TPB-spektaklet går vidare

Idag har vi fått veta att TPB-domaren Tomas Norström är att betrakta som jävig. Om inte målet går om i Tingsrätten går målet vidare till Svea Hovrätt där hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt tar över. Ihrfeldt har också varit medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt men är inte det längre. Precis som nu jävsanklagade tingsrättsdomaren Tomas Norström har Ulrika Ihrfelt inför utnämningen av domare i målet gjort en egen jävsprövning.

– Man funderar på jävsaspekter inför alla mål och jag anser inte att jag är jävig här, säger hon.

Ska man kunna lita på det? Jag tror ingenting längre.

Skivbolagen börjar bli desperata och rycker efter alla halmstrån de kan få tag på. Nu hotar de med vite för tre av de fyra i TPB-målet, men viteshot är även inlämnat för Internetleverantören Black Internet. Skivbolagen vill inte heller att de anklagade ska få möjlighet att yttra sig i målet, ett krav som kan ställas när det gäller ett civilrättsligt mål.

DN:

Den tidigare domen i tingsrätten har ifrågasatts och överklagats. André Rickardsson, it-säkerhetsexpert på Bitsec, tror inte att ansökan om vite kommer att tas upp.

– Det låter dödfött. Svensk lag gäller i Sverige, deras internettjänst finns inte i Sverige. Jag förstår inte vad svensk tingsrätt har med det här att göra. Pirate Bay drivs i länder där verksamheten är tillåten.

SvD:

– Det är jättetråkigt att de inte har bättre teknisk kompetens, vilket gör att de ställer till en massa förtret för oss som inte har med detta att göra egentligen, säger Victor Möller, vd för Black Internet.

Han menar att skivbolagen har missförstått internetleverantörernas roll och inblandning.

– De förstår inte hur internet hänger ihop och rycker efter halmstrån.

 

Det verkar inte bara vara skivbolagen som inte förstår hur Internet hänger ihop för enligt vd:n Jon Karlung på Bahnhof håller regeringen på att skjuta sönder Ipred-lagen.

SvD/TT:

Anledningen är att de tvångslagrade uppgifterna enligt den nya lagen(datalagringsdirektivet) bara ska få lämnas ut till polis och åklagare för att utreda allvarliga brott. Däremot ska de enligt regeringsförslaget inte lämnas ut till rättighetshavare som bevismaterial för att stämma fildelare. Det är en möjlighet som rättighetsorganisationer som Ifpi och Antipiratbyrån efterlyst.

– Regeringen har gjort en tavla, det här är ett förbiseende. Alla uppgifter som kommer in blir automatiskt skyddade och konsekvensen blir att ipredlagen inte går att tillämpa. Det blir straffbart att lämna ut uppgifterna, säger Jon Karlung till TT.

SvD, NyT, AB, DN, AB, IT24, Exp, Exp, Exp

.

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Tor

Se juristens kommentarer till Johan Linanders (c) blogginlägg om datalagringsdirektivet:

http://johanlinander.se/blog/2009/05/15/datalagringen/Det är inte säkert att Jon Karlung har rätt i det här fallet.

2009-05-19 @ 22:23:33
Postat av: satmaran

Tor:

Tack för länken.

Intressanta kommentarer hos Linander.2009-05-20 @ 07:02:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.