EU, fildelning, SWIFT och nakenskanning

EU-parlamentet godkände på tisdagen den nya EU-kommissionen. 488 EU-parlamentariker tryckte på ja-knappen medan 137 röstade nej.

Den här EU-kommissionen ska verka som en överstatlig oberoende regering med en kommissionär från varje medlemsstat. Sveriges kommissionär Cecilia Malmström kommer redan idag debattera kroppsskannrar och det kritiserade bankdataavtalet(SWIFT), som ger USA rätt att få information om EU-medborgares bankkonton. Förhoppningsvis röstar de nej till bankdataavtalet. Ett nej skulle fälla hela bankdataavtalet, men kommer då att orsaka irritation i relationen med USA som senaste veckan försökt pressa EU till att godkänna avtalet.

USA vill ha full kontroll över EU-medborgarnas privatekonomi för att kunna "bekämpa terrorism". Europa får ingen tillgång till amerikanska transaktioner. Enligt avtalet har de amerikanska myndigheterna ingen skyldighet att respektera Europas dataskyddslagar. En medborgare som granskas har ingen möjlighet att få rättslig prövning. I EU kan personuppgifterna sparas i fem år, men i USA får de sparas i 90 år.

AB:s ledarsida utpekas idag Reinfeldt som den som sålde ut Europa eftersom det var under Sveriges ordförandeskap som ett tillfälligt avtal kuppades igenom utan att folkvalda parlamentariker kunde påverka innehållet.

Jag skulle inte bli förvånad om omröstningen skjuts upp för att de ska vinna tid eftersom frågan är så infekterad just nu.

Nu till nakenkameran. USA har varit pådrivande för att allt fler länder ska installera den nya nakenkameran i säkerhetskontrollerna på flygplatser runt om i världen. Danmark kommer nu införa den på Kastrup som test för att utvärdera både för- och nackdelar med den nya tekniken. Syftet är ytterst att hitta eventuella vapen eller sprängmedel. Men kameran visar även allt annat på de nakenskannade personernas kroppar, inklusive bröst och könsorgan.

I Danmark är den politiska majoriteten positiv till användandet av nakenkameran, eller kroppsskannern som den även kallas. Röster i EU-parlamentet och EU-kommissionen har däremot varit skeptiska till den nya tekniken som av många anses integritetskränkande.

Och hur integritetskränkande är det inte om personalen på flyplatserna börjar skriva ut de skannade bilderna och börjar sprida dem bland kollegor som det tydligen har hänt på Heathrow i London.
Exposed: Naked body scanner images of filmstar printed, circulated by airport staff.

USA borde kanske titta på Indonesien och hur de löst terroristproblemet:
Islamistiska terroristgrupper får det allt svårare att värva nya medlemmar. Anledningen stavas populärkultur. Det visar en ny svensk studie. Kampen mot de extremistiska terroristorganisationerna har pågått i många år. Men hårdare lagar och våld tycks inte vara lösningen.
Världens största muslimska nation, Indonesien, har hittat en annan väg. Genom sociala medier och populärkultur har man lyckats försvaga landets terroristorganisationer, bland annat al-Qaida-gruppen Jemaah Islamiyah. Den slutsaten dras i en internationellt uppmärksammad studie gjord på Förvarshögskolan.


I Sverige tar vi tuffare tag mot fildelare. Igår gjordes ett tillslag mot en privatperson i Ronneby och idag visade polisen musklerna med full styrka och pumpade en yrvaken privatperson i Akalla. Jag klipper ut från Rick Falkvinges(pp), De svenska "terroristerna":

Jag fick ett samtal imorse från en kille i Akalla som precis hade blivit utsatt för en husrannsakan, misstänkt för upphovsrättsintrång. Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden. Och undra fan på det.

Det började med att han blev väckt av fyra poliser som kom in och tog hans datorer. Misstänkt för vad? Ja, spridande av kultur. Som om det vore något omoraliskt. Medan han fortfarande är nyvaken, och utan att han ens får ta på sig kläder, så sätter sig fyra poliser med honom i ett förhör direkt i hans hem. Fyra aggressiva poliser mot en yrvaken människa i morgonrock. Utan försvarare.

Så här behandlar man fan inte medborgare. Inte ens medborgare som är misstänkta för brott.Mark Klamberg, HAX, Christian Engström

DI, P3, AB, AB, SvD, SvD, DN, DN, SR, AB, SR, DN, SvDP3


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Michael

Men Vafan är detta.Ut ur EU för i helskotta.

Usa vilket land,, dags och kräva och ta avstånd från sånthär dårskap.

Låt oss rösta online ska vi se hur uppenbart det är att vi inte vill ha sånthär skit.Usa drar ner oss i avgrunden.Man börjar ju undra vad det är för politiker vi har.

2010-02-10 @ 14:51:37
Postat av: Pacman

Vi håller på att bli fångar i en fascistisk polisvärld. 100% Off grid verkar vara enda vägen ut.

2010-05-06 @ 12:18:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.