Acta och Ipred, länksöndag

LÄSVÄRT!

* Upphovsträtan: Svensk Acta-förhandlare vill ge internetleverantörer ökat ansvar för innehåll

Ett bra inlägg om hur vår svenska representant i Acta-förhandlingarna, Johan Axhamn, visar sig vara förespråkare både för Ipred samt att våra Internetleverantörer ska få större ansvar för sina kunders fildelning.

Johan Axhamn har som uppgift att uttolka formuleringarna i de förslag som läggs av EU och de andra ACTA-parterna för att avgöra om de skulle medföra mer eller mindre regleringar på området än Sverige redan har. Den svenska ståndpunkten, som riksdagens näringsutskott har beslutat om, innebär att avtalet inte får medföra att det måste ändras i svensk rätt eller i EU-lagstiftningen.

Artiklar skrivna av Johan Axhamn på  Newsmill och Expressen.


* HAX: Acta: Vem lurar vem?

Om hur märkligt det gått till i veckans hearing om Acta i Europaparlamentet. 


* Karl Sigfrid: ACTA: Nu vet vi vilka som försvarar hemlighetsmakeriet.

Singapore och Sydkorea vägrar att gå med på insyn för medborgarna medan USA är tyst och flera Europeiska länder är tveksamma.

Fler bloggar och media:
Christian Engström, Opassande, Farmor GunMark Klamberg, Locrian, Mårtensson 1, 2, Tango för enbenta, Surgubben, Emil Isberg, Svensk MyndighetskontrollNy Teknik, SvD
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Telehomo

Kom att tänka på den här när Jim Keyzer ringde Christian Engström.

telehomo
TelehomoLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Jim Keyzer i farten igen

Nu ikväll kl 18:50 ringde Jim Keyzer upp Christian Engström i Piratpartiet och anklagade honom för förtal.

Keyzer bekräftade tydligen att han hade arbetat på Warner Brothers i sex månader, men han kunde inte erinra sig när det var i förhållande till förundersökningen mot The Pirate Bay.

Keyzer sa också att han inte längre var gruppchef på IT-roteln, utan numera sysslade med personrån och åldringsbrott.

Det senare verkar vara en ren lögn om man läser innantill i polisens annons där de söker nya IT-brottsutredare:

http://polisen.se/Aktuellt/Lediga-jobb/Stockholms-lan/IT-brottsutredare/

Utlysningsdatum
2010-02-18 03:30

Närmare upplysningar om funktionen besvaras av t.f. rotelchef Lotta Finnsson, 08-40 105 61 eller gruppchef Jim Keyzer mobil 0768-68 31 25. Övriga frågor besvaras av HR-konsult Monica Hedberg, 08-40 110 44.

Skrämmande att en polis gör så här.

Jag bloggade om Jim Keyzer häromdagen, läs här.

Läs även hos Piratbyrån som har historia om Jim Keyzer.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Hyllad hacker och hyllad datanörd

En hackare som avslöjar hemligheter om lettiska banker och statsägda företag i Lettland hyllas som en ny Robin Hood.

Hittills har han avslöjat detaljer om löneutbetalningar till direktörer i lettiska banker som räddats av staten. Enligt uppgifterna har direktörerna inte sänkt sina löner som de hade lovat. Andra uppgifter handlar om att statsägda företag delat ut bonusar samtidigt som de bett regeringen om hjälp.

Neo hävdar att han tillhör en grupp, Fourth Awakening People's Army, som laddat ner mer än sju miljoner hemliga skattedokument från myndigheterna. Han bedöms arbeta från Storbritannien.

Ilze Nagla, en tv-presentatör på statliga företaget Latvian TV, säger att hackaren fått kultstatus i Lettland. 

"Många människor ser honom som en modern virtuell Robin Hood". 

"Å ena sidan har han förstås stulit hemliga uppgifter...och han har faktiskt begått ett brott. Men på samma gång finns det ett värde för allmänheten i meningen att mycket information nu avslöjas och att hela systemet kanske blir lite mer genomskinligt", säger Nagla.
DNDISvDGuldmusens pris, Årets IT-person, gick till Rick Falkvinge, Piratpartiet.

"Man behöver inte vara anhängare av hans politiska åsikter för att erkänna hans insatser för att föra upp internet och dess konsekvenser på den politiska agendan. Tack vare honom och hans parti tvingas nu hela det politiska etablissemanget att ta ställning i en rad centrala framtidsfrågor", heter det i juryns motivering.

Priset är instiftat av tidningarna Affärsvärlden och Computer Sweden i samarbete med IT & Telekomföretagen.

ETT STORT GRATTIS!!!IDGGPIDG, AV

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

EU ska granska FRA-lagen

NyTeknik:

Nu ska EU-kommissionen granska den svenska signalspaningslagen i sömmarna.

Orsaken är att någon part, en enskild eller ett företag eller en organisation, anmält lagen till kommissionen och dess direktorat för inre marknadsfrågor.

Den klagande hävdar att lagen strider mot flera artiklar i EU-fördraget som behandlar grundläggande rättigheter inom EU såsom fri rörlighet för tjänster och fri etableringsrätt — samt det så kallade E-handelsdirektivet.

FRA-lagen utgör ”oberättigat hinder ” för dessa rättigheter, som fördraget garanterar medborgare och företag i EU, enligt den klagande.

Exakt vem eller vilka som står bakom klagomålet avslöjar inte EU-kommissionen när man nu i brev till den svenska regeringen ställer frågor om signalspaningslagen, hur den utövas och vad den kostar.

—Den som klagar måste uppge namn för kommissionen men kommissionen behöver inte avslöja för den svenska regeringen vem som står bakom en anmälan , utan vederbörande kan vara anonym, säger Adrian Engman, rättssakkunnig på utrikesdepartementet.

Kommissionen önskar senast den 29 april svar på följande frågor:

1) Vilka allmänna intressemål uppfyller FRA-lagstiftningen?

2) Vilka är skälen till att övervakningsmekanismen används bara för gränsöverskridande elektronisk kommunikation och inte för inrikes kommunikation?

3) Är övervakning av enbart gränsöverskridande kommunikation ett effektivt och nödvändigt medel för att uppfylla de allmänna intressemålen?

4) Vilka åtgärder har vidtagits för att bevara konfidentialiteten för insamlad data, särskilt data som inte är relevant för att fullborda de allmänna intressemålen?

5) Vilka är kostnaderna och de nödvändiga tekniska anpassningarna för it-leverantörer som ska sända signaler till ”samverkanspunkter”?

Om den svenska regeringen inte kan förklara varför lagen kan rättfärdigas, så kan kommissionen ta upp klagomålet som ett formellt överträdelseärende och i slutänden kan det hamna som ett mål i EU-domstolen.

 

Läs även:

FRA-lagen får Ryssland att flytta teletrafik.

FRA-lagen trädde i kraft i december. Samma kablar som transporterar rysk datatrafik till Finland löper vidare till Sverige, som enligt den nya lagen får avlyssna all kabelburen datatrafik som passerar dess gränser.

Den svenska FRA-lagen har fått Ryssland att planera en flytt av sin teletrafik. En telekabel längs med Nord Streamledningen på Östersjöns botten är ett alternativ.Scaber Nestorsvt

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Fildelning ökar

Mediavision:
Under fjärde kvartalet svarar 1,4 miljoner 15-74-åringar att de laddat ned TV-program. Förutom nedladdning är det också över en halv miljon som svarar att de under perioden använt någon illegal streamingtjänst för att komma åt filmer eller TV-program.
Sammantaget bedömer Mediavision att den illegala konsumtionen av rörlig bild idag är på samma nivå som före Ipred-lagen, eller t o m något högre.


På Antipiratbyråns blogg kan vi idag läsa precis tvärtom: Färre tittar på nedladdad film., med hänvisning till ett pressmeddelande från MMS(Mediamätning i Skandinavien), utförd på 3000 svenskar under en period i december 2009.

Utvecklingen stämmer väl överens med vår erfarenhet att rättsliga åtgärder mot upphovsrättsintrång har en stor effekt, skriver Henrik Pontén.

Men han skriver inte att det i samma pressmeddelande från MMS står så här:

Nedladdning är oerhört komplext. Mycket nedladdning uppstår på grund av att folk inte vill vänta på att filmer och serier ska bli tillgängliga på den svenska marknaden eller att filmerna inte längre finns tillgängliga i hyrfilmsbutiken. Under året har de legala tjänsterna blivit bättre, liksom utbudet på TV-kanalernas webbsidor och releasefönstren för TV-serier har kortats, vilket är några förklaringar till det minskade tittandet på nedladdat.

Personligen tror jag man ska ta alla undersökningar med försiktighet. Att Pontén griper efter alla halmstrån han kan för att få stöd för fler vansinniga lagar förvånar mig föga.

Bloggar om APB: OlofB, Infallsvinkel, Farmor Gun, Magnihasa


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Jim Keyzer är tillbaka, chef för fildelningsrazzior


Via Futuriteter ser jag att Jim Keyzer is back in town. För er som inte hängt med tidigare så är Jim Keyzer den polis som ledde razzian mot The Pirate Bay. Några månader efter razzian blev Jim Keyzer anställd av filmbolaget Warner Brothers Entertainment.
Märkligt nog gjorde inte Jim Keyzer som de flesta av oss gör när vi byter jobb, dvs slutar på vårt gamla, utan han var bara tjänsteledig från sitt polisarbete.

Nu är Jim Keyzer tillbaka som polis igen och gruppchef för den IT-avdelning som ska utreda bl.a. fildelningsbrott. Detta är antagligen helt i sin ordning, precis som det antagligen var helt i sin ordning att Keyzer kallades som vittne i TPB-rättegången, han var ju trots allt bara anställd hos en av de målsägande parterna. Sen dök han förvisso inte upp.

Grattis upphovsrättsindustrin!


Länken där gruppchef Jim Keyzer söker fler till sin avdelning som IT-brottsutredare.


FMS: Fortsatt rättsröta!


Gamla länkar om Jim Keyzer och fildelning: SydsvenskanTPB, IDG, Christian Engström, 2Rick Falkvinge, Karl Sigfrid, AB, Opassande

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

För få fildelningspoliser tycker åklagaren

P3:

Bara hälften av alla polisanmälningar mot fildelare har lett till att åklagarna startat en förundersökning.

De senaste ett och ett halvt åren har mellan 70 och 80 enskilda fildelningsfall anmälts, men bara hälften av dem har polisen alltså gått vidare med.

Och trots att två åklagare jobbar speciellt med fildelningsbrott i Sverige, har de inte lyckats åtala en enda fildelare de senaste två åren.

Just nu pågår 15 förundersökningar. Och att det inte är fler beror enligt åklagaren på att för få poliser jobbar med de här brotten.

Men förutom att det är vanligt att polisanmälningarna inte leder någonstans så har åklagarnas arbete inte heller lett till något åtal.

– Så som läget ser ut idag är jag inte nöjd, nej, säger åklagare Fredrik Ingblad.

Ingblad är dock övertygad om att det snart kommer bli fler åtal då de får hjälp av sammanlagt nio extra immaterialrättspoliser som ska utreda fildelningsbrott bland annat.

 

Läs även:

Anders Mildner, Var går gränsen?

PP Debatt, Vad vill Antipiratbyrån?

P3, Fildelare som erkänner slipper rätten

 

Netnods graf ser ut så här idag, det visar vad svenska folket anser om fildelning. Efter en kraftig nedång i april förra året är trafiken större än någonsin. Hur mycket är vårt samhälle beredd på att lägga ner i resurser i något som hos medborgarna inte ses som ett brott?

 

netnodLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Snön faller och vi med den

Snön faller och vi med den, långt långt in i sommaren.
Snön faller och vi med den, det blir mycket bättre sen.
Iväg med bilen genom flingorna, ingenvart, ingenvart.
Bara bort.
Snön faller och vi med den, snön faller nog länge än.
Har jag på känn.
Säg, minns du när vi stack ifrån stan som ett rövarpack.
Mitt i sommarn ifrån Hagas fest, när det regnade som mest.
Vi gömde oss i skogen med katter och vin.
Ingenvart, ingenvart bara bort.
Säg minns du, minns du det än, minns du den sommaren.
Vill du dit igen.
En är frisk och letar efter lyckan, en annan är full och letar efter kryckan.
En tredje är polis och samlar på falkägg, en fjärde kör in i bergvägg efter bergvägg.
En femte är främmande och minns ingenting.
Tjugoåtta ligger lågt, ligger lägre än en sjunken båt.
Långt till sommarn, långt till vår, tänd en brasa och torka dit hår.
Bärga båten och lägg upp den på land, snart ska vi segla igen.
Vart vi vill.
Snön faller och vi med den, snön faller till morgonen.
Då blir det ljust.

Snön faller och vi med den, långt långt in i sommaren.
Snön faller och vi med den, det blir mycket bättre sen.

Iväg med bilen genom flingorna, ingenvart, ingenvart.
Bara bort.

Snön faller och vi med den, snön faller nog länge än.
Har jag på känn.

Säg, minns du när vi stack ifrån stan som ett rövarpack.
Mitt i sommarn ifrån Hagas fest, när det regnade som mest.
Vi gömde oss i skogen med katter och vin.
Ingenvart, ingenvart bara bort.
Säg minns du, minns du det än, minns du den sommaren.
Vill du dit igen.

En är frisk och letar efter lyckan, en annan är full och letar efter kryckan.
En tredje är polis och samlar på falkägg, en fjärde kör in i bergvägg efter bergvägg.
En femte är främmande och minns ingenting.

Tjugoåtta ligger lågt, ligger lägre än en sjunken båt.
Långt till sommarn, långt till vår, tänd en brasa och torka dit hår.
Bärga båten och lägg upp den på land, snart ska vi segla igen.
Vart vi vill.

Snön faller och vi med den, snön faller till morgonen.
Då blir det ljust.
(Ulf Lundell)


Ingen vill ta ansvar

Vems ansvar? SJs VD Jan Forsberg, Banverkets generaldirektö
VEMS ANSVAR? SJs VD Jan Forsberg, Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand, infrastrukturminister Åsa Torstensson och Ulrica Messing, infrastrukturminister 2002-2006.

Polis lugnade upprörda bussresenärerLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hallå statsministern!


Nättidningen InternetWorld ser en klyfta mellan de svenskar som lever med och nära Internet och de folkvalda. Människor upplever att politikerna inte hänger med. Inte förstår hur Internet påverkar vårt sociala liv, våra affärer och vårt politiska engagemang.

Vidare skriver IW
att de styrande i stort saknar kunskap och känsla för vad internetrevolutionen egentligen gör med människor och samhälle. Och den där klyftan är ett problem. Oavsett hur stor den egentligen är. Att människor tappar förtroende för sina politiker är sällan bra för samhällsutvecklingen. 

InternetWorld går därför ut med öppet brev till statsministern i ett försök för att få politikerna att förstå hur nätet fungerar, inte tekniskt, men socialt då Internet är en av de viktigaste infrastrukturerna för att bygga och hålla ihop ett modernt samhälle.

Under veckan kommer IW presentera tio personer som de tycker att statsministern och politikerna borde lyssna på med förhoppning på ett styre som ser möjligheterna med den digitala utvecklingen istället för de potentiella problemen.
Först ut blir Claudia Gonzales Gisiger.


Igår fick vi ju veta att Acta-avtalet innehöll delar med stora planer mot fildelare. Nu har tydligen EU:s datatillsynsman Peter Hustinx vaknat och är orolig för att de dolda Acta-förhandlingarna kan resultera i ett avtal som åsidosätter grundläggande rättigheter, individers integritet och skyddet för personuppgifter.

I sitt yttrande om förhandlingarna nämner Hustinx att det inte är säkert att avtalet går att förena med grundläggande principer för dataskydd, som massövervakning av Internet och åtgärder som går ut på att stänga av människor från nätet för att de till exempel påstås ägna sig åt piratkopiering. SvD, DN, IDG

Till sist:

Saknar du besök på din blogg? Urban Cat vet hur man gör för att få en välbesökt blogg.

Surgubben har en lösning på FRA:s missvisande namn.
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Acta: stora planer mot fildelare

Hemliga dokument som läckt ut avslöjar att Europa och USA planerar stora aktioner mot upphovsrättsbrott på Internet.
IDG News har fått ta del av dokument som enligt uppgift kommer från en källa som är nära förhandlingarna. De hemliga dokumenten kommer från pågående förhandlingar mellan USA, EU och en rad andra länder under vad som kallas Acta-avtalet. Acta är ett handelsavtal som är tänkt att användas för att bekämpa piratkopiering på framförallt Internet.
I de dokument som läckt ut avslöjas att Acta diskuterar möjligheter att göra internetleverantörer ansvariga för den piratkopiering som sker över deras nätverk.

Igår gick Antipiratbyrån ut med krav om att internetoperatörerna ska agera polis och skicka ut varningsbrev till fildelare, och idag kan vi alltså läsa att ACTA-avtalet även innebär att internetoperatörerna ska vara ansvariga för sina kunders fildelning.


Det är en skrämmande bild som vi ser målas upp av vårt digitala samhälle. Att låta privata särintressen införa särlagar för att styra in oss på sina affärsmodeller hör inte hemma i en demokrati.

Att stänga av användare från nätet och därmed inte kunna fungera i samhället,  hör inte hemma i en demokrati.

Att låta nätoperatörer agera polis och tvinga dem stänga av användare utan att saken prövats i domstol, hör sannerligen inte hemma i en demokrati!

Vi måste stoppa den här vansinniga utvecklingen. Visa våra politiker vad du tycker om den sjuka utvecklingen av nätet: gå med i Piratpartiet!

Läs även i NyTeknik om hur Wikileaks blöder:
Sajten Wikileaks som avslöjar hemliga brev och dokument som läckt från myndigheter och företag blöder ekonomiskt och har tvingats stänga ned tillfälligt. Den benämns i amerikansk press som en av världens tyngsta sajter när det gäller grävande och avslöjande journalistik . Sajten har avslöjat detaljer kring bankskandalen på Island och som ett svenskt exempel : arbetsdokument om regeringens planer på att utreda ett polis-FRA.

Det går bra att donera hos Wikileaks. Det ska jag göra, just nu känns det väldigt vktigt att så många som möjligt läcker info om vad makten och företagen planerar.

DN, DN, SvD

Opassande, Karl Sigfrid, Full mental straightjacket 1, 2, Leo Erlandsson, Sugbloggen, Blågrön röra

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Murvlar med makt

Tidskriften DSMs årliga ranking av Sveriges viktigaste opinionsbildare visar att journalisterna flyttar fram sina positioner som opinionsbildare, men ny på topplistan är även Rick Falkvinge(pp) som hamnat på plats 21.

Läs i Resumé.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ingen frågade Sunde om läckan av TPB-domen


Brottsutredningen om hur Pirate Bay-domen kunde läcka ut i förväg läggs ner.

Som de flesta av oss vet fick Peter Sunde veta domen innan den blev offentliggjord.

Märkligt nog har ingen i undersöknngen kontaktat Peter Sunde i ärendet under året som gått:

För snart ett år sedan så fick jag veta hur tingsrätten dömt i fallet mot mig. Mer än 24h innan domen skulle vara offentlig. Inte av en snäll tingsrätt som förberedde mig på fallet, utan från en journalist. Först trodde jag inte på det — det var ju ett ganska galet och för den delen felaktigt straff. Men när nästa journalist berättade för mig precis samma sak, så kändes det som att det antagligen stämde.

Och nu vet ni mer än vad polisen vet angående läckan från tingsrätten.

Utredningen känns inte som en helhjärtad satsning direkt. Jag är enda källan polisen hade till att få mer detaljer så vitt jag vet, om inte de som läckte till mig själva kontaktade polisen. Det känns mycket osannolikt.


P3, IDGLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Antipiratbyrån kräver hårdare lagar

Det är i praktiken riskfritt att fildela med bittorrentteknik. Nu vill Antipiratbyrån ha nya juridiska sanktioner mot fildelarna.
"Lagstiftaren måste
våga modernisera systemet", säger Antipiratbyråns Henrik Pontén.

Alla fildelare som
fastnat i juridikens garn har använt äldre tekniker. Däremot har ingen fildelare som använt den modernare bittorrenttekniken dömts i någon rättslig instans. Ett av skälen är att bittorrenttekniken är mer svårspanad för antipiraternas tekniker.(DI)


Läs även hos P3:
En av världens största fildelningsajter, ryska Torrents.ru, stoppades igår. Det efter att åklagare hört av sig till domänregistratören Ru-Center, som håller i de flesta ryska domännamnen, och krävt att torrentsajten stänger ner.
Enligt Ru-Center så beror nerstängningen på att åklagare har startat en förundersökning om brott mot upphovsrättslagen i samband med torrent-sajten. Det är ett brott som kan ge upp till 2 år i fängelse i Ryssland.

Efter bara några timmar hade torrents.ru, som säger sig ha 4 miljoner användare, skaffat sig ett nytt domännamn - rutracker.org. Den här gången utom räckhåll för Ru-Center och åklagarna i Moskva


DN
SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag är lika trött på snön som jag är på Netopia

Snön vräker ner, jag avskyr snön, jag avskyr att frysa, jag vill helst inte gå ut alls.
Lika trött som jag är på snön, lika trött är jag på Netopia.

Netopia dök upp för några veckor sedan som "ett forum för digitala samhällsfrågor", det verkade ju intressant, först, men nu när det visar sig vara ett forum för upphovsrättsindustrins propaganda blir man bara trött på dem.

I samma takt som snön vräker ner, i samma takt spottar Netopia ut artiklar från företrädare av upphovsrättsindustrin. Fildelning och pirater tycks vara de enda frågor som Netopia är intresserade av, så någon digital samhällsdebatt är det ju inte. Internet är så mycket, mycket mer så länge upphovsrättsindustrin inte föröker förstöra nätet.

Nä, tacka vet jag Piratpartiet som försöker föra en seriös samhällsdebatt i digitala nätfrågor trots alla som försöker förstöra det fria nätet.


Läs gärna hos Anna Troberg, som har synat Netopia, bl.a. i denna bloggpost: Dagens Netopia 2: Varför hittar ni på vad vi tycker?


Till sist:
Det känns skönt att kunna sitta inne i värmen och ta del av vårt samhälle genom nätet, trots vädrets makter. Det känns ännu bättre nu när det dessutom verkar som om FRA inte lyckats koppla in sina kablar


Bloggar och media: Surgubben, Emil Isberg, Fullmentalstraightjacket, SR, DN, DN, SvD, SvD, AB


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Samhället kommer till medborgarna på nätet

Svenskarna är bäst i världen på att använda informationsteknologi, som mobiltelefoner, datorer och nätverk.
Sverige har passerat USA när det gäller IT-användning och Norge kommer på tredje plats.
(DI)

Det är ingen tvekan om att Internet är en del av det samhälle vi lever i idag. Det vet vi piratpartister och kämpar för. Att samhället nu börjar möta oss medborgare där vi finns är mycket positivt.

T.ex. har landstingen börjat förstå vilket verktyg nätet är, och inför nu Klamydiatester via nätet. Det har visat sig att man nu når ut till betydligt fler än tidigare:

Det man kan se nu i Skåne är att det är väldigt många yngre killar som har testat sig och det har varit en svår grupp att nå, det har vi ju märkt i samtal med ungdomsmottagningar. Och en tredjedel av de som har testat sig i Skåne säger att de inte skulle ha gjort det om inte tjänsten fanns. Det är en ganska så god indikation på att vi kommer att nå vårt syfte, att fler kommer att testa sig. (AB)

Det verkar ju lovande. Fram för fler bra samhällstjänster på nätet!

Tyvärr är det många idag som målar upp skrämmande bilder av Internet som om hela nätet består av droger, bedrägerier och sexuell brottslighet samtidigt som de hetsar fram integritetskränkande lagstiftning som är en skam för ett demokratiskt land som Sverige.

I Sverige har vi nu Piratpartiet som lyfter fram nätets möjligheter att sprida kunskap och kultur, skapa sociala kontakter och överbrygga klyftor i samhället.

Internet för människor samman. Internet är ett fantastiskt verktyg, som vi inte får kasta bort.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

FRA åt polisen utreds

Regeringen väntas inom kort tillsätta en utredning kring ett nytt svenskt signalspaningsorgan som ska förse polisen med underrättelseinformation, skriver Ny Teknik:

Redan i mitten av december läckte en arbetspromemoria från justitiedepartementet ut på sajten Wikileaks, vars innehåll avslöjade att regeringen hade planer på att låta utreda ett eget signalspaningsorgan åt polisen.

Uppdraget beskrevs då som att utredaren skulle ta fram förslag kring två alternativ: det ena var ett fristående organ, en egen polisiär signalspaningsmyndighet, och det andra ett polisiärt organ som skulle ingå som en del inom signalspaningsmyndigheten Försvarets radioanstalt (FRA). Dessutom skulle kostnaderna utredas.

Enligt uppgift till Ny Teknik är en sådan utredning nu på väg att tillsättas efter en tids vakum i den politiska beredningen.

Sedan den 1 december då FRA-lagen trädde i kraft kan inte polisen ge spaningsuppdrag till FRA.

Endast regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten har befogenhet att ge signalspaningsuppdrag till FRA.

Begränsningen av vilka som skulle kunna ge uppdrag till FRA var en förutsättning för att få en majoritet för FRA-lagen i riksdagen vid röstningen i oktober förra året.

Nu verkar det som om den borgerliga alliansen har planer på att även ge polisen tillgång till FRA:s datorer.

 

Det finns bara en sak att göra med FRA-lagen: RIV UPP, GÖR OM, GÖR RÄTT!

 

Personlig integritet är viktigt för mig, därför kommer jag rösta på Piratpartiet.

 

Klippt från Piratpartiet om integritet och privatliv:

Brevhemligheten skall upphöjas till en generell kommunikationshemlighet. Det skall alltså bli förbjudet att avlyssna andras telefonsamtal, läsa annans e-post, SMS eller andra meddelanden på samma sätt som det idag är förbjudet att läsa någon annans brev, oavsett tekniken och vem som tillhandahåller den.

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Varför ljuger M om MUF?

Den senaste veckan har vi i media matats med fusk i de politiska partiernas personval. Enskilda rötägg finns nog inom alla partier och det är bra att de ertappas. Förhoppningvis blir partiernas kontrollsystem bättre nu.

Men när moderaterna i en av sina lokaltidningar går ut med en ren lögn börjar man ju undra hur viktig sanningen är för dem.
Moderaterna, Vi i Tyresö (Stockholm), nr 1 2010, har denna rubrik på en av artiklarna i sin tidning:

MUF ljuger
(klicka för större bild)
"MUF landets största ungdomsförbund".
Vidare kan man bl.a. läsa:
"För första gången på 15 år når Moderata Ungdomsförbundet över 10 000 medlemmar i Sverige. Det är en fantastisk framgång som innebär att MUF ytterligare befäster sin position som Sveriges i särklass största politiska ungdomsförbund."
Tidningen med sin lögnaktiga propaganda delas ut gratis till samtliga hushåll i kommunen.


Detta är inget annat än en ren lögn. Vi vet att Ung Pirat är Sveriges största politiska ungdomsförbund med över 20 000 medlemmar. Att Ung Pirat har så många medlemmar sticker nog rejält i ögonen hos partierna som sitter i riksdagen. Idag då en stor del av våra liv finns på nätet är nätfrågor som Datalagringsdirektivet, Ipred, FRA m.fl. av stor betydelse, inte minst för unga människor. Det är inte konstigt att Piratpartiet har stora framgångar då de är det enda partiet man kan lita på i dessa frågor.


Läsvärt: Hos HAX som är inbjuden till valdebatt. Hos Opassande och Blogge som kommenterar dataspelbranschens Per Strömbäcks artikel i DN: "Samhället behövs på nätet".

Ung Pirat

Piratpartiet


Exp, SvD, DN, Exp, DN, DN, SvD


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Datalagringsdirektivet, endast PP säger ett klart NEJ!

Så kom det då fram till slut att även Miljöpartiet och Vänsterpartiet rättar in sig i ledet bakom Socialdemokraterna och säger ja till direktivet. Det innebär att samtliga partier som sitter i riksdagen idag vill införa EU:s datalagringsdirektiv som drivits fram av Thomas Bodström(S), och som redan accepterats av den borgerliga regeringen.

SR:
Socialdemokraterna har fått kompromissa för att nå en uppgörelse mellan de rödgröna, säger Thomas Bodström.
Socialdemokraterna har tidigare krävt att teleoperatörerna ska lagra uppgifter om e-posttrafik och telefonsamtal i två år, men är nu beredda att acceptera EU-direktivets lägstagräns på sex månader.

Frågan har åter blivit aktuell därför att EU:s domstol i förra veckan fällde Sverige för att inte har infört direktivet. Domen innebär att Sverige nu förväntas införa det, men i dagsläget tyder allt på att det inte kommer att införas före valet i höst.

Piratpartiet blir därmed det enda partiet i riksdagsvalet som säger nej till direktivet.Nej till SWIFT och solen skiner!

Vilken dag det blev! Strålande!!!
Chrstian Engström (pp) skiner som en sol.


Det blev ingen bankdatalag, SWIFT, EU-parlamentet sa nej med röstsiffrorna 378 mot 196.

Piratpartiets Presscenter: En seger för integriteten och demokratin.

Rick FalkvingeHAX, Mark Klamberg, JingeSvD, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

EU, fildelning, SWIFT och nakenskanning

EU-parlamentet godkände på tisdagen den nya EU-kommissionen. 488 EU-parlamentariker tryckte på ja-knappen medan 137 röstade nej.

Den här EU-kommissionen ska verka som en överstatlig oberoende regering med en kommissionär från varje medlemsstat. Sveriges kommissionär Cecilia Malmström kommer redan idag debattera kroppsskannrar och det kritiserade bankdataavtalet(SWIFT), som ger USA rätt att få information om EU-medborgares bankkonton. Förhoppningsvis röstar de nej till bankdataavtalet. Ett nej skulle fälla hela bankdataavtalet, men kommer då att orsaka irritation i relationen med USA som senaste veckan försökt pressa EU till att godkänna avtalet.

USA vill ha full kontroll över EU-medborgarnas privatekonomi för att kunna "bekämpa terrorism". Europa får ingen tillgång till amerikanska transaktioner. Enligt avtalet har de amerikanska myndigheterna ingen skyldighet att respektera Europas dataskyddslagar. En medborgare som granskas har ingen möjlighet att få rättslig prövning. I EU kan personuppgifterna sparas i fem år, men i USA får de sparas i 90 år.

AB:s ledarsida utpekas idag Reinfeldt som den som sålde ut Europa eftersom det var under Sveriges ordförandeskap som ett tillfälligt avtal kuppades igenom utan att folkvalda parlamentariker kunde påverka innehållet.

Jag skulle inte bli förvånad om omröstningen skjuts upp för att de ska vinna tid eftersom frågan är så infekterad just nu.

Nu till nakenkameran. USA har varit pådrivande för att allt fler länder ska installera den nya nakenkameran i säkerhetskontrollerna på flygplatser runt om i världen. Danmark kommer nu införa den på Kastrup som test för att utvärdera både för- och nackdelar med den nya tekniken. Syftet är ytterst att hitta eventuella vapen eller sprängmedel. Men kameran visar även allt annat på de nakenskannade personernas kroppar, inklusive bröst och könsorgan.

I Danmark är den politiska majoriteten positiv till användandet av nakenkameran, eller kroppsskannern som den även kallas. Röster i EU-parlamentet och EU-kommissionen har däremot varit skeptiska till den nya tekniken som av många anses integritetskränkande.

Och hur integritetskränkande är det inte om personalen på flyplatserna börjar skriva ut de skannade bilderna och börjar sprida dem bland kollegor som det tydligen har hänt på Heathrow i London.
Exposed: Naked body scanner images of filmstar printed, circulated by airport staff.

USA borde kanske titta på Indonesien och hur de löst terroristproblemet:
Islamistiska terroristgrupper får det allt svårare att värva nya medlemmar. Anledningen stavas populärkultur. Det visar en ny svensk studie. Kampen mot de extremistiska terroristorganisationerna har pågått i många år. Men hårdare lagar och våld tycks inte vara lösningen.
Världens största muslimska nation, Indonesien, har hittat en annan väg. Genom sociala medier och populärkultur har man lyckats försvaga landets terroristorganisationer, bland annat al-Qaida-gruppen Jemaah Islamiyah. Den slutsaten dras i en internationellt uppmärksammad studie gjord på Förvarshögskolan.


I Sverige tar vi tuffare tag mot fildelare. Igår gjordes ett tillslag mot en privatperson i Ronneby och idag visade polisen musklerna med full styrka och pumpade en yrvaken privatperson i Akalla. Jag klipper ut från Rick Falkvinges(pp), De svenska "terroristerna":

Jag fick ett samtal imorse från en kille i Akalla som precis hade blivit utsatt för en husrannsakan, misstänkt för upphovsrättsintrång. Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden. Och undra fan på det.

Det började med att han blev väckt av fyra poliser som kom in och tog hans datorer. Misstänkt för vad? Ja, spridande av kultur. Som om det vore något omoraliskt. Medan han fortfarande är nyvaken, och utan att han ens får ta på sig kläder, så sätter sig fyra poliser med honom i ett förhör direkt i hans hem. Fyra aggressiva poliser mot en yrvaken människa i morgonrock. Utan försvarare.

Så här behandlar man fan inte medborgare. Inte ens medborgare som är misstänkta för brott.Mark Klamberg, HAX, Christian Engström

DI, P3, AB, AB, SvD, SvD, DN, DN, SR, AB, SR, DN, SvDP3


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Populärt att finnas på nätet och blogga

Antipiratbyrån har startat en blogg och Henrik Pontén säger så här till PC för alla: - Den här sidan kommer inte att bli populär.

Jag tycker att det ska bli intressant att se hur bloggen utvecklas. Om bloggen inte blir populär kan jag förstå med följande regler som Antipiratbyråbloggen har:

PÅ DENNA BLOGG KOMMER JURISTERNA PÅ ANTIPIRATBYRÅN; HENRIK PONTÉN OCH SARA LINDBÄCK ATT I MÅN AV TID OCH BEHOV ATT GE EN MER PERSONLIGA KOMMENTERAR TILL HÄNDELSER SOM BERÖR OSS. DETTA ÄR EN SIDA SOM VÄLKOMNAR ALLA SOM VILL DELTA I EN SERIÖS DEBATT MEN MAN SKA VÅGA STÅ FÖR SINA ÅSIKTER OCH SKRIVA UNDER SINA INLÄGG MED SITT RIKTIGA NAMN. FÖR ER SOM INTE VILL GÖRA DETTA FINNS DET ETT OTAL ANDRA FORUM PÅ INTERNET. VÄLKOMNA!

Även SvD har en artikel där Pontén säger att bloggen redan första dagen hade 5000 träffar. När jag kollar på bloggen ser jag att det finns väldigt få kommentarer till blogginläggen så man kan kanske misstänka att Pontén med kollegor noga valt ut vilka kommentarer som får publiceras. Vad det kan innebära för debatten på bloggen kommer väl visa sig med tiden.

Ponten säger även: "Piratvärlden" är idag en mäktig lobbykraft, med bland annat sex heltidsanställda i EU.
Jag vet inte om Pontén medvetet överdriver men vad jag vet finns ännu bara två, Christian Engström och HAX.


Hos Anna Troberg(pp) kan vi idag läsa att fler inom upphovsrättsindustrin etablerat sig på nätet: Netopia.
Sidan säger sig vara ett forum för digitala samhällsfrågor. De bjuder in till debatt för att hitta skiljelinjerna i synen på nätet och kommer att beröra frågor som individens frihet, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Bakom sig har Netopia följande organisationer:

* Dataspelsbranschen
* Film&TV-Producenterna
* Filmfolket
* Svenska Förläggareföreningen
* Svenska Musikförläggareföreningen
* Sveriges Videodistributörers Förening
* IFPI i Sverige

Slump eller inte, men nog är det märkligt att upphovsrättsindustrin nästan samtidigt dyker upp med dessa sidor på nätet.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trängselskatt, förbifart och skyskrapor

Jag har funderat lite kring skyskrapor, förbifarten och tullavgifter i Stockholm. Att begripa hur politiker tänker är inte lätt och ofta undrar jag om de vet hur verkligheten ser ut.

När det gäller skyskrapor i Stockholm förstår jag inte varför MP är mot dem? Att bygga på höjden istället för att sprida ut bostäder, kontor etc ytmässigt borde ju spara en massa grönområden.
Kvarter med skyskrapor där det finns butiker, bostäder, gym, restauranger, läkare, frisörer, kultur, dagis, miljöstation och mycket, mycket mer sparar massor av transporter.

Trots trängselskatten har trafiken ökat någon procent i Stockholm, men det kunde varit värre. Personligen upplever jag att trafiken fått ett betydligt bättre flyt sedan Södra länken öppnades, vilket den gjorde i samband med att trängselskatten infördes. Förbifart Stockholm och en "Österled" saknas sannerligen idag. Den senaste tiden har vi även hört talas om höjda trängselskatter för att klara regionens miljömål, det var väl inte det som var meningen med TRÄNGSEL-skatten?!

Under dagtid är nog en stor del av trafiken yrkesmässig i någon form. Stockholms invånare kommer trots trängselskatten vilja ha färsk mat serverad på lunchrestaurangen eller i skolans matsal och få soffan hemlevererad från Ikea. Hantverkarna med sina stegar och verktyg behöver nog sin bil, precis som elektrikern med sina kabeltrummor. När vi handlar vill vi ha välfyllda butiker oavsett om det är kläder, krimskrams, färska grönsaker eller mjölk. Få har väl kunnat undvika paniken som utbryter på arbetsplatsen när tonern eller pappret till skrivaren eller faxen tar slut, då är det bra att kunna ringa en budfirma. Funderar du någonsin på hur allt kommer på plats för att serva dig precis när du vill ha det?

Den rödgröna alliansen (S, MP, V) har kommit med några lösningar för att minska transporterna som växer trots trängselskatten. Politikernas lösningar och syn på transporter delas inte helt av åkeriföreningen ABC-åkarna.
SvD:

• Vi vill undersöka om godstransport kan ske på spårväg och i tunnelbana som i till exempel Wien och Amsterdam. Tvärbanan går på gammal industrispårväg och flera godsterminaler finns i anslutning till spåren i Stockholm.

• Vi vill pröva användningen av utsläppstak för koldioxid vid externa köpcentra eller andra metoder för att stimulera kollektivtrafiksatsningar och nya bussar som är anpassade för att också ta med varor.

• Vi är beredda att pröva att låta transportföretag använda vissa bussfiler mot att de lovar att minska antalet lastbilar i innerstaden med 20 procent.


En som vill kommentera inlägget är Åkeriföreningen ABC-åkarnas Torbjörn Heierson, som konstaterar att idén om att transportera gods på tunnelbanan och då främst nattetid, dyker upp med några års mellanrum. Han välkomnar dock förslaget att nyttja bussfilerna. Även om det finns några frågetecken att räta ut.

– SL har tidigare förklarat att på natten utförs service utefter spåren. Nobben där, men det kanske finns lösningar som vida överstiger dagens begränsningar. Utöver detta måste vi fundera över hur godset kommer på och av T-banan och når sin mottagare. Det är cirka 140.000 adresser per dag i Stockholm som betjänas med bud- och lastbilar, förklarar Torbjörn Heierson.

I oppositionsborgarrådens debattartikel reagerar man också på dålig fyllnadsgrad. ABC-åkarna säger till svar att åkerierna har ett egenintresse att ha så god fyllnadsgrad som möjligt för att vara konkurrenskraftiga på marknaden. Att Stockholmsregionen är ett konsumtionsområde utan särskilt många industrier innebär att det kommer fullastade fjärrbilar söderifrån med mat, dryck och grönsaker men när de ska vända hem igen har vi inte tillstymmelsen till lika mycket gods att transportera tillbaka söderöver. Obalans i trafiken kallar vi det och alla jagar returgods men det blir en hel del luft som transporteras tillbaks ska tillstås. Ett bil och släp ekipage som pendlar mellan grustag och betongstation eller bygge kan i liten utsträckning ta returer. 50 procent tomkörning således, förklarar ABC-åkarnas Torbjörn Heierson, som dock tycker förslaget med att använda kollektivtrafikfilerna är en alldeles utmärkt idé – även om varubilar och vilket gods som ska ha access noga måste definieras.---

Runt om i landet införs nu vägavgifter som finansieringslösning. Om det säger Jonas Eliasson, trafikforskare på KTH: Avgiftssystem är som en skalpell i händerna på folk. Väldigt bra om man är en skicklig kirurg, men om man börjar karva kors och tvärs så funkar det väldigt dåligt.

Jag tycker det var bra sagt, och anser att det finns många andra skalpeller i okunniga händer också som desperat försöker karva i Stockholm.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bloggar och media:
Mikael Ståldal, Rolf Erikson, In your face, Per Ankerjö, HAXsveriges åkeriföretagsvt, SvD, SvD, AB

Vind i seglen för The Pirate Bay

Peter Sunde tidigare talesman för Pirate Bay säger så här angående senaste veckans razzior mot små privata DC-hubbar:
- De förstår inte att de bara driver allt fler människor till Pirate Bay. Men det är bra att de skyndar på utvecklingen. Det är bättre för internet att fler går över till en teknik, där man inte delar i små privata grupper utan till alla.

Magnus Mårtensson, jurist på skivbolagens branschorganisation Ifpi:
- Visst, vi vet att det är så det funkar. Några kommer absolut att flytta över till andra fildelningsnätverk. Men samtidigt ser vi att fler och fler fildelare sneglar mot legala tjänster och en del fildelare kanske går över mot sådana.

DN
SvD


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ärendet nedlagt, spaningsuppdrag saknas

Mackan Andersson har skrivit en väldigt bra bloggpost om hur hans familj utsatts för upprepade cykelstölder och misshandel för att varje gång mötas av kuvertet som dimper ner i brevlådan från polisen med:
Ärendet nedlagt, spaningsuppdrag saknas.
Hur många av oss har inte varit med om det? Jag tror att vi är väldigt många.
I veckan har polisen gjort flertalet razzior hemma hos privatpersoner runt om i landet som byter filer med varandra.

Jag undrar precis som Mackan:
Är det samhällsekonomiskt eller på annat sätt – rimligt att i detta nu ha en samordnad polisrazzia mot fildelare.
Vad gör det med vårt gemensamma rättsmedvetande att vi lägger polistimmar på att ingripa mot fildelare och utreda den typen av brottslighet, samtidigt som vi blundar för annan typ av brottslighet – misshandel, cykelstölder, vinds- och källarinbrott och liknande – helt enkelt för att vi inte “har resurser”. Är det rätt att polisen prioriterar den typen av brottslighet?

Jag är helt övertygad om att en majoritet av landets medborgare ser det som ett större brott att sno en cykel från ett barn än att en låt fildelas.

Veckans häxjakt på fildelare:
Polisen slog på tisdagen till hemma hos misstänkta fildelare på flera platser i Sverige.
Tre personer togs in till förhör misstänkta för att ha spridit olagliga musikfiler via en privat DC-hub. Samtidigt gjordes tillslag i två bostäder i Göteborg, där en 28-årig man misstänks för att ha administrerat en DC-hub. Bakom anmälan står skivbolagens intresseorganisation Ifpi, uppger deras vd Lars Gustafsson för SvD.se. Organisationen har gjort ett flertal polisanmälningar mot personer som fildelar.
I torsdags gjordes nya tillslag, både i Örebro och i Motala.

Underhållningsindustrin har en alldeles för stor makt över våra politiker för att visa vad jag tycker om det kommer jag rösta på Piratpartiet.


Bloggar:

Media:
SR, DN, SvD, SvD


Datalagringsdirektivet skjuts upp till efter valet

EU-domstolen har fällt Sverige för att EU:s direktiv om datalagring inte införts som lag i tid. Justitieminister Beatrice Ask bedömer att ett lagförslag inte kan komma före valet.

Justitieminister Beatrice Ask säger att Sverige, trots en fällande dom, kommer att avvakta för att vara helt säkra på att enskilda människors integritet skyddas.

Personligen tror jag att Beatrice Ask inte vill ha en ny integritetsdebatt i stil med FRA och Ipred före valet. Därmed riskerar Sverige åtskilliga miljoner kronor i böter. Alliansens feghet blir dyrt för skattebetalarna. Oavsett om alliansen eller de rödgröna vinner valet så får vi datalagringsdirektivet eftersom samtliga riksdagspartier är för direktivet.

SvD:
Enligt direktivet, som Sverige måste införa enligt EU:s bestämmelser, ska tele- och internetoperatörer spara och lagra information om användarnas telefonsamtal och internetuppkopplingar. Det handlar om allt från vem som ringt vem till hur länge någon varit uppkopplad på nätet. Andra uppgifter som ska sparas är bland annat vem som sms:at eller skickat e-post till vem. Enligt direktivet ska uppgifterna sparas mellan ett halvår och två år och användas i bekämpningen av grov brottslighet och terrorism.
Initiativtagare till direktivet var dåvarande svenske justitieministern Thomas Bodström (S). Han har i SvD tidigare berättat hur nära det vara att det aldrig blev något direktiv och hur han personligen fick övertyga den brittiska justitieministern att stödja förslaget.


Det finns dock en ljusglimt i mörkret:
Att styrande partier inte förstår den nya tekniken eller ungas kultur visar sig tydligt nu när Ung Pirat överlägset är det största politiska ungdomsförbundet med över 20000 medlemmar, dvs mer än MUF och SSU tillsammans.

Stefan Flod(UP)
– För äldre människor är det fortfarande envägskommunikation som gäller. Man talar om för folk vad de ska tycka och förväntar sig att de lyssnar. Men hela internet handlar om att dela med sig, att kommunicera, att skapa nya vägar. Vi ungdomar har skapat en helt ny kultur och det behövs ett parti som tar tillvara de här intressena. Tillsammans bygger vi unga kunskapssamhället.

Jag vill stödja de unga, jag hoppas att de inte ska leva i en framtid där staten kan kontrollera allt de gör, jag kommer rösta på Piratpartiet.


NyTeknik, IDG, SR, CSSvD, HAX, MiNi


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Finns Eva Sternberg på riktigt?

Hos Amanda Brihed fick jag nys om en artikel i Expressen där en Eva Sternberg tycker att nyss utnämnda EU-ministern Birgitta Ohlsson(fp) borde stanna hemma och avstå jobbet eftersom hon är gravid.
Eva tycker att vi kvinnor ska sluta leka män och om vi gör något överhuvudtaget ska vi bara göra det om vi har vårt hem som bas och vårt hem får tydligen inte vara i Bryssel.

Eva Sternbergs budskap är ungefär lika tydligt och klart som budskapet på den här väskan:
Eva Sternberg

Till Birgitta Ohlsson: Lycka till!

Till Amanda: Bra ventilerat!


Exp, Exp, Scaber Nestor, AB

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Grattis Farmor Gun!

I tävlingen Stora Bloggpriset, kategorin Politik och Samhälle gick även i år priset till en pirat.
Ett stort GRATTIS till piraten Farmor Gun!
Farmor Gun är en värdig vinnare på många sätt, inte minst för hennes kamp för frihet och öppenhet på nätet. Gun visar säkert upp ett för många nytt ansikte på en piratpartist då hon är kvinna och pensionär som både bejakar och bemästrar den nya digitala tekniken och nätet på ett helt fantastiskt vis.

Förra året gick samma pris till piraten Emma/Opassande. Enligt Politometern är Emma just nu den mest inflytelserika politiska bloggaren. Sex av de tio främsta på listan är pirater bl.a. Piratpartiets egen blogg. KUL!
Piratpartiet visar i Aftonbladet/United Minds/Cints undersökning att de definitivt är med, och det redan så här tidigt under valåret, med sina 2,2% i undersökningen. Om partiet gör en lika fantastisk spurt som till EU-valet är det högst troligt att det kommer in pirater i riksdagen.
Ingen kan säga att de inte hör till nätet och den digitala världen, vi kommer att finnas/finns där, allihop. Därför är Piratpartiets kamp för nätets frågor så viktiga.

Det finns fler än Piratpartiet som jobbar med dessa frågor som tur är, Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet förstår den nya tekniken. Även om vi inte är nöjda med FRA, Ipred etc. så är det tur att hon finns.
IDG undrar om det inte är hopplöst att hela tiden påtala alla risker och sedan se lag efter lag klubbas av riksdagen, Anne svarar:
– Herregud, hur skulle det sett ut om vi inte gått in och engagerat oss?

– Jag är övertygad om att de lagar som gått igenom är mindre genomgripande än de skulle ha varit om inte vi och en del andra remissinstanser påtalat bristerna i lagförslagen.

– Jag tror inte på den goda staten – det är en vanföreställning. Jag tror inte att det är en ond stat heller. Det goda samhället skyddar den enskilde mot statens maktutövning. Det är just det som är en rättsstat och det är en grundpelare för vår demokrati.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.