EU-valet närmar sig

Det är nu två månader kvar tills vi får börja rösta i EU-valet, 20 maj startar förtidsröstningen. I massmedia är det tyst.

Idag skriver Gudrun Schyman på AB Debatt att det faktiskt är fler som röstar i Melodifestivalen än i EU-valet:

Jag börjar bli orolig. Om knappt tre månader, den 7 juni, är det val till EU-parlamentet. För någon månad sedan kom en opinionsmätning som visade att två av tre svenskar inte visste någonting om valet.

Som det ser ut nu är det faktiskt fler medborgare som röstar i Melodifestivalen än i EU-valet. Det borde vara en stor utmaning för public service att ändra på det. Men en av utgångspunkterna för SR:s och SVT:s arbete inför EU-valet går stick i stäv med demokratiuppdraget. Både Sveriges Radio och Sveriges Television har nämligen bestämt att bara de partier som redan sitter i parlamentet får komma till tals. Programmet Nordegren i P1 tillämpar detta redan och jag har fått samma besked av SVT: s  Eva Landahl.


Det ansvar som public service borde axla är att ge så många medborgare som möjligt så mycket kunskap som möjligt inför EU-valet. Då kan man inte begränsa sig till att spegla det som sägs och görs av partier som redan är inne i parlamentet.
Då måste man våga släppa in de som finns i det politiska landskapet utanför, också. Eller cheferna på Sveriges Radio och Sveriges Television kanske är nöjda med att det är Melodifestivalen som vinner valet?

Gudrun är inte ensam om att undra, Emma på Opassande undrar hon också:
Varför luras vi att tro att EU-valet är oviktigt?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet och Christian Engström är en av dem som finns med på partiets kandidatslista.

Rick Falkvinge informerar om att Piratpartiets EU-kampanj startar den 4 april.


Läsvärt:
Isobel i Expressen: Myten om det upplysta SverigeLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.