Hemlig EU-utredning: Datalagringen löser inga brott

Datalagringsdirektivet har inte bidragit till minskad brottslighet. Detta enligt en hemlig rapport som EU-kommissionen låtit göra skriver den norska tidningen Aftenposten. Experter tror nu att direktivet kan komma att ändras.

Enligt datalagringsdirektivet måste
telefon- och internetoperatörer spara uppgifter om sina kunders kommunikation i mellan sex månader två år. Det handlar om allt ifrån vem som ringt vem till när kunden varit uppkopplad på nätet eller skickat sms eller e-post till någon annan.
Syftet är att det ska underlätta för polisen att lösa brott.

Den hemligstämplade rapporten från EU-kommissionen som analyserat datalagringsdirektivets effekter visar flera svagheter i direktivet. Enligt Aftenposten finns det inte några bevis för att direktivet leder till fler lösta brott. Det ska heller inte finnas någon statistik som talar om en minskad kriminalitet eller högre grad av lösta brott.
– Det här kommer troligtvis att leda till ändringar i direktivet, säger professor Finn Arnesen en av Norges ledande EU-jurister, till Aftenposten.

Hallstein Bjercke, direktör på branschorganisationen IKT-Norge, säger att rapporten är så allvarlig att hela direktivet kan komma att återkallas och att den kommer samtidigt som det i EU råder en stor osäkerhet kring direktivet.

Sverige hör till ett av de länder som, trots påtryckningar, ännu inte har infört direktivet. Ulf Wallentheim, ämnesråd på justitiedepartementet, har inte läst rapporten men säger att Sverige ändå är skyldiga att införa datalagringsdirektivet.
– Det finns uppgifter från polisen om att datalagringsuppgifterna behövs för att lösa viss typ av brottslighet. Det är ingen som ifrågasätter polisens behov av uppgifterna, säger Wallentheim.

Men många svenska politiker är skeptiska till datalagringsdirektivet och skriver nu på ett kontrakt med sina väljare om att de kommer röstan NEJ till införandet av direktivet:
Nej till datalagring.se

Opassande, Anders S Lindbäck, Otyget, futuriteter, Piratpartiet PresscenterSvD, SvD, SvD, SvDLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: college grants for single moms

I agree! Thanks for this information..


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.