Piratpartiet tar över driften av Wikileaks


Rick Falkvinge(pp) och Julian Assange


Nu tar alltså Piratpartiet över driften av Wikileaks nya servrar i Sverige. Detta är helt i linje med Piratpartiets informationspolitik och som pirat känner jag mig idag extra stolt.

Julian Assange blir nu kolumnist i AB och har även planer på att själv flytta till Sverige, se texten nedan.

Piratpartiet:
– Wikileaks arbete är viktigt för hela världen, säger Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg. Vi vill bidra till att maktmissbruk exponeras och till att makthavare ställs till svars för sina handlingar.

I förra veckan uppmanade Piratpartiet de andra partierna att hjälpa Wikileaks med deras demokratiarbete. Piratpartiet har i och med överenskommelsen tagit ett kliv fram och axlar en viktig del av ansvaret, och fortsätter att uppmana andra partier att hjälpa till. Wikileaks nya servrar kommer alltså att finnas hos Piratpartiet som sköter om dem.

Piratpartiet donerar serverplats och bandbredd utan kostnad till Wikileaks. Partiet anser det vara en del av sitt politiska uppdrag.

– Det här är ett av Piratpartiets kännetecken, säger Troberg. Vi pratar inte bara, vi agerar. Vi använder egna resurser och egen tid för att förändra världen, medan andra politiker tillsätter utredningar och undviker ansvar.

Wikileaks är konstant under angrepp eller hot om angrepp från korrupta eller maktmissbrukande organisationer som vill dölja sin verksamhet från allmänheten. Piratpartiets erbjudande välkomnades av Wikileaks talesperson Julian Assange:

– Vi är glada för den hjälp Piratpartiet ger oss, säger Wikileaks talesperson, Julian Assange. Våra organisationer delar till stor del grundläggande värderingar, och jag hoppas att vi ska kunna förbättra världen tillsammans i framtiden.

Assange ser också med spänning fram emot det svenska valet och vad det kan komma att innebära för pressfriheten och Wikileaks verksamhet.

– Vi hoppas att riksdagen under nästa mandatperiod kommer att göra ordentliga ansträngningar för att stärka det svenska presskyddet, säger Assange. Västerländska demokratier är inte alltid så fria som man skulle kunna tro, och pressfriheten behöver ständigt skyddas. Vi skulle speciellt uppskatta om Sverige kopierade Islands Initiativ för Modern Media, vilket är en uppfattning som vi delar med Piratpartiet.

Överenskommelsen mellan WikiLeaks och Piratpartiet är ett första steg:

– Vi ser flera andra möjligheter att samarbeta med Piratpartiet i framtiden och ser fram emot att gå vidare med dem, avslutar Assange.
Samtidigt överväger Wikileaks grundare Julian Assange att själv flytta till Sverige.

NyTeknik:
Grundaren av Wikileaks Julian Assange överväger att flytta till Sverige. Syftet är att kunna avslöja nya hemliga dokument med hjälp av svenskt grundlagsskydd.

—Det är lite tidigt att säga något, men det finns ett antal möjligheter som håller på att utredas,  säger Julian Assange till Ny Teknik.

Under Sverigebesöket i helgen avslöjade Assange att Wikileaks nu inom kort ska ansöka om svenskt utgivningsbevis för sajten och registrera den hos Radio- och TV-verket.

Ett sådant bevis skulle göra att sajten faller under yttranderfrihetsgrundlagen (YGL) som innebär meddelarskydd i vissa fall och förbud för myndigheter att efterforska källor.

Redan i dag fungerar Julian Assange som chefredaktör för innehållet på Wikileaks.org, en sida som har svenskt IP-nummer.

För att bli ansvarig utgivare krävs att man är bosatt och folkbokförd i Sverige, uppger Eva Bengtsson, Radio- och TV-verkets chefsjurist. Det är dock inget problem att vara utländsk medborgare.

Sedan i våras arbetar Julian Assange med att bygga upp en redaktion med flera anställda i Stockholm.

Du utesluter inte att du kan komma att flytta till Sverige?

—Nej.

På ett seminarium i LO-borgen i lördags, arrangerat av Broderskapsrörelsen, medgav också Julian Assange att organisationen The Sunshine Press som ligger bakom sajten kör sin viktigaste trafik genom Sverige och svenska servrar.

Det är ingen hemlighet längre att dokumenten hanteras av servrar som tillhör webbhotellet PRQ, ägt av bolaget Periquito AB och Mikael Viborg, som ibland omtals som den femte mannen i Pirate Bay-målet. Även det material som fildelades via sajten The Pirate Bay låg tidigare på PRQ.

Syftet med Julian Assange besök i Sverige är bland annat att reda ut exakt hur svenska grundlagsskyddet fungerar och kan bidra till att säkra sajtens källor samt undersöka hur själva publiceringarna kan skyddas.

Via Wikileaks kan material sändas in anonymt. Känsliga dokument som skickas in passerar dels anonymitetsservrar, som skickar trafik mellan olika servrar för att försvåra att man kan spåra avsändaren, dels via krypterade förbindelser igenom servrar i Sverige och Belgien, som anses ha starka presslagar.

Man skickar också in egna, falska bidrag, i hanteringen, för att förvilla säkerhetstjänster och använder sig av komplex routing.

Om ni nu har så starkt tekniskt källskydd att ni aldrig själva ens har möjlighet att spåra vilka källorna är, behöver ni då svenskt grundlagsskydd?

—Det skulle kunna ge våra anställda bättre skydd, säger Julian Assange.Julian Assange blir nu kolumnist i Aftonbladet:

– Det är ingen tillfällighet att jag väljer att börja skriva i en svensk tidning. Den svenska publicistiska kulturen och den svenska lagstiftningen har stöttat oss ända sedan vi startade, förklarar han.

Ja, era servrar finns i Sverige. Vad tänker du skriva om?
– Om pressfrågor och om vad som sker runt om i världen. Det kan bli ett och annat scoop.

 

Läs även: 

Journalisten: "Reportrar utan gränser och Wikileaks har samma mål"

Anna Troberg(pp): Skydda demokratin - Skydda Wikileaks

Christian Engström(pp): Swedish Pirate Party to Host New WikiLeaks Servers

Tantrablogg: En seger för demokrati och yttrandefrihet!

NyTeknik: Sökmotor kan avslöja nya skandalerOpassande, HAX, PiratJanne, Kunskapssamhället, Farmor Gun, HumbleBee, Fredrik, Futuriteter, FMS, Vidde, UngPirat, PP press, Yami, Värmlandspiraten, Caspian Rehnbinder, Henry Rouhivuori, GothbarbieScaber Nestor, Svensk Myndighetskontroll,
Stefan Flod, Ulf Vargek, Calandrella, Emil Isberg

svt, SR, svt, svt, svt, svt/play, DM, Journalisten, SvD, SvD, Exp, DN, SvD, Exp, AB, AB, SvD, SvD, SvD, DN, SvD, Exp, resumé, AB, AB, IDG, N24,
Exp


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: moncler

Det här är ett av Piratpartiets kännetecken, säger Troberg. Vi pratar inte bara, vi agerar. Vi använder egna resurser och egen tid för att förändra världen, medan andra politiker tillsätter utredningar och undviker ansvar.

2010-11-05 @ 05:44:42
URL: http://www.moncler4sale.com
Postat av: NICE

Thnaks for the info

Postat av: great!

great informations, many thanks :)

Postat av: Birkenstock gizeh

Your views truly open my mind.

2011-05-17 @ 08:49:04
URL: http://www.birkenstocksandalsuk.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.