Svenska folket emot IPRED!

Nu är ju det inget nytt eftersom vi sedan tidigare vet att folket inte vill ha Ipred-lagen. Men nu har Sifo på uppdrag av SvD gjort en ny undersökning som finns publicerad flera håll idag. 79% av unga män mellan 15-29 år är emot lagen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterar undersökningen med att politiker även måste fatta beslut som är obekväma. Hon tror att opinionen påverkats av den högljudda debatten och att stödet kommer öka när lagen väl är införd.

 

Också centerpartisten Johan Linander, som själv är motståndare till att internetoperatörer ska få lämna uppgifter om sina kunder, pekar på att felaktigheter i debatten kan ha påverkat opinionen.


– Ta det här med intrångsundersökning. Till och med i debatten i riksdagen påstods att upphovsrättsinnehavare nu ska kunna göra husrannsakan hos fildelare. Det är dubbelfel. För det första är det en domstol som beslutar att kronofogden ska få göra intrångsundersökning, och för det andra är praxis att detta görs hos företag och aldrig hos privatpersoner, så länge det inte drivs näringsverksamhet i hemmet.


Personligen förstår jag inte vad Linander menar med att det är praxis att intrångsundersökning görs hos företag? Varför skulle ett företag göra fildelning? Tror Linander att ett företag kan tjäna pengar på fildelning eller vad menar han? Vad jag vet är det just privatpersoner som fildelar. Jag har då inte hört talas om ett enda företag som skulle kunnat tjäna pengar på fildelning i Sverige, jag begriper inte hur det skulle gå till. Det känns som våra politiker inte har koll som vanligt.

 

Scaber Nestor beskriver fildelning så här:

Fildelning anser jag ha mer gemensamt med privatkopieringen, problemet är att både de som fildelar och upphovsrättsorganisationerna kallar det för piratkopiering.

Hade någon inom dagens piratrörelse förutspått utvecklingen kanske de övergett benämningen "pirat" och gått på den mer retoriskt välljudande benämningen "privat".

Då hade kanske upphovsrättsindustrin haft svårare att sälja in nya idiotlagar, för det är mycket lättare för en politiker att köpa argumenten när de är mot "pirater" än mot folk som bara vill ha "privat".

 

De senaste veckorna har artiklar om fildelningsprotokollet OneSwarm dykt upp och du som vill ha info om hur du ska gå till väga för att komma igång och bli anonym på nätet hittar bra beskrivning hos: Caught in the act och TkJ.

 

I SvD kan vi idag även läsa att framtiden är mörk för många skivbutiker, vilket inte på något vis är förvånande. Exemplarförsäljning har som sagt varit ute väldigt länge nu, medan tjänster som till exempel Spotify blivit populära.

 

Läs även:

 

HAX, Acta: Intrigen tätnar


Christian Engström(pp) och Karl Sigfrid(M) skriver om upphovsrätten och hur länge den bör gälla för kommersiella ändamål.

 

Och till sist:
SAOL läggs ut på nätet. Kanon!

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Tor

<i>"Personligen förstår jag inte vad Linander menar med att det är praxis att intrångsundersökning görs hos företag?"</i>Jag tycker att du tolkar Linander på ett litet orättvist sätt. Det finns redan innan IPRED införs regler i exempelvis lagen om skydd för kretsmönster för halvledarprodukter om under vilka omständigheter intrångsundersökning får beslutas om. Den praxis Linander hänför sig till kan ju knappast gälla fildelning.Även om jag tycker att allt tal om intrångsundersökningar ofta är litet överdrivet, skulle jag vilja ha större klarhet om proportionalitetsbedömningarna. Och man får sig ju också en tankeställare när riksdagsledamoten <a href="http://www.antiavsan.blogspot.com/">Anti Avsan</a> (m) helt nyligen i en debatt <a href="http://copyriot.se/2009/03/11/kulturlivet-ar-ett-kretslopp/#comment-29107">uttryckte</a>:

<i>“Men om man då vill gå vidare som rättighetshavare, ja då får man ju välja om man då ska gå till domstol och fortsätta med tex en intrångsundersökning kan ju vara aktuell, eller att man väljer att stämma direkt om man har tillräckligt mycket. Troligtvis har man ju inte det. Troligtvis så vet man inte vem som är skadegörare, utan i sådana fall så chansar man, och då får man ju välja hur man agerar själv.”</i>

2009-03-17 @ 14:00:32
Postat av: satmaran

Tor:

Artikeln handlade ju om fildelning...

2009-03-17 @ 19:08:17
Postat av: Tor

Ja, men varför skulle praxis se annorlunda ut för fildelning?

2009-03-17 @ 23:12:46
Postat av: eNKey

Är du för eller emot IPRED?<b>Nu kan du rösta!</b>

Skicka sms med texten <b>m13ser14 NEJ</b> om du är emot

eller <b>m13ser14 JA</b> om du är för IPRED, till numret <b>72500</b>Sen får du veta resultats sidan.2009-04-03 @ 14:04:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.