Obama: Grip Wikileaks grundare

Nyheter24:

Vita huset ber Storbritannien, Tyskland, Australien och andra allierade att gripa Wikileaks grundare, Julian Assange.

President Barack Obama utsätter nu sina allierade för tryck att gripa och åtala Julian Assange, som grundat och driver sajten Wikileaks, som för en tid sedan orsakade stora rubriker efter att ha publicerat en stor mängd läckta militära dokument om kriget i Afghanistan.

USA vill strypa Assanges rörelsefrihet och hejda hans nomadiska livsstil som gör att han ständigt rör sig över internationella gränser. Det skriver den amerikanska nyhetssajten Daily Beast.

Enligt källor till Daily Beast är Vita huset av uppfattningen att Wikileaks och liknande sajter utgör ett säkerhetshot mot USA.

Men man misstänker också att Assange har skadat sitt förhållande till utländska regeringar och organisationer som i vanliga fall skulle vara vänligt inställda till Wikileaks yttrandefrihetsiver.

Därför höjer man nu insatserna och pressar allierade att ingripa mot Julian Assange.

SvD:

På lördag kommer Assange till Sverige för att medverka i ett seminiarum anordnat av den socialdemokratiska, kristna Broderskapsrörelsen i LO-borgen i Stockholm.

Seminariet ska handla om Wikileaks kontroversiella arbetsmetoder. 
– Det är inte alltid i allmänhetens och fredens intresse att sanningen undanhålls, säger Peter Weiderud, Broderskapsrörelsens förbundsordförande.

Broderskapsrörelsen tror inte att USA kommer att kräva att Julian Assange grips då han kommer till Sverige.


– Det står klart att det finns en irritation hos amerikanska myndigheter, så fungerar det. Krigsförande makter vill styra informationsflödet. Men det är inte rimligt att svenska myndigheter ska involveras, säger Peter Weiderud.


svt:

Wikileaks grundare och talesman Julian Assange framträder i kväll i en exklusiv intervju i SVT:s Aktuellt.

Bland annat svarar Assange på hur sajten ska gå vidare med uppgifterna om att det svenska meddelarskyddet som Wikileaks refererat till, kanske inte skyddar dem som lämnar uppgifter till sajten.

-En av anledningarna att jag nu är i Sverige är att reda ut frågan om utgivningsbevis, säger Assange.

Samtidigt påpekar han att Wikileaks inte på något sätt äventyrat källornas anonymitet.

-För det första så sparar vi inte någon information om källorna. De extra juridiska stegen ska istället skydda personalen som jobbar med sajten.

-Och tänk på att vi har att göra med organisationer som inte följer några lagar. Till exempel underrättelsetjänster. Så lagen hjälper oss bara till en viss gräns och vi tar en rad andra tekniker till hjälp, säger Assange.


svt:

"Ingen har blivit dödad på grund av publiceringen"

Från Aktuellt:NyTeknik, Journalisten, DN, SvD, SR, AB, DN, Exp, DN, SvD, SR, NyTeknik


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Robert

Jag tycker det skulle vara betydligt intressantare att få veta hur det går för alla personer som avslöjas som kriminella av wikileaks. Exempelvis, Har dom personer som mejade ned ett 10-tal obeväpnade åtalats och dömts? Jag förstår att USAs regering vill vrida diskussionen i den riktning det nu tagit men ska dom verkligen få okritisk draghjälp med det "tricket" av alla media?

2010-08-12 @ 21:58:45
Postat av: Dåligt av SVT

Ingen, varken amerikansk militär eller de politiker som skickat soldater dit för att döda afghaner har i SVT anklagats för att ha "blod på händerna". Men det starka uttrycket använde SVTs studioreporter ikväll! INGEN har dött p g a Wikileaks avslöjanden, däremot kan de hjälpa till att förkorta kriget. Påståenden att folk kan komma att dö i Afghanistan för att de samarbetar med USAs krigsmakt, är kanske sant. Men ingen seriös och oberoende hjälporganisation samarbetar med USA-militär i Afghanistan Svenska hjälparbetare för Sv. Afgahnistankommitten håller sig så långt borta som möjligt från både NATO och dess hjälptrupper i ISAF för att inte råka illa ut, utan kunna fortsätt arbeta i landet. Är det SVTs eget dåliga samvete för alla PR-inslag för svensk trupp i Afghanistan som gör att man nu väljer att försöka halshugga budbäraren, istället för att själva börja granska krigföringen kritiskt ? Följ t ex upp om någon enda amerikansk militär straffats för att de dödat civila i Afghanistan eller torterat fångar till döds i Bagrambasen.

Vems ärenden går SVT egentligen i det här fallet?

Ska SVT hjälpa Pentagon att stoppa sann information, som kan bidra till ett slut på ett meningslöst krig. Nej.

2010-08-12 @ 22:19:58
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Riktigt snabb och bra bevakning av många aktuella händelser. Tack för det!

2010-08-12 @ 23:07:15
URL: http://lakonism.blogspot.com
Postat av: Josef

Jag tycker att det är bra att dom tar upp detta ämne inom Svensk television överhuvudtaget. Med tanke på hur våra dagblad ser ut på framsidorna är jag en bit förvånad över att en svensk politisk sajt mejlade mig denna länk ( inte PP ). Jag stödjer Wikileaks fullt ut och donerar och hoppas att det svenska folket kommer att göra detsamma så länge vi känner att även dom inte har blivit korrupta.

2010-08-13 @ 01:04:11
Postat av: Alien

Det finns bara ett svar på Obama's request..Screw You, Hippie!I mean it. Varje gång han öppnar munnen hör jag ingenting annat än white noise, och det är bra. Min hjärna har äntligen lärt sig att automatiskt filtrera bort input som är generellt bullshit och som inte förbättrar världen utan endast förlänger dess lidande... ;)och btw .. meddelarskyddet gäller ALLA som åberopar det i ALLA situationer, om det så är mitt i natten, på fyllan och man råkar säga till chefen hur mycket man hatar honom. SÅ stark är pressfriheten, men det krävs som sagt att man oberopar den och är villig att ta det till rätten om så krävs. Själv säger jag, hellre strider jag i rätten om mina rättigheter idag än med en k-pist i handen om 20 år då vår egen stat är ett större hot mot oss än någon fiende vi nånsin stött på.How 'bout you?2010-08-13 @ 18:43:06
Postat av: Jonas

Robert: Läs lite om hur USA utövade påtryckningar mot krigstribunalen i Haag för att ge alla amerikanska soldater amnesti. Sånt kommer stå i historieböckerna i framtiden. (Förhoppningsvis.)

2010-08-14 @ 14:19:38
Postat av: moncler

USA vill strypa Assanges rörelsefrihet och hejda hans nomadiska livsstil som gör att han ständigt rör sig över internationella gränser. Det skriver den amerikanska nyhetssajten Daily Beast.2010-11-05 @ 05:51:42
URL: http://www.moncler4sale.com
Postat av: comment maigrir des cuisses rapidement

This is rather informative post and we are able to know about comedians. It really is very best location for us to take pleasure in and get rid of tensions. Thanks for this service that you simply have provided for us in order to fresh our minds.

2011-04-18 @ 19:56:00
URL: http://maigrir-des-cuisses.blog.fr
Postat av: Birkenstock gizeh

Your views truly open my mind.

2011-05-17 @ 08:49:44
URL: http://www.birkenstocksandalsuk.com
Postat av: recette minceur

It's really a great and useful piece of info. I am happy that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

2011-07-06 @ 18:22:50
URL: http://regime-rapide.co

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.