Det går dåligt för FRA

Det var som jag trodde, FRA har inte fått igång sin massavlyssning av svenska folket ännu. Hur de tekniskt skulle lösa allt har jag funderat mycket på och nu verkar det som om de har problem. I teorin har FRA kunnat avlyssna allt i fem månader, men så ser det inte ut i verkligheten. FRA har problem, vilket de naturligtvis inte vill tala högt om.

NyTeknik:

—FRA avlyssnar inte våra kunder. Jon Karlung, vd på operatören Bahnhof, är bombsäker på att FRA inte signalspanar på deras kunder.

Operatörerna som äger bredbandskablarna som för trafik över svensk gräns ska skicka trafik till avlyssningsnoder i näten.

Men de vill inte svara på frågan om de skickar trafik för avlyssning. Källor antyder dock för Ny Teknik att FRAs arbete med att bygga systemet går långsamt.

—Det finns pågående försök men ingen storskalig apparat är i gång, säger en källa.

—Tror inte att det pågår så mycket verksamhet. Det finns exempelvis olika uppfattningar om hur allt ska fungera, säger en annan.

Operatörer som äger kablarna ska också skicka övriga, icke-trådägande, operatörers trafik till nodert i näten. Via dem kopplar sedan kontrollmyndigheten Siun trafiken till FRA, i enlighet med tillstånd från Försvarsunderrättelsedomstolen.

Alla operatörer är dock inte berörda, eller inkopplade, erfar Ny Teknik. Exempelvis inte Bahnhof. Bolaget använder fiberkablar som ägs av Telenor men sänder sina kunders trafik till Oslo och Köpenhamn med egen våglängdsutrustning.

— Ingen av de fysiska kablar vi förfogar över och som passerar gränsen till Danmark och Norge är inkopplad i någon samverkanspunkt. Vi kontrollerar fibern helt själva och Bahnhof står för en obruten teknisk kedja fram till trafikväxlingspunkter i Köpenhamn och Oslo, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Är du säker på att Telenor inte vidarebefordrar trafiken?

—Vi är bombsäkra. Vi har en IRU-licens som i praktiken är att jämföra med ett ägarskap. Ingen har knackat på dörren, försäkrar Jon Karlung.

(IRU står för Indefeasible right of use och innebär obegränsad rätt att använda fiberutrustning.)

Blir Bahnhof föremål för FRA-åtgärder kommer man att berätta det för sina kunder, avslöjar Jon Karlung.


Jag vet att det finns fler operatörer som inte fått någon påhälsning från FRA, precis som Bahnhof, så nog har FRA problem.

 

MEN den information som FRA lyckas snappa upp den delar de med sig både till väster och öster, dvs USA och Ryssland. Naturligtvis får fler länder information också. Information som finns är en handelsvara som FRA-butiken både köper och säljer. Tro inte att vårt privata liv är skyddat, alla myndigheter och register läcker, inte minst när pengar finns med i bilden. Så känn dig såld!

Det är t.o.m tillåtet enligt svensk lag att byta information med andra länder, om du nu inte trodde det. Dock skall väl inte tjänstemän läcka mot betalning.

Anders Jallai som nyss kommit ut med boken "Spionen på FRA" skriver på Aftonbladet debatt. I den nya boken skildras hur en högt uppsatt tjänsteman på Försvarets radioanstalt under mer än 30 år sålde hemligheter till både Sovjetunionen och Nato. Risken är i dag större än någonsin att privata och känsliga uppgifter läcker ut från FRA. 20 miljoner i skattefria pengar håvade FRA-tjänstemannen in!

I filosofisk bemärkelse är det såklart viktigt att människors integritet respekteras och att myndigheter inte granskar privat e-post mellan människor i onödan. Men när uppgifter ska skyddas, i praktiken på en myndighet, ger man prioritet åt uppgifter som är känsliga och där konsekvenserna av en läcka kan bli stora. För att tala klartext – militära hemligheter är viktigare att skydda än dina mejl.
De intervjuer jag gjort med svenska underrättelsetjänstemän under researchen till min bok visar också en tradition av att myndigheter själva spridit hemligheter. Insamlade uppgifter har läckts regelmässigt och med överordnades goda minne till utländska säkerhetstjänster, i utbyte mot annan information. Svenska myndigheter har även sett mellan fingrarna på hur sovjetiska och amerikanska agenter återkommande och olagligen inhämtat information i Sverige.
I dag är utbytet av säkerhetsinformation mellan länder större än någonsin. FRA samarbetar löpande med NSA i USA och motsvarande myndigheter i andra länder. Vilken information som delas kan vi som medborgare aldrig veta, underrättelseinformationen är hemlig. Vi kan inte göra mer än att hoppas på att respekten för insamlad information är större i dag än tidigare. Men det finns egentligen inget som talar för det.RÖSTA PÅ PIRATPARTIET!!!

Piratpartiet är det ENDA parti som benhårt jobbar för att skydda vårt privatliv och personliga integritet.

 

Fler i ämnet, inte bara pirater, FRA berör alla:

Anders JallaiHAXSvensk myndighetskontroll, Farmor Gun, Scaber Nestor, Amanda BrihedFullmentalstraightjacket(1),(2), ConnyT, Borgmi, OlofB, Polisstaten, Rick Falkvinge, Lake
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: jang

Man kan få en vink om hur besvärligt det är att få ut något av massavlyssning genom att läsa Baltimore Suns artiklar om NSA:s projekt Trailblazer:http://dodleaks.wordpress.com/2010/04/18/siobham-gorman-articles-on-nsa-at-the-baltimore-sun/2010-04-29 @ 19:12:36
Postat av: satmaran

jang:Tack för länken, intressant läsning.

2010-04-29 @ 19:58:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.