Länkar hit och dit

Nu har en man i Söderhamn åtalats för att ha länkat till hockeymatcher på webb-tv, tydligen hade Canal+ rättigheterna till dessa matcher. Detta hände för två år sedan, först nu är mannen åtalad.

Till SvD säger den åtalade:
Jag har lagt ut länken på min hemsida men jag har inte begått brott eftersom jag inte laddat ner någonting. Det är inte jag som har streamat matchen så jag förstår inte åtalet över huvud taget. De försöker rida på den här vågen med alla nya lagar om piratkopiering. De vill hitta en syndabock.

Kammaråklagare Henrik Rasmusson säger så här:
Det här är ett verk som omfattas av upphovsrätten. Min uppfattning är att han har haft en direktlänk till utsändningen och den har han delat med sig av till allmänheten. Han har helt enkelt tillgängliggjort verket.

Tydligen har Canal+ haft en helt oskyddad länk som de sänt ut till sina medlemmar.
CS:
31-åringen som står åtalad för att ha länkat till hockeymatcher som sändes via webb-tv länkade i själva verket till Canal+ egen - och oskyddade - videoström. Det bekräftar åklagaren Henrik Rasmusson för CS.

Daniel Westman är doktorand vid Institutet för Rättsinformatik och expert på upphovsrättsfrågor. Han håller inte med åklagaren om att en länk är tillgänliggörande av ett verk:
Det är en omdiskuterad fråga, jag anser inte att man kan se en länk i sig som ett tillgängliggörande av ett verk, säger Daniel Westman.
Daniel Westman ifrågasätter också varför man valde just detta fall när man väckte åtalet.
– Någonstans kan man ju, om man bortser från juridiken, tycka att Canal+ gjort ett misstag rent tekniskt, det verkar inte som ett klockrent fall att ta upp från deras sida, säger han.


Hos Mary, MMM, kan jag läsa att man inte får länka till GB-glass. På deras hemsida står det att man måste ha skriftligt tillstånd. Så tänk på vart du länkar! Gör framförallt inte gratis reklam för en god glass du ätit om den kommer från GB.
(Till GB: jag har inte länkat direkt till er sida utan till Google som länkar vidare)

The Pirate Bay, som är känt för sina länkar, är nu stämda i Holland:
Upphovsrättsorganisationen Brein kräver att Pirate Bay ska stängas för Holland. Tydligen har man problem med att få tag på Gottfrid S W, Fredrik N och Peter S, så man försöker tydligen få tag på dem via Facebook och Twitter.
Breins vd Tim Kuik tycker att det räcker att kalla dem till förhandlingen den 21 juli i Amsterdam, på det viset.
Fredrik Neij bor i Bangkok men har inte sett till någon kallelse till någon domstolsförhandling i Holland.
– Jag har ju Twitter och Facebook-konton men det är ingenting som jag har sett i alla fall, säger Neij till TT.

Medan IT-frågorna blir mer och mer aktuella så tror man ju att våra regering ska ta itu med dem, men regering gör precis tvärtom och prioriterar bort dem.
CS:
Trots den uppeldade debatten kring nätfrihet, upphovsrätt och Piratpartiets framgångar i EU-valet så lyser it- och telekomfrågorna med sin frånvaro på agendan inför höstens EU-ordförandeskap. Det står klart sedan statsminister Fredrik Reinfeldt igår presenterade Sveriges prioriteringar inför det stundande ordförandeskapet.

I AB kan vi läsa att Piraterna är på väg att segla in i riksdagen:

– Det är borgerligheten som tappar till Piratpartiet. Det är unga, ganska välutbildade, ganska liberala och kaxiga män som attraheras av dem, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

För Moderaterna är frågor om fildelning och upphovsrätt knepiga. De har historiskt stått som garanter för den privata äganderätten.

Plötsligt står äganderätten i strid med den frihetssträvan som åtminstone tidigare karaktäriserat partiet. Men de unga väljarna ser inte Moderaterna som frihetens apostel. De ser ett statsbärande parti med mossiga nätidéer.

 


Bloggar:
Badlands Hyena, EU inrättar länkpolis
Opassande, Den svagaste länken i kedjan
Oscar Swartz, Länkandet pressar Ronaldo
Leo Erlandsson, Piratpartiet på väg till riksdagen


SvD
, Exp, AB, SvD, SvD, DN, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: G

Väl talat!G

2009-06-25 @ 17:12:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.