Ask fulspelar pga EU-valet, skjuter på datalagringsdirektivet

Beatrice Ask och regeringen hade väl hoppats på att få slippa en diskussion om datalagringsdirektivet nu före EU-valet, men direktivet har läckt ut och media kör på hårt. För att vinna röster i EU-valet väntar alltså regeringen med att lägga fram direktivet på bordet även om det är klart, vilket förstås inte Beatrice Ask vill erkänna. Samma fega fulspel som Reinfeldt körde med Ipred-lagen före valet 2006. "Vi ska inte kriminalisera en hel generation", som det hette då. Men ipred-lagen har alliansen infört ändå.

AB:
I regeringen tonar man ner den läckta informationen:
– Det finns ingen lagrådsremiss. Regeringen har inte fattat något beslut om någon lagrådsremiss och innan regeringen har gjort det så är ingenting klart, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, till TT.


DN:
Lagrådsremissen är enligt justitiedepartementets rättssakkunniga Karin Walberg inte helt färdig, men man "vill att det blir en proposition i juni". Då ska remissen ha hunnit passera lagrådet, en instans som tros ha tänkt färdigt inom ett par veckor. Så, säger Walberg, någon gång i juni ska lagförslaget enligt tidsplanen kunna läggas fram som en proposition.

Inte vill man stå till svars heller:
Skyll datalagringen på Thomas Bodström, det var han som ville se EU-direktivet på svenska mark. Men nu är den lägsta lagringstiden åtminstone säkrad, säger borgerliga politiker i Justitieutskottet till DN.se.

Men vi som varit med förr vet att så snart EU-valet är klart ligger förslaget på bordet och klubbas igenom.
Det vi däremot inte vet än är om datalagringsdirektivet kommer bli en lag som gör att upphovsrättsindustrin kommer att få tillgång till våra ip-adresser. Datalagringsdirektivet är en lag som ska bekämpa grov brottslighet och terrorism, men kommer nu upphovsrättsindustrin kunna nyttja den för att jaga fildelare? Hur kommer regeringen skilja på det? Fildelning kan knappast jämställas med grov brottslighet, inte terrorism heller, det ska bli mycket intressant att följa detta.

Jon Karlung, vd på Bahnhof, säger så här till Expressen:
- Det är fel och ligger helt i otakt med folkviljan.
– Jag tycker det är dåligt att alla människors kommunikation ska lagras i ett halvår. Även om man säger att den är till för att jaga terrorister och brottslingar gynnas upphovsrättsindustrin av en sådan lag, och då blir det en jakt på fildelare i stället.


Computer Sweden skriver så här:
Loggningslagen blir sannolikt ingen hjälp för piratjägare som använder sig av Ipredlagen. Däremot blir den ett helt nytt instrument vid polisutredningar.
En knäckfråga kring datalagringen och den så kallade loggningslagen är när de sparade trafikuppgifterna får plockas fram och användas. Vissa remissinstanser, framförallt Antipiratbyrån och skivbolagens intresseorganisation Ifpi, har krävt att de ska få begäras ut i civilrättsliga mål. Det skulle i praktiken innebära att de kan användas för att jaga fildelare med hjälp av Ipredlagen.
Ett sådant beslut skulle helt slå undan benen för de operatörer som gjort en stor affär av att de raderar loggar för att skydda sina användares integritet. Både Tele2 och Bahnhof har fått mycket uppmärksamhet för en sådan hållning sedan Ipredlagen infördes den 1 april.
Men nu tycks regeringen vilja reservera lagrad trafikdata för brottsutredningar, i strid med önskemålen från bland andra Antipiratbyrån och Ifpi.


Piratpartiet går ut med ett meddelande:
– Datalagringen innebär att staten får registrera alla kontakter vanliga människor har på nätet och i telefon, fastän de inte är misstänkta för brott. Det strider mot grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter, säger Christian Engström, Piratpartiets förstanamn till EU-parlamentet.
– Internet är ingen lekstuga där politikerna får göra vad de vill. Grundlagen måste gälla även på internet. Vi har rätt att behålla vårt privatliv privat, säger Christian Engström.
Datalagringslagen innebär också att alla mobiltelefonsamtal vi ringer registreras, tillsammans uppgifter om var telefonen befann sig.
– I ett slag förvandlas alla våra mobiltelefoner till elektroniska fotbojor i statens tjänst. Det är helt orimligt i en demokrati i fredstid, säger Christian Engström.


HAX: Teledatalagring för Dummies
Mark Klamberg: Vad är allvarlig brottslighet?

Tills sist tycker jag du ska läsa vad IT-säkerhetsexperten André Rickardsson svarar på frågorna om datalagringsdirektivet.


Bloggar och media:
Zac, annarkia, Leo Erlandsson, Webhackande; Mark Klamberg, Christian Engström(pp), Erik Josefsson(v), Polisstaten,
SvD, SvD, Sydsvenskan, AB, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Olof Bjarnason

Det värsta är att jag tror att många börjar känna att orken tryter. Jag har gjort det i månader. Jag orkar inte skrika.

2009-05-17 @ 13:21:35
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: satmaran

Olof:

Så känner jag också.

Det känns tungt att se hur våra politiker bit för bit tar våra privatliv i från oss.

Jag fortsätter protestera så länge jag orkar. Men jag har även planer på att flytta utomlands till någon plats där man fortfarande respekterar personlig integritet.

2009-05-17 @ 22:55:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.