Nu gäller massavlyssning i kabel

Bah! FRA-lagen är klubbad. Även om jag visste att den skulle bli det så känns det surt och jävligt sorgligt.

Nu är det alltså klart för avlyssning av vår trafik i kabel d.v.s: alla mail, sms, telesamtal, surfningar o.s.v som passerar landets gräns får efter den 1 december håvas in av FRA. Därefter ska FRA:s megadator Titan söka efter det som specialdomstolen bestämt att FRA får spana på. Det kanske låter bra...men det finns ett stycke i FRA-lagen som gör att FRA kan spana på precis vad de vill och specialdomstolen är i praktiken den befintliga signalspaningsnämnden som ombildas till en försvarsunderrättelsedomstol

SvD: (läs gärna hela artikeln)

Men efter de åtta punkterna finns ytterligare ett stycke: Signalspaning får även ske för att "följa förändringar i signalmiljön i omvärlden, den tekniska utvecklingen och signalskyddet" samt för att "fortlöpande utveckla den teknik och metodik som behövs för att bedriva verksamhet enligt denna lag".

Det gör att kritikerna anklagar regeringen för att skapa dimridåer när den påstår att signalspaning endast får ske för att kartlägga yttre hot. Med skrivningen får nämligen FRA också bedriva signalspaning för att till exempel ta reda hur datatrafik kommuniceras över gränsen.

Trafikdatan innehåller information om vem som ringt vem, avsändare och mottagare av e-post och sms och uppkopplingar till internet. Denna information får sparas i en databas i tolv månader som kan användas i försvarsunderrättelseverksamheten.

 

Info om FRA:s trafikdatabas Titan.

Motpol: Landet där vi röstar bort våra rättigheterIDG, AB, AB, AB, Exp, SR, SvD, SvD, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Noll koll ger oss FRA-lagen

Det är deprimerande att läsa och höra nyheterna idag. Riksdagsledamöterna som ska rösta om FRA-lagen i eftermiddag tycks rösta i blindo, få vet vad FRA-lagen handlar om och kan inte svara rätt på de frågor som SvD ställt. Bara 4 av 17 ledamöter i försvarsutskottet kunde svara rätt på alla frågor. Skrämmande!
Jag är väl inte förvånad eftersom det tidigare framkommit att kunskapen varit dålig, men just idag känns det ändå upprörande, då riksdagen troligtvis kommer att rösta JA till FRA pga ren okunskap.  Den 1 december kopplas sen kablarna in och massavlyssningen av oskyldiga människors liv är ett faktum. Först FRA och snart även Säpo och vilka vill avlyssna sen?

Mikael Nilsson på Newsmill: Riksdagen är okunniga om FRA-lagen

Piratpartiet anordnar en manifestation utanför riksdagen, start kl 14:30 idag.


Dagens debatten kan följas här och här.

Bloggar och media:
annarkia, Oscar Swartz, Opassande, Rick Falkvinge(pp), MiNimaliteter, Hartman, Leo Erlandsson, Anders Mildner, HAX, Sugbloggen, Röda Malmö

SVT, SVT, IDG, SVT, AB, AB, AB, Exp, Exp

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Snodden som penetrerar ditt privatliv

I morgon den 14 oktober är det alltså omröstning i FRA-frågan. Kommer våra riksdagsmän orka ta sig till riksdagen och rösta i denna viktiga fråga? I morgon vet vi...
Till dess får vi hoppas att fler än Camilla Lindberg i den borgerliga alliansen lutar åt att lägga sin röst. Det bästa är om de trycker på NEJ-knappen men det känns som att hoppas på för mycket.

Rick Falkvinge(pp):
Den 1 december kopplas kablarna in, om vi inte lyckas övertyga fyra Alliansledamöter att rösta nej imorgon, eller åtminstone åtta att avstå. Och det är nu det är sista rycket: att ringa och skälla på dem driver dem bara närmare partiledningens linje om att införa massavlyssningen. Lite kontraintuitivt, och efter en idé från Hax, så är ett av de effektivaste sätten nu att skicka dem saker de genuint tycker om, personliga saker som inte går att avfärda hur som helst. Choklad. Blommor. Teddybjörnar. Saker som visar att vi har hopp till att de fortfarande kan göra rätt. Vi kan alla skicka sådant till dem så att det kommer fram under idag tisdag eller allra senast imorgon onsdag lunch. Allt märkt med “Stoppa FRA” eller “Riv upp, gör om, gör rätt”.

Det blir en manifestation utanför riksdagshuset kl 14:30. Läs mer hos Jonathan.
ALLA ÄR VÄLKOMNA!

Debatten om FRA-lagen i riksdagen beräknas starta kl 12:20 och väntas pågå i tre timmar, själva voteringen blir efter kl 16:00

RIV UPP OCH GÖR ALDRIG OM IGEN!

Läs även:

SvD: Uppdaterad FRA-lag tystar inte kritiker

DN: Lagändring tystar inte kritikenTill sist:
Några bilder från demonstrationen i lördags den 10 oktober på Medborgarplatsen.
medis1

medis2

medis3


Bloggvägg hämtad hos Scaber Nestor:
OlofB, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge,Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, JensO, Anohito, Liberal & Långsint, Bandhunden skäller, ProjO, Blågrön Röra, Frykman, Kent Persson, Oscar, DN, SvD, Dagens Arena, PP, Mer vänster i Uppsala, Hallén, Varjager, Blå Borgen, S_N, PP2, UD/RK,Loppsi, NU, Dexion, Klamberg, Sultan, Opassande, Widén, Mullvaden, Svensson,Satmaran, Tomas, Polisstaten, Leo Erlandsson, Free&Thinking, Svart Måndag,Nemokrati, ConnyT, MiniMaliteter, HAX, OscarF (c), PPDrift, knivsöder, Falkvinge,NSM-Sverige, Maria Ferm, Motpol, Herr Klokbok, Lars-Erick, Törnebom, Intensifier,Bloggvärldsbloggen, XOR, Christian Engström, SR, GP, Lake, Dahlberg, Aron Modig (kdu), dnmr, Lando, Opassande, FarmorGun, JRL, Dexe, Maloki, SvD, DN, Metro,SydSv, DeepEd, Falkvinge2, Infallsvinkel, MMK, TantraBlog, Alliansupproret,Kulturbloggen, FarmorGun, Hultin, Apelsineld, Henrik Oscarsson, Akkomp,Alliansfritt, Sundin, MRR, Attila, Mitt i Steget, Eva-Lena, Polaritet, Sundin,Newsmill, Angie Roger, Stänk av tvivel, Newsmill2, Globetrotter, Riksdag & Departement, Beijbom, Juristen, Lake


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ephone och integriteten vann i hovrätten

Den personliga integriteten vann idag genom hovrättens dom om att Ephone inte är skyldiga att lämna ut identiteterna bakom de ip-nummer som gick till Tingsrätten i Solna när Ipredlagen trädde i kraft.
Att hovrättens dom skulle gå fildelarnas väg...som gammelmedierna har som rubrik idag är väl inte helt korrekt. Bevisen var helt enkelt för dåliga.

AB:
Bredbandsbolaget Ephone är inte tvunget att lämna ut ip-nummer till fem bokförlag. Det slår Svea hovrätt fast och upphäver därmed tingsrättens dom. Domen mot Ephone är det första ärende där ipred-lagen prövas, och är därför principiellt viktig.
Kärnfrågan i bedömningen var om ljudböckerna på servern verkligen varit tillgängliga för allmänheten.
– Vi har gjort bedömningen att det inte visats sannolika skäl för att materialet varit tillgängligt för allmänheten. Det har också varit möjligt att det bara varit en sluten krets som haft tillgång till de här ljudboksfilerna, säger hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt till TT.
Även i: SvD, DN, Exp,
Bloggar: Karl Sigfrid, Mårten Schultz


Ni har väl inte missat senaste undersökningen som visar att det troligtvis är ca 3 miljoner som fildelar illegalt i Sverige. Det visar vad svenska folket anser om Ipred-lagen.
Finns att läsa här: SvD, AB, DN,


Graferna hos Netnod som sjönk då Ipred-lagen trädde i kraft har nu i oktober ökat med nästan 50% sedan samma period före IPRED (80Gbps resp 120Gbps).netnod grafTill sist:
Snart måste du även betala TV-licens för mobilen. Läs här!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Demonstrera mot FRA-lagen på lördag!

På onsdag den 14 oktober ska riksdagen rösta om FRA-lagen och godkänna de punkter som kom till. Så nu är det hög tid att åter igen visa våra politiker vad vi tycker om FRA-lagen och de punkter som kommit till som ett s.k. "förstärkt integritetsskydd vid signalspaning". Problemet kvarstår ändå eftersom FRA får tillgång till all vår privata trafik som går genom operatörernas kablar. Jag kommer självklart att vara en av dem som är på plats i Stockholm och deltar i demonstrationen på lördag. Kom med du också och visa politikerna vad du tycker om denna vidriga lag. När våra politiker röstar på onsdag ska de veta att vi INTE tycker att FRA-lagen är ok. Förhoppningsvis kan vi få 4 från alliansen som trycker på nej-knappen eller 8 som avstår, då måste FRA-lagen rivas upp.

Nedan lite läsvärda länkar:

DN/Snabbguide: "Vad handlar FRA-lagen om?"

Newsmill: "Var är FRA-debatten?"

AB: Anna Petersson och Mikael Nilsson från stoppaFRAlagen.nu.
Det är snart dags för ny omröstning i riksdagen om förslaget till massavlyssning i tele- och internetkablar. Alliansen förbereder sig för att rösta igenom några så kallade ”förstärkningar av integriteten” i FRA-lagen den 14 oktober. Redan den 1 december kopplas sedan kablarna in, och FRA ges därmed möjlighet att söka igenom stora mängder av våra telefonsamtal, vår e-post och våra andra förehavanden på internet, i uppenbar konflikt med grundlagens skydd för vår privata kommunikation.

Opassande: "Sex dagar kvar och var är debatten?"

Farmor Gun: "Sju dagar kvar som fullvärdig medborgare"

DN Opinion: "Rätten till privatliv har aldrig varit så hotad som nu"

Polisstaten: "Men är det inte jävligt självklart?"

Mark Klamberg: "6 dagar kvar och den goda journalistiken"

HAX: "Livet från den ljusa sidan..."Lördag den 10 oktober hålls demonstrationer mot FRA-lagen på följande platser:

Stockholm (Medborgarplatsen 11:45-12:45)
Rick Falkvinge från Piratpartiet kommer tala på demonstrationen i Stockholm.

Göteborg (Gustaf Adolfs Torg 12:30, Götaplatsen 13:30)

Malmö (Möllevångstorget 16:00)


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.