Första Ipred-ärendet klart, nu kör Ifpi för fullt

Idag blev det klart att operatören Ephone tvingas lämna ut ip-adressen i ärendet som gick till tingsrätten i Solna den 1 april när Ipred-lagen trädde i kraft.
SvD:

Nu går alltså Solna tingsrätt på ljudboksförlagens linje. I dag klockan 11 offentliggjordes beslutet som innebär att Ipred-lagen för första gången prövats juridiskt.

"Framgång för bokförlagen i det första Ipred-ärendet", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Enligt beslutet ålägger tingsrätten Ephone att lämna upplysningar om vem som stod bakom ip-adressen. Tingsrätten kommer fram till att det finns sannolika skäl för att intrång i upphovsrätten skett och att Ephone inte har fog för sina invändningar

Trots att det är en privat server som är lösenordsskyddad en sluten krets endast har tillgång till anser tingsrätten följande:

"Intrången har inneburit att verken tillgängliggjorts för allmänheten", skriver tingsrätten i beslutet.

Samtidigt går det inte att utesluta att den aktuella servern endast varit tillgänglig för personer med inloggningsuppgifter, anser tingsrätten. Men det spelar ingen roll.

"Oavsett hur det förhåller sig i det avseendet föreligger sannolika skäl för att de aktuella verken gjorts tillgängliga för mer än en helt sluten krets. Verken har därför enligt URL (upphovsrättslagen, red anm) gjorts tillgängliga för allmänheten", står det i beslutet.

Ephone ska också betala 75 000 kronor i rättegångskostnader. Samtidigt sätter tingsrätten ett vite på 750 000 kronor om Ephone inte följer beslutet att lämna ut uppgifterna.

En eventuell överklagan ska vara inlämnad senast 16 juli

När/om Ephone lämnar ut ip-numret kan personen som står bakom det stämmas.

Huruvida Ephone kommer överklaga eller inte spelar ingen roll för Ifpi som nu tänker köra igång för fullt och jaga fildelare.

SvD:

– Vi tänker inte vänta för att se om domen överklagas. Nu kör vi, säger Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi.

Det slutliga beslutet från Solna Tingsrätt i pdf. (jag har inte hunnit läsa)

Rick Falkvinge(pp):
– Det blev ett ja? I så fall är det en skam för rättsväsendet. Det är inte rimligt att privata intressen ska ha större befogenheter än polisen.(Svd)

Idag meddelar även Rick Falkvinge och Christian Engström på en presskonferens att Piratpartiet går med i den Gröna gruppen i EU:

för några minuter sedan började en presskonferens i Stockholm där vi tillkännager för svensk press och bloggosfär att vi kommer att sätta oss i den gröna gruppen i Europaparlamentet, alltså gruppen Greens/EFA. Det är alltså samma grupp som svenska Miljöpartiet sitter i, men utan en lika tydlig vänster-högerprofil som svenska Miljöpartiet. Vi har fått intressanta bud från fyra olika grupper, bland annat också liberala gruppen Alde och vänstergruppen GUE/NGL, men det som var avgörande var att den gröna gruppen har kommit längst i sitt arbete med informationspolitiska perspektiv.

Vi bedömer alltså att vi har bäst möjlighet att nå resultat för vår politik genom den gröna gruppen, och Christian Engström kommer att ta plats där när parlamentet öppnar den 14 juli. Och till sist:

Pirate Bay-domaren inte jävig. Domaren i Pirate Bay-rättegången Tomas Norström var inte jävig, anser hovrätten. Det innebär att Pirate Bay-målet inte kommer att tas om i tingsrätten. 

- Vi har kommit fram till att vi ogillar jävsinvändningen, säger hovrättslagman Anders Eka till TT.


OtygetHAX, Surgubben, Juristen, Livbåten

 

SvD, SvD, SvD, SvD, DN, AB, Exp, DN, Exp, AB, N24, NyT, IDG, IDG

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.