Chockerande USA-massaker

Wikileaks har släppt den hemligstämplade videon, Collateral Murder, som beskriver hur USAs soldater urskiljningslöst skjuter ihjäl oskyldiga människor, varav två är anställda hos nyhetsbyrån Reuters, i Irak 2007. Två barn skadas dessutom.

Videon är chockerande, men måste visas och spridas, jag blev själv mycket tagen av den. Jag är mycket förvånad över den skjutglada mentalitet som militären visar. Det här är ett mycket grovt brott som USAs militär gjort sig skyldiga till, rena rama människoslakten, ingen respekt alls för människoliv.

Se själva, mycket mer finns inte att säga då videon talar sitt tydliga språk:


Läs mer hos:

Oscar Swartz som bla skriver om att USA ser Wikileaks som ett hot mot säkerheten.

Opassande skriver om att vi måste hjälpa till att stödja Wikileaks för att de ska kunna fortsätta att existera.

HAX: Man saknar ord...

Motpol: "Oh, yeah, look at those dead bastards"

Klara: Nej låt dig ej förhårdna

Anders Mildner(svd), Skivad lime, Mattias Andersson, Scaber Nestor, hannes2peer, Röda Berget, Jacob, I polemik, XORBOT,  

Sydsvenskan, DN, SvD, N24, Exp, AB, P3, AB,Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mats

Det var ingen massaker, massaker är någonting annat. Krig är fruktansvärt. En artillerigranat kan döda massvis med människor vid ett enda tillfälle. Men det är inte det intressanta i sammanhanget. Utan frågan är får man skjuta. Och i detta fall får du faktiskt skjuta enligt krigets lagar.Varför, jo för att det faktiskt är upprorsmän på platsen.

2010-04-06 @ 09:45:12
Postat av: satmaran

Mats: jag kan inte alla exakta krigstermer, men för mig är det massaker när man dödar fler oskyldiga samtidigt även om någon misstänkt upprorsman skulle finnas i närheten. Inga krigstermer rättfärdigar det som finns på videon, de sköt helt enkelt på alla de kunde, urskiljningslöst, samtidigt som de skrattade. Det här är en stor skam för USAs militär och det är bra att det kommer ut hur vidrigt de agerar.

2010-04-06 @ 10:08:32
Postat av: Alex

har svårt att bestämma vad som är värst mördarna i uniform som säger sig vara där för att "demokratisera" landet eller kräk som Mats..som försöker legitimera detta krigsbrott

2010-04-06 @ 12:00:16
Postat av: David

Mats: är inte krigstillstånd när två nationer för en väpnad konflikt mot varandra? 2003 var det krig mellan USA/allierade och Irak. Denna video är från 2007, alltså då USA/allierade ockuperar Irak. Om du tittar på alla ockupationer genom historien så blir alltid ockupanterna anklagade för övergrepp, massaker och våld mot både upprorsmän och oskyldiga. Våld är det enda sättet att kontrollera ett ockuperat land.

Detta vi ser på videon är inte legitimt utan högst olagligt.

Dock är jag inte chockad över de vidriga bilderna. Jag är övertygad att detta är/har varit vardag i Irak de senaste 7 åren. Och att vi kommer att få se och höra mängder av liknande händelser.

Att skicka ner 300000 19-20 åriga krigspittar som inte vill något annat än att spela riktig "X box live" tillsammans med en flock karriärhungriga generaler och överstar som vill lyckas i "sitt" krig kan bara sluta med en mänsklig katastrof.

2010-04-06 @ 12:29:57
Postat av: Nicklas

I början av filmen kan man ju tydligt se att en av männen bär på något som ser ut som en bit av kanske...ett stuprör?, eller en RPG!

Hade det varit i en svensk stad, så hade man ju kunna ana att det kanske är ett stuprör....men eftersom detta är från Irak, så hade iallafall jag tagit för givet att det är en RPG! Jag hade också aggerat därefter!Samma man som bär på "RPG´n" lägger sig ner och tittar runt hörnet på huset. Varför?... Som soldat hade jag tagit för givet att mannen har för avsikt att verka med sitt vapen!

Oavsett om mannen har för avsikt att verka mot mina egna eller andra människor så är det min uppgift som soldat att förhindra detta!En sak som jag undrar över, är hur man kan vara så ansvarslös och korkad att man avsiktligt kör in i en stridszon med barn i fordonet!??Ang krigsjournalisten och fotografen som finns på platsen, så är det ju givetvis tråkigt att de dör!

Men, det är sällan man hör några röster när västerländska krigsreportrar dödas av rebellerna!

Krigsreportrar och fotografer är medvetna om riskerna, både när de följer amerikanska trupper och rebelltrupper.Jag kan hålla med om att soldaternas kommentarer är osmakliga och inte lämpar sig på film. Jag tror att deras "råa" kommentarer kan vara ett sätt att hantera sin rädsla och det man precis har varit med om. Jag tror inte skytten sov speciellt gott natten efter detta hände!

Filmen är heller inte gjord för att allmänheten ska "götta" sig åt den på Youtube!!Att det skulle vara ett brott mot krigets lagar har jag svårt att tro!

Visst är det lätt att kritisera andra människors beteende när man ser en filmsnutt på internet!??

2010-04-06 @ 13:12:56
Postat av: Felix

@Mats: Nej det som syns på videon är inte tillåtet enligt krigets lagar. Att skjuta på sårade och obeväpnade som hjälper dessa är inte tillåtet enligt några lagar eller konventioner. Att de som blivit sårade i ett första skede kan ha utgjort kombattanter är en sak men så fort som de är oförmögna att fortsätta striden så är det andra regler som gäller. Du borde läsa på om krigets lagar.

2010-04-06 @ 13:32:43
Postat av: KM

Uppenbart krigsbrott! Krigsbrottet i fråga begås av de personer som strider i civila kläder. Befinner man sig bland dessa under pågående eldstrid är man självmordsbenägen alt. kriminellt dum.Dock - verkanseld mot de som är försatta ur stridbart skick är klandervärt.

2010-04-06 @ 21:21:52
Postat av: Nicklas

"En legal kombattant måste bära uniform, armbindel eller liknande för att påvisa vilken tillhörighet han eller hon har. Stridande som uppträder utan dessa kännetecken är illegala kombattanter och omfattas alltså inte av det skydd som legala kombattanter åtnjuter"

---------------------------------------------Dessa rebeller bär aldrig uniform eller nått liknande som kännetecken!!

2010-04-06 @ 23:11:45
Postat av: satmaran

KM, Nicklas:

Så barnen som satt i bilen hade inte blivit beskjutna om de först satt på sig militärkläder, likaså de civilklädda männen som hjälpte den skadade mannen?

Borde även journalisterna varit militärklädda?

2010-04-07 @ 01:04:26
Postat av: Nicklas

satmaran

Varken barn eller journalister är kombattanter!!Så svaret är nej, de skall inte bära uniform!

MEN VARFÖR?....tar man med sig barn in i ett sånt område??Kunde du se att det var barn i minibussen?? Kunde du se att de båda männen var journalister??

Jag kunde INTE se det, och förmodligen inte en stressad skytt heller! Han har inga möjligheter att pausa eller spola tillbaka videon!Jag kan tycka att eldöppnandet mot minibussen är högst tveksamt!!....

2010-04-07 @ 11:46:48
Postat av: Divljak

Oavsett vad de trodde de skjöt på förstår jag inte hur de kan vara så kalla fast de vet att de just skjutit mot barn. Själlösa!

2010-04-07 @ 15:58:10
Postat av: satmaran

Nicklas: Jag är helt övertygad om att USAs militärer såg bättre vad som rörde sig på platsen än vad vi kan se på videon, jag tycker även att det är uppenbart att skåpbilen kom för att hjälpa den skadade.

Att journalisterna bar kameror borde de också kunnat se, frågan är väl hur intresserade de var att först ha koll på läget.Divljak: Håller helt med.2010-04-07 @ 16:40:08
Postat av: Nicklas

Ok....satmaran jag tror inte att vi kommer mycket längre. Men jag gör ändå ett till försök. Som jag sa tidigare så tycker jag att eldöppnandet mot minibussen är högst tveksamt!! Folkrättsligt och moraliskt sett!!När skytten/piloten öppnar eld, så är helikoptern minst ett par tusen meter ifrån männen! Så det han kan se är det som visas på skärmen, eftersom den zoomar in målet.

Om sedan håller oss till det vi FAKTISKT ser på filmen, så kan jag INTE se nån kamera! Det jag ser är några män som bär på nått som liknar en axelväska eller liknande. Varken du eller jag kan avgöra om det är en kamera eller inte!??Sen verkar det pågå nån hetsjakt på amerikanska soldater, som själva inget hellre vill än att komma hem från Irak & Afganistan.Jag har själv tjänstgjort med Amerikanska soldater vid flera tillfällen! Det är högst normala killar och tjejer med egna barn och familjer hemma.

De jag känner skulle aldrig kröka ett hår på ett barn!!Att det sen begås misstag är djupt beklagligt!! Speciellt när barn är inblandade!!....

2010-04-07 @ 20:21:53
Postat av: satmaran

Nicklas:

Ok, annars om du är intresseras såg jag just hos Mark Klamberg bla detta:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6902678.ab

och

http://klamberg.blogspot.com/2010/04/kommentarer-om-video.html"I förhållande till den första attacken förklarar Kleffner att det finns utrymme för misstag och att denna beskjutning kan vara förenlig med den humanitära rätten (krigets lagar). Den andra attacken mot skåpbilen är inte tillåten, vilket skulle göra det till en krigsförbrytelse. Utifrån det som framkommer i videon har jag inget tvivel om att attacken mot skåpbilen är förbjuden. Vad beträffar den första attacken behövs mer information, t.ex. om det tidigare hade förekommit stridigheter i området vilket i sin tur påverkar bedömningen om den första attacken var ett ursäkligt misstag eller kriminell oaktsamhet"

2010-04-08 @ 12:51:30
Postat av: Fiore

Okej, jag tänker börja med att säga att jag går efter det oredigerade klippet på 39 minuter. Nummer två är en disclaimer: jag är inte någon Usa-apologet eller arabhatare, så bespara mig strawman arguments och personliga påhopp.Strider pågår i området före och efter den publicerade händelsen. Gatorna är som ni ser helt folktomma, bortsett från gruppen med beväpnade män och journalisterna. Och jo, de är helt klart beväpnade (jag kan själv se minst ett raketgevär och ett par automatkarbiner). I den oredigerade videon noterar piloterna redan innan beskjutningen en mörk van som stryker omkring i området och har klassats som mål. Ett hundratal meter nerför gatan har du en infanteritrupp som en av journalisterna stryker runt hörnet för att plåta. Helikopterbesättningen öppnar eld och vanen dyker upp.Hela beendet hos männen i vanen är väldigt besynnerligt. Med strid i området och soldater på marken borde de enligt allt vett ha flytt området precis som resten av befolkningen. I stället kör de rakt in i lejonets kula.Allt detta gör inte det inträffade mindre hjärtskärande, men det visar att allt inte är så svart på vitt som videoredigeraren vill få det till.Piloternas snack låter väldigt mycket som en försvarsmekanism om ni frågar mig. Det faktum att de kvickt försöker lägga över skuldbördan på männen i vanen tyder på att de inte är så oberörda som deras rätt hårresande kommentarer försöker få det till.

2010-04-08 @ 21:18:50
Postat av: Noah

WIKILEAKS, is really amazing revolution of current time. We should appreciate it.

2011-03-08 @ 20:15:43
URL: http://orkutscrap.org
Postat av: scholarships for single moms returning to school

Guter Artikel Sir, es war sehr gut geschrieben und leicht provokativ. Dank für die Buchung und den Austausch dieser.

Postat av: resourcetranslations.com

Detta är en skandal. Dessa amerikanska soldater bör åtalas och försökte på banan för denna försummelse.

Postat av: www.resourcetranslations.com

Vēl viens labi padarītu darbu. Jūs vienmēr zināt, kā, lai nodrošinātu kvalitatīvas izstrādājumi; no tā, kā rakstīt to dziļumu detaļas. Ir labi zināt, ka vēl joprojām ir dažas autori tiešsaistē, kas tiešām rūpējas par to, ko viņi vēlas, lai viņu lasītājiem redzēt. Es ceru lasījums vairāk no jūsu nākotnes rakstiem drīz.Keep up labu darbu un vairāk varas, lai jūs un jūsu emuāru.

Postat av: scholarships for latinos

Vēl viens awesome rakstu. Liels paldies, lai apmainītos ar to. Jums ir iemaņa, lai nodrošinātu ticamu un precīzu informāciju, ka lielākā daļa rakstnieku ir tendence aizmirst vai vienkārši ignorēt. Tas ir arī skaidrs, ka tu dari savu pētījumu, lai atbalstītu datus jūsu rakstus. Lūdzu, ņemiet līdzi labu darbu un vēlu jums veiksmi jūsu centienos.

Postat av: single mom grants

It's sad to see this video. I hope that there would be peace on Earth.

2011-05-29 @ 15:47:57
URL: http://www.singlemomfinancialhelp.com/
Postat av: single mom grants

It's sad to see this video. I hope that there would be peace on Earth.

Postat av: housing grants for single moms

Thanks for this information :(

Postat av: scholarships for mothers

Tas ir iespējams, viens no labākajiem, lai gan labi uzrakstīts, raksti, ka es esmu lasīt internetā. Lielākā daļa rakstnieku vienkārši rakstīt dēļ rakstveidā, bet jūsu vēlmi nodrošināt kvalitatīvu un precīzu informāciju, kas padara jums izceļas no visām šīm wannabe "profesionālu rakstnieku. Lai gan ir daži punkti, kas nepieciešama korekcija savu rakstu, tas tomēr nemaina faktu, ka tev vienu labu rakstu. Tomēr, es būšu nāk atpakaļ, lai apmeklētu jūsu emuāru nekustamo drīz. Keep up labu darbu un vairāk varas, lai jums.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.