Internet är kört !!!

Nu ramlar det in den ena artikeln efter den andra om att nätet är kört. Nöjesindustrin är de som kommer ha makten över nätet. HAX informerar om våra klantiga politiker som sumpat bort tilläggen i Telekompaketet. Tydligen kommer det dock bli någon kompromiss om att fildelare inte ska kunna stängas av utan rättslig prövning, men Citizens' Rights Amendments är det kört med.

HAX: Telekompaketet, Jävla skit!

Christopher Kullenberg: Telekompaketet en medborgarrättslig katastrof

Hultin: Hur korrupt och odemokratiskt får EU vara?

Christian Engström(pp): Alliansens falskspel om telekompaketet

Carl Schlyter(mp): Fiffel med röstlistor-telekompaketet

Läs även hos Scaber Nestor bland kommentarsfälten, där har det varit en het diskussision angående: Regeringen far med osanningar "Lawful Content" ÄR kvar i telekompaketet.Det var telekompaketet, nu kommer mer skit.

CS/IDG:
Attack mot operatörerna. Efter Pirate Bay-rättegången riktar filmindustrin in sig på internetleverantörerna. ”Så länge operatörerna tjänar pengar på illegal fildelning har de inget intresse av att ta ställning. Det är dags att de bestämmer sig för vad de egentligen vill tjäna pengar på”, säger advokaten Monique Wadsted som representerar den amerikanska filmbranschen.

Med Ipredlagen och Pirate Bay-domen har möjligheterna att åtala både individuella fildelare och sajtägare stärkts ordentligt. Nästa steg för upphovsrättsägarna är att, med operatörernas hjälp, blockera åtkomst till populära fildelningssajter.

Därmed flyttas fokus från individuella användare till nätets infrastruktur. Internetleverantörerna hamnar i skottlinjen och tvingas ta ställning. I Sverige står nästa stora strid i upphovsrättsfrågan sannolikt mellan musik- och filmindustrin och storföretag som Teliasonera, Tele2 och Bredbandsbolaget.

– Om vi operatörer går in och blockerar vissa sajter som advokaterna pekar på, vilka sajter ska vi då blockera i morgon? I övermorgon? Vi kommer att gå in och agera om vi får ett slutligt åläggande från en domstol, inte annars, säger Patrik Hiselius, jurist på Teliasonera.


Och så var det EUs datalagringsdirektiv, loggningslagen, som kanske gör att Internetoperatörerna måste lämna ut användaridentiteter, ip-adresser, till nöjesindustrin:

Det är redan klart att loggningslagen kommer att tvinga operatörerna att spara sina användares ip-adresser – just den information som flera nu drar stora växlar på att de kastar bort. Den kvarvarande knäckfrågan i sammanhanget är vem som får tillgång till uppgifterna. 

Enligt Justitiedepartementets tolkning får den lagrade informationen enbart lämnas ut till polis och åklagare i brottsbekämpande syften. Men musik- och filmindustrins lobbygrupper Ifpi och Antipiratbyrån vill att uppgifterna även ska kunna lämnas ut till upphovsrättshavare, i linje med den nyligen införda Ipredlagen.


SvD: Topphemligt Internetprojekt avslöjat i Storbritannien

Projektet, med det kanske övertydliga namnet Mastering the Internet, ska enligt tidningen göra att GCHQ kan kontrollera samtliga e-postmeddelanden som skickas, se vilka sajter som britterna surfar in på och avlyssna all brittisk ip-telefoni.

Och till skillnad från datalagringsdirektivet ska myndigheten också få rätt att kontrollera innehållet i trafiken och läsa e-post och sms och se exakt vad användarna gör på internet.

GCHQ – kan ses som en brittisk motsvarighet till Försvarets radioanstalt (FRA) – får över tolv miljarder kronor för att under tre år utveckla ett nytt system att övervaka internet.

I Sverige vet vi ju att FRA snart håvar in all vår kommunikation som passerar landets gräns. Specialdomstolen, som bestämmer vilken spaning som får ske, är det FRA.s egen personal och staten som ska råda över.....

Internet är alltså snart en plats där staten övervakar dig tillsammans med Hollywood och övrig nöjesindustri, du trodde väl inte att Internet skulle vara en plats för fri spridning av kunskap, kultur, åsikter och politik utan deras inblandning?

Uppdatering: Enligt Christopher Kullenberg finns ett litet hopp angående Telekompaketet. Även HAX verkar osäker om vad som gäller nu.

Jens O, Olofs blogg, Otyget, Leo Erlandsson, Opassande, Rick Falkvinge, Deepedition, Mark Klamberg

IDG, IDG, AB, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, DN, DN, Exp, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.