Knäppgökar i Ipred-debatten

Knäppgök ETT måste nog bli: Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Strömbäck anser att det är piraterna som skapar storebrorssamhället:

– De odlar dogmen om att inget får styra utvecklingen på internet och att all inblandning från samhället är fel och förstör framtiden. Men de ställer inte frågan i vilken utsträckning det är piraterna själva som är ansvariga för utvecklingen mot hårdare lagar, säger han till SvD.se.
– Om det inte är möjligt med ett internet där allt är fritt? Om samhället nu kommer försvara upphovsrätten? Vad gör vi då? I dag driver piraterna fram det övervakningssamhälle som de själva kritiserar. Det blir en självuppfyllande profetia, anser Per Strömbäck.


Istället för att leva med sin tid och skapa användarvänliga tjänster vill Strömbäck föra ett "krig" mot sina kunder. Han ställer övervakningsstaten och sina särintressen före medborgarnas rättssäkerhet och pesonliga integritet.


Christian Engström(pp) har en klockren tolkning av Strömbäck:
Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, är överens med Per Strömbäck på en punkt – vi kommer få se ännu hårdare lagstiftning i framtiden. Men att skylla det på piraterna är helt fel, anser Engström.

– Det är som att skylla på offret. "Hade hon bara uppfört sig så hade jag inte behövt slå henne" – det är ett argument som från en hustrumisshandlare, säger han.


Knäppgök TVÅ blir Henrik Pontén, Antipiratbyrån, han tycker också att de särintressen han representerar ska gå före folkets rättssäkerhet. Pontén försöker precis som Strömbäck skrämma folk till att konsumera enligt deras gammelmodiga affärsmodeller istället för att tillmötesgå kunderna och ge dem användarvänliga tjänster.
I brist på användarvänliga och lagliga tjänster söker konsumenterna nya vägar. När Antipiratbyrån med Pontén i spetsen har Ipred-lagen till hjälp söker konsumenterna nya teknisk lösningar som t.ex. OneSwarm. Men kaxpellen Pontén säger att det inte är ett hinder för Antipiratbyrån:

– Ungefär en gång om året dyker det upp någon ny teknik som piratförespråkarna påstår omöjliggör vårt arbete. Erfarenheten är att vi ändå alltid lyckas, säger han.

– Hittills har vi inte sett exempel på någon teknik som omöjliggör vårt arbete, säger han.

– Oneswarm bygger på tillit bland dem som begår brotten. Det räcker med att en i swarmen inte vill begå brott så faller hela konceptet, säger han.

En av de påstådda sårbarheterna med Oneswarm är att det går att ”infiltrera” svärmen. Är det en metod ni kan tänka er att använda?

– Infiltrera är ett värdeladdat ord. Det räcker med att en i Oneswarm-gruppen inte vill begå brott så faller hela idén.

 

Om jag har förstått hur OneSwarm fungerar så räcker det inte som Pontén säger med att  "en i swarmen inte vill begå brott så faller hela konceptet", utan jag tror mest att det är en kaxig skrämseltaktik som Pontén kör med. Det han inte säger är att det finns två sätt att koppla upp sig på, en med full insyn eller en med begränsad insyn. Väljar man att ha vänner med begränsad insyn kan de inte se vilka filer man delar ut. Men jag är helt övertygad om att Pontén kommer försöka infiltrera så många som möjligt. Det är trots det nästan omöjligt för Antipiratbyrån att krossa en hel swarm.

Farmor Gun
: IPRED-resultat av demokrati eller korporativism?
Leo Erlandsson: Storebrorssamhället är ditt eget fel
HAX: Särintresse före rättsstat?
annarkia: Lägg IPRED på hyllan
Oscar Swartz: Fildelningshatare svänger: Skär ned upphovsrätten
Mårtensson: Beatrice Ask bortförklarar när hon borde vara självkritisk
DN: Upphovsrätt i en strömmad värld


Många bloggare skriver om att vi kan liknas vid ett politiskt korporativt system då vi stiftar lagar som gynnar vissa särintressen, här är lite förkortad info:
Korporativismen som politiskt system
I ett politiskt korporativt system är individens politiska fri-och rättigheter starkt beskurna; den parlamentariska demokratin, manifsterad genom principen "en man-en röst" är icke-existerande; individens underordning under "gemenskapen" och statsintresset, nationen, framhävs. Istället består den lagstiftande/rådgivande församlingen (beroende på utformning) av representanter för olika grupper i samhället, som till exempel näringsliv, arbetsorganisationer, sammanslutningar, församlingar och liknande.
 Ledamöterna kan vara valda av sina organisationers medlemmar, eller utsedda av deras ledningar. Den korporativa riksdagen handhar endast frågor knutna till ledamöternas respektive yrkesverksamheter. Avgörandena kan antingen vara beslutande, eller rådgivande. I det senare fallet är det statsledningen som fattar besluten, efter att ha vidhört den korporativa riksdagens åsikter. Systemet präglas således av en påtaglig elitism.


Och till sist:
M backar om datalagring:
Moderaterna har bytt fot i frågan om datalagring och går nu med på de övriga regeringspartiernas krav att uppgifter om telefonsamtal, e-post och sms endast ska lagras i sex månader. En proposition väntas i juni
och
Obama mörkar ACTA-avtalet:
Barack Obama behåller hemligstämpeln som företrädaren George W Bush satte på förhandlingarna om Acta-avtalet, där EU deltar. I ett aktuellt beslut slår Vita huset fast att det skulle skada USA:s nationella säkerhet att offentliggöra Acta-dokument.
Acta-avtalet syftar till att skärpa åtgärderna rörande brott mot upphovsrätten, exempelvis illegal fildelning. Avtalet förhandlas fram av USA, Japan, Kanada och flera andra länder. EU-kommissionen representerar EU-länderna, och därmed Sverige, i förhandlingarna


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

Ipred stödjare passar böst i en GiljotinSe tråden.'Vad mer behövs sägas?http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topicid=14080&forum=11&postid=117468#forumpost117468

2009-03-18 @ 09:40:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.