Fildelning ökar

Mediavision:
Under fjärde kvartalet svarar 1,4 miljoner 15-74-åringar att de laddat ned TV-program. Förutom nedladdning är det också över en halv miljon som svarar att de under perioden använt någon illegal streamingtjänst för att komma åt filmer eller TV-program.
Sammantaget bedömer Mediavision att den illegala konsumtionen av rörlig bild idag är på samma nivå som före Ipred-lagen, eller t o m något högre.


På Antipiratbyråns blogg kan vi idag läsa precis tvärtom: Färre tittar på nedladdad film., med hänvisning till ett pressmeddelande från MMS(Mediamätning i Skandinavien), utförd på 3000 svenskar under en period i december 2009.

Utvecklingen stämmer väl överens med vår erfarenhet att rättsliga åtgärder mot upphovsrättsintrång har en stor effekt, skriver Henrik Pontén.

Men han skriver inte att det i samma pressmeddelande från MMS står så här:

Nedladdning är oerhört komplext. Mycket nedladdning uppstår på grund av att folk inte vill vänta på att filmer och serier ska bli tillgängliga på den svenska marknaden eller att filmerna inte längre finns tillgängliga i hyrfilmsbutiken. Under året har de legala tjänsterna blivit bättre, liksom utbudet på TV-kanalernas webbsidor och releasefönstren för TV-serier har kortats, vilket är några förklaringar till det minskade tittandet på nedladdat.

Personligen tror jag man ska ta alla undersökningar med försiktighet. Att Pontén griper efter alla halmstrån han kan för att få stöd för fler vansinniga lagar förvånar mig föga.

Bloggar om APB: OlofB, Infallsvinkel, Farmor Gun, Magnihasa


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: PopL

MMS har nog rätt.Den folkliga bredden i priatkopierandet kan bara förstås som en konsumentrörelse. Det är väl ingen som tror att Spotify skulle existera om tjuvnedladdning av musik var så vanlig? Och gemene man är inte heller tjuv.Enda sättet att få bukt med film- och TV-nedladdning är att helt enkelt göra materialet tillgängligt på laglig väg - till ett rimligt pris.

2010-02-25 @ 19:24:31
URL: http://vansinne.wordpress.com
Postat av: perhaps

men än sådan undersökning...visar inte den också på hur mycket färre som är villiga att erkänna upphovsrättsbrott efter ipred? hur tar de hänsyn till en sån effekt?

2010-02-25 @ 20:17:39
Postat av: Donsan

@PopL

"Enda sättet att få bukt med film- och TV-nedladdning är att helt enkelt göra materialet tillgängligt på laglig väg - till ett rimligt pris."Man kan naturligtvis också tänka sig att avkriminalisera den sk "illegala" fildelningen - dvs - släppa ALL fildelning - både upp och nedladdning - som sker utan vinstintressen privatpersoner emellan eftersom det inte finns något vetenskaplig belägg för att detta skulle skada vare sig samhället eller upphovsmänNog med gnäll om "lagliga tjänster" a la Spotify och/eller Voddler - dessa tjänster är alla beroende av den AMERIKANSKA skiv- och filmmaffian som huvudsakligen är ansvarig för att vår fd S- och nuvarande Alliansregering lagstiftar som de görPonténs krav på ny lagstiftning är bara till för att förbereda oss på vad som komma skall - Vi har redan sett tecknen på varthän det barkar - Efter att man har lagstiftat mot den enskilda fildelaren (IPRED) och har fått en dom mot the Pirate Bay är det dags att attackera våra Internetoperatörerna - Ephone - Black Internet - Portlane och Telia har alla redan varit mål för maffians attacker och snart kommer våra politiker att instämma med deras propaganda - och instifta nya lagar för att tillmötesgå denna maffian som backas upp av inflytelserika men korrupta politiker i USA - tex vice presidenten Joe BidenDet är dags att vi inser att denna maffian mer och mer har utökat sin makt och inflytande över oss svenskar och vår lagstiftande församling och att vi via valurnorna måste tvinga dessa för USA krypande partier att stå upp för dom egna svenska medborgarna istället

2010-02-26 @ 14:54:03
URL: http://donsan.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.