TPB, Ipred, Ifpi, FRA och den nya Internetavgiften

Nu har alla 4 som är dömda i TPB-målet överklagat till Svea Hovrätt  med kravet att rättegången måste göras om eftersom domaren Tomas Norström var jävig.
NyTeknik:
Svea hovrätt måste nu snarast ta sig an frågan om huruvida domaren i Pirate Bay-målet, rådmannen Tomas Norström, var jävig eller brast i partiskhet när han handlade målet mot männen bakom fildelningsajten

*

Trots att TPB-domen är överklagad hänvisar Ifpi till domen i sin jakt på andra torrentsiter. Ifpis jurist Magnus Mårtensson säger till DN.se, att även Internetoperatörer kan vara skyldiga till en viss medhälp om de inte blockerar torrentsiter. Ifpi hänvisar till tingsrättens dom mot Pirate Bay och menar att dessa siter därmed är olagliga.

Post och Telestyrelsen säger att operatörerna absolut inte kan blockera vissa siter:

– Det vore problematiskt om ansvaret för blockering läggs på operatörerna. Vi tror inte att det är rätt väg att gå. Det är förenligt med både risker och dålig precision, säger Christoffer Karsberg som är nätsäkerhetschef på PTS till Computer Sweden.

Enligt PTS är blockering av enskilda sajter ett trubbigt vapen som riskerar att skada den personliga integriteten och friheten på nätet.

*

Den lilla operatören Ephone har ju nekat till att lämna ut användaridentiteter på det första Ipred-fallet som gick till tingsrätten samma dag som ipred-lagen trädde i kraft. Nu har Ljudboksförlagen gått till tingsrätten med en ny ansökan och ett krav om att få ut namnen på uppladdarna.

*
Maria Abrahamsson skriver om FRA-lagen version 2 i Svd: Regeringen går en svettig sommar till mötes
Vilket jag sannerligen hoppas!

stoppaFRAlagen.nu:
Den lagrådsremiss som Försvarsdepartementet nyligen skickat ut ger en hyggligt god bild av hur den reviderade FRA-lagen kommer att te sig. I och med Lagrådets godkännande kan Sten Tolgfors nu fortsätta hävda att Alliansens överenskommelse från i höstas har respekterats. Vid en närmare läsning tvingas man dock konstatera att de nya förslagen tvärtom bryter mot uppgörelsen på flera avgörande punkter. Ur ett demokrati- och integritetsperspektiv är den nya lagen i själva verket inte nämnvärt bättre än den gamla.

Läs även
SVT Opinion: IT-generationen kan rädda oss ur krisen
DI: 18% av svenskarna fildelar
Oscar Swartz: Två drömmar om nätet

Jag säger som Oscar Swartz, det blir aplätt att rösta i EU-valet.

Till sist:
Teflonminne påminner oss om att absolut inte glömma att betala vår Internetavgift.


IDG, DN, SvD, DN, SR, DI, SvD, SvD, DN, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.