TPB, FRA, Ipred och EDB

The Pirate Bay-dramat ska bli film. Filmregissören och producenten Simon Klose följer de åtalade sedan i somras och säger att filmen blir klar först när dramat är över, d.v.s. kanske först om 5 år. Filmen heter TPB-AFK:

Simon Klose kallar rättegången för en del av underhållningsbranschens ”krig mot nätet”. I denna principiellt viktiga delstrid ingår 20 musikartister. Bara artisten Max Peezay har lyckats dra sig ur åtalet.

- Jag är förvånad över att inte fler har dragit sig ur åtalet. Ganska många av artisterna har ju en klar anti-etablissemang-stil, både i sitt låtskrivande och som musiker. Nu används artisterna av samma etablissemang för att sätta de män som utvecklat världens mest effektiva kulturspridningssystem i fängelse. Jag undrar om inte Cornelis vänder sig ett extra varv i sin grav för att hans namn används i det sammanhanget.

 

Det talades ju under rättegången om att det var lika lätt att fildela via Google som via TPB, här finns en beskrivning om hur det kan gå till på Google.

Rasmus Fleischer, Piratbyrån, tipsar om att det på onsdag den 11 mars mellan kl 18-20 är en diskussion om Ipred-lagen och upphovsrätt på Tekniska Museet i Stockholm. Gratis inträde.

När Ipred-lagen träder i kraft kan det kosta minst 100 000 kronor att ladda ner en film enligt professor i civilrätt Marianne Levin:
– Hittills har olovlig nedladdning bara förekommit som brottmål, men normalt ligger kostnaden för civilmål på mellan 50 000 och 150 000 kronor per part för inte så märkvärdiga fall, säger Marianne Levin.
En person som förlorar ett civilmål mot skivbolagen skulle således bli tvungen att betala minst 100 000 kronor i rättegångskostnader. Lägg sedan på det skadestånd som skivbolaget ska få av personen.


FRA-chefen Ingvar Åkesson har blivit intervjuad av Uppsala nya Tidning och tycker att FRA-kritikerna är okunniga samtidigt som han erkänner att FRA kommer att otillåtet lyssna på trafik: - Det är riktigt, som ofta sägs i debatten, att det inte går att filtrera bort all otillåten trafik, även om en sådan filtrering för vissa typer av trafik är tämligen enkel.

På SvD:s ledarsida, Alltjämt finns tid att göra om och göra rätt, ifrågasätter Maria Abrahamsson bl.a. att FRA:s specialdomstol kommer att ha en domare utsedd av regeringen som kanske har egna intressen av signalspaning.

Precis som HAX undrar jag hur stor säkerheten på FRA regentligen är? Tydligen finns FRA-ritningar som allmän tillgång på nätet.

I Norge har man uppmärksammat Piratpartiet och har en artikel i Aftenposten om valet till EU-parlamentet och Den digitala allemansrätten. Mårtensson har lite tankar om allemansrätten.
Norska public service-bolaget NRK börjar nu med fildelning ocht använder sig av samma mjukvara som The Pirate Bay.

Piratpartiet tycks inte gillas av alla och nu tycks en medlem i Piratpartiet ha blivit kickad från sitt konsultuppdragEDB. Vilket är för jävligt!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

100.000 kr = fängelse för många fattiga.Staten = Nackskott.

2009-03-09 @ 16:15:28
Postat av: viqous

[...]När professor Roger Wallis erbjöds kompensation för hans vittnesmål i Pirate Bay rättegången tackade han nej, men passade på att fråga om blommor till sin fru. Rätten tog det som ett skämt, lyssnare och intresserade skickade blommor för tiotusentals kronor.Alla är förmodligen vid det här laget bekanta med historien om piratpartisten Jonas Berglings plötsliga avsked efter att han framträtt i den lokala pressen som politiskt aktiv. Vad sägs om att skicka citroner till EDB, hans arbetsgivare, i sann givmild anda. Min är redan postad...[...]

2009-03-09 @ 17:30:21
URL: http://datorfilosofi.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.