Förvirrande om Ipred och vansinniga böter

Igår gick DN ut med en artikel om att Ipred-lagen skulle vara satt ur spel. Artikeln är borttagen nu och har ersatts med denna artikel: Ny dom påverkar inte Ipred. Tyvärr hann många  bli lurade.

Rick Falkvinge(pp) gick direkt ut med korrekt information, Ipred är INTE satt ur spel:
Dagens Nyheter rapporterar att Privatpolislagen Ipred är satt ur spel i och med en ny dom i regeringsrätten, som säger att IP-adresser är personuppgifter, och därmed får de inte behandlas av upphovsrättslobbyn (Antipiratbyrån etc) i sin jakt på halva Sveriges befolkning.
Hur mycket jag än ville att det vore så, så är det inte sant. Dagens Nyheter tittar bara på den dom i Regeringsrätten, som säger att IP-adresser är personuppgifter, och därmed täckta av Personuppgiftslagen.

Men det finns en faktor till, som Dagens Nyheter inte tar upp. Det är att Ipred uttryckligen ger Antipiratbyrån ett undantag från Personuppgiftslagen. Regeringsrättens dom är alltså helt verkningslös. Om vi tittar på sidan 172 i propositionen:

8.2.11 Undantag från 21 § personuppgiftslagen

Regeringens förslag: I … upphovsrättslagen … införs bestämmelser som innebär att det inte krävs särskilt undantag enligt 21 § personuppgiftslagen (1998:204) för att få behandla personuppgifter om immaterialrättsintrång, när behandlingen är nödvändig för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras.

***

Samma skit som innan alltså. Men lagen har inte gjort att fildelningen upphört, nu är fildelningen igång i samma omfattning som innan Ipred-lagen trädde i kraft. Vi är många som inte blev ett dugg förvånade över att Ipred-lagen inte skulle stoppa fildelningen. Men regeringen skulle införa denna integritetskränkande lag ändå. Nu när de själva förstått att lagen inte fungerar ska vi skattebetalare vara med och finansiera idiotin med ännu mer skattepengar i form av fler poliser som ska jaga fildelare.

Medan våra politiker slösar med våra skattepengar går tekniken vidare. The Pirate Bay har nu sin nya tjänst Ipredator ute hos massor av betatestare. När Ipredator lanseras kommer man för en mindre kostnad att kunna fildela via deras server och därmed får man inte sin ip-adress röjd.

Opera Software har kommit med en ny Opera Unite som förenklar fildelning direkt mellan användare, där man inte behöver gå via en server. Vad händer när/om Opera installerar typ en egen variant av "TOR" i  sin browser? Alltså jag är ingen tekniker, men det borde inte vara omöjligt. Kan man surfa och fildela helt anonymt då? Vad skulle TPB tycka om det? :)


Läs även om kvinnan i USA som blev dömd för att ha laddat ner 24 låtar och fick 16 miljoner i böter: N24 och IDG.

SvD och Expressen skriver 15 miljoner. Sak samma.

Kvinnan, en singelmamma med fyra barn från staden Brainerd, Minnesota, befanns skyldig till brott mot upphovsrättslagen. Hon använde fildelningsprogrammet Kazaa för att ladda ned låtarna.

Kvinnan sade under rättegången att det kan ha varit hennes barn eller hennes exman som laddat ner musiken, men lyckades inte övertyga juryn om sin oskuld.

Kvinnan är den enda av de omkring 35 000 personer i USA som anmälts för fildelning som vägrat att acceptera en uppgörelse. I stället valde kvinnan att gå till domstol, med följden att summan blev betydligt högre.

 

Bloggar och övrig media:

stationsvakt, Fribrytare, Mark Klamberg,

IDG, IDG, DN, DI, NyT, SvD, SvD, N24, N24, Exp

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Donsan

Det finns flera svenska sk anonymiseringstjänster - varav Dold och RELAKKS är - så vid jag vet - dom största - Båda anonymiserar ALLA Internettjänster du använder - dvs FTP - email - surfa OCH varierande fildelningsprogram - Du är anonym med DC++ såväll som met uTorrent eller annan bittorrentclient - Alla säger sig vänta på IPREDator som i princip fungerar på samma sätt (skapar en VPN tunnel) och kommer att kosta lika mycket som ovannämnda tjänster - Skillnaden är att de redan finns IDAG och fungerar BRANär det gäller Opera Unite så KAN man tillgängligöra material "för hela världen" - Frågan är bara hur många som är villiga och VÅGAR att göra detta - Min personliga bedömning är att Opera Unite användare bara kommer att dela material till en begränsad krets av betrodda vänner - Själva KONCEPTET är dock genialt och kan användas på ANDRA sätt än endast till fildelning

2009-06-24 @ 12:13:12
URL: http://brilliant-allehanda.blogspot.com/
Postat av: Kim

"Båda anonymiserar ALLA Internettjänster du använder - dvs FTP - email - surfa OCH varierande fildelningsprogram"Såvitt jag vet så anonymiseras INTE epost. Detta naturligtvis för att inte möjliggöra ännu mer spam.

2009-07-15 @ 09:11:27
Postat av: micke

Jag surfar anonymt med vpntunnel.se det fungerar klockrent!

2009-07-21 @ 22:30:07
URL: http://www.vpntunnel.se
Postat av: Lisa

Håller med mycket förvirrande!

2009-11-03 @ 07:48:13
URL: http://www.karaokeonline24.com
Postat av: rideaux occultants

I like your weblog theme can you tell me the name of it or exactly where you downloaded it?

2011-04-15 @ 13:01:47
URL: http://rideaux-occultants.net
Postat av: proteine musculation

Your post is informative. Safety is highly vital, superb post about this topic, thank you for sharing.

2011-05-12 @ 10:04:56
URL: http://proteine-musculation.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.