Samma visa då som nu

Det är ju helt otroligt att det är exakt samma visa idag från Ifpi och många artister som på kassettbandens tid. Hur fan har de överlevt egentligen? Idioter!

Lars Gustavsson på Ifpi lät precis lika illa förr som idag:
-Men vi har märkt att man på till exempel arbetsplatser går samman och lånar skivor av varandra.
-Frågan är om det åtminstone inte är på gränsen till det olagliga.


Egentligen är väl bara skillnaden från förr till nu, att det nu fullständigt slagit slint i våra politikers huvuden som infört Ipred-lagen. Jag hoppas att The Pirate Bay m.fl. tar fram en massa bra tjänster som bevarar vår integritet på nätet.

Klicka på bilden så blir den större


ledin rasar


Bloggar:
Mary MMM, bisonblog, stationsvakt, Moppa, Scaber Nestor, Hyenan, Jinge

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

IFPI står i startgroparna, jakten börjar

Nedräkningen har börjat, på onsdag börjar Ipred-lagen gälla och nu meddelar Lars Gustavsson vd för skivproducenternas organisation Ifpi, att de står i startgroparna:

- Man ska ha klart
för sig att både liten och stor kan drabbas av det här, säger Lars Gustafsson, vd för skivproducenternas organisation Ifpi.
Den 1 april träder den så kallade Ipredlagen i kraft. Den ger upphovsrättsinnehavarna möjlighet att i domstol begära ut namn på personer som ägnar sig åt illegal fildelning.
Och Lars Gustafsson bekräftar att branschen ligger i startgroparna för att just göra det.
- De som känner oro för det här bör upphöra att fildela illegalt, säger han till TT.

Henrik Pontén på Antipiratbyrån kör på som tidigare med hot om skadestånd men anser även att ett stort ansvar nu ligger hos operatörerna:

– Alla som vållar någon annan skada riskerar skadestånd, säger Henrik Pontén.Han framhåller att ett stort ansvar nu ligger på internetoperatörerna.

– De har en affärsmodell som till stor del bygger på att deras kunder begår olagligheter och därmed har de ett stort ansvar för att informera om vad som nu gäller, säger han. 

Att skylla på operatörerna och hävda att deras affärsmodeller bygger på fildelning av upphovsrättsskyddat är att gå alldeles för långt anser jag, men jag förväntar mig inte så mycket substans från honom längre. Karln häver ju ur sig vad som helst.

Operatörernas branschorganisation tycker att de tar sitt ansvar och säger så här:

– Jag tycker att vi tar det ansvar som kan krävas av oss. Men lagstiftaren har också ett ansvar att informera om varför man antagit lagen, det åvilar inte oss, säger Pär Nygårds, som är näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen.

 

Rick Falkvinge(pp) tipsar om att Expressen frågat folk på stan:

Ingen av de som Expressen talade med på stan i går uppgav att det kommer att sluta att ladda ner från nätet på grund av Ipred-lagen

En annan som inte låter sig skrämmas är Emma på Opassande som öppnar sitt eget Internet och kallar det Ipredia.

 

HAX vill ha information och tips om anonymitetstjänster som bevarar vår integritet på nätet. Han ska försöka ha lite konsumentupplysning på bloggen om detta, vilket är bra för jag tror många är osäkra på hur tjänsterna fungerar och vilket skydd de ger. Allmän information om vad som gäller för lagen finns på stoppaIpred.nu.

Otyget har testkört OneSwarm och vill ha kommentarer på sina iakttagelser.


Spotify som väl alla känner till vid det här laget kommer inom kort kunna sälja nedladdning av mp3-filer, till vilket pris det blir är dock inte klart. Det ska bli intressant att se om priset möter kundernas förväntan.

 

Mer läsvärt om vårt liv på Internet:

DN: EU: slaget om Internet

Blogge: Moderaternas censurrike

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Sista helgen före IPRED

Det är skrämmande att man ens tänker på att det är sista helgen innan Ipred-lagens införande. Det måste betyda att det är något stort som händer. Vilket det också är. Det är sista helgen innan vi får en "privatpolis" som snokar i vårt privatliv. Den 1 April har upphovsrättsindustrin rätt att få ut våra IP-identiteter från Internetoperatörerna.

Jag kan förstå att operatörerna inte är så glada över att behöva agera medhjälpare till den privata upphovsrättsindustrin genom att lämna ut sina kunders identiteter men de behöver ju inte vara så okunniga och ljuga om vad som gäller.

Enligt NyTeknik kommer många tokslanga den här helgen. Men NyTeknik har precis som operatörerna lite dålig koll på Ipred-lagen och vad som gäller, vilket Otyget tycker är jävligt dåligt.

Personligen tycker jag det är bra att tjänster som Ipredator och OneSwarm m.fl. finns vare sig någon fildelar upphovsskyddat eller ej, jag anser att vi har rätt att vara anonyma på nätet. Jag för själv en personlig bojkott mot hela upphovsrättsindustrin vilket gör att jag varken köper eller fildelar upphovsrättsskyddat, eftersom jag ser fildelning av sådant som gratis marknadsföring. Jag är Spotify-kund eftersom det är ett exempel på en tjänst som visar vägen för hur en användarvänlig tjänst kan se ut på Internet, till en rimlig kostnad. Artister som går med i FAC tycker jag också att man ska gynna så gott man kan.

Vi har sett den ena artikeln efter den andra om att många inom EU-parlamentet röstar för ett fritt Internet. Men vi har ännu inte sett några bevis på att det kommer bli så. Nu är det snart EU-val så jag tänker rösta för att skicka Christian Engström(pp) till EU. Det finns några andra partiers politiker i Bryssel som gör ett bra jobb när det gäller vårt privata liv på nätet, men att få dit Piratpartiet känns väldigt viktigt eftersom pp förstår tekniken och är väldigt duktiga i just dessa frågor. Det är mycket viktigt att ha kunskap om nätet nu när mycket av våra privata liv finns där.

Eftersom det är helg:
Leo har lite drinktips, den sista är min favorit. :)

Fler bloggar om integritet och Internet: Scaber Nestor, Farmor Gun, Jens O, Mikael Elmlund, Lake, Christian Engström, Generatorn Y, Sidvind, Karl Sigfrid, Erik Hörstadius,

Till sist:
Prylbloggen påstår att The Pirate Bay blåser ideella föreningar. Nja, hur var det nu igen, Pirate Bay har väl inte lagt upp materialet, eller hur? Och på Google finns det ju också. Nedrans Google som blåser ideella föreningar!
Bloggat om detta har Stationsvakt och Hell-man och Mumlan och Ulf Hedlund gjort.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

På rätt väg?

Igår blev det klart, en stor majoritet av ledamöterna i EU-parlamenter är emot övervakning på Internet:

– Har 27 länders parlamentariker röstat igenom det här med så stor majoritet som det faktiskt blev, så innebär det att folkvalda från hela Europa tycker att de mänskliga rättigheterna på internet inte får kränkas. Det är en tydlig signal, Inger Segelström(s).

Parlamentet säger nämligen återigen nej till förslaget att personer ska kunna stängas av från internet om de till exempel fildelar upphovsrättsskyddat material upprepade gånger – ett förslag som den franska regeringen är varm anhängare av och som just nu diskuteras i Paris.

Dessutom betonas att "systematisk övervakning" av internetanvändare ska förbjudas och att möjligheterna för myndigheterna att bedriva hemlig övervakning av internettrafik ska begränsas.

Parlamentet vill också kraftigt begränsa de fall där internetoperatörer ska tvingas lämna ut uppgifter om sina kunder till myndigheterna och fördömer "statlig censur" av information på internet.


Det låter ju väldigt bra men hur fungerar det i praktiken nu när vi har FRA och Ipred? Acta är på gång och Datalagringsdirektivet likaså. Kommer EU se till att det blir ändring av de lagar som redan finns och att de som är på gång inte träder i kraft? Jag tror att många precis som jag vill se resultat.

 

Blogge kör en test och utmanar EU och myndigheterna i sin senaste bloggpost som han avslutar med:

Please make my day, I fucking beeeeeeg you…


Nu kanske våra EU-politiker har vaknat lite och är på rätt väg, men det kan man ju inte påstå att alla är:

Mona Sahlin(s) tror att skattehöjningar ska rädda oss ur krisen. Tillbaka med skatt på förmögenhet och mer skatt för höginkomsttagare, tror Mona är medicinen. Nu ser jag att miljöpartiet säger nej till Monas förslag så det är kört med förslaget ändå. Pratar de med varandra?

Wanja Lundby-Wedin tror att allt blir bra om hon hoppar av några styrelseuppdrag, fast hon behåller dem som hon tjänar pengar på. Jag säger bara: Wanja, Wanja Wanja....det håller inte!

I den svenska politiken är det snabba kast, moderaterna och alliansen har visst blivit socialdemokrater. Hmm...innebär det att de också snart ropar på höjda skatter?
Rösta på Piratpartiet, de andra vet ändå inte vilken sida de står på. Piratpartiet kämpar åtminstonde för ditt privatliv.

Till sist:
Påven har ju varit på helt fel spår vilket han nu också bannas för:
En av världens mest ansedda medicinska tidskrifter, The Lancet, anklagar påven Benedictus XVI för att ha förvrängt vetenskapliga fakta. Tidningen har reagerat på påvens uttalande om kondomer, och kräver att han tar tillbaka sitt påstående.

Det ska bli spännande att se fortsättningen!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Svar på tal

Liza Marklund fick ju svar med besked igår efter sitt påstående i söndags (felaktiga påståenden borttagna nu) om hur illegal fildelning skulle ha skadat bandet Stockholm Stoner. Det fanns inga nedladdningar alls på gruppen visade det sig. Tydligen var det en dålig marknadsföring från bandet som stod bakom den dåliga försäljningen. Bandet har tydligen valt att marknadsföra sig och ge ensamrätt åt ett begränsat antal Coop-butiker. Snacka om idioter!
De falska påståendena resulterade i att även Expressen gjorde en rättelse av Liza Marklund.

Liza, du är inget annat än ett stort skämt!

Fler om Liza Marklund: Anders MildnerNewsmill, HAX, Mymlan,


Vår förre justiteminister Thomas Bodström har precis startat en blogg ironiskt nog med namnet Bodströmsamhället, när jag först såg det undrade jag om det var ett skämt men det visade sig vara sant.
Igår hade han en bloggpost med rubriken,Teknisk idiot, vilket snabbt satte fart i  kommentarerna och bloggandet, det var många som hade åsikter om Thomas och tekniken, vilket han också upptäckte.

Bodström skulle kanske ta och läsa Falkvinges senaste bloggpost: Vad vi slåss för.

Fler om Thomas Bodström: Blogge, Surgubben, SvD, HAX, Mary MMM, AB, Opassande,


Och till sist:
LO-fackbossen Wanja Lundby-Wedin får nu vad hon förtjänar i bonusskandalen.

Svd
Tomma tunnor skramlar mest. Wanja Lundby-Wedins uttalanden i AMF-härvan blir alltmer bisarra. LO-ordförandens prat om att hon är "grundlurad" är direkt provocerande.

DN
Förre AMF-chefens pensionsavsättningar finns med i årsredovisningarna. Det är bara att läsa innantill.Jag tror att det är dags för Wanja att avgå.

Fler om Wanja Lundby-Wedin och skandalbonusar: SvD, Exp, SvD, DN, AB, AB, AB, AB, Exp, SvD, DNLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EU-valet närmar sig

Det är nu två månader kvar tills vi får börja rösta i EU-valet, 20 maj startar förtidsröstningen. I massmedia är det tyst.

Idag skriver Gudrun Schyman på AB Debatt att det faktiskt är fler som röstar i Melodifestivalen än i EU-valet:

Jag börjar bli orolig. Om knappt tre månader, den 7 juni, är det val till EU-parlamentet. För någon månad sedan kom en opinionsmätning som visade att två av tre svenskar inte visste någonting om valet.

Som det ser ut nu är det faktiskt fler medborgare som röstar i Melodifestivalen än i EU-valet. Det borde vara en stor utmaning för public service att ändra på det. Men en av utgångspunkterna för SR:s och SVT:s arbete inför EU-valet går stick i stäv med demokratiuppdraget. Både Sveriges Radio och Sveriges Television har nämligen bestämt att bara de partier som redan sitter i parlamentet får komma till tals. Programmet Nordegren i P1 tillämpar detta redan och jag har fått samma besked av SVT: s  Eva Landahl.


Det ansvar som public service borde axla är att ge så många medborgare som möjligt så mycket kunskap som möjligt inför EU-valet. Då kan man inte begränsa sig till att spegla det som sägs och görs av partier som redan är inne i parlamentet.
Då måste man våga släppa in de som finns i det politiska landskapet utanför, också. Eller cheferna på Sveriges Radio och Sveriges Television kanske är nöjda med att det är Melodifestivalen som vinner valet?

Gudrun är inte ensam om att undra, Emma på Opassande undrar hon också:
Varför luras vi att tro att EU-valet är oviktigt?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet och Christian Engström är en av dem som finns med på partiets kandidatslista.

Rick Falkvinge informerar om att Piratpartiets EU-kampanj startar den 4 april.


Läsvärt:
Isobel i Expressen: Myten om det upplysta SverigeLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Censuren sprider sig över världen

Vi har i dagarna kunnat läsa på flera håll att censuren är på frammarsch på Internet. Förra veckan kom det fram att det i Italien  just nu finns ett förslag i den italienska senaten som ska tvinga alla ISP:er att blockera godtyckliga sajter, bloggar och sociala media om inrikesministern beordrar det för att sajten uttrycker “olämpliga åsikter”. Någon domstol ska inte vara inblandad.

I Australien kommer man nu införa censur av vissa sidor på nätet .Man kan dömas till 11.000 dollar i böter – per dag – om man länkar till "svartlistade" sidor som t.ex. Wikileaks.
Enligt Wikileaks  finns bl.a. Youtube-filmer, spelsajter, Wikileaks-sidor, en hundkennel och en tandläkare i Queensland med på listan.

Nya Zeeland finns planer på ett tillägg i upphovsrättslagen som möjliggör avstängning av Internetanvändare som anklagas för upphovsrättsbrott. Tydligen ska det räcka med att IFPI påstår att en användare sysslat med olovlig fildelning för att operatörerna ska bli skyldiga att stänga av dem.

I torsdags kom det upp en diskussion om huruvida en tysk domstol ogiltigförklarat datalagringsdirektivet eller inte. Det blir svårt att hänga med i alla svängar om man som jag inte har den juridiska kunskapen, som dessutom är på tyska. Men jag tror att det kom fram att domstolen i Tyskland vill ha bort direktivet men inte har makt till det och vänder sig därför till EG-domstolen.
Hursom är det bra att direktivet ifrågasätts då det är en dålig lag som riskerar att folk börjar tillämpa onödig sjävcensur.

DN idag: Friheten krymper på Internet
Censur av internet ökar i demokratiska länder. Turkiet och Australien är värst, och Norge arbetar på ett mycket omfattande förslag.

Censur av internet brukar vi förknippa med totalitära stater som Kina och Iran, de två länder där censuren är hårdast.

– Vi har kritiserat Kina, och med rätta. Men vi får inte gå samma väg, det strider mot allt vad yttranderätt och personlig integritet heter, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V)

I FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Europakonventionen finns faktiskt ett förbud mot censur. Även i e-handelsdirektivet står det klart att internetfiltrering inte får förekomma, men vissa undantag gör inte direktivet entydigt.

– Det är naturligt med inskränkningar i yttrandefriheten, till exempel hets mot folkgrupp. Det har alltid funnits. Men då har man ju alltid ingripit efteråt, inte genom att stoppa informationen så att den inte når fram, säger Pär Ström som skrivit ”Storebror tar fram munkavlen” för tankesmedjan Den Nya Välfärden.


HAX varnar om FN-initiativet Q6/17 som tar bort vår rätt av vara anonyma på Internet. Q6/17 förhandlas det om just nu där bl.a. Kina vill ha igenom att allt som skrivs på nätet ska vara spårbart, vilket nog skulle innebära att vi (privatpersoner, journalister, doktorer, psykologer, politiker m fl) börjar självcensurera vår kommunikation och surfning på nätet.

Det verkar som om Acta börjar formas till lagstiftning enligt dokument som läckt ut. Vad Acta kommer innebära för vår integritet både på nätet och AFK vet vi ännu inte eftersom det fortfarande är ett stort hemlighetsmakeri kring lagen.

Blogge: Democracy gone bad
Opassande: Ta kontrollen över utvecklingen mot kontrollsamhället
Christian Engström: Liza Marklund hyllar kinesisk censur
Peter Sunde: PR-experten Liza Marklund


Scaber Nestor, DN, Kulturbloggen, Hanna Wagenius, Expressen, Otyget


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Herrar på topp

Det var visst partiledardebatt igår som jag inte såg. Hursom tycks den inte gett så mycket., däremot visar nu en undersökning som Synovate har gjort att 52% har förtroende för Reinfeldt. Det ska bli intressant att följa hur förtroendet består nu när många fortfarande varslas och blir arbetslösa. Arbetslösheten kan bli en svår nöt att knäcka för Reinfeldt.
Därmed inte sagt att Mona Sahlin kommer ha en bättre lösning än Reinfeldt.
Som sagt, vi får se!
En som ska se vad det innebär att vara arbetslös och vända sig till den sista utposten, "socialen", är AB:s Jessica Ritzén. Hon ska leva på 97 kr om dagen, när hyra och räkningar är betalda, på prov under en månad. Jessica bloggar om det.

En annan herre på topp är Mats Svegfors.
Mats Svegfors har intagit stolen som vd för Sveriges Radio. Han ser som sin viktigaste uppgift inte att förändra, utan snarare förädla det som public service- företaget är idag. Men han har en stor utmaning framför sig – att ge SR en starkare position hos unga lyssnare.
–Att jag föredrar det djupa framför det ytliga ligger lite i det som driver mig, samtidigt som när jag ser detta inifrån, hur vår position har försvagats hos unga lyssnare, förstår jag att vi måste ge högsta prioritet åt arbetet med att få in nya lyssnargrupper och nya generationer.
Mats Svegfors om...
Digitaliseringen av radion:
–Den är en förutsättning för radions utveckling, sedan är det svårare att avgöra när. Men den kommer och vi accelererar den processen.
Bloggar och medborgarjournalistik:

–Det är nästan omöjligt att hitta kvalitet på svenska bloggar, det mesta är en form av insändare. Det mesta är smörja, det är inte värt tiden för det är bara okvalificerat tyckande och bara en annan publiceringsform för insändare.

Grattis Mats, du börjar bra! Att trampa på alla s.k. tyckare är nog en jättebra start, det kommer nog gå finfint för dig.


Dagens sista herre på täppan blir Påven: Kondomer inte rätt mot aids.
– Aids är ett problem som inte enbart kan lösas med pengar, som man inte kan komma tillrätta med genom distributionen av kondomer som till och med förvärrar problemet, sade påven ombord på planet som tog honom till Afrika.

Påvens kondomuttalande lär väcka visst missnöje även bland kyrkans trogna. Många jesuitpräster i Afrika, som dagligen konfronteras med aids och hjälper sjuka, förespråkar kondomer för att minska sjukdomens spridning.

Förra året skrev 60 katolska grupper ett öppet brev till påven, där de uppmanade honom att ompröva Vatikanens inställning till preventivmedel. Kondomförbudet ”utsätter miljoner människor för risken att smittas av aids”, skrev de.


Tja, vad säger man?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Knäppgökar i Ipred-debatten

Knäppgök ETT måste nog bli: Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Strömbäck anser att det är piraterna som skapar storebrorssamhället:

– De odlar dogmen om att inget får styra utvecklingen på internet och att all inblandning från samhället är fel och förstör framtiden. Men de ställer inte frågan i vilken utsträckning det är piraterna själva som är ansvariga för utvecklingen mot hårdare lagar, säger han till SvD.se.
– Om det inte är möjligt med ett internet där allt är fritt? Om samhället nu kommer försvara upphovsrätten? Vad gör vi då? I dag driver piraterna fram det övervakningssamhälle som de själva kritiserar. Det blir en självuppfyllande profetia, anser Per Strömbäck.


Istället för att leva med sin tid och skapa användarvänliga tjänster vill Strömbäck föra ett "krig" mot sina kunder. Han ställer övervakningsstaten och sina särintressen före medborgarnas rättssäkerhet och pesonliga integritet.


Christian Engström(pp) har en klockren tolkning av Strömbäck:
Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, är överens med Per Strömbäck på en punkt – vi kommer få se ännu hårdare lagstiftning i framtiden. Men att skylla det på piraterna är helt fel, anser Engström.

– Det är som att skylla på offret. "Hade hon bara uppfört sig så hade jag inte behövt slå henne" – det är ett argument som från en hustrumisshandlare, säger han.


Knäppgök TVÅ blir Henrik Pontén, Antipiratbyrån, han tycker också att de särintressen han representerar ska gå före folkets rättssäkerhet. Pontén försöker precis som Strömbäck skrämma folk till att konsumera enligt deras gammelmodiga affärsmodeller istället för att tillmötesgå kunderna och ge dem användarvänliga tjänster.
I brist på användarvänliga och lagliga tjänster söker konsumenterna nya vägar. När Antipiratbyrån med Pontén i spetsen har Ipred-lagen till hjälp söker konsumenterna nya teknisk lösningar som t.ex. OneSwarm. Men kaxpellen Pontén säger att det inte är ett hinder för Antipiratbyrån:

– Ungefär en gång om året dyker det upp någon ny teknik som piratförespråkarna påstår omöjliggör vårt arbete. Erfarenheten är att vi ändå alltid lyckas, säger han.

– Hittills har vi inte sett exempel på någon teknik som omöjliggör vårt arbete, säger han.

– Oneswarm bygger på tillit bland dem som begår brotten. Det räcker med att en i swarmen inte vill begå brott så faller hela konceptet, säger han.

En av de påstådda sårbarheterna med Oneswarm är att det går att ”infiltrera” svärmen. Är det en metod ni kan tänka er att använda?

– Infiltrera är ett värdeladdat ord. Det räcker med att en i Oneswarm-gruppen inte vill begå brott så faller hela idén.

 

Om jag har förstått hur OneSwarm fungerar så räcker det inte som Pontén säger med att  "en i swarmen inte vill begå brott så faller hela konceptet", utan jag tror mest att det är en kaxig skrämseltaktik som Pontén kör med. Det han inte säger är att det finns två sätt att koppla upp sig på, en med full insyn eller en med begränsad insyn. Väljar man att ha vänner med begränsad insyn kan de inte se vilka filer man delar ut. Men jag är helt övertygad om att Pontén kommer försöka infiltrera så många som möjligt. Det är trots det nästan omöjligt för Antipiratbyrån att krossa en hel swarm.

Farmor Gun
: IPRED-resultat av demokrati eller korporativism?
Leo Erlandsson: Storebrorssamhället är ditt eget fel
HAX: Särintresse före rättsstat?
annarkia: Lägg IPRED på hyllan
Oscar Swartz: Fildelningshatare svänger: Skär ned upphovsrätten
Mårtensson: Beatrice Ask bortförklarar när hon borde vara självkritisk
DN: Upphovsrätt i en strömmad värld


Många bloggare skriver om att vi kan liknas vid ett politiskt korporativt system då vi stiftar lagar som gynnar vissa särintressen, här är lite förkortad info:
Korporativismen som politiskt system
I ett politiskt korporativt system är individens politiska fri-och rättigheter starkt beskurna; den parlamentariska demokratin, manifsterad genom principen "en man-en röst" är icke-existerande; individens underordning under "gemenskapen" och statsintresset, nationen, framhävs. Istället består den lagstiftande/rådgivande församlingen (beroende på utformning) av representanter för olika grupper i samhället, som till exempel näringsliv, arbetsorganisationer, sammanslutningar, församlingar och liknande.
 Ledamöterna kan vara valda av sina organisationers medlemmar, eller utsedda av deras ledningar. Den korporativa riksdagen handhar endast frågor knutna till ledamöternas respektive yrkesverksamheter. Avgörandena kan antingen vara beslutande, eller rådgivande. I det senare fallet är det statsledningen som fattar besluten, efter att ha vidhört den korporativa riksdagens åsikter. Systemet präglas således av en påtaglig elitism.


Och till sist:
M backar om datalagring:
Moderaterna har bytt fot i frågan om datalagring och går nu med på de övriga regeringspartiernas krav att uppgifter om telefonsamtal, e-post och sms endast ska lagras i sex månader. En proposition väntas i juni
och
Obama mörkar ACTA-avtalet:
Barack Obama behåller hemligstämpeln som företrädaren George W Bush satte på förhandlingarna om Acta-avtalet, där EU deltar. I ett aktuellt beslut slår Vita huset fast att det skulle skada USA:s nationella säkerhet att offentliggöra Acta-dokument.
Acta-avtalet syftar till att skärpa åtgärderna rörande brott mot upphovsrätten, exempelvis illegal fildelning. Avtalet förhandlas fram av USA, Japan, Kanada och flera andra länder. EU-kommissionen representerar EU-länderna, och därmed Sverige, i förhandlingarna


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Riktigt, riktigt upprörande!

Det finns sådant jag blir riktigt upprörd av och det är när jag läser hur slakterierna behandlar våra grisar.
Jag mår skitdåligt över den fruktansvärda smärta och ångest som djuren måste känna vid en sån vidrig behandling som att skållas levande. Det här får bara inte hända!

 


SvD, DN, ABLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Svenska folket emot IPRED!

Nu är ju det inget nytt eftersom vi sedan tidigare vet att folket inte vill ha Ipred-lagen. Men nu har Sifo på uppdrag av SvD gjort en ny undersökning som finns publicerad flera håll idag. 79% av unga män mellan 15-29 år är emot lagen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterar undersökningen med att politiker även måste fatta beslut som är obekväma. Hon tror att opinionen påverkats av den högljudda debatten och att stödet kommer öka när lagen väl är införd.

 

Också centerpartisten Johan Linander, som själv är motståndare till att internetoperatörer ska få lämna uppgifter om sina kunder, pekar på att felaktigheter i debatten kan ha påverkat opinionen.


– Ta det här med intrångsundersökning. Till och med i debatten i riksdagen påstods att upphovsrättsinnehavare nu ska kunna göra husrannsakan hos fildelare. Det är dubbelfel. För det första är det en domstol som beslutar att kronofogden ska få göra intrångsundersökning, och för det andra är praxis att detta görs hos företag och aldrig hos privatpersoner, så länge det inte drivs näringsverksamhet i hemmet.


Personligen förstår jag inte vad Linander menar med att det är praxis att intrångsundersökning görs hos företag? Varför skulle ett företag göra fildelning? Tror Linander att ett företag kan tjäna pengar på fildelning eller vad menar han? Vad jag vet är det just privatpersoner som fildelar. Jag har då inte hört talas om ett enda företag som skulle kunnat tjäna pengar på fildelning i Sverige, jag begriper inte hur det skulle gå till. Det känns som våra politiker inte har koll som vanligt.

 

Scaber Nestor beskriver fildelning så här:

Fildelning anser jag ha mer gemensamt med privatkopieringen, problemet är att både de som fildelar och upphovsrättsorganisationerna kallar det för piratkopiering.

Hade någon inom dagens piratrörelse förutspått utvecklingen kanske de övergett benämningen "pirat" och gått på den mer retoriskt välljudande benämningen "privat".

Då hade kanske upphovsrättsindustrin haft svårare att sälja in nya idiotlagar, för det är mycket lättare för en politiker att köpa argumenten när de är mot "pirater" än mot folk som bara vill ha "privat".

 

De senaste veckorna har artiklar om fildelningsprotokollet OneSwarm dykt upp och du som vill ha info om hur du ska gå till väga för att komma igång och bli anonym på nätet hittar bra beskrivning hos: Caught in the act och TkJ.

 

I SvD kan vi idag även läsa att framtiden är mörk för många skivbutiker, vilket inte på något vis är förvånande. Exemplarförsäljning har som sagt varit ute väldigt länge nu, medan tjänster som till exempel Spotify blivit populära.

 

Läs även:

 

HAX, Acta: Intrigen tätnar


Christian Engström(pp) och Karl Sigfrid(M) skriver om upphovsrätten och hur länge den bör gälla för kommersiella ändamål.

 

Och till sist:
SAOL läggs ut på nätet. Kanon!

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Upphovsrätten och Ipred, debatten fortsätter

Ibland går vissa för långt när de hävdar upphovsrätten, t.ex. Mats Söderlund som i DN jämför upphovsrätten med mänskliga rättigheter. Precis som Isobel skriver i Expressen stänger man därmed av debatten.
Att tala om mänskliga rättigheter samtidigt som man tycker det är ok att med en lag som ger privata företag polisiära rättigheter att jaga oss ända in i våra hem och privata liv är mycket märkligt.
Mats Söderlund är ordförande i Sveriges Författarförbund.

Den 24 mars tar EU-parlamentet ställning till ett lagförslag som vill förlänga inspelningsrättigheterna för musik från 50 till 95 år. Om förslaget går igenom kommer det att få formen av ett EU-direktiv som ska implementeras i svensk lagstiftning
Detta tycker Jan Rosén, professor i civilrätt, som är regeringens utredare av upphovsrätten är bra. Inte konstigt med tanke på att Rosén även kan titulera sig som ordförande i den svenska föreningen för upphovsrätt
Hur regeringen tänker när de tillsätter en jävig utredare är vi många som undrar över.

Forskare som inte är jävigare har en annan syn på saken: "Kulturutvecklingen i fara".
- Jag tror inte att det kommer att bidra till ökat skapande bland unga konstnärer. Jag tycker det finns en obesvarad fråga i debatten. Varför skulle man jobba fram ett avtal som inte har legitimitet hos folket? säger Eva Hemmungs Wirthén som är docent vid Uppsala universitet och forskare i upphovsrättsfrågor.

Pelle Snickars; forskningschef på Kungliga Biblioteket: "Ipred krockar med forskningen".
– Visionen om det trådlösa kunskapssamhället krockar med lagstiftningen. Man tror att man kan lösa branschens kris, men det är kreativa affärslösningar som måste komma till, säger han.

I Engand har nu många kända artistnam anslutit sig till Featured Artists Coalition(FAC):
"Jaga inte våra fans när de laddar ner"
– Om vi följer musikindustrins väg här så blir vi inget mer än en del i ett protektionistiskt arbete. Det är som att försöka få in tandkrämen i tuben igen, säger Billy Bragg.

FAC skapas i en tid då artisterna tar makten från skivbolagen. Radiohead har exempelvis sålt sin skiva via sin hemsida och fansen har fått betala vad de tycker att skivan är värd

- Anledningen till att vi kan göra så är på grund av att Internet och den digitala teknologin har förändrat landskapet för musikindustrin, vilket innebär att folk kan ge ut sin musik utan en mellanhand, utan skivbolag, säger Ed O'Brien, gitarrist i Radiohead, till BBC.

 

Christian Engström(pp) skrev i en bloggpost "Snart är all musik gratis" Rick Falkvinge(pp) har invändningar på detta eftersom det inte finns ett pris på just fildelning. Båda är dock överens om att Staten och Kapitalet sitter i samma båt.

I båten sitter visst facket också.


Till sist:
För dig som undrar över OneSwarm finns bra info hos: Caught in the act och TkJ.


Bloggar och övrig media:
Intensifier, Calandrella, Anna Troberg, SvD, DN, SvD,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FRA-The never ending story

Jag precis som många andra kan inte släppa FRA-frågan.
Vi har nu fått FRA-lagen version 2, med de nya tilläggen och specialdomstolen
Det vi FRA-motståndare varit mot hela tiden är en massavlyssnig av alla. FRA-lagen version 1 innebar en avlyssning av all trafik som passerar landets gränser och då fick vi version 2 som bl.a. gör att försvaret inte kan spana på eventuella "yttre hot" som rör sig inom landet, eftersom FRA  inte får spana på trafik med sändare och mottagare i Sverige.

Regeringen försökte in i det längsta mörka FRA-lagen men lyckades inte då den kom till allmänhetens kännedom strax före omröstningen i juni. Motståndet var intensivt och befogat. Därefter hafsar politikerna ihop några punkter som ska ge ett visst skydd för den personliga integriteten men som fortfarande inte är bra.

Nu har vi en lag som ingen är nöjd med, varken förespråkare eller motståndare.

Det går inte att ha en lag som är teknikneutral som med automatik gäller vid ny teknisk utveckling. Varje teknisk förändring i framtiden måste analyseras för att vi ska värna om den personliga integriteten och den enskilda människan.

Vad innebär det
för oss att Säpo, försvaret och tullen m.fl. kritiserar den nya lagen? Kommer de få en "egen FRA-lag"?

Ska det vara så svårt att riva upp lagen och försöka göra något bra?

Mark Klamberg skriver bra om problemet.

Andra bloggar:
Mikael Nilsson, Scaber Nestor, Svensson, Helle KleinFarmor Gun, Anna Troberg, Politruck

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

japaner, japaner, japaner

I Japan har finska Levan Polkka och svenska Caramelldansen varit mycket populära. Med Internet kan man göra mycket skoj

 


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kronan räddar Sverige?

Igår läste jag i Svd att C-riksdagsmän vill införa euron:

Riksdagsledamoten Annie Johansson (C) ångrar ett politiskt beslut: att hon röstade nej till att byta krona mot euro 2003

.–Jag färgades ganska mycket av den debatt som var då, att man vet vad man har, men inte vad man får.Nu har Annie Johansson bytt sida och är övertygad om att ett medlemskap i valutaunionen skulle stärka Sverige

.–Då blir vår finansminister en riktig finansministerspelare i Ekofin-rådet. Vi skulle bli en tydlig EU-aktör, helt enkelt.I slutet av nästa mandatperiod hoppas hon att svenskarna, på nytt, ska få säga sitt i EMU- frågan.

–Fler och fler är ju positiva till EU och EMU


Samma dag läste jag i DI:

Att Sverige står utanför euro-samarbetet är vår räddning. Det säger den franske analytikerräven Charles Gave.
"Jag är extremt oroad över Europa", säger han.
Charles Gave pekar ut euron som ett stort hot.
"Den kan äventyra Europas framtid – politikerna har byggt ett system som inte fungerar", säger han.
Tror du att euro-samarbetet bryter samman?
"Jag vet inte. Men euron är något som rent tekniskt inte kan fungera. Politikerna har byggt en finansiell Frankenstein. Länderna divergerar stort. Det är politikernas ansvar att lösa, men jag tror inte man ska ha särskilt stora förhoppningar på dem", säger Charles Gave.Kan det bli mer motstridigt?
Vad ska man tro?
Det känns dock som Charles Gave har bättre koll än Annie Johansson.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det går inte att ha en dialog med pengar

Hos Nyheter24 kan jag läsa: "Ingen i Antipiratbyrån har en blogg" och "Hur ska ska Antipiratbyrån och Piratbyrån kunna kommunicera med varandra?"
Varför skulle Antipiratbyrån ha en blogg och kommunicera med Piratbyrån? Det finns inget intresse från deras sida att ha en dialog. De har bara ETT intresse och det är att dra in pengar till sina uppdragsgivare.
Antipiratbyrån och liknande organisationer finns inte till för att skydda upphovsrätten, de tillgodoser bara sina uppdraggivares ekonomiska intressen. De får t.o.m. våra politiker att tro att det är kreatörer och artister de vill skydda, men så är det ju inte.
Detta har nu många stora artister i England upptäckt och tar nu upp kampen för sina rättigheter, som de anser alltför dåligt tillgodosedda av musikindustrin.
- Industrins förhandlingar har fokuserat på vinster och rättigheter, men de två intressenter som alltid har stängts ute från förhandlingarna är artister och fans, sa Ed O’Brien.
Artisterna framhäver att de inte vill att deras fans ska åtalas för att de laddar ner musik illegalt.
NYTT NYTT NYTT
, precis när jag var nästan klar med inlägget upptäckte jag detta på AB:

13 mars 2009. Aftonbladets ledarsida kan i dag avslöja att Säpo bett FRA spana på rent svenska grupper. Det har handlat om nätverk i Sverige som Säpo misstänker för kopplingar till terrorism, men där det inte funnits dokumenterade förbindelser med utlandet. FRA har vägrat avlyssna kommunikationen mellan personer som alla är bosatta i Sverige. Säpos motiv att vända sig till FRA kan ha varit att komma runt kravet på domstolsprövning innan avlyssning får ske.
Tidigare har även rikskriminalen tagit hjälp av FRA för att avlyssna organiserad brottslighet, som kriminella mc-gäng. Lagstödet för denna verksamhet är också tveksamt. De här uppgifterna ger en mer sammansatt bild än tidigare av signalspaningen mot svenskar.


Bloggupproret mot FRA-lagen hade goda skäl. Den personliga integriteten var hotad. Granskningen av FRA måste fortsätta, inte minst av samarbetet med utländska myndigheter Men lösningen kan knappast vara att Säpo själva ska göra det som FRA tidigare kritiserats för, utan tillstånd av domstol.


Vi vet ju att Reinfeldt funderat på att låta Säpo spana.
Läsvärt:

Christian Engström som var med i Ipred-debatten på Tekniska Museet i onsdags. Intressant att läsa om bl.a. Kristina Ahlinder, vd för Svenska Förläggareföreningen, hon tycks inte ha koll på hur saker och ting fungerar, vilket inte heller moderaten Anti Avasan tycks ha.

Kulturbloggen skriver att "Debatten om upphovsrätten har havererat".

Bloggtidningen tycker vi ska tag i uppropet om den digtala allemansrätten.

Farmor Gun: Acta här hemma och i EU.

övriga bloggar och gammelmedia:
Opassande, Otyget, Mårtensson, Svensk Myndighetskontroll, Varför inte?, TkJ, Scaber Nestor, SvD, SvD

Och till sist: Vågar man tro på det här?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

KB släppte en "bomb" i Ipred-debatten

Emma på Opassande har varit på Aftonbladet tillsammans med bloggarna Erik Laakso och Mymlan. Sanna Rayman från SvD var med likaså några chefredaktörer från AB som jag inte minns namnet på, hursom presenteras alla korrekt i inslaget.
Ta en kopp kaffe och se inslaget. Precis som Emma skriver är slaget mellan bloggosfären och gammelmedia över då det visar sig att Internet och det snabba digitala informationsflödet skapat ett "samarbete" mellan bloggar och gammelmedia. Det som kommer fram på slutet i samtalet är att det som nu sker i mediavärlden är något av en revolution. "Det största som hänt sedan tryckpressen".

Mer om den digitala allemansrätten:
- Att fritt kunna ta del av material och förfoga över det för privat bruk på internet. Det är också allas rätt till information, kunskap, bildning och interaktivitet.
- Att fritt kunna röra sig i det virtuella rummet, internet. Intellektuell och interaktiv rörelsefrihet.
- Att fritt kunna vara och verka i det virtuella rummet, ha rätt till att inte ge sig tillkänna och att inte bli registrerad av myndigheter när man vistas där.
- Att få brevhemligheten respekterad oberoende av om den utnyttjas elektroniskt eller på papper.

Stefan Stenudd anser att det är ett orostecken att man måste ha ett upprop och en namninsamling för att sådant som är en självklarhet även ska gälla på Internet:
Alltihop borde vara självklarheter, och var det – före internet. Ett nytt medium som gör dessa rättigheter tillgängliga för fler än någonsin förr får inte vara skäl att begränsa rättigheterna. Det är ju rent vansinne: Rättigheter som beskärs så fort de gäller riktigt många.

Mattias Bjärnemalm(up) skriver om hur tankar skapas, utvecklas och sprids: den digitala allemansrättens historia.

Idag har många i bloggosfären uppmärksammat Antipiratbyrån med Henrik Pontén i spetsen och deras metoder i jakten på unga fildelare, som jag skrev om i en bloggning igår. Jag vet inte vart man ska vända sig för att få ett stopp på vansinnigheterna som ungdomarna utsätts för, till Rädda Barnen eller BRIS?
Det här är mycket oroande, vad ska hända efter den 1 April när Pontén och Antipiratbyrån dessutom får Ipred-lagen till hjälp? Då kan de lagligt utöva ännu större utpressning, inte bara mot ungdomarna utan även deras föräldrar.

Igår var det en debatt på Tekniska Museet om Ipred-lagen. Då släppte Kungliga Bibliotekets forskningschef Pelle Snickars en nyhetsbomb:
– Ipredlagen är en stor katastrof för de öppna nätverken, för Kungliga Biblioteket, och för hela ABM-sektorn (arkiv, bibliotek, muséer red. anm.), sa Pelle Snickars, som också är fil dr i filmvetenskap, vid gårdagens debatt.
 Snickars är övertygad om att när deras jurister har granskat hur Ipredlagen kommer att påverka biblioteken att ledningen är nödgade att stänga de öppna nätverkena. Han menar att den nya lagen skulle innebära att KB kan betraktas som ansvariga för eventuell illegal fildelning på nätverket då KB äger det.


Läsvärt i SvD idag ang. Acta: EU förstår inte vad offentlighet innebär.

Nu börjar jag kraftigt fundera på att lämna Sverige och flytta till någon ö långt bort där man slipper alla dessa vansinnigheter som våra politiker ställer till.
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Antipiratbyrån och Acta

Nu har EU-parlamentet röstat för att Acta-förhandlingarna ska komma fram i rampljuset:
EU-parlamentet sade ja till Eva-Britt Svenssons (V) förslag om att kräva att kommissionen berättar vad man vill med Acta-förhandlingarna. Men än är frågan inte avgjord.

När det gäller Antipiratbyrån har det nu kommit fram vilka metoder de använder i sin jakt på fildelare. Tydligen drar sig inte Henrik Pontén på Antipiratbyrån från att utpressa tonåringar. Antipiratbyrån söker systematiskt upp enskilda tonåringar och hotar dem med repressalier om de inte tjallar på sina vänner och ger ifrån sig användaruppgifter på olika fildelartjänster.
– Den(Antipiratbyrån) behöver inte förhålla sig till lagen på samma sätt som polisen måste göra. I den meningen spelar det ingen roll om den skulle göra något som skulle ses som en normal brottsprovokation då den inte omfattas av regelverket, säger Per Furberg, delägare i Setterwalls advokatbyrå och expert på IT-rättsliga frågor, till Nyheter24.

Det låter ju helt sjukt att Antipiratbyrån som säger sig följa upphovsrättslagar kan sätta sig över vad polisen får göra. Det här visar att de inte bryr sig ett dugg om våra lagar utan bara arbetar för sina uppdragsgivares intressen. Och våra politiker och myndigheter bryr sig inte. Skrämmande!

Ny teknik som t.ex. OneSwarm är inte heller några hinder för Henrik Ponén
:– Piraterna och deras språkrör har en övertro på tekniska skyddsmedel. Men vi har flera exempel på att vi kan komma åt dem i alla fall. Om inte annat så visar tillslaget i Brandbergen det. Vi ser inga problem alls med det här nya systemet, säger Henrik Pontén.

Jag säger som XOR ang. Antipiratbyråns metoder: Genomruttet!

Bloggar:
Karl Sigfrid, Jens O, Mattias Bjärnemalm, SurgubbenCopyriotLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ja jäklar, vilket elände FRA-lagen är!

Nu har försvaret vaknat och är missnöjda med FRA-lagen:

- FRA får inte avlyssna utländska spioner på plats i Sverige om den nya FRA-lagen antas. Det säger Stefan Kristiansson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Han och ÖB kräver att alla "utländska enheter" i Sverige ska få avlyssnas.

Som FRA-lagen är utformad får ju inte FRA avlyssna något som har sändare och mottagare i Sverige. Enligt Stefan Kristiansson innebär det att Must inte kan be FRA att lyssna på trafik mellan exempelvis utländska spioner på jakt efter försvarshemligheter i Sverige eller mellan utländska länders fartyg som befinner sig inom svenskt territorium.

 Att försvaret kräver att alla "utländska enheter" i Sverige ska få avlyssnas är skrämmande för det går inte, om inte all trafik i Sverige massavlyssnas.

Jag ser att HAX nu har lämnat sitt bidrag till FRAntologin också.

Till sist:
Ni minns moderaten Olah Örtengren va?
Han lämnade en kommentar idag på min bloggning om honom:

Postat av: Olah Örtengren

När jag skrev mitt inlägg "Guide: bli fri från FRA på 5 minuter" http://foretagsammoderat.blogspot.com/2009/03/guide-bli-fri-fran-fra-pa-fem-minuter.html förstod jag att det skulle vara provocerande och att det skulle misstolkas medvetet eller omedvetet. Det skrevs halvt på allvar - halvt på skämt. Reaktionen blev närmast fanatisk. Många har uppfattat mitt inlägg som att jag vill att folk ska sluta tänka och acceptera allt vad en stat vill eller inte vill.

Inget kunde vara mer fel. Det är precis tvärtom!

Jag har hållit på med datorer sedan de kallades Vic 20, Vic 64, Amiga. Jag gick en kurs i Basic 1985! Jag har under hela mitt liv jobbat med datorer. Datorer och internet är en lika naturlig del av mig som att jag tar på mig kläder på morgonen - men jag tycker att debatten kring FRA har spårat ur helt. Vilken bild av FRA är närmast sanningen? Är det att FRA agerar som en "totalitära statskontroll" som övervakar varenda steg som vi medborgare tar eller är det ett FRA som fungerar som en digital tull som stoppar misstänkt trafik på väg in i Sverige? Är det ett FRA som nu kommer att missbrukas eller är det ett FRA missbrukades förr och att möjligheterna till det nu har minskat? Ingen vet med säkerhet svaret.

Svaret får vi om debatten lugnar ner sig - och då alla demoniseringar, demagogi och överdrifter rensats bort ur debatten. Svaret får vi då en åsikt inte bemöts med hot och påhopp.

Vi är inte riktigt där ännu så jag kommer därför att lägga ner allt debatterande om FRA, Ipred eller TPB tills debattklimatet lugnat ner sig.

Frid!

2009-03-11 @ 11:53:17
URL: http://foretagsammoderat.blogspot.com/Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Sverige äger på nätet

Internet och bredband är modern tids bästa uppfinning enligt en amerikansk undersökning. Sverige är det land som bättre än något annat land anpassat sig till den nya tekniken, vilket gör att vi är världsbäst på IT.
Det är inte konstigt att jag hos Rick Falkvinge(pp) kan läsa om The Independents artikel: Why Sweden rules the web.

Vad betyder då det? Ja, det vet jag inte, men jag vet att de som inte hängt med i den tekniska utvecklingen gör vad de kan för att behålla sitt monopol, t.ex. skivbolagen. De har även en så stark Lobby att de lyckas få med sig våra politiker att stifta den ena efter den andra idiotiska lagen, allt för att behålla sitt monopol. Men de kommer inte lyckas, tekniken vill framåt och tekniken kommer att segra. Vad skönt det skulle vara om våra politiker satte ner foten och sa: Häng med i utvecklingen eller dö!

Hur många var vi inte som skrattade åt det här, då det begav sig:
”Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.” 
Ines Uusmann, IT-ansvarig minister, 1996

Jag är tillräckligt gammal för att ha "surfat" på BBS:er, Videotex, Teleguide och nu Internet. På Videotex kunde man chatta, skicka meddelanden(mail) och sköta sina bankärenden o.s.v. och det redan på 80-talet. Skillnaden är stor mellan Internet och Videotex som framförallt var svindyrt eftersom man kopplade upp sig via ett modem och betalade en löpande taxa. Men redan på Videotextiden förstod åtminstånde jag att nätet var framtiden. Det var förresten på Videotex som jag träffade Surgubben, på slutet av 80-talet.
I det hushåll jag tillhör har vi en egen irc/chattkanal där vi har möten, diskussioner och lämnar meddelanden som t.ex.att någon reser bort över helgen, känner sig lite krasslig o.s.v. Vi har alltså integrerat Internet i vårt vardagliga liv. Precis som Rick Falkvinge(pp) skriver så spelar det ingen roll var man är fysiskt för att delta i ett möte,.
Jag upplever faktiskt att vi i vår familj har bättre kontakt nu än vi någonsin haft tidigare. Om nu någon undrar så, ja vi umgås massor AFK också och med bättre kvalitet än tidigare.
Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att nätet är en stor del av våra liv och har så varit väldigt länge.
Att staten och privata företag med särintressen ska få tillgång till våra privata liv känns fruktansvärt.

Karl Sigfrid(M) avslutar en artikel i AB med:
Om det blir OneSwarm eller något annat verktyg som tar över som ny standard efter torrent-tekniken är för tidigt att säga, men teknikutvecklingens riktning framstår som ganska klar. Nästa generation fildelningsverktyg använder sig av anonyma, decentraliserade nätverk. Vilka åtgärder kommer upphovsrättsindustrin att föreslå för att kontra den här utvecklingen? Förbud mot tekniken? Obligatoriska övervakningsprogram i varje hemdator?

Mårtensson har i ett par inlägg tagit upp den Intellektuella Allemansrätten och startar nu en namninsamling för att få våra politiker att stifta en lag om vår allemansrätt på nätet . Skriv på!

För den som är intresserad är det debatt om Ipred på Tekniska museet ikväll kl 18-20. Fri entré.

Intressant att surfa in på:

Nu har även Ny Teknik uppmärksammat Mikael Nilssons FRAntologi.

Anders Widén: Är det folket eller lagen det är fel på?

Kulturnyheterna(SvT) om bl.a. Acta

Till sist:
Skicka citroner till EDB och till Bryssel tycker jag vi skickar Christian Engström(pp).


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

TPB, FRA, Ipred och EDB

The Pirate Bay-dramat ska bli film. Filmregissören och producenten Simon Klose följer de åtalade sedan i somras och säger att filmen blir klar först när dramat är över, d.v.s. kanske först om 5 år. Filmen heter TPB-AFK:

Simon Klose kallar rättegången för en del av underhållningsbranschens ”krig mot nätet”. I denna principiellt viktiga delstrid ingår 20 musikartister. Bara artisten Max Peezay har lyckats dra sig ur åtalet.

- Jag är förvånad över att inte fler har dragit sig ur åtalet. Ganska många av artisterna har ju en klar anti-etablissemang-stil, både i sitt låtskrivande och som musiker. Nu används artisterna av samma etablissemang för att sätta de män som utvecklat världens mest effektiva kulturspridningssystem i fängelse. Jag undrar om inte Cornelis vänder sig ett extra varv i sin grav för att hans namn används i det sammanhanget.

 

Det talades ju under rättegången om att det var lika lätt att fildela via Google som via TPB, här finns en beskrivning om hur det kan gå till på Google.

Rasmus Fleischer, Piratbyrån, tipsar om att det på onsdag den 11 mars mellan kl 18-20 är en diskussion om Ipred-lagen och upphovsrätt på Tekniska Museet i Stockholm. Gratis inträde.

När Ipred-lagen träder i kraft kan det kosta minst 100 000 kronor att ladda ner en film enligt professor i civilrätt Marianne Levin:
– Hittills har olovlig nedladdning bara förekommit som brottmål, men normalt ligger kostnaden för civilmål på mellan 50 000 och 150 000 kronor per part för inte så märkvärdiga fall, säger Marianne Levin.
En person som förlorar ett civilmål mot skivbolagen skulle således bli tvungen att betala minst 100 000 kronor i rättegångskostnader. Lägg sedan på det skadestånd som skivbolaget ska få av personen.


FRA-chefen Ingvar Åkesson har blivit intervjuad av Uppsala nya Tidning och tycker att FRA-kritikerna är okunniga samtidigt som han erkänner att FRA kommer att otillåtet lyssna på trafik: - Det är riktigt, som ofta sägs i debatten, att det inte går att filtrera bort all otillåten trafik, även om en sådan filtrering för vissa typer av trafik är tämligen enkel.

På SvD:s ledarsida, Alltjämt finns tid att göra om och göra rätt, ifrågasätter Maria Abrahamsson bl.a. att FRA:s specialdomstol kommer att ha en domare utsedd av regeringen som kanske har egna intressen av signalspaning.

Precis som HAX undrar jag hur stor säkerheten på FRA regentligen är? Tydligen finns FRA-ritningar som allmän tillgång på nätet.

I Norge har man uppmärksammat Piratpartiet och har en artikel i Aftenposten om valet till EU-parlamentet och Den digitala allemansrätten. Mårtensson har lite tankar om allemansrätten.
Norska public service-bolaget NRK börjar nu med fildelning ocht använder sig av samma mjukvara som The Pirate Bay.

Piratpartiet tycks inte gillas av alla och nu tycks en medlem i Piratpartiet ha blivit kickad från sitt konsultuppdragEDB. Vilket är för jävligt!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

STÖK och STIM!

Igår var Christian Engström(pp) med i TV 4:s Nyhetsmorgon tillsammans med STIMs vd Muldin och Bahnhofs vd Karlung. STIM är förespråkare av en avgift som skulle göra en viss nedladdning av musik laglig. Men det är ingen TOTAL lösning av fildelningsfrågan, vilket gör att jag precis som Engström förkastar förslaget. Det fanns ingen representant från skivbolagen med i programmet och jag är tveksam till om förslaget är något som de skulle ställa sig bakom. STIMs förslag handlar bara om musik, men fildelning rör så många andra områden. Ska alla branscher komma med förslag om avgifter? Är det teknisk möjligt att ha koll på vem som fildelar vad, så att betalning hamnar rätt? Det blir många frågor som snurrar runt i huvudet.
Dessutom vill STIM ha kvar Ipred-lagen. Förslaget är alltså dåligt!

Som jag ser det finns det egentligen bara EN sak skivbolagen och övriga kan göra, det är användarvänliga tjänster på Internet till en rimlig kostnad. Bra tjänster, som gör att man enkelt och snabbt kan få det man vill ha, skulle genast konkurrera ut "olaglig" fildelning. Varför kan inte skivbolagen göra tjänster som kunderna vill ha? Det är helt obegripligt.

Att majoriteten av fildelare vill betala för sig har vi vetat hela tiden, det har aldrig handlat om gratis, utan det har varit tillgängligheten till bra och lagliga alternativ som saknats. Förvisso kommer det alltid att finnas de som inte vill betala men det kan man stå ut med om majoriteten söker sig till lagliga alternativ.
Men som sagt, det finns inga bra lagliga alternativ  idag.
Spotify är på rätt väg, men även de har haft problem med skivbolagens snåriga paragrafer och artister som inte vill vara med. Musikbranschen gör det sannerligen inte enkelt för sina kunder.

En som har ruttnat totalt på filmbolagen är Thomas Engström som är krönikör hos Fokus, Krossa filmbolagen, jag förstår precis hur han känner. Läs artikeln!

Hos HAX kan vi läsa att i den utredning som regeringen tillsatt om upphovsrätten är utredaren ingen mindre än professor Jan Rosén som DESSUTOM är ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt.
Kan man bli mer partisk?

Polisen har gjort ett tillslag mot en gigantisk fildelningsserver. Enligt Pontén på Antipiratbyrån, det största beslag som gjorts i Sverige.
– Det här är källan för alla piratkopior som hamnar på Pirate Bay, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån, till SvD.
Men Peter Sunde, talesman för fildelningsajten, tror inte att det stämmer.

– Över 800 000 människor har laddat upp på Pirate Bay, så jag tror inte att det är källan till allt. Men det är möjligt att det är en stor källa, säger han till SvD.se.

 

I USA har en debatt blossat upp om huruvida en "sanningskommission" bör inrättas för att undersöka om den förra regeringen, ledd av dåvarande president George W Bush, i det så kallade kriget mot terrorn missbrukade sin maktställning. Läs mer om detta hos Erik Josefsson: "This country was a dictatorship".
XOR skriver också om Bush-diktaturen.

 

I Sverige fortsätter FRA-motståndet vilket bl.a. kan läsas hos: Anders Widén, Olof, Mark Klamberg och Farmor Gun. Även hos Isobel på Expressens ledarsida idag.

Mikael Nisson får fler och fler inlägg till sin FRA-antologi.

 

Ung Pirat har fått lämna en replik på SvD:s ledarblogg efter påhoppet från Per Gudmundson(SvD) häromdagen.

 

 Mer helgläsning för den som orkar: SvD, ETC, DN, SvD, NewsmillKarl Sigfrid(SvD


Och till sist: Pär Ström har tydligen hittat Patriarkatet.

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vad är problemet?

Hahahahaa nu har Gudmundson på Svd via Rick Falkvinge(pp) upptäckt att alla ungdomsförbund använder Internet.
Det här börjar ju bli riktigt kul!
Gudmundson tycker visst att det är fusk. Det är för enkelt att bli medlem. Internet är helt enkelt för bra!

Gudmundson tycks inte förstå att det är det, som är det finfina med Internet, att det är enkelt samt att det inte kostar som förr då man var tvungen att skicka en massa trycksaker fram och tillbaka med snigelpost. Egentligen borde inget ungdomsförbund ta betalt eftersom kostnadsbilden förändrats.

Gudmundson borde se det som något positivt att ungdomar engagerar sig i politiska frågor, att tro att ungdomar blir medlemmar för att det är gratis är att gå alldeles för långt. Det handlar inte om GRATIS varken när det gäller medlemskap eller fildelning...vad svårt det ska vara att förstå! Välkommen till Internet!
Läs även:
Mattias Bjärnemalm: Per Gudmundson fäktar vilt mot ungdomsorganisationer
Anna Troberg: Vad är det som är så svårt att förstå?

Det finns däremot annat som våra skattepengar inte borde gå till t.ex.att hålla liv i en särbehandlad art som för längesedan borde ha försvunnit.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

FRA-frågan är löst!

Egentligen är det sorgligt men jag kunde inte låta bli att skratta när jag läste Rick Falkvinges bloggpost om moderaten Olah Örtengrens intelligenta lösning av våra problem i FRA-debatten:

Det är ingen som tvingar dem att använda internet. Det är ingen som tvingar dem att använda telefon. Det är helt frivilliga verktyg man kan använda sig av. Det är ingen som tvingar dem. Alla kan välja bort dem! Nu direkt.

Så nu vet ni, det är bara att göra som Olah säger och sluta att kommunicera!

Personligen tycker jag att vi ska riva upp hela FRA-lagen. Inte ens förespråkarna är nöjda med lagen. FRA-chefen Ingvar Åkesson är inte nöjd, inte heller stadsminister Fredrik Reinfeldt. Nu bryr de sig inte om vår integritet och privata liv utan de är missnöjda med hur bökigt och besvärligt allt har blivit. Ingvar måste fråga om lov om vad han ska spana på, det har han ju inte behövt göra förut. Reinfeldt får kritik från sina myndigheter som blir utestängda från spaningen.
Bland motståndarna finns bl.a. Advokatförbundet och Journalistförbundet som är mycket kritiska till lagen, men även Datainspektionen som anser att dagens rådande situation är helt otillfredsställande med tanke på att det inte finns en total kontroll av alla nya integritetskränkande lagar och vad de får för konsekvenser på den enskilda människan.

I USA har det nu kommit fram att Bush och Vita huset ville övervaka hela befolknigen:
– Vi är förskräckta över att bli påminda över att det här landet fortfarande inte har sett alla de övergrepp som Bush-administrationen begick, skriver New York Times i en ledare.

Och till sist så kan man ju undra vad Gudmundson på SvD vill få fram? Ska det vara så svårt att förstå att dagens politik som rör övervakning och framförallt då på Internet får unga att välja ett parti som förstår de här frågorna, d.v.s Ung Pirat?!
Läs mer hos Rick Falkvinge.

Bloggar :
Leo Erlandsson, Pär Ström, Christian Engström, Mikael Nilsson, Anders Mildner, Scaber Nestor, HAX


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

I väntans tider

Nu får vi gå i väntans tider för att invänta domen i The Pirate Bay-målet som publiceras den 17 April. Domen är viktig då den kommer att visa hur vår framtid på nätet kommer att utvecklas. Det är inte bara vi i Sverige som följt TPB-rättegången utan intresset har varit stort världen över.

Pär Ström, Den nya välfärden, har tagit fram en rapport som jag tycker är mycket läsvärd. Den handlar om filtrering av nätet d.v.s. censur, det finns ett YouTube-klipp också.

I rapporten finns bl.a. det EU-direktiv som Carl Lundströms advokat Samuelsson hänvisade till under TPB-rättegången, E-handelsdirektivet artikel 15:
Medlemsstaterna får inte ålägga tjänsteleverantörerna en allmän skyldighet att, i samband med tillhandahållande av sådana tjänster som avses i artiklarna 12, 13 och 14, övervaka den information de överför eller lagrar, och inte heller någon allmän skyldighet att aktivt efterforska fakta eller omständigheter som kan tyda på olaglig verksamhet.

PC för alla har listat några citat från de inblandade i rättegången som är lite roliga att läsa så här efteråt, här är några:

Håkan Roswall, åklagare i Pirate Bay- rättegången:
– När träffades ni för första gången IRL?
Peter Sunde:
– Vi använder inte utrycket IRL, in real life. Vi säger AFK, away from keyboard.
Håkan Roswall:
– Då är jag lite föråldrad.
Sunde:
–Ja.

Håkan Roswall:
–Jag kan inte alla förkortningarna. Vad betyder TPB?

John Kennedy om Pirate Bays teknik:
– Jag har ingen aning om hur det fungerar. Min fru släpper mig inte ens i närheten av bilen.

Peter Sundes advokat Peter Althin:
– Det har funnits politiker som vill förbjuda paraboler, och vi har haft en kommunikationsminister som trodde att internet bara var en fluga. Och det här var inte så långt tillbaka i tiden.

Jag avslutar citaten med min favorit från en äkta entreprenör, såna finns det för få av idag:
Carl Lundström:
– Jag vet inte riktigt vad de hade tänkt sig. Fredrik ville mest att det skulle bli en stor sajt – världens största sajt. Det tyckte jag lät bra.


Många har inspirerats av TPB-rättegången, här är en bild av Piraiyah som tycker advokaterna gjort ett bra jobb:


The Pirate Bay Defenders by Piraiyah


Bloggar och övrig media:
SvD, Copy me happy, AB, NyT, NyT, NyT, DN, Anna Troberg, MotpolPolitikerbloggen,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

TPB, ACTA och Telenor

Pirate Bay-rättegången fortsatte idag och Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson har gjort sin slutplädering.
Grunden för hela Internet är just hänvisningar, länkar. Om de åtalade fälls riskerar vi något mycket större än bara att The Pirate Bay stoppas, menar Nilsson.

Gottfrid Svartholm Wargs advokat Salomonsson ifrågasatte åklagarsidans fantasisiffror både vad det gäller TPB:s inkomster och skadeståndets storlek. Inkomsterna av annonser har kommit upp till 725000SEK då det bara har handlat om 4 annonser som visats på fler sidor, långt ifrån de 10 miljoner åklagarsidan talade om i går alltså.
När det gäller skadeståndsbeloppen säger advokat Salomonsson att det bara är ett enda stort frågetecken eftersom åklagarsidan inte kunnat styrka några av dessa:
 "Sällan har jag gått in i ett mål där så mycket verkställande direktörer från en bransch har generella uppfattningar utan att ha något konkret att säga".

Peter Sundes advokat Peter Althin tog bl.a upp försvarets tarvliga påhopp på professor och forskare Roger Wallis.
Han påminde även om att Sunde inte alls fanns med i åtalet från början men att han senare från åklagarsidan blev utpekad som den som hade det övergripande ansvaret för TPB.

Carl Lundströms advokat Per E Samuelsson inleder med att åklagarsidan helt missade kärnfrågan igår. Är verksamheten olaglig eller laglig? Det är i första hand verksamheten som är åtalad och i andra hand de som är ansvariga för The Pirate Bay, åtalet är inte individualiserat. Att driva verksamheten är inte ett upphovsrättsbrott menar Samuelsson. Att driva TPB är inte detsamma som ett aktivt handlande mot upphovsrätten. Enligt ett EU-direktiv ska leveratörer av tjänster inte ställas till svars för användarnas handlande och det är viktigare att EU:s medborgare fritt kan utbyta information än att värna om vissa särintressen. Tillhandahållande blir därmed inte olagligt bara för att den kan användas för olagliga ändamål. För att döma de åtalade i TPB-målet måste man alltså kunna bevisa att de aktivt deltagit i något upphovsrättintrång. Mellan TPB och användarna finns inte ens ett avtal. De åtalade vet inte vilka filer som laddas upp och ner, det finns inte någon sådan kontroll, vilket gör att de knappast kunnat känna till det nu aktuella huvudbrottet, de aktuella verken. Man måste på något vis ha främjat det konkreta brottet. Att man organiserar, finansierar eller äger en verksamhet som TPB är automatiskt inte ett brott. Därmed spricker hela åtalet menar Samuelsson.

Rättegången har nu avslutats.
Dom meddelas den 17 April kl 11:00.


Telenor i Norge har nu sagt NEJ till en blockering av Pirate Bay:

– Vi följer gällande regler och lagar, och kan inte se att det finns någon juridisk grund för att en internetleverantör ska ta tillvara digitala rättighetsinnehavares intressen och stänga ute våra användare, säger Ragnar Kårhus, vd på Telenor, till den norska tidningen Aftenposten och fortsätter:

– Att en internetleverantör ska kontrollera och ta ställning till vad internetanvändarna kan och inte kan ladda ner är lika galet som om Posten skulle öppna och läsa brev och avgöra vilka som ska levereras.

Men Ifpi i Norge kommer inte nöja sig med detta utan de kommer ta ärendet till domstol.

 

I Usa uppmanas nu president Obama att tala ut om Acta

Än så länge har inte mycket sagts sedan Obama tog över Vita huset och tystnaden har bidragit till fortsatta spekulationer om att Acta är mer långtgående än vad som framkommit och därmed utgör ett hot mot både fildelning och den personliga integriteten.
Det finns en spridd uppfattning att Bushadministrationen agerade på uppdrag av Hollywood och andra storföretag som av egna intressen hävdar upphovsrätten för att stoppa varumärkeskopiering av allt från film och musik till modeplagg och, läkemedel. Värre är att uppgifter fått stå oemotsagda om att det planerade handelsavtalet också kan bli ett instrument för att hindra fildelning även för privat bruk och att det kan leda till att vem som helt kan få sin bärbara dator eller Ipod genomsökt av tullpersonal vid gränsövergångar.

 

Tills sist kan jag meddela att det folkliga motståndet mot FRA-lagen inte på något vis har upphört.

 

 IDG, IDG, IDG, IDG, DN, AB, DN, Expressen, Expressen,

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lever vi i olika världar?

I helgen hade DN en artikel om att FRA-motståndet skulle ha kommit från några PR-byråer. Det var bland det dummaste jag läst på mycket länge. Sen fortsätter DN i samma idiotiska spår på sin ledarsida idag med: Konstgjorda gräsrötter.
Vart får de allt från? Vi som har följt och deltagit i opinionen mot FRA-lagen har sannerligen inte sett röken av några pengar eller PR-människor. FRA-lagen är tillräckligt vidrig i sig för att möta ett massivt motsånd från flera håll utan att ha en spindel i nätet.
Hur kan man hitta på något så himla idiotiskt?!

Ett annat obetalt engagemang som inte ger något klirr i kassan är The Pirate Bay.
Idag fortsatte rättegången med påhittade fantasihistorier och fantasibelopp från åklagarsidan.
Beloppen som de åtalade skulle ha tjänat på The Pirate Bay finns ingen annanstans än i åklagarnas fantasi, likaså är skadeståndsbeloppen helt orimliga. Nu har åklagarsidan hittat en spindel i nätet hos The Pirate Bay. Det är förvisso ingen betald PR-man utan TPB:s talesman Peter Sunde.
Sunde har minsann uttalat sig om utformningen av TPB:s hemsidor, likaså har Sunde fått mail från annonssäljaren Oded Daniel (en som som möjligtvis tjänar pengar) i Israel om att sätta fart på slöfockarna Neij och Svartholm, då måste ju naturligtvis Sunde vara en chef, menar åklagarsidan.
Carl Lundström har åklagarsidan uppgraderat till finansiär och strateg av hela verksamheten, han har ju lånat ut fyrtiotusenkronor!
Neij har gjort något mycket olagligt och registrerat en massa domäner och Gottfrid S W har gjort något ännu olagligare, han har kodat. Därmed är det bevisat att även de är skyldiga.
Ovan är väl vad som kom fram idag under åklagarsidans plädering, vilket mest liknade pladder.


DN, Nyheter24, HAX


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.