma intresserade pirater som är för våra medborgerliga fri- och rättigheter. Det finns sannerligen ett hopp om ett fritt och öppet Internet och det är bra att piraterna påminner våra övriga politiker om att alla förslag de kommer med inte alltid är så genomtänkta som de borde.
Med öppenhet kommer vi längre!

Det är inte bara på nätet som det finns pirater, utan de verkar för ett öppet samhälle. Inför valet kommer de finnas på gator och torg och dela med sig av sin värme för DIG och det öppna samhället. Låt inte de få som missbrukar öppenheten stänga in oss i en massa förbud- och övervakningslagar.
Sluta vara rädd och bli fri!

Inte minst Unga Pirater är som en frisk fläkt med massor av härliga ungdomar som sprider glädje och frihet, precis så som vi alla vill ha. Bli en del av den ÖPPNA FRIHETEN du också!


Vi kan, vi vill, och vi törs LEVA!


Kom med DU också! Alla är VÄLKOMNA i denna härliga gemenskap, gammal som ung:

Ung Pirat
och PIRATPARTIET


fri

Ett par härliga pirattjejer: Johanna Drott och Emma

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tiziano Motti och Smile29

Tiziano Motti är mannen bakom tillägget till datalagringsdirektivet Smile29 som EU-parlamentet antog igår. Igår hade europaportalen.se en intervju med Motti. Jag mår riktigt illa av att läsa intervjun. Mottis syn på medborgarnas integritet är skrämmande. 

Tiziano Motti tycker att kritikerna missförstått honom och han anser sig vara en stor vän av frihet och ogillar censur. För Motti är frihet för medborgarna att de kan vara anonyma mot varandra MEN att staten ska ha full insyn i medborgarnas liv. Han är en mycket tvetydig man, precis som många av våra svenska politiker är idag.


Från intervjun:

Hur går försvaret av medborgarnas friheter ihop med att vilja lagra alla människors sökningar på Google?
– Det gör det inte, säger Tiziano Motti.

Han vill inte alls spara alla sökningar som görs på nätet.

– Förslaget handlar egentligen om så kallade ”content providers”, det vill säga de som gör att man kan lägga upp material på internet, som Facebook, Youtube eller bloggverktyg. Det är de som ska spara IP-nummer, precis som internetoperatörerna måste göra i dag enligt datalagringsdirektivet, säger han.

Motti menar att debatten bygger på en feltolkning av hans initiativ.

Men texten är klar och tydlig: ”Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att genomföra direktiv 2006/24/EG och att utvidga det till att omfatta sökmotorer så att barnpornografi och sexuella trakasserier över nätet kan bekämpas”

Motti återkommer ofta till det faktum att en såkallad skriftlig förklaring inte är lagstiftande, utan en ”stimulans till debatt, ett sätt att belysa en fråga”.

– Det ska inte gå att surfa anonymt på internet. Jag vill introducera den så kallade skyddade anonymiteten, säger han och drar ut på de två orden.

Enligt Tiziano Motti måste man hitta en balans på nätet, och det ska ske genom den ”skyddade identiteten”. För att någon ska kunna få tillgång till nätet måste denne identifiera sig genom att skicka in uppgifter till internetoperatören.

Sedan ska varje uppladdning av text, bilder eller videoklipp kunna spåras av myndigheterna.

Däremot ska man fortsatt kunna vara anonym gentemot andra internetanvändare.

– Jag är en försvarare av yttrandefriheten, jag gillar inte censur. Men i dag kan någon som blir förtalad eller anklagad för något på nätet inte försvara sig ordentligt.

Hur ska det gå till rent tekniskt?
– Jag är ingen tekniker, fråga inte mig, säger han och fäller ner blicken en sekund för första och enda gången under vårt samtal.Jag undrar om Motti är dum eller slug....i intervjun är han ju helkorkad och motsägelsefull, kan det vara så att han är en storlögnare och att det finns någon dold agenda? Jag hakar upp mig på det där med att han "fäller ner blicken" när han fick frågan om det tekniska. Så jag googlar efter hans CV. Och där står det att han har en teknisk utbildning fast han säger att han inte är tekniker. Han verkar dessutom ha utbildning i kommunikationsvetenskap och har bildat ett stort mediaföretag som även finns på Internet. För mig känns det som om Motti kan det här med hur saker fungerar på nätet VÄLDIGT bra. Men vad han egentligen är ute efter får jag inte kläm på. Något är väldigt galet i allafall.


Curriculum Vitae

  • Secondary school-leaving certificate from a technical institute (1985)
  • Joined the national journalists' association (1989)
  • Honorary degree in communication sciences (2000)
  • Founder and editor of daily and weekly newspapers in paper, electronic and 'free press' format, (since 2004, publication of series specialising in consumer rights and preventive medicine/health protection) (1990-2009)
  • Founder of a group of companies operating in the communication sector in Italy: publication of daily newspapers and periodicals, TV production, Internet (1990-2009)
  • Chair and founder of the 'Europe of Rights' movement, defending the rights of citizens (since 2004)
  • Member of the national steering group of the Unione di Centro (UDC) as Member of the European Parliament (since 2009)
  • Full member of the Committee on the Internal Market and Consumer Protection (IMCO) and substitute member of the Committee on Industry, Research and Energy (ITRE)
  • Adviser to the Chair of the Health and Hygiene Committee of the Italian Senate (since 2008)


Datalagringsdirektivet är tillräckligt vidrigt i sig och vi behöver absolut inte idiotiska tillägg a la Motti. Vad vi däremot behöver är PIRATPARTIET. Christian Engström var nog den första politikern som började ifrågasätta det här förslaget nere i EU.

Fler om datalagringsdirektivet, Motti och Smile29: HAXFrendo, Drottningsylt, HumlanMattias Bjärnemalm, Sultan, Livbåten, Anna Troberg, gothbarbie, Scaber Nestor, KennypedophilizeP1DN, ABLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Två år sedan FRA-lagen röstades igenomDen 17-18 juni för två år sedan röstades FRA-lagen igenom. Vi har inte glömt och kommer inte glömma den dagen. Alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen banade därmed vägen för den övervakningsstat som vi nu ser börjar växa och ta form. Vår frihet och personliga integritet är inte längre någon självklarhet. Vår integritet har blivit en handelsvara mellan länder och privata företag. Vi håller på att bli ett mycket övervakat folk. Vi kommer övervakas då vi surfar, mejlar, sms:ar, twittrar, pratar i telefon, betalar räkningar, passerar landsgränser, flyger, står och väntar på station och mycket, mycket mer.

FRA samlar in all vår Internet- och teletrafik som går över landets gräns, en viss del av denna information lämnas över till andra länder t.ex. USA. I USA händer det att myndigheter lämnar över känslig information till företag.

Enligt ett direktiv från EU ska Sverige införa datalagringsdirektivet. Igår antog EU-parlamentet ett tillägg till datalagringsdirektivet, wd 29, som innebär att våra sökningar på t.ex. Google ska lagras i två år. Datalagringsdirektivet är ännu inte implementerat i Sverige men om/när det blir det är vi totalövervakade.

Alliansen har infört Ipred-lagen som innebär att inte bara svenska utan även utländska företag har rätt till våra ip-identiteter om vi misstänks för upphovsrättsintrång som vid t.ex. en ringa företeelse som fildelning. Många kan förvänta sig kravbrev från en kapitalstark industri med vassa jurister som bara har ett mål och det är att suga ut pengar från så många de kan.

Cecilia Malmström(fp) vill införa censur på nätet för att stoppa barnporr, vilket inte resulterar i att de som verkligen skadar barn åker fast. Cecilia Malmström har även tagit fram ett avtal, Swift-avtalet, som innebär att hela europas banktransaktioner ska överföras till USA och lagras i fem år. Detta för att stoppa terrorister, tror hon. Även det en information som kan säljas.

Sen sitter EU tillsammans med USA och andra länder och förhandlar om Acta-avtalet som kommer att påverka vår frihet och integritet, inte bara på nätet utan även då vi är ute och reser. Hur det kommer att se ut när det är klart vet vi inte än. Men upphovsrättsindustrin har försökt att få med så mycket som möjligt i avtalet som kommer att påverka vår frihet och integritet.

Att Reinfeldt är så populär i diverse mätningar förvånar mig mycket då han för mig representerar den statsminister som under sin regeringstid infört fler integritetskränkande övervakningslagar än någon annan. Det värsta är att jag tror att detta bara är början på vägen till den totala kontrollstaten. För Reinfeldt är det helt ok att kontrollera alla landets medborgare. Det är INTE ok att i en demokrati övervaka oskyldiga människor som inte är misstänkta för något brott!

reinfeldt


Det är mycket viktigt att PIRATPARTIET kommer in i riksdagen och tar tag i dessa frågor.

Piratpartiet Presscenter: FRA, riv upp, gör om, gör rätt!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Smile29 fick majoritet i EU-parlamentet, tvi, tvi, tvi!

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Piratpartiet rasar över registrering av nätsökningar

För en kort stund sedan nåddes vi över Twitter av nyheten att Europaparlamentet just antagit en skrivelse om att utvidga datalagringsdirektivet, som säger att alla kontakter vi tar med våra medmänniskor ska registreras, till att även gälla alla våra webbsökningar på tex Google.

- Det är helt huvudlöst att Europaparlamentet nu vill utvidga det redan oerhört integritetskränkande datalagringsdirektivet, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Att lagra alla webbsökningar innebär att myndigheterna ges tillgång till en mer eller mindre komplett kartläggning av en persons internetvanor.

Deklaration 29, som den kallas, innebär att alla sökningar på nätet ska lagras i upp till två år för att kunna användas av myndigheter mot den som sökt. Bollen går nu till EU-kommissionen som ska återkomma med ett konkret lagförslag. Piratpartiet menar att det här är en oacceptabel kränkning som leder till självcensur:

– Det måste stoppas, och det omedelbart, säger Rick Falkvinge. Vi har arbetat hårt i flera veckor i parlamentet och på hemmaplan för att stoppa det här från att gå igenom, men det räckte inte. Vi måste nu stoppa detta i ministerrådet och i EU-kommissionen, säger Rick Falkvinge.

– Det betyder, i klartext, att vi måste byta ut den övervakningsvänliga svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström mot någon som kan stå upp för medborgarnas integritet. Och det betyder att vi måste tvinga den svenska regeringen att agera kraftfullt i ministerrådet mot datalagringsdirektivet som helhet, säger Rick Falkvinge. Detta kan vi bara uppnå med Piratpartiet i riksdagen. Sällan har det varit så tydligt varför Piratpartiet behövs.

En skriven deklaration i EU-parlamentet kan läggas fram av vem som helst, och blir automatiskt antagen när en majoritet av EU-parlamentarikerna skrivit under den. Denna deklaration har haft en mycket påkostad kampanj i EU-parlamentsbyggnaden, och påstår sig arbeta mot pedofili. Falkvinge menar dock att detta är ett svepskäl.

– Kampanjen har varit medvetet utformad för att bara spela an på känslor, och har medvetet dolt avsikten att registrera alla sökningar som görs på nätet, säger Falkvinge. Detta har varit dolt i siffror och beteckningar som bara insatta känner igen. En välfinansierad kampanj har misslett europaparlamentariker till att skriva på för att kränka sina väljares fundamentala rättigheter. Man måste fråga sig vem som ligger bakom detta.

– Sverige måste nu göra en kraftig markering att en sådan övervakning inte är förenlig med grundläggande medborgarrätter, säger Falkvinge. Det första steget är att vägra införa någon del av datalagringen och deklarera detta öppet.Det här är bara hur dumt och hur tokigt som helst! Jag hoppas verkligen att datalagringsdirektivet ALDRIG blir implementerat i Sverige!!!


RÖSTA PIRAT!!!


Många kommer blogga om det här, här är några som redan hunnit:

Fridholm, Anna Troberg, Magnihasa, Piratpartiet Press, Rick Falkvinge, futuriteter, Kunskapssamhället, Anne Kekki, Opassande, surgubben, Elis blogg, Beelzebjörn, HAX, Juristens Funderingar, Hagwall,


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Politiker med kluven tunga

Lita aldrig på nedan politiker när de talar om personlig integritet, medborgerliga rättigheter eller frihet på nätet.

bildt
Carl, FRI med FRA, Bildt

Newsmill: Internet bör vara ett medel för att stärka yttrandefriheten och respekten för den personliga integriteten och den privata sfären måste värnas, skriver Carl Bildt apropå ett internationellt expertmöte om frihet på internet.

Bildt är en del av den borgerliga alliansen och jag har inte hört honom höja rösten för vår personliga integitet eller medborgerliga rättigheter när det gäller Swift-bankdataavtalet, Ipred, datlagringsdirektivet, tittförbudlagen, Smile29/wd29, Malmströms blockering/censur på nätet eller FRA.censilia
Cecila, Censilia, Malmström

Cecilia Malmström vill införa censur på nätet och överföra alla våra banktransaktioner till USA, i jakt på pedofiler och terrorister.

ask
Beatrice, Tant Gredelin, Ask

Ask är vår justitieminister och vill sätta dit misstänkta, innan ärendet handlat i domstol. I vintras var det misstänkta sexköpare som skulle hängas ut med gredelina kuvert och nu tycker hon att andra lindrigt brottsmisstänkta kan åka till finkan direkt, så slipper samhället slösa pengar och resurser i domstolarna.
Ask var även en som drev på hårt för att införa Ipred-lagen, som gett upphovsrättsindustrin polisiära befogenheter i jakten på fildelare.

sydow
Henrik, moderat internetmegafon, von Sydow

Sydow är någon sorts megafon för moderaterna när det gäller att tala om friheten på Internet. I övrigt kan ni läsa vad som står under Carl Bildt, jag har inte heller hört Sydow höja rösten mot alla integritetskränkande lagar som införs.

reinfeldt
Fredrik, vi ska aldrig jaga en hel ungdomsgeneration, Reinfeldt

Ipred fick vi ändå, tack Reinfeldt!
Och när det gällde FRA så tyckte Reinfeldt att det var lika bra "att debatten la sig" eftersom han redan bestämt sig för att införa lagen även om det till slut blev med partipiskans hjälp.

Nu kanske ni tycker att jag är orättvis som bara har med politiker från den borgerliga alliansen. Men då kan vi ju säga Bodströmsamhället, det är ju inte för intet som vår stundande övervakningsstat fått det namnet. Och damerna Sahlin och Wetterstrand velar mest fram och tillbaka i dessa frågor, så där finns inte heller något hopp.

PIRATPARTIET däremot har koll på nätpolitik, så det är ju inte svårt att veta vart jag lägger min röst i höst.

Bloggar och media:
FrendoTianmi, HAX, Sagor från livbåten, Rick Falkvinge, OpassandeExpressenLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kampanjen för Smile29 trappas upp i EU


lobby

EU-parlamentet är fyllt med kampanjmaterial för Smile29/WD29 där politikerna uppmanas att skriva på. Vem är det som finansierar denna påkostade kampanj? Finns det en annan dold agenda bakom kampanjen än kampen mot barnporr? Alla som har något innanför pannbenet begriper ju att något är fel när man försöker smyga in ett tillägg till datalgringsdirektivet utan att i klartext tala om det. Likaså begriper vi att en lagring av alla vår sökningar på t.ex. Google i två år INTE skyddar våra barn. Så frågan är VEM som gynnas av det?

hiss

Förutom att kampanjen för tillägget trappats upp så har Tiziano Motti som står bakom förslaget gått ut med ett mail där han försöker släta över att han försökte smyga in tillägget i datalagringsdirektivet samt att det inte ska gälla alla sökningar på Google utan bara de som handlar om barnporr. Hur har han tänkt sig då undrar jag? Det blir en svår nöt att knäcka tekniskt, om ens möjligt. Jag har svårt att tro Motti är så dum att han tror på det själv. Så frågan är: VEM har köpt Motti?

mailmotti

Förslaget får inte nå 369 underskrifter men det är skrämmande nära nu, igår var det 345.

signering

Om du vill ha koll på signaturer så finns den HÄR sidan.

Ongoing
PE 440.536v01-00 Or. IT P7_DCL(2010)0029
Authors : Tiziano Motti, Anna Záborská
101k 47k
on setting up a European early warning system (EWS) for paedophiles and sex offenders
Date opened : 19/04/2010
Lapse date : 09/09/2010
Number of signatories : 345 - 16/06/2010


Rick Falkvinge(pp):

Varje gång någon vill inskränka grundläggande självklara rättigheter, som rätten att slippa fängelse för att man inte eldar upp  dagstidningar med sommarrepportage, så används ordet “barnporr” som en rivningskula mot det öppna samhället. Vi har alla blivit grundlurade hela tiden. Inte ens den första rättighetsinskränkningen var befogad — lika lite som förslaget om att utvidga Datalagringsdirektivet till att omfatta alla sökningar.

För om allt är okej “för att hindra barnporr”, så får till exempel alla finna sig i att deras hem genomsöks en gång i veckan. Eller kanske klä av sig nakna vid rutinkontroller på stan. För att vi alla, som Johannes skriver, faktiskt kan vara (och ska betraktas som) presumtiva pedofiler. Jag tror att de flesta skulle reagera då. Man måste ge all heder till Forssberg för att han faktiskt ställer den otroligt magiska frågan redan på ledarplats:

“Jag skiter väl i om syftet är att stoppa barnporr. Tala om vad det är ni VILL GÖRA, så ska vi titta på om det är rimligt eller inte, oavsett vad ni påstår att syftet är.”


 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tingsrätten: Inte olagligt att länka


CS/IDG:
En söktjänst behöver inte betala ersättning för länkar på webben. Det slår Stockholms tingsrätt fast efter att Journalistförbundet dragit Retriever inför rätta.

Domen handlar om Retriever, en söktjänst som ger tillgång till tidningsartiklar. Databasen bygger dels på tryckt material och material på tidningarnas webbplatser. I de fall artiklarna finns på webben erbjuder tjänsten en länk dit.

Olovligt tillgängliggörande, hävdade Journalistförbundet och vände sig till rätten för att journalisterna skulle få ersättning. Målet handlade om fyra reportrars texter.

Nu säger alltså tingsrätten nej till samtliga krav. En vanlig webblänk innebär inte att artikeln publiceras på söktjänstens sida.

”Det har klart och tydligt framgått att användaren förflyttas till en annan internetadress. Länkarna har därmed inte utgjort något tillgängliggörande för allmänheten av artiklarna”, skriver tingsrätten i domen.


Det känns ju intressant med tanke på att The Pirate Bay är en sajt med bara länkar, det finns alltså inget uppladdat material på själva sajten. När det gällde Pirate Bay dömde Stockholms Tingsrätt som vi alla vet helt annorlunda.


Tingsrätten i Mora förväntas av en åklagare i ett fildelningsmål döma en person för fildelning utan bevis skriver P3:

I jakten på rättspraxis så vill polis och åklagare se var gränsen går för att fälla personer för fildelningsbrott. I ett åtal som lämnats till Mora Tingsrätt finns ingen teknisk bevisning, men åklagaren tror ändå på fällande dom.

Det handlar om en film som Tor Lundberg har gjort. Tor Lundberg kräver 120 000 i skadestånd för pengar han aldrig fått när folk laddat ner istället för att köpa.


Jag tycker Tor Lundbergs syn på fildelning är märklig. Han tycker det är ok att fildela stora stjärnor som Madonna men inte hans film:

– Det är ju en annan sak om man fildelar verk av Madonna som är multimiljonär eller apples produkter till exempel. Men när man gör något själv så är det ju egna pengar man har satsat i produktionen. Så det är betydligt mer kännbart för en enskild.

 

Hos PCföralla kan vi läsa regissören Sam Bozzos syn på fildelning: "Olaglig fildelning skadar bara skräpfilmer".

- Jag tror att endast dåliga eller medelmåttiga filmer far illa av att spridas på fildelarsajter. Tvärtom verkar det som om bra filmer snarare tjänar på att spridas på fildelarsajterna. På grund av det tror jag att dagens fildelning fungerar som en katalysator för filmutvecklingen, säger Sam Bozzo till Torrentfreak.

Det finns många sätt att se på fildelning...

Bloggar och övrig media:

futuriteter, Fredriks Blogg, HAX, Rick FalkvingeJournalisten, Journalistförbundet, N24


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

SWIFT godkänt av EU-kommissionen och Malmström

EU-kommissionen har godkänt SWIFT-avtalet som innebär att all vår bankdata ska överföras till USA i bulk i en desperat övertygelse att det på något sätt hjälper i jakten på terrorister.

Cecila Malmström (fp) försvarar att oskyldigas bankdata ska föras över till USA med:

”Jag hade en kompis som sprängdes i bitar på Atochastationen i Madrid. Det är en grundläggande rättighet att skyddas mot sådant”.

Cecilia har en konstig syn på grundläggande rättigheter, den verkar inte innefatta den personliga integriteten.

Vi får hoppas att EU-parlamentet sätter stopp för avtalet, men det känns inte helt säkert.

SvD:

Kritikerna menar att avtalet fortfarande inte har åtgärdat alla punkter som EU-parlamentet slog ner på i februari.

Den tyske gröne parlamentsledamoten Jan Philipp Albrecht, säger till Euractiv, en brysselsajt med nyheter, att det senaste avtalet är "till och med värre" än sin föregångare.

Däremot tror han att det finns en god chans att det kommer att gå igenom i parlamentet eftersom han tror att många parlamentsledamöter i mitten och till höger kommer att ändra uppfattning.

– Det finns en stor risk att detta går igenom säger Albrecht.

 

Läs även hos:

Opassande, Vinner verkligen bäst argument? (jag gör ett litet klipp)

Presentationen, underhållningsvärdet, har nånstans på vägen blivit ett facit för hur man ska jobba politiskt, får jag en känsla av ibland. I EU-sammanhang syns det exempelvis när Cecilia Malmström som jag fattar det, i stort struntar i att parlamentet sagt nej till Swift och med mindre justeringar ska ha igenom det ändå. Vi känner även igen det från hur Irland behandlades i omröstningarna för Lissabonfördraget.


Webhackande, HAXDNLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge videobloggar på Maktkamp24


Fram till den 2 juli kommer Rick Falkvinge videoblogga om sin politiska vardag hos Nyheter 24.


rick

Rick Falkvinge

PiratpartietLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Cecilia Malmström vill lagra dina banktransaktioner i 5 år, åt USA

SWIFT är ett avtal mellan USA och EU om att bl.a. lämna över uppgifter om EU-medborgares bankaffärer till USA.
USA vill ha sådana bankuppgifter för att spåra pengar som går till terroristorganisationer. 
EU:s ministerråd godkände i höstas ett tillfälligt avtal med USA, med sikte på att ett långsiktigt avtal skulle förhandlas fram tillsammans med parlamentet hösten 2010. Det tillfälliga avtalet stoppades dock av EU-parlamentet.

Nu har Cecilia Malmström(fp) ett nytt förslag klart med USA om att spara banktransaktioner i 5 år. I det nya avtalet fanns missnöje i EU-parlamentet bl.a. med att uppgifterna kommer att filtreras i USA istället för i EU samt att Europol ska sköta övervakningen istället för EU:s dataombudsman. När parlamentet tidigare i år stoppa avtalet fanns stor kritik mot att det skulle föras över data till USA av oskyldiga som inte är misstänkta för brott, i det nya avtalet har ingen förändring gjorts utan alla åker med.

Cecilia Malmström presenterade det nya avtalet för EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter igår, men enligt ledamoten Jan Albrecht, den gröna gruppens förhandlare om Swift-avtalet, fick Malmström ingen positiv respons.
– Alla var besvikna över att det hon presenterade i princip var det slutgiltiga avtalet. Vi har många synpunkter som inte verkar komma med. Som det ser ut nu tror jag inte att parlamentet kommer att rösta ja, säger Jan Albrecht till Europaportalen.

Christian Engström, Piratpartiet, är en av dem som sitter i den gröna gruppen. Vi får hoppas att de lyckas stoppa det här avtalet ännu en gång.


De senaste veckorna har det även skrivits mycket om ett tillägg, smile29/wd29, till datalagringsdirektivet som innebär att våra sökningar på Google och andra sökmotorer ska sparas i två år. I EU-parlamentet har det material som EU-politikerna fått inte varit tydligt om att det är ett tillägg till datalagringsdirektivet utan det har mer presenterats som ett direktiv om att stoppa barnpornografi på ett tidigt stadium. Detta har gjort att många politiker i parlamentet skrivit under. Christian Engström(pp) är bland de politiker som först larmade och informerade om den dolda agendan och det har nu fått många politiker att ta tillbaka sina underskrifter. Det är fortfarande många politiker som har hunnit skrivit under, säkert av misstag. Vi får hoppas att fler av dem tar tillbaka sina underskrifter så att tillägget inte får en majoritet i parlamentet.

HAX, har gjort en sammanfattning av Piratpartiets och Christian Engströms första år i Europaparlamentet. Det är en bra läsning som visar att pirater behövs och gör skillnad i politiken.

Emma på Opassande har gjort en guide om datalagringsdirektivet, den ger dig bra info om vad direktivet handlar om.

Läs även på Aftonbladet debatt där Farmor Gun(PP) tillsammans med Mary X Jensen(M) och Magnus Andersson(CUF) skriver om datalagringen och den personliga integriteten.


Anna Troberg: Pirater i parlamentet är poetry in motion

Rick Falkvinge: Barnporr används som rivningskula mot det öppna samhället

HAX: Tänker Malmström försöka köra över parlamentet?


futuriteter, Kunskapssamhället, Opassande, Ipse Cogita!, Magnihasa, Stefan Flod, polisstaten,

Ledarbloggen, sourzePCföralla, IDG, IDG, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Var det bara en PR-bluff för kungahuset?

För några månader sedan sa många till försvar för att det slösades med våra skattepengar till prinsessans bröllop, att det skulle betala sig flera gånger om eftersom det skulle strömma folk till Stockholm från HELA världen för att delta. Kungahuset har en sååååån dragningskraft.

Så jag undrar nu, var är alla turister som skulle storma Stockholm? Blir det något extra klirr i kassan för Stockholms näringsliv, eller är det bara media som haft fullt upp med att bevaka kungahuset?

Det verkar som om inte ens förväntade svenskar från övriga Sverige kommer att ta sig till Stockholm. Hos SJ är det bara bokat som vilken helg som helst och extra bussar som var bokade utifrån landet har ställts in. Hotellen står obokade och alla de som hade hoppats på att få sin lägenhet uthyrd, för att tjäna en extra hacka, kan känna sig blåsta.

Är våra skattepengar som Reinfeldt & Co spenderat bara bortkastade? Har övriga världen blivit mer demokratiskt än vi och tycker att kungahuset inte är något att uppmärksamma och fira? 

DN: Resefiasko inför kungliga bröllopet
DN: Trögt för kunglig uthyrning
SvD Trögt bokningsläge inför bröllopet
SvD: Kommuner ställer in bröllopsfirande
AB: Bröllopsfloppen
AB: Trögt bokningsläge inför bröllopet
AB-läsare: "Älgarna drar fler turister"
AB: Få tog chansen att gratulera


Bättre går det för Republikanska föreningen som dubblat sitt medlemsantal det senaste året, många har tillkommit under våren. Det tycker jag låter sunt.

AB, SvD, SvD, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag håller med Gudrun Schyman(FI)!

opinionsmätning


Gudrun Schyman: Opinionsmätningarna står i  vägen för seriös demokratisk debatt

Här är ett klipp från Gudruns bloggpost:
Problemet, som jag ser det, är att detta temperaturmätandet skymmer information om sakfrågorna. Kanske är den här mäthysterin just ett utslag av det faktum att det inte skiljer så mycket mellan blocken när det kommer till den konkreta politiken. I alla fall inte om man tittar på pengarna. Skatterna är förhållandevis lika i bägge blocken budgetar.  Det är snarare i den underliggande, ideologiska, texten man får leta efter skillnaderna. Och det låter sig knappast göras i den mediala dramaturgi där allt ska vara kort och mätbart.

Det parti utanför riksdagen som media väljer att rapportera om är SD. Men det finns faktiskt fler. Feministiskt initiativ och Piratpartiet är två partier som seriöst ställer upp i valet, både lokalt, regionalt och till riksdagen. Taktiken att helt låta bli att rapportera kring nya partiers aktiviteter ger en skev bild av den demokratiprocess som föregår ett val. Att undanhålla information är en känd härskarteknik och skapar dåliga förutsättningar för reellt fria val. Medias roll i detta borde diskuteras men det är helt tyst. Ja visst ja – det är ju valrörelsen….Har du som jag testat den valkompass som finns hos dagspressen på nätet och förvånats över vilket resultat du får? Det är inte så konstigt för den är inte gjord för små partier utan de missgynnas.

Mikael Nilsson har gjort en alternativ valkompass som förmodligen bättre rimmar med dina åsikter. Testa den!


valkompass.se valkompassExp, Exp, EXp, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, Exp, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, svt, ABLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hands off my Internet!

Hos Göran Widham ser jag att det nu har startats en Facebookgrupp, Hands off my Google search!, mot att sökmotorsökningar ska ingå i datalagringsdirektivet. Facebookgruppen har snabbt fått många medlemmar. Det är kul att se att fler än pirater protesterar, vilket får mig att tänka på FRA-lagen och vilken tid det tog då innan Piratpartiet lyckades väcka allmänheten. Nu är det våra sökningar på nätet det handlar om och det har gått snabbare denna gång att väcka media, allmänhet och politiker om vad som håller på att ske nere i europaparlamentet.

Det här visar hur viktigt Piratpartiet är. Det är så dumt att döma ut Piratpartiet som ett "enfrågeparti" som många gör eftersom det är just för att piraterna är så fokuserade på nätet och informationspolitik som gör att de före andra kan ta tag i och belysa dessa frågor, som faktiskt berör oss alla. Piratpartiet fyller här ett stort hål med fokusering och kunskap som de etablerade partierna saknar.

Ipred-lagen gick det ju inte så bra med, men när den röstades genom såg många piraterna som några som några som bara vill ha allt gratis, tyvärr. Piratpartiet vill reformera upphovsrätten så att den blir anpassad för den tid vi lever i, vilket också skulle vara bra för alla. Tyvärr väger idag tunga namn som Hollywood och andra intresseorganisationers ord mer hos politikerna än vikten av att intressera sig och sätta sig in i den stora förändring som dagens Internetsamhälle innebär.

När det gäller Acta-avtalet vill USA nu ha en snabb process, naturligtvis. USA har bara att förlora på att det drar ut på tiden, för USA handlar det bara om att så snabbt som möjlighet tillgodose sina egna intressen. Det är bla. därför mycket fortfarande är hemligt. Precis som med Ipred-lagen är det intresseorganisationer som hör hemma i USA som ligger bakom hur mycket i Acta-avtalet formas, inte minst intressen från Hollywood trots att det ska vara ett handelsavtal.

Det är inte bara i Sverige och i EU-parlamentet det händer tokiga saker. Anders Widén har upptäckt att man i Norge, precis som i Holland, tänker sattelitbevaka alla bilar för att få ner bilkörandet. Bilisterna ska betala fordonsavgifter utifrån hur mycket de kör. Här är det alltså tanken om miljön som inför en total övervakning av bilisterna och en total härdmälta hos politikerna.

HUR mycket övervakning som kränker våra privatliv ska politikerna införa i den GODA sakens namn?

Piratpartiet har sannerligen en viktig funktion att fylla i riksdagen!


Läs även:

Johannes Forsberg skriver på ledarsidan i Exp: Vi är inte pedofiler!

europaportalen: Förslaget till datalagringsdirektivet hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Ephone och Ipredmålet går kanske till EU-domstolen. Ephone behöver inte lämna ut ip-identiteten enligt HD.
I beslutet konstaterar HD att det råder viss osäkerhet om EU:s datalagringsdirektiv i det här fallet står i strid med bestämmelserna i den svenska upphovsrättslagen. Dessutom är det osäkert om bedömningen ska påverkas av att Sverige ännu inte genomfört direktivet. Om fallet går till EU-domstolen kommer det ta många år innan det blir klart. SRsvt, p3, EXp, DN, SvD

PCföralla skriver om den hetaste businessen i Hollywood. 14000 fildelare är stämda, bara i år. En advokatbyrå har fått en ny enkel affärsidé:
Advokatbyrån går till små filmbolag och erbjuder dem att kostnadsfritt stämma slumpmässigt utvalda fildelare. Advokatbyrån går sedan till myndigheterna och kräver att få ut personuppgifter på personer baserat på ip-nummer som fångats upp på olika fildelartjänster. Intäkterna delas sedan mellan advokatbyrån och filmbolaget.

Ja, tänk på de stackars kulturarbetarna!

Bloggar och media:
Anna Troberg, Skivad Lime, MiNi, Farmor Gun, Livbåten, Maloki, Svensk Myndighetskontroll, HAX, Enligt min humla, futuriteter, KunskapssamhälletIDG, IDG, NyTeknik,Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Engström(pp) och Ek(c) kräver svar om datalagringsdirektivet

engströmek

DN:
Datalagringsdirektivet måste stoppas, anser Centern och Piratpartiet som nu gör gemensam sak i EU-parlamentet. Utspelet är ett svar på förslaget att utöka datalagringen till Googlesökningar.

Ett förslag om att sökmotorföretag som Google, Yahoo och Bing ska vara tvungna att lagra användarnas sökningar har lanserats i EU-parlamentet. Det har för närvarande stöd av 324 parlamentariker.

Det handlar om det redan omtvistade datalagringsdirektivet som ledamöterna vill skärpa ytterligare. Syftet är att stoppa barnporr på nätet genom att arkivera sökningar mellan sex månader och två år.

Nu går Lena Ek (C) och Christian Engström (PP) samman i ett motangrepp. De kräver besked om hur EU-kommissionen ser på datalagringens följder för de medborgerliga rättigheterna.

– För mig är det oacceptabelt och en kränkning av mänskliga rättigheter att staten urskillningslöst ska lagra all trafikdata, säger Lena Ek i ett gemensamt pressmeddelande.

– Jag hoppas att motståndarna till teledatalagringen i den svenska inrikespolitiken är beredda att arbeta över partigränserna, som vi gör här i Europaparlamentet, säger Christian Engström.

 


Det är tur att vi har Piratpartiet och Christian Engström nere i EU-parlamenet som faktiskt var bland de första att börja gräva i det här med Smile29 som var ett riktigt FULT sätt att smussla in sökmotorsökningar i datalagringsdirektivet, inbäddat i kampen mot barnpornografi, naturligtvis. Jävligt lågt faktiskt!
Jag har tidigare skrivit flera bloggposter om det vansinniga tillägget till datalagringsdirektivet.

 

Många andra har nu också skrivit om datalgringsdirektivet, jag länkar till några läsvärda som är aktuella för dagen:

Tianmi: Ett steg till på den av goda föresatser kantade vägen till helvetet

På riktigt: Självcensurens älskarinna!

Piraten Anders: Alf Svensson tystar utsatta barn

HAX, Intensifier, Mina Moderata karameller, Badlands hyena

Slashdot, svt, p3, p1,

Nej till datalagringen.se

 

Säg nej till datalgringsdirektivet, rösta PIRAT!

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pirater på slottet

Expressen

lysning
Fick krypteringsprogram

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge och vice partiledaren Anna Troberg var på plats för att uppvakta paret. Deras gåva bestod av två usb-minnen och ett krypteringsprogram. Så nu kan Victoria och Daniel kommunicera helt privat med varandra.


Piratpartiets Presscenter:

Kronprinsessparet har idag tagit emot datornycklar för att kommunicera krypterat med varandra. Piratpartiet lämnade över gåvan som lysningspresent.

– Kungafamiljen har mer vardagserfarenhet än några andra i landet om värdet av ett privatliv, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Nu när paret ska ingå äktenskap vill vi hjälpa dem att kunna prata med varandra utan att resten av världen kan lägga sig i.


Fler om lysningen:
Opassande, Anna Troberg, Piratnytt, ProjO,

Piratpartiet


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skattebetalarna göder IBM

Trängselskattesystemet har ännu inte gått runt. Fortfarande täcker inte tullavgifterna kostnaderna, men för IBM är det MYCKET lönsamt. Skattemedel täcker de 3.1 miljarder som tullavgifterna gått back.

Trots trängselskatten är det fortfarande trafikkaos i Stockholm.  Essingeleden är en mardröm både för yrkestrafiken och privata bilister. Finns det hopp om Förbifarten?


IDG/CS:

Trängselskatten i Stockholm
har varit en långdragen och kontroversiell historia, både politiskt och tekniskt. IBM byggde systemet för försöksperioden 2005-2006, till en totalkostnad på drygt 1,7 miljarder kronor. 

När Stockholmarna efter en folkomröstning sagt sitt permanentades systemet från den 1 augusti 2007. IBM fick på nytt ansvar för driften, vilket företaget haft fram till nu. I maj lämnades systemet över till Transportstyrelsen.

– De har levererat det de ska och nu har datorerna flyttats från IBM i Danmark till Trafikregistret i Örebro, säger Birger Höök, direktör vid trafikregistret och tidigare chef för trängselskatteprojektet.

Systemet är alltså slutlevererat, men det dröjer innan det är betalt. Fortfarande äts en stor del av trängselavgifterna från bilisterna i Stockholm upp av driftkostnader och överskottet täcker hittills inte de gjorda investeringarna, visar CS genomgång av siffrorna. Först 2011 bär sig systemet på egen hand och överskottet, cirka 400-500 miljoner kronor, kan användas för nya trafiksatsningar.

CS genomgång visar att intäkterna har gått från 339 miljoner kronor det första halvåret 2007 till 771 miljoner kronor 2009. Samtidigt har kostnaderna varit höga, men har minskat. Drift- och utvecklingskostnaderna uppgick till 429 miljoner kronor 2007, 381 miljoner 2008 och 276 miljoner 2009. I år sjunker kostnaderna något, till 270 miljoner kronor, enligt Transportstyrelsen.

Det skulle innebära att när systemet nästa år börjar generera en reell avkastning har de totala kostnaderna uppgått till 3,1 miljarder kronor.

Från politiskt håll har det hävdats att den initiala projektkostnaden på 1,7 miljarder kronor inte ska räknas in i kostnaden för det permanenta systemet, en matematik som skulle innebära att trängselskatten gått på plus sedan 2008. Pengar som kommer in avsätts också redan till nya väginvesteringar.

Men, sett till spenderade skattemedel kontra inbetalda avgifter har systemet obestridligen ännu kostat mer än det dragit in.

Efter överlämnandet fortsätter IBM att ansvara för förvaltning av de delar av systemet som identifierar och prissätter passerande bilar. Systemet i stort har anpassats till Transportstyrelsens infrastruktur och numera hanteras trängelskatten och fordonsskatten i samma system.

För IBM har trängselskattesystemet i Stockholm varit en mycket god intäktskälla och även blivit ett viktigt referensobjekt vid upphandlingar av liknande system i andra delar av världen.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Datalagringsdirektivet och EU-politiker gått i fälla

Förra veckan bloggade jag om Smile29, ett tillägg till datalagringsdirektivet, syftet enligt Smile29 är att på ett tidigt stadium motarbeta barnpornografi. Detta innebär att sökmoterer som t.ex Google och Yahoo ska spara alla sökningar som görs av oss i upp till två år. Hur detta ska hindra barnpornografi begriper jag inte, men det innebär att vi blir väldigt övervakade.

Just detta att det handlar om barnpornografi har fått många av politikerna i parlamentet att skriva på. Nu visar det sig att politikerna i EU inte förstått att detta är något som ska förstärka datalagringsdirektivet eftersom det inte någonstans i det omfattande kampanjmaterialet tydligt informerats om detta.

Den viktiga punkten som politikerna missat i direktivet:
2. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att genomföra direktiv 2006/24/EG och att utvidga det till att omfatta sökmotorer så att barnpornografi och sexuella trakasserier över nätet kan bekämpas på ett snabbt och effektivt sätt.

 

Christian Engström(PP) lämnar bl.a detta svar i en av kommentarerna på sin bloggpost om Smile29:

Rent allmänt har kampanjen för Smile29 i parlamentet givit ett mycket välorganiserat och välfinansierat intryck. Massor av affischer överalllt, många flygbladsutdelare, och till och med att det låg reklam för Smile29 på varje plats i parlamentet när vi skulle in och rösta i Strasbourg nu senast. Att det låg reklammaterial på ledamotsbänkarna var första gången jag har varit med om, och det fick en ledamot att ställa en arg ordningsfråga om inte talmannen kunde se till att vi slapp en massa junk på våra platser i plenisalen. Det var alltså ett steg utöver det vanliga.

När nyhetssajten europaportalen.se ,som är den första att undersöka Smile29, kontaktade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och hon förstod att det handlade om datalagringsdirektivet tog hon omgående tillbaka sin underskrift och gick ut med ett mail och informerade övriga i parlamentet om direktivet.

Dear colleagues,

I would like to share my mistake with you in case some of you have made the same mistake.

When signing written declarations, sometimes one too quickly signs declarations that sound good. For example a written declaration on setting up a European early warning system (EWS) for paedophiles and sex offenders (no 29). I signed this declaration in an early stage but have now withdrawn my signature. Maybe some of you have done the same mistake?

The review of the Data Retention Directive is currently underway, with a report expected from the Commission in September. The Directive was adopted under the previous legislature after severe pressure from the Council and despite being repeatedly rejected by the Civil Liberties Committee.

Following such a difficult adoption in the European Parliament, implementation problems in Austria, Belgium, Germany, Greece, Romania and Sweden and in advance of the Commission’s report on implementation of the Directive, it is clearly inappropriate for the Parliament to take a position on this topic now.

The Written Declaration is supposed to be about an early-warning system for the protection of children.Long-term storage of citizens’ data has clearly nothing to do with “early warning” for any purpose. The “data preservation” system established by the Council of Europe Cybercrime Convention was designed specifically for cases requiring urgent preservation of data in relation to ongoing investigations.

Both of the two e-mails sent to MEPs focused on the early warning system and neither mentioned the data retention Directive. The website set up to support the written declaration also does not mention data retention, at least not in an obvious way. Even the written declaration itself does not mention the Directive by name, but only refers to its reference number.

Bearing in mind the fact that data retention is not relevant to an early-warning system and that none of the material made available to MEPs on the subject mentioned data retention, it seems very likely that MEPs signed the Written Declaration unaware of this aspect of the text, just like I did. I want to stress that while I support the principles of Written Declaration 29, the inclusion of a reference to the delicate and unrelated issue of data retention makes it impossible for me to support this written declaration. I therefore regret that I had to withdraw my signature. It is unfortunate both that this was included in the Declartion and that it was not mentioned in any of the communications from its sponsors. The declaration is likely to get all the signature it needs and therefore I urge those of you who may have signed it by mistake to withdraw your signature. In order to do this, please contact “Déclarations écrites” at 32975.

Sincerely,

Cecilia Wikström, MEPDu som har tid och möjlighet kan maila och påverka din EU-politiker om detta, info om hur du går till väga finns bl.a hos OpenendHAX och Marcin de Kaminski.

Fler bloggar:

XORBOT, MotpolHAX, Christian Engström, Anna Troberg, Sultan, Farmor Gun, Herr Klokbok

Kampanjsidan: Nej till datalagring.se

Även Nyheter24 har nu skrivit om detta: Svenska politiker vill spara dina Googlesökningar i två år


Uppdatering: Även Marit Paulsen säger nu att hon ska ta tillbaka sin underskrift

Även på europaportalen om Paulsen nu.

AB-debatt, SvD, DN, svt

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Warner Bros anmälda för piratkopering och stöld


PCföralla/IDG:

Ett tyskt företag har stämt Warner Bros för att ha stulit en antipiratteknik som använts sedan 2003.
Det tyska företaget Medien Patent Verwaltung har lämnat in en stämningsansökan gentemot det amerikanska filmbolaget Warner Bros. Enligt det tyska företaget har Warner Bros piratkopierat en teknik som kan användas för att upptäcka piratkopierade filmer.

Tekniken ska enligt Medien Patent Verwaltung göra det möjligt att spåra från vilken biograf en piratkopierad eller videofilmad film kommer från. I stämningsansökan hävdar Medien Patent Verwaltung att Warner Bros använt tekniken i Europa sedan 2004 men inte betalat ett öre för det.

– Vi visade upp vår teknik för Warner Bros redan 2003, efter att de bjudit in oss. Allting gjordes strikt konfidentiellt och vi förväntades oss att bli behandlade rättvist. Istället började Warner Bros använda vår teknik utan att be oss om tillstånd eller ersätta oss, säger en talesperson för Medien Patent Verwaltung i ett uttalande till nyhetstjänsten The Escapist.

I sin stämningsansökan angav Medien Patent Verwaltung fel patentnummer och refererade till ett patent som redan ägs av Warner Bros. Enligt det tyska företagets advokat kommer en ny stämningsansökan att skickas in med rätt patentnummer.


Läs även AB om Hurtlocker-bolag som stämmer 5000 fildelare

Bohuslänningen: Fildelning är Hollywoods nya guldgruva

TorrentfreakHAX, SwitchedLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.