TPB, ACTA och Telenor

Pirate Bay-rättegången fortsatte idag och Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson har gjort sin slutplädering.
Grunden för hela Internet är just hänvisningar, länkar. Om de åtalade fälls riskerar vi något mycket större än bara att The Pirate Bay stoppas, menar Nilsson.

Gottfrid Svartholm Wargs advokat Salomonsson ifrågasatte åklagarsidans fantasisiffror både vad det gäller TPB:s inkomster och skadeståndets storlek. Inkomsterna av annonser har kommit upp till 725000SEK då det bara har handlat om 4 annonser som visats på fler sidor, långt ifrån de 10 miljoner åklagarsidan talade om i går alltså.
När det gäller skadeståndsbeloppen säger advokat Salomonsson att det bara är ett enda stort frågetecken eftersom åklagarsidan inte kunnat styrka några av dessa:
 "Sällan har jag gått in i ett mål där så mycket verkställande direktörer från en bransch har generella uppfattningar utan att ha något konkret att säga".

Peter Sundes advokat Peter Althin tog bl.a upp försvarets tarvliga påhopp på professor och forskare Roger Wallis.
Han påminde även om att Sunde inte alls fanns med i åtalet från början men att han senare från åklagarsidan blev utpekad som den som hade det övergripande ansvaret för TPB.

Carl Lundströms advokat Per E Samuelsson inleder med att åklagarsidan helt missade kärnfrågan igår. Är verksamheten olaglig eller laglig? Det är i första hand verksamheten som är åtalad och i andra hand de som är ansvariga för The Pirate Bay, åtalet är inte individualiserat. Att driva verksamheten är inte ett upphovsrättsbrott menar Samuelsson. Att driva TPB är inte detsamma som ett aktivt handlande mot upphovsrätten. Enligt ett EU-direktiv ska leveratörer av tjänster inte ställas till svars för användarnas handlande och det är viktigare att EU:s medborgare fritt kan utbyta information än att värna om vissa särintressen. Tillhandahållande blir därmed inte olagligt bara för att den kan användas för olagliga ändamål. För att döma de åtalade i TPB-målet måste man alltså kunna bevisa att de aktivt deltagit i något upphovsrättintrång. Mellan TPB och användarna finns inte ens ett avtal. De åtalade vet inte vilka filer som laddas upp och ner, det finns inte någon sådan kontroll, vilket gör att de knappast kunnat känna till det nu aktuella huvudbrottet, de aktuella verken. Man måste på något vis ha främjat det konkreta brottet. Att man organiserar, finansierar eller äger en verksamhet som TPB är automatiskt inte ett brott. Därmed spricker hela åtalet menar Samuelsson.

Rättegången har nu avslutats.
Dom meddelas den 17 April kl 11:00.


Telenor i Norge har nu sagt NEJ till en blockering av Pirate Bay:

– Vi följer gällande regler och lagar, och kan inte se att det finns någon juridisk grund för att en internetleverantör ska ta tillvara digitala rättighetsinnehavares intressen och stänga ute våra användare, säger Ragnar Kårhus, vd på Telenor, till den norska tidningen Aftenposten och fortsätter:

– Att en internetleverantör ska kontrollera och ta ställning till vad internetanvändarna kan och inte kan ladda ner är lika galet som om Posten skulle öppna och läsa brev och avgöra vilka som ska levereras.

Men Ifpi i Norge kommer inte nöja sig med detta utan de kommer ta ärendet till domstol.

 

I Usa uppmanas nu president Obama att tala ut om Acta

Än så länge har inte mycket sagts sedan Obama tog över Vita huset och tystnaden har bidragit till fortsatta spekulationer om att Acta är mer långtgående än vad som framkommit och därmed utgör ett hot mot både fildelning och den personliga integriteten.
Det finns en spridd uppfattning att Bushadministrationen agerade på uppdrag av Hollywood och andra storföretag som av egna intressen hävdar upphovsrätten för att stoppa varumärkeskopiering av allt från film och musik till modeplagg och, läkemedel. Värre är att uppgifter fått stå oemotsagda om att det planerade handelsavtalet också kan bli ett instrument för att hindra fildelning även för privat bruk och att det kan leda till att vem som helt kan få sin bärbara dator eller Ipod genomsökt av tullpersonal vid gränsövergångar.

 

Tills sist kan jag meddela att det folkliga motståndet mot FRA-lagen inte på något vis har upphört.

 

 IDG, IDG, IDG, IDG, DN, AB, DN, Expressen, Expressen,

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

Detta säger allt..Detta är mitt svar till bloggen varför lägger polisen upp ett lager sten.Men man får en helhetsbild genom att studera kommentarerna i länkarna om vad det är som pågår.Man måste ha bränsle till elden annars får man inget att släcka.Ingen kontroll utan kaos = Ingen hierarki = Mindre slaveri = Mer fritid för medborgaren och inse att politikerna är vardagspsykopater.Frimurarna kallar inte poliser för guds barn utan orsak.Kommer du ihåg poliserna som slog den gammla mannen vid bensinmacken för att ha lutat sig på bilen när han skulle ställa en fråga?Det var många poliser som anmäldes det året och tillfälligt vart omplacerade mm osv..

Men 1-2 år efteråt blev dom alla befodrade.Säger väl en del?

Säger väl en del om det politiska klimat som råder i landet.Rasismen finns inte bara inom poliskåren den finns inom riksdagen framför allt.Och det är en IDEOLOGISK rasism.Tvättäkta kromokrati.Vad behöver mer sägas?http://www.annatroberg.com/2009/03/03/vi-maste-nog-precisera-vad-vi-menar-med-nya-affarsmodeller/http://www.skp.se/blogg/2009/03/03/vad-allmanheten-borde-kanna-till/http://erikhultin.se/02/sveriges-nya-regering.php#commentshttp://www.alliansupproret.se/?p=218Du ställde frågan och du fick svaret.2009-03-03 @ 16:33:02
Postat av: o

Hur mycket cash drar Pirate Bay in?

Exklusiv intervju med Gottfrid Svartholm Warg:http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/147803-nyheter24-moter-gottfrid-swartholm

2009-03-03 @ 19:17:46
URL: http://www.nyheter24.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.