Upphovsrätten och Ipred, debatten fortsätter

Ibland går vissa för långt när de hävdar upphovsrätten, t.ex. Mats Söderlund som i DN jämför upphovsrätten med mänskliga rättigheter. Precis som Isobel skriver i Expressen stänger man därmed av debatten.
Att tala om mänskliga rättigheter samtidigt som man tycker det är ok att med en lag som ger privata företag polisiära rättigheter att jaga oss ända in i våra hem och privata liv är mycket märkligt.
Mats Söderlund är ordförande i Sveriges Författarförbund.

Den 24 mars tar EU-parlamentet ställning till ett lagförslag som vill förlänga inspelningsrättigheterna för musik från 50 till 95 år. Om förslaget går igenom kommer det att få formen av ett EU-direktiv som ska implementeras i svensk lagstiftning
Detta tycker Jan Rosén, professor i civilrätt, som är regeringens utredare av upphovsrätten är bra. Inte konstigt med tanke på att Rosén även kan titulera sig som ordförande i den svenska föreningen för upphovsrätt
Hur regeringen tänker när de tillsätter en jävig utredare är vi många som undrar över.

Forskare som inte är jävigare har en annan syn på saken: "Kulturutvecklingen i fara".
- Jag tror inte att det kommer att bidra till ökat skapande bland unga konstnärer. Jag tycker det finns en obesvarad fråga i debatten. Varför skulle man jobba fram ett avtal som inte har legitimitet hos folket? säger Eva Hemmungs Wirthén som är docent vid Uppsala universitet och forskare i upphovsrättsfrågor.

Pelle Snickars; forskningschef på Kungliga Biblioteket: "Ipred krockar med forskningen".
– Visionen om det trådlösa kunskapssamhället krockar med lagstiftningen. Man tror att man kan lösa branschens kris, men det är kreativa affärslösningar som måste komma till, säger han.

I Engand har nu många kända artistnam anslutit sig till Featured Artists Coalition(FAC):
"Jaga inte våra fans när de laddar ner"
– Om vi följer musikindustrins väg här så blir vi inget mer än en del i ett protektionistiskt arbete. Det är som att försöka få in tandkrämen i tuben igen, säger Billy Bragg.

FAC skapas i en tid då artisterna tar makten från skivbolagen. Radiohead har exempelvis sålt sin skiva via sin hemsida och fansen har fått betala vad de tycker att skivan är värd

- Anledningen till att vi kan göra så är på grund av att Internet och den digitala teknologin har förändrat landskapet för musikindustrin, vilket innebär att folk kan ge ut sin musik utan en mellanhand, utan skivbolag, säger Ed O'Brien, gitarrist i Radiohead, till BBC.

 

Christian Engström(pp) skrev i en bloggpost "Snart är all musik gratis" Rick Falkvinge(pp) har invändningar på detta eftersom det inte finns ett pris på just fildelning. Båda är dock överens om att Staten och Kapitalet sitter i samma båt.

I båten sitter visst facket också.


Till sist:
För dig som undrar över OneSwarm finns bra info hos: Caught in the act och TkJ.


Bloggar och övrig media:
Intensifier, Calandrella, Anna Troberg, SvD, DN, SvD,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

Något gott att gotta dig över.http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topicid=14080&forum=11&postid=117286#forumpost117286Sprider sig som löpeld på facebook.Gillar inte vaken speciellt.

Men men vaknare än dom flesta bloggare ialalfall.Eftersom dom inte trampar och går över en som bloggarna gör.Om ni vill eha förändring skulle ni tagit upp detta.Men istället fortsätter övervakningen och rapporterandet av samhällstillståndet.Istället för att göra något liksom.

2009-03-15 @ 14:02:19
Postat av: Calandrella

Att hänvisa till artikel 27 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är jättedåligt; de kan nämligen tolkas nästan hursomhelst. För vidare resonemang, se http://calandrella.wordpress.com/2009/03/12/den-manskliga-rattigheten-upphovsratt/.

2009-03-15 @ 19:51:01
URL: http://calandrella.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.