Sverige äger på nätet

Internet och bredband är modern tids bästa uppfinning enligt en amerikansk undersökning. Sverige är det land som bättre än något annat land anpassat sig till den nya tekniken, vilket gör att vi är världsbäst på IT.
Det är inte konstigt att jag hos Rick Falkvinge(pp) kan läsa om The Independents artikel: Why Sweden rules the web.

Vad betyder då det? Ja, det vet jag inte, men jag vet att de som inte hängt med i den tekniska utvecklingen gör vad de kan för att behålla sitt monopol, t.ex. skivbolagen. De har även en så stark Lobby att de lyckas få med sig våra politiker att stifta den ena efter den andra idiotiska lagen, allt för att behålla sitt monopol. Men de kommer inte lyckas, tekniken vill framåt och tekniken kommer att segra. Vad skönt det skulle vara om våra politiker satte ner foten och sa: Häng med i utvecklingen eller dö!

Hur många var vi inte som skrattade åt det här, då det begav sig:
”Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.” 
Ines Uusmann, IT-ansvarig minister, 1996

Jag är tillräckligt gammal för att ha "surfat" på BBS:er, Videotex, Teleguide och nu Internet. På Videotex kunde man chatta, skicka meddelanden(mail) och sköta sina bankärenden o.s.v. och det redan på 80-talet. Skillnaden är stor mellan Internet och Videotex som framförallt var svindyrt eftersom man kopplade upp sig via ett modem och betalade en löpande taxa. Men redan på Videotextiden förstod åtminstånde jag att nätet var framtiden. Det var förresten på Videotex som jag träffade Surgubben, på slutet av 80-talet.
I det hushåll jag tillhör har vi en egen irc/chattkanal där vi har möten, diskussioner och lämnar meddelanden som t.ex.att någon reser bort över helgen, känner sig lite krasslig o.s.v. Vi har alltså integrerat Internet i vårt vardagliga liv. Precis som Rick Falkvinge(pp) skriver så spelar det ingen roll var man är fysiskt för att delta i ett möte,.
Jag upplever faktiskt att vi i vår familj har bättre kontakt nu än vi någonsin haft tidigare. Om nu någon undrar så, ja vi umgås massor AFK också och med bättre kvalitet än tidigare.
Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att nätet är en stor del av våra liv och har så varit väldigt länge.
Att staten och privata företag med särintressen ska få tillgång till våra privata liv känns fruktansvärt.

Karl Sigfrid(M) avslutar en artikel i AB med:
Om det blir OneSwarm eller något annat verktyg som tar över som ny standard efter torrent-tekniken är för tidigt att säga, men teknikutvecklingens riktning framstår som ganska klar. Nästa generation fildelningsverktyg använder sig av anonyma, decentraliserade nätverk. Vilka åtgärder kommer upphovsrättsindustrin att föreslå för att kontra den här utvecklingen? Förbud mot tekniken? Obligatoriska övervakningsprogram i varje hemdator?

Mårtensson har i ett par inlägg tagit upp den Intellektuella Allemansrätten och startar nu en namninsamling för att få våra politiker att stifta en lag om vår allemansrätt på nätet . Skriv på!

För den som är intresserad är det debatt om Ipred på Tekniska museet ikväll kl 18-20. Fri entré.

Intressant att surfa in på:

Nu har även Ny Teknik uppmärksammat Mikael Nilssons FRAntologi.

Anders Widén: Är det folket eller lagen det är fel på?

Kulturnyheterna(SvT) om bl.a. Acta

Till sist:
Skicka citroner till EDB och till Bryssel tycker jag vi skickar Christian Engström(pp).


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Marcus Nilsson

Jag hoppas politikerna kan använda denna info på ett vettigt sätt och kanske fortsätta utveckla och promota internet, istället för att försöka backa utvecklingen. Fin reklam för Sverige, kanske inte hos upphovsindustrin, men för normalt folk är det fin reklam.

2009-03-11 @ 17:58:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.