KB släppte en "bomb" i Ipred-debatten

Emma på Opassande har varit på Aftonbladet tillsammans med bloggarna Erik Laakso och Mymlan. Sanna Rayman från SvD var med likaså några chefredaktörer från AB som jag inte minns namnet på, hursom presenteras alla korrekt i inslaget.
Ta en kopp kaffe och se inslaget. Precis som Emma skriver är slaget mellan bloggosfären och gammelmedia över då det visar sig att Internet och det snabba digitala informationsflödet skapat ett "samarbete" mellan bloggar och gammelmedia. Det som kommer fram på slutet i samtalet är att det som nu sker i mediavärlden är något av en revolution. "Det största som hänt sedan tryckpressen".

Mer om den digitala allemansrätten:
- Att fritt kunna ta del av material och förfoga över det för privat bruk på internet. Det är också allas rätt till information, kunskap, bildning och interaktivitet.
- Att fritt kunna röra sig i det virtuella rummet, internet. Intellektuell och interaktiv rörelsefrihet.
- Att fritt kunna vara och verka i det virtuella rummet, ha rätt till att inte ge sig tillkänna och att inte bli registrerad av myndigheter när man vistas där.
- Att få brevhemligheten respekterad oberoende av om den utnyttjas elektroniskt eller på papper.

Stefan Stenudd anser att det är ett orostecken att man måste ha ett upprop och en namninsamling för att sådant som är en självklarhet även ska gälla på Internet:
Alltihop borde vara självklarheter, och var det – före internet. Ett nytt medium som gör dessa rättigheter tillgängliga för fler än någonsin förr får inte vara skäl att begränsa rättigheterna. Det är ju rent vansinne: Rättigheter som beskärs så fort de gäller riktigt många.

Mattias Bjärnemalm(up) skriver om hur tankar skapas, utvecklas och sprids: den digitala allemansrättens historia.

Idag har många i bloggosfären uppmärksammat Antipiratbyrån med Henrik Pontén i spetsen och deras metoder i jakten på unga fildelare, som jag skrev om i en bloggning igår. Jag vet inte vart man ska vända sig för att få ett stopp på vansinnigheterna som ungdomarna utsätts för, till Rädda Barnen eller BRIS?
Det här är mycket oroande, vad ska hända efter den 1 April när Pontén och Antipiratbyrån dessutom får Ipred-lagen till hjälp? Då kan de lagligt utöva ännu större utpressning, inte bara mot ungdomarna utan även deras föräldrar.

Igår var det en debatt på Tekniska Museet om Ipred-lagen. Då släppte Kungliga Bibliotekets forskningschef Pelle Snickars en nyhetsbomb:
– Ipredlagen är en stor katastrof för de öppna nätverken, för Kungliga Biblioteket, och för hela ABM-sektorn (arkiv, bibliotek, muséer red. anm.), sa Pelle Snickars, som också är fil dr i filmvetenskap, vid gårdagens debatt.
 Snickars är övertygad om att när deras jurister har granskat hur Ipredlagen kommer att påverka biblioteken att ledningen är nödgade att stänga de öppna nätverkena. Han menar att den nya lagen skulle innebära att KB kan betraktas som ansvariga för eventuell illegal fildelning på nätverket då KB äger det.


Läsvärt i SvD idag ang. Acta: EU förstår inte vad offentlighet innebär.

Nu börjar jag kraftigt fundera på att lämna Sverige och flytta till någon ö långt bort där man slipper alla dessa vansinnigheter som våra politiker ställer till.
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Calandrella

Hade varit så lagom roligt att sitta där ensam på en avlägsen ö om femtio år när den, som sista plats på jorden, tas över av Unionen av världens länder - en diktatur som infattar alla staterna :-p.

2009-03-12 @ 20:42:39
URL: http://calandrella.wordpress.com/
Postat av: satmaran

:-)Mina funderingar kring att flytta är seriösa.

2009-03-13 @ 07:12:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.