Upprop: Telia, ta FRA-lagen till domstol

På tisdag den 1 december börjar FRA-lagen att gälla. Många bloggar visar nu sin protest mot lagen med detta upprop till Telia:

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation – det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.Mer om FRA-lagen finns hos:

stoppaFRAlagen.nu

Oscar Swartz: Om FRA-kablarnas inkoppling

FRA-shopen är inte stängd, läs om detta hos Frendo och Mark Klamberg 1 och 2.

Piratpartiet informerar om manifestationer runt om i landet

Till sist:
Jag instämmer med Blogge som avslutar en postning om integritet så här:

Moderaterna bekände färg för länge sedan genom att ta ställning för FRA-lagen, Ipred och datalagringsdirektivet, och förtroendet kan inte återvinnas. Det samma gäller övriga riksdagspartier – var och en som i riksdagen tagit ställning för FRA-lagen är att betrakta som en fiende till riket, för all framtid. Enbart piratpartiet har trovärdighet i dessa frågor, och det är därför till piratpartiet vi sätter vårt hopp.

Valrörelsen kan börja.Bloggar mot FRA: Opassande; Deep Edition,
Annarkia, Scaber Nestor, Sossar mot Storebror, Den Nya Medborgarrättsrörelsen,Archangel, Darkangel och Mumma, Signerat Kjellberg, Den digitala parkbänken, Sagor från livbåten, Piratpartisten, Thorlin, Sandrability,Bloggvärldsbloggen, Aspiebloggen, Farmorgun, Pesptraktelser,Humblebee.net, JensO, Beelzebjörn, Röd Libertarian, Calandrella, ProjO,Christian Engström, Webhackande, Liberal & Långsint, Osmidigt, Solid Block of Ise, Johan Ronström, Personlig Utveckling?, Bandhunden Skäller, Infallsvinkel, Hearts of Joy, Primarys Blog, Alliansupproret,Integritet & frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn.

Det finns även ett upprop på Facebook


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

The Pirate Bay, showen går vidare

Igår kunde vi läsa på Peter Sundes blogg om att ett företag tagit och registrerat TPB:s logotyp som sitt hos PRV:

För några dagar sedan uppmärksammades det att ett promotion-bolag i Göteborg fått godkänt på att ha registrerat TPBs logotyp (det välkända skeppet) som sin egen logotyp.
PRV har alltså godkänt registreringen men den här gången, till skillnad från varumärkesregistrering, är det iaf så att det kommit ut information kring det så det finns tid för överklagan. Flera jobbar på att skriva sådana just nu. Allmänheten äger ju logotypen och därför är det inte rätt att något/någon helt plötsligt blir tilldelad en ensamrätt för den. Det är lite smått det loggan står för, att alla skall få kopiera saker som är allmänhetens.
I sverige har vi lag som säger att man inte behöver registrera varumärken eller logotyper om de är “inarbetade” som det lite vagt kallas. Dvs, är det känt nog så har du ensamrätt till den. Och TPB-loggan har sedan dag 1 ansetts vara allmänhetens, därmed så är den vara skyddad från att PRV skall överlåta den rätten till en ensam organisation/individ.


Personligen tror jag att företaget tog en rövare som dessutom gick hem, så här långt. Att frottera sig med den världskända logotypen kommer ge företaget mer publicitet än de någonsin kunnat drömma om. Fortsättning lär ju följa...

Även: P3, SvD, AB, DN


Idag kan vi läsa i SvD: Tingsrätten "osar av okunskap"

Två av piraterna bakom fildelningssajten Pirate Bay (TPB) hotas av nya miljonböter. Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij riskerar att tvingas betala en halv miljon kronor var om de deltar i driften av Pirate Bay, enligt en dom i Stockholms tingsrätt i slutet av oktober.

Båda har nu överklagat tingsrättens beslut. Och Svartholm Warg tycker att domstolen saknar teknisk kompetens, "vilket är förödande i ett mål som är så tekniskt komplicerat".

Han hävdar också att ingen av de tre berörda piraterna har något att göra med Pirate Bay längre.

Ingen av de pirater som hotas av vite bor i Sverige. Pirate Bay finns inte heller längre inom Sveriges gränser.

"TPB har alltså ingen koppling till Sverige längre. Därmed har inte svensk domstol någon jurisdiktion att döma någon av oss, eller TPB som tjänst", skriver Svartholm Warg.Mer om pirater idag i SvD:
Ifpi: Telia saboterar piratspaning
. Brottsspaningen på nätet har blivit svårare efter ipredlagen, anser både åklagare och Ifpi, musikindustrins branschorganisation.
- Telia och andra operatörer saboterar spaningen, säger Ifpis vd Lars Gustafsson.

Fredrik Ingblad är en av Sveriges två åklagare som är specialinriktade på immaterialrätt. I praktiken innebär det många fall som handlar om fildelning. Men jobbet har blivit svårare eftersom operatörerna har blivit allt snabbare på att radera trafikuppgifterna.

- Det har blivit svårare efter införandet av ipredlagen. De uppgifter som vi är beroende av, vem som ligger bakom en ip-adress, slänger internetoperatörerna snabbare än tidigare. Och de uppgifterna är förutsättningen för att kunna utreda brott på internet, säger Ingblad till TT.

Patrik Hiselius, jurist på Telia Sonera, medger att sparandetiden har blivit kortare. Men han hävdar att uppgifterna sparas betydligt längre än tre dagar.

- Telia sparar trafikuppgifterna i sex månader. Ipred är bara en aspekt när det gäller hur länge vi lagrar data. Och den aspekten drar åt att lagra kortare tid, men vi vill inte tumma på nätsäkerheten.

 

Läs hos Leo om hur upphovsrättsindustrin ofta blandar in barnporr vid kulturell fildelning.

Otyget skriver om kritiken mot operatörerna och att övriga brottsutredningar försvårats som en följd av Ipred-lagens införande.

Även: AB, SR

 

PC för alla: Pirater kapar tv-kanaler och sänder på nätet gratis

IDG: Gratis filmer på hemlighetsfull videotjänst

Sajten Hdmt.net har dykt upp från ingenstans. Där kan du se purfärska Hollywoodfilmer och de senaste tv-avsnitten utan att betala ett öre.Att titta på strömmande video som är upplagda utan upphovsrättsinnehavarens medgivande är dock troligen inte olagligt. Det eventuella upphovsrättsbrottet görs av personerna bakom Hdmt.net.

Film på nätet har blivit allt mer populärt, inte minst sedan Bredbandsbolaget har börjat erbjuda gratistjänsten Voddler till sina kunder.

HDMT.net

Även: AB

Till sist:

Antipiratbyrån med Henrik Pontén i spetsen har ju tidigare sagt att större delen av Internettrafiken handlar om fildelning. På Netnods grafer kan jag se att det i så fall fildelas mer än någonsin, trots Ipred-lagen.

netnod


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.