Censilia Malmström, censur och Julian Assange


Aftonbladet hade en bra artikel om Julian Assange häromdagen, grundare till Wikileaks, som tar upp varför blockering/censur är dåligt eftersom det ofta i t.ex. i listor mot barnporr även dyker upp bl.a. politiska siter:

Förutom stämningsprocesser har Wikileaks även fått erfara hur den klassiska statliga censuren spridit sig i de västerländska demokratierna. Förra året publicerade Wikileaks en lista på hemsidor som de australiska myndigheterna valt att censurera och blev på grund av det själva uppsatta på listan. Samma slags listor har bland annat avslöjats i Danmark och Norge. Och även om regeringarna påstått att det bara handlat om en kamp mot barnpornografi har de censurerade hemsidorna ofta varit av politisk karaktär och märkligt nog inkluderat dem som kritiserat censuren.
– Så snart någon börjar prata om censur leder det alltid till samma sak, nämligen att det missbrukas. För den första regeln för censur är att du inte får nämna censuren.


– När vi startade Wikileaks tänkte vi att vi skulle bekämpa statlig censur, men det har visat sig att censuren har spridit sig. Den har privatiserats. De som har mest pengar kan i dag driva rättsprocesser mot i stort sett vem som helst, och har man inte råd att försvara sig, ja då förlorar man. Hittills har vi kunnat kringgå det genom den svenska yttrandefrihetslagstiftningen, som har blivit något av en flyktingmottagning för granskande journalistik.


I ett hundratal fall har Wikileaks stämts för sina avslöjanden. Hemsidan stängdes till och med en kort tid av en amerikansk domstol efter att organisationen publicerat uppgifter om penningtvätt på en schweizisk bank. När de sedan publicerade en utredning om sydafrikanska banker, blev de beordrade att lämna ut sina källor.


– Drömmen är att skapa en motsvarighet till ett skatteparadis, fast för fri information. En ö som kan garantera informationen på internet och som kombinerar de bästa av världens yttrandefrihetslagar.


Den ö som Julian hittills satt sina förhoppningar till är Island.

För medan Sveriges riksdag för fullt arbetat med att utöka den statliga kontrollen av informationsflödet genom FRA och Ipred-lagarna, har det isländska parlamentet med sina nyvunna erfarenheter från finanskrisen just röstat igenom ett förslag som ska stärka möjligheten att publicera hemligstämplade uppgifter.
– Vi har sedan länge en bra förståelse för vad det är som ger upphov till korruption, det är bristande insyn.


Läs hela artiklen i AB!Christian Engström, Piratpartiet, kämpar för dessa frågor i EU-parlamentet, som tur är, läs Christians bloggpost:

Fråga till Cecilia Malmström om nätcensurEtt kanonbra inlägg om Cecilia Malmström har Tianmi/Niklas Dougherty skrivit, rekommenderas verkligen:

Frågor till Censilia MalmströmFler om censur, blockering och Piratpartiet: Skivad lime, Magnihasa, Isobel, futuriteter, Kunskapsamhället, projOJacob DexeEuropaportalenDM, DM, P1, DN, CSDet finns många anledningar att rösta på Piratpartiet!


Sen finns det ju andra också som inte begriper allt innan de skriker för full hals, men de har ju också rätt att yttra sig.


Här kommer en film om hur vi städar Internet ala Malmström:

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: moncler

Sen finns det ju andra också som inte begriper allt innan de skriker för full hals, men de har ju också rätt att yttra sig.

2010-11-05 @ 05:26:22
URL: http://www.moncler4sale.com
Postat av: Noah

Den har privatiserats. De som har mest pengar kan i dag driva rättsprocesser mot i stort sett vem som helst, och har man inte råd att försvara sig, ja då förlorar man. Hittills har vi kunnat kringgå det genom den svenska yttrandefrihetslagstiftningen

2011-03-08 @ 20:17:32
URL: http://orkutscrap.org
Postat av: grants for single mothers

Great post! Love this post..

Postat av: true religion jeans outlet

This was really an interesting subject, I am very lucky to be able to come to your weblog and I will bookmark this web page in order that I could come back another time. Welcome to visit my <a href="http://www.truereligionjeansoutlet.cc">True religion jeans outlet</a>

2011-07-02 @ 06:43:37
URL: http://www.truereligionjeansoutlet.cc
Postat av: moncler outlet

This was really an interesting subject, I am very lucky to be able to come to your weblog and I will bookmark this web page in order that I could come back another time. Welcome to visit my <a href="http://www.moncleroutlet.cc">moncler outlet</a>.

2011-07-02 @ 06:49:00
URL: http://www.moncleroutlet.cc
Postat av: EdisonDylan

Nice post! support!

2011-08-30 @ 04:13:41
URL: http://www.alpinestarsgloves.us

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.