Pirate Bay säljs till kapitalstarka

Dagens nyhet måste väl ändå vara att The Pirate Bay ska säljas. Det är bara att gratulera Gottfrid, Fredrik och Peter. Mina tankar vandrar ändå vidare till: vad kommer hända med TPB nu? Siten kommer nu drivas av kapitalstarka personer som också kommer vilja ha valuta för satsade pengar. Kommer TPB förbli den populära site den varit som drivits av teknikintresserade ungdomar i sann entreprenörsanda och en tro på ett fritt nät för alla? Nej, naturligtvis inte.
Peter Sunde säger att siten måste utvecklas för att överleva och så är det nog, men ingen orkar jobba gratis i motvind och utan kapital att bygga med hur länge som helst. Att TPB säljs är därmed inte konstigt. Pengarna ska gå in i en fond, som stöttar projekt för yttrandefrihet, informationsfrihet och öppenhet på nätet.

TPB-killarna har skapat världens mest berömda site, det är stort.
Vi får se om de nya ägarna kommer att klara av att driva siten vidare med ny teknik som tydligen ska konkurrera ut "olaglig" fildelning. Det ska bli mycket spännande att se hur denna nya teknik kommer att se ut.
Vilka är då de nya ägarna Global Gaming Factory X AB?
Vad jag förstår är det ett företag som i många år arbetat med utveckling, för omsättning genom försäljning finns det ingen att tala om, däremot har företaget haft ett negativt resultat runt 10 miljoner sedan 2006, vad jag kan se.
För att klara så kraftiga förluster varje år måste det naturligtvis finnas kapital i bakgrunden och det finns det.
Vad jag ser har bolaget ett aktiekapital på 31 134 400 (SEK).
Jag har ingen rapport för 2008, men en per den 31 december 2007, då hade bolaget ett justerat eget kapital på över 50 milj. Vad bolaget har tillgängligt i kassan kan jag bara sia om. Vad jag kan se har bolaget en hel del betalningsanmärkningar så det känns som likviditeten inte alltid är den bästa. Men som sagt det ska komma till ett gäng kapitastarka investorer för att affären ska gå i hamn.
Ägare/ledning tycks vara tre unga män födda i början på 60-talet som alla tycks ha blygsamma inkomster men med stora privata förmögenheter i bagaget på mångmiljonbelopp, så det går ingen nöd på dem inte.

Vad kommer det innebära om det nu kommer finnas bra och användarvänlig teknik framöver till ett vettigt pris eller man kanske t.o.m. får betalt när man fildelar?

Blir vi av med integritetskränkande lagar som t.ex. Ipred och Acta?

En god vän sa nyss:
" Det här blir spännande, men jag är inte säker på om jag gillar det. Det är ett oväntat drag på ett redan rörigt schackbräde."

Det lär nog bli många turer innan affären är klar, fortsättning följer alltså.


TPB, Peerialism, GGF,
Realtid, DN,
AB, DN, SvD, DI, DN, IDG, IDG, IDG, IDG, SvD


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Varför har de så svårt för att förstå?

Jag blir uppriktigt förvånad över de svårigheter som många skribenter i media visar upp i sin förmåga att förstå och sätta sig in i saker. Liza Marklund har nu upprepade gånger visat att hon inte förstår vad Piratpartiet handlar om. Hennes senaste krönika i Expressen är egentligen bara löjlig, men den får mig att fundera på vad som finns innanför skallbenet på henne.
Kan hon verkligen vara så dum som hon utger sig för att vara?
Att Piratpartiet vill reformera upphovsrätten blandar hon ihop med barn och äganderätten. Och som vanligt tror hon att pirater bara vill ha allt gratis.

En annan som inte förstått är Roland Poirier Martinsson som är författare och filosof, men även leder Timbro Medieinstitut.
Martinsson beskriver Piratpartiet  i SvD som en högljudd visselpipa som inte är ett riktigt parti och hoppas att piraterna inte kommer in i riksdagen. För att platsa i riksdagen måste piraterna först kunna svara på denna i Martinssons ögon viktiga ödesfråga: Hur förhåller sig piraterna till fastighetsskatten?
Tja, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta...i Martinssons samhälle blir allt bra om man bara sänker skatten, om man däremot tänker utifrån ett medborgarrättsligt eller ett integritetsperspektiv...tja, då räknas man inte.

Det finns dock skribenter som har förstått vad det här med personlig integritet betyder och att vi nu är på väg in i ett kontrollsamhälle:
Thomas Gür, Friheten har blivit självklar för oss
P J Anders Linder, Stå upp mot övervakningsstaten

Läs även:
HAX, Rätten att leva på sitt arbete?


Till sist:
Lite kul att Peter Sunde från TPB blir inbjuden till samtal om fildelning av självaste President Lula Da Silva i Brasilien. I Brasilien är fildelningsfrågor på tapeten precis som här. President Lula tycks dock ha en mycket mer liberal syn på fildelning än vår svenska regering  I Sverige har TPB-killarna länge försökt få ett samtal kring fildelningsfrågor med justitieminister Beatrice Ask, men det har blivit nobben varje gång. Hos Beatrice Ask tycks bara upphovsrättslobbyn vara välkommen.

TPB-målet har nu även att gjort att de svenska domstolarna ska få tydligare etikregler för att undvika liknande jävskandaler:
– Rent konkret kan ju det handla om vilka föreningar man bör eller inte bör vara med i. Men det viktigaste kommer att vara hur man uppträder i sin yrkesroll, att man visar att man är opartisk och objektiv, säger Thed Adelswärd, Domareförbundets ordförande.


Övriga bloggar och media:
Leo Erlandsson, Christian Engström(pp), Sidvind, Otyget, Calandrella, Opassande
Exp, DN, SvD, P3

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nu laddar vi om!

Igår var det en riktig skitdag. TPB-domaren ansågs inte jävig och första Ipred-domen gick till favör för upphovsrättsindustrin.
Det är bara att inse att många är gamla och inte hänger med i utvecklingen bland av våra politiker och inom rättsväsendet. Vi får ändra på det! Det är bara att ladda om!
TPB:s Peter Sunde är laddad kan jag läsa på hans blogg.
Piratpartiet är på väg till EU-parlamentet i Bryssel, vem trodde det för ett år sedan? Förhoppningsvis kommer Piratpartiet även in i riksdagen 2010. Fler och fler får upp ögonen för alla idiotiska lagar som kommer och inskränker Internet och kränker våra privatliv, allt för en privat nöjesindustri. Det är ett år till riksdagsvalet, vilket innebär att ytterligare ett års unga kommer att kunna rösta då. Jag tror att det kommer påverka valreslutatet rejält.

Rick Falkvinge(pp) har fått smaka på typisk tramsmedia idag, sånt man får bjuda på misstänker jag, tyvärr.

Men det finns läsvärt också:
Frendo/Per Agerman har samlat sina noteringar sen 2005 i en PDF om övervakningssamhället

Amelia Andersdotter och Mattias Bjärnemalm, på Newsmill, Ljudboksförlagen dödar rättssäkerheten

Mattias Bjärnemalm, Förr eller senare måste man välja sida

Magnus Nordlander, SvD, Vilka lagliga nedladdningstjänster föreslår ni, herr Pontén?

annarkia, Jens O, Leffe45, Opassande, Cornucopia?, Polisstaten, Pezster, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Första Ipred-ärendet klart, nu kör Ifpi för fullt

Idag blev det klart att operatören Ephone tvingas lämna ut ip-adressen i ärendet som gick till tingsrätten i Solna den 1 april när Ipred-lagen trädde i kraft.
SvD:

Nu går alltså Solna tingsrätt på ljudboksförlagens linje. I dag klockan 11 offentliggjordes beslutet som innebär att Ipred-lagen för första gången prövats juridiskt.

"Framgång för bokförlagen i det första Ipred-ärendet", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Enligt beslutet ålägger tingsrätten Ephone att lämna upplysningar om vem som stod bakom ip-adressen. Tingsrätten kommer fram till att det finns sannolika skäl för att intrång i upphovsrätten skett och att Ephone inte har fog för sina invändningar

Trots att det är en privat server som är lösenordsskyddad en sluten krets endast har tillgång till anser tingsrätten följande:

"Intrången har inneburit att verken tillgängliggjorts för allmänheten", skriver tingsrätten i beslutet.

Samtidigt går det inte att utesluta att den aktuella servern endast varit tillgänglig för personer med inloggningsuppgifter, anser tingsrätten. Men det spelar ingen roll.

"Oavsett hur det förhåller sig i det avseendet föreligger sannolika skäl för att de aktuella verken gjorts tillgängliga för mer än en helt sluten krets. Verken har därför enligt URL (upphovsrättslagen, red anm) gjorts tillgängliga för allmänheten", står det i beslutet.

Ephone ska också betala 75 000 kronor i rättegångskostnader. Samtidigt sätter tingsrätten ett vite på 750 000 kronor om Ephone inte följer beslutet att lämna ut uppgifterna.

En eventuell överklagan ska vara inlämnad senast 16 juli

När/om Ephone lämnar ut ip-numret kan personen som står bakom det stämmas.

Huruvida Ephone kommer överklaga eller inte spelar ingen roll för Ifpi som nu tänker köra igång för fullt och jaga fildelare.

SvD:

– Vi tänker inte vänta för att se om domen överklagas. Nu kör vi, säger Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi.

Det slutliga beslutet från Solna Tingsrätt i pdf. (jag har inte hunnit läsa)

Rick Falkvinge(pp):
– Det blev ett ja? I så fall är det en skam för rättsväsendet. Det är inte rimligt att privata intressen ska ha större befogenheter än polisen.(Svd)

Idag meddelar även Rick Falkvinge och Christian Engström på en presskonferens att Piratpartiet går med i den Gröna gruppen i EU:

för några minuter sedan började en presskonferens i Stockholm där vi tillkännager för svensk press och bloggosfär att vi kommer att sätta oss i den gröna gruppen i Europaparlamentet, alltså gruppen Greens/EFA. Det är alltså samma grupp som svenska Miljöpartiet sitter i, men utan en lika tydlig vänster-högerprofil som svenska Miljöpartiet. Vi har fått intressanta bud från fyra olika grupper, bland annat också liberala gruppen Alde och vänstergruppen GUE/NGL, men det som var avgörande var att den gröna gruppen har kommit längst i sitt arbete med informationspolitiska perspektiv.

Vi bedömer alltså att vi har bäst möjlighet att nå resultat för vår politik genom den gröna gruppen, och Christian Engström kommer att ta plats där när parlamentet öppnar den 14 juli. Och till sist:

Pirate Bay-domaren inte jävig. Domaren i Pirate Bay-rättegången Tomas Norström var inte jävig, anser hovrätten. Det innebär att Pirate Bay-målet inte kommer att tas om i tingsrätten. 

- Vi har kommit fram till att vi ogillar jävsinvändningen, säger hovrättslagman Anders Eka till TT.


OtygetHAX, Surgubben, Juristen, Livbåten

 

SvD, SvD, SvD, SvD, DN, AB, Exp, DN, Exp, AB, N24, NyT, IDG, IDG

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Länkar hit och dit

Nu har en man i Söderhamn åtalats för att ha länkat till hockeymatcher på webb-tv, tydligen hade Canal+ rättigheterna till dessa matcher. Detta hände för två år sedan, först nu är mannen åtalad.

Till SvD säger den åtalade:
Jag har lagt ut länken på min hemsida men jag har inte begått brott eftersom jag inte laddat ner någonting. Det är inte jag som har streamat matchen så jag förstår inte åtalet över huvud taget. De försöker rida på den här vågen med alla nya lagar om piratkopiering. De vill hitta en syndabock.

Kammaråklagare Henrik Rasmusson säger så här:
Det här är ett verk som omfattas av upphovsrätten. Min uppfattning är att han har haft en direktlänk till utsändningen och den har han delat med sig av till allmänheten. Han har helt enkelt tillgängliggjort verket.

Tydligen har Canal+ haft en helt oskyddad länk som de sänt ut till sina medlemmar.
CS:
31-åringen som står åtalad för att ha länkat till hockeymatcher som sändes via webb-tv länkade i själva verket till Canal+ egen - och oskyddade - videoström. Det bekräftar åklagaren Henrik Rasmusson för CS.

Daniel Westman är doktorand vid Institutet för Rättsinformatik och expert på upphovsrättsfrågor. Han håller inte med åklagaren om att en länk är tillgänliggörande av ett verk:
Det är en omdiskuterad fråga, jag anser inte att man kan se en länk i sig som ett tillgängliggörande av ett verk, säger Daniel Westman.
Daniel Westman ifrågasätter också varför man valde just detta fall när man väckte åtalet.
– Någonstans kan man ju, om man bortser från juridiken, tycka att Canal+ gjort ett misstag rent tekniskt, det verkar inte som ett klockrent fall att ta upp från deras sida, säger han.


Hos Mary, MMM, kan jag läsa att man inte får länka till GB-glass. På deras hemsida står det att man måste ha skriftligt tillstånd. Så tänk på vart du länkar! Gör framförallt inte gratis reklam för en god glass du ätit om den kommer från GB.
(Till GB: jag har inte länkat direkt till er sida utan till Google som länkar vidare)

The Pirate Bay, som är känt för sina länkar, är nu stämda i Holland:
Upphovsrättsorganisationen Brein kräver att Pirate Bay ska stängas för Holland. Tydligen har man problem med att få tag på Gottfrid S W, Fredrik N och Peter S, så man försöker tydligen få tag på dem via Facebook och Twitter.
Breins vd Tim Kuik tycker att det räcker att kalla dem till förhandlingen den 21 juli i Amsterdam, på det viset.
Fredrik Neij bor i Bangkok men har inte sett till någon kallelse till någon domstolsförhandling i Holland.
– Jag har ju Twitter och Facebook-konton men det är ingenting som jag har sett i alla fall, säger Neij till TT.

Medan IT-frågorna blir mer och mer aktuella så tror man ju att våra regering ska ta itu med dem, men regering gör precis tvärtom och prioriterar bort dem.
CS:
Trots den uppeldade debatten kring nätfrihet, upphovsrätt och Piratpartiets framgångar i EU-valet så lyser it- och telekomfrågorna med sin frånvaro på agendan inför höstens EU-ordförandeskap. Det står klart sedan statsminister Fredrik Reinfeldt igår presenterade Sveriges prioriteringar inför det stundande ordförandeskapet.

I AB kan vi läsa att Piraterna är på väg att segla in i riksdagen:

– Det är borgerligheten som tappar till Piratpartiet. Det är unga, ganska välutbildade, ganska liberala och kaxiga män som attraheras av dem, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

För Moderaterna är frågor om fildelning och upphovsrätt knepiga. De har historiskt stått som garanter för den privata äganderätten.

Plötsligt står äganderätten i strid med den frihetssträvan som åtminstone tidigare karaktäriserat partiet. Men de unga väljarna ser inte Moderaterna som frihetens apostel. De ser ett statsbärande parti med mossiga nätidéer.

 


Bloggar:
Badlands Hyena, EU inrättar länkpolis
Opassande, Den svagaste länken i kedjan
Oscar Swartz, Länkandet pressar Ronaldo
Leo Erlandsson, Piratpartiet på väg till riksdagen


SvD
, Exp, AB, SvD, SvD, DN, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Glad midsommar!

Nu ska jag fira midsommar med familjen.
För er som inte tänker fira kan jag tipsa om Qarlsson på taket och trots att det är midsommar är det här blogginlägget högst aktuellt: Karl-Sigfrid Jonssons julafton.

Se även senaste nytt från knappnytt där även en viss välkänd person figurerar! :)Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Förvirrande om Ipred och vansinniga böter

Igår gick DN ut med en artikel om att Ipred-lagen skulle vara satt ur spel. Artikeln är borttagen nu och har ersatts med denna artikel: Ny dom påverkar inte Ipred. Tyvärr hann många  bli lurade.

Rick Falkvinge(pp) gick direkt ut med korrekt information, Ipred är INTE satt ur spel:
Dagens Nyheter rapporterar att Privatpolislagen Ipred är satt ur spel i och med en ny dom i regeringsrätten, som säger att IP-adresser är personuppgifter, och därmed får de inte behandlas av upphovsrättslobbyn (Antipiratbyrån etc) i sin jakt på halva Sveriges befolkning.
Hur mycket jag än ville att det vore så, så är det inte sant. Dagens Nyheter tittar bara på den dom i Regeringsrätten, som säger att IP-adresser är personuppgifter, och därmed täckta av Personuppgiftslagen.

Men det finns en faktor till, som Dagens Nyheter inte tar upp. Det är att Ipred uttryckligen ger Antipiratbyrån ett undantag från Personuppgiftslagen. Regeringsrättens dom är alltså helt verkningslös. Om vi tittar på sidan 172 i propositionen:

8.2.11 Undantag från 21 § personuppgiftslagen

Regeringens förslag: I … upphovsrättslagen … införs bestämmelser som innebär att det inte krävs särskilt undantag enligt 21 § personuppgiftslagen (1998:204) för att få behandla personuppgifter om immaterialrättsintrång, när behandlingen är nödvändig för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras.

***

Samma skit som innan alltså. Men lagen har inte gjort att fildelningen upphört, nu är fildelningen igång i samma omfattning som innan Ipred-lagen trädde i kraft. Vi är många som inte blev ett dugg förvånade över att Ipred-lagen inte skulle stoppa fildelningen. Men regeringen skulle införa denna integritetskränkande lag ändå. Nu när de själva förstått att lagen inte fungerar ska vi skattebetalare vara med och finansiera idiotin med ännu mer skattepengar i form av fler poliser som ska jaga fildelare.

Medan våra politiker slösar med våra skattepengar går tekniken vidare. The Pirate Bay har nu sin nya tjänst Ipredator ute hos massor av betatestare. När Ipredator lanseras kommer man för en mindre kostnad att kunna fildela via deras server och därmed får man inte sin ip-adress röjd.

Opera Software har kommit med en ny Opera Unite som förenklar fildelning direkt mellan användare, där man inte behöver gå via en server. Vad händer när/om Opera installerar typ en egen variant av "TOR" i  sin browser? Alltså jag är ingen tekniker, men det borde inte vara omöjligt. Kan man surfa och fildela helt anonymt då? Vad skulle TPB tycka om det? :)


Läs även om kvinnan i USA som blev dömd för att ha laddat ner 24 låtar och fick 16 miljoner i böter: N24 och IDG.

SvD och Expressen skriver 15 miljoner. Sak samma.

Kvinnan, en singelmamma med fyra barn från staden Brainerd, Minnesota, befanns skyldig till brott mot upphovsrättslagen. Hon använde fildelningsprogrammet Kazaa för att ladda ned låtarna.

Kvinnan sade under rättegången att det kan ha varit hennes barn eller hennes exman som laddat ner musiken, men lyckades inte övertyga juryn om sin oskuld.

Kvinnan är den enda av de omkring 35 000 personer i USA som anmälts för fildelning som vägrat att acceptera en uppgörelse. I stället valde kvinnan att gå till domstol, med följden att summan blev betydligt högre.

 

Bloggar och övrig media:

stationsvakt, Fribrytare, Mark Klamberg,

IDG, IDG, DN, DI, NyT, SvD, SvD, N24, N24, Exp

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

TPB i kamp mot censur av Internet i Iran

Igår kunde vi läsa hos Marcin på Omg! Internets: I Iran finns varken demokrati eller Internet

Delar av Internet har alltså blockeras eller stängts ner för att förhindra spridning av information om vad som händer i Iran. Även mobiltelefoner stängs av för kritiska röster mot landets regering. The Pirate Bay har nu tillsammans med aktivister runt siten dragit igång ett motstånd mot detta. Med hjälp av hemsidan Why we protest försöker de skapa fria kommunikationsvägar på Internet för iranierna.Persian Bay


IDG:
Sedan protesterna efter det iranska presidentvalet bröt ut den 12 juni har möjligheterna att föra ut information ur landet kraftigt begränsats. Den iranska regeringen har förbjudit utländska journalister att rapportera om protesterna samt blockerar både mobiltelefonsamtal och stora delar av internet. 
Uppgifterna är motstridiga, men mycket tyder på att varken irc eller webbtjänster som Facebook och Gmail fungerar normalt.

Exp:
Nu engagerar sig Pirate Bay i kampen för ett öppnare Iran. Sajten har tillfälligtvis fått ny skepnad och gick på onsdagen under namnet Persian Bay.
– Det är precis sådana här saker som vi brinner för. Rätten att yttra sig och kampen för demokrati. Vi tyckte att det kändes helt rätt att stödja detta, säger Peter Sunde

Newsmill:
Protesterna på Teherans gator har pågått i snart en vecka. För att slå ned motståndet har den iranska regeringen censurerat internet och blockerat sidor som Twitter och Youtube. Men nu börjar utländska nätsidor, som svenska Pirate Bay, sluta upp i kampen. Det skriver aktivisten och forskaren Christopher Kullenberg.

SvD:
Enligt Sunde använder man sig av den så kallade TOR-tekniken och proxytjänster.

”TOR fungerar som ett nät ovanpå internet där man inte vet vem som är avsändare eller mottagare av trafik. Det är svårt att avlyssna och det är svårt att stoppa. Det är väldigt effektivt för att få igenom tidskritisk information som det faktiskt finns i Iran just nu”, skriver Peter Sunde.

”Demokrati och yttrandefrihet är fundamentalt för hur vi lever. Det går inte att vara utan och måste försvaras till varje pris!”, skriver Peter Sunde.

N24
:
– Länken, Anonymous Iran, är ett stöd för yttrandefrihet. Vi tar inte ställning för någons politik, säger Peter Sunde, Pirate Bays presstalesman.

Exp:
Protesterna mot regimen i Iran förväntas eskalera på torsdagen. 
Nu hotar de iranska myndigheterna demonstranterna med - avrättning. 
- Vi varnar de som försöker störa den inre säkerheten, säger åklagaren Mohammad Reza Habibi till nyhetsbyrån Reuters.
Nu har myndigheterna fått i uppdrag att stänga ned hemsidor som kritiserar regimen.
Samtidigt försöker myndigheterna hindra medierna från att rapportera om oroligheterna. Utländska medier får inte vistas fritt på gatorna i iranska städer och förföljelsen mot oppositionens ledare är påtaglig. Men även andra iranier, som försöker förmedla sin bild av skeendet för omvärlden, blir förföljda, uppger brittiska BBC.

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pontén på Dreamhack

Jag förstår inte syftet med att Pontén var på Dreamhack. Det kanske var ett försök att mötas i en dialog, vad vet jag?
Just igår var dessutom en väldigt illa vald dag eftersom nyheterna gått ut med att Rikspolisen ska få minst 15 nya poliser för att lösa upphovsrättsbrott. En kostnad för oss skattebetalare som de flesta ser som helt orimlig. Den kostnaden borde läggas på annat som är eftersatt i samhället, inte på något som av många av oss inte ens klassas som snatteri. Kopierat musik och film har alla gjort sedan jag var barn och kopiering är inte stöld, utan just kopiering.
Men upphovsrättsindustrin har någon sorts gräddfil hos vår regering. Det är illa att en privat industri får sätta agendan för våra lagar.

För att återgå till Dreamhack och Pontén, så undrar jag vad Pontén menar med att Antpiratbyrån inte vill sätta dit någon förutom de som tjänar pengar på fildelning. Så jag undrar: VEM tjänar pengar på fildelning???
Vem tjänar pengar på något som ingen betalar för? Alltså är det en lögn när Pontén säger att han inte vill sätta dit någon. Det här vet ungdomarna som var på Dreamhack, de vet att de som lägger upp material på nätet, typ Scenen, inte kommer att åka dit. Scenen är rutinerade och för dem är det en tävling om att vara först. Så vad jag förstår tjänar inte de heller några pengar. Återstår då siter som The Pirate Bay och liknande, men de får ju inte heller betalt för någons fildelning. Förvisso har TPB och liknande siter en och annan reklamplats, men förhållandevis inte tillräckligt många för att de ska bringa någon större vinst. Det kostar att hålla igång en site med teknisk utrustning och räknar man antalet timmar som någon/några lägger ner för att hålla en siten igång så lär det inte bli något över att tala om. Och när det gäller The Pirate Bay kom det ju fram i rättegången att det var en utländsk aktör som skötte deras annonsplatser, där hamnar nog troligtvis den största delen av annonsintäkter.

Det vi däremot vet är att i andra länder som haft liknande Ipred-lagar, är det barnfamiljer och unga människor som fått sin ekonomi havererad när upphovsrättsindustrin knackat på dörren. Även om det inte är korrekt att bua ut Pontén som det gjordes på Dreamhack igår, så förstår jag ungdomarnas reaktion när Pontén står och ljuger på deras hemmaplan.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Fildelningstrafiken är tillbaka, Ipred verkningslöst

Precis som vi trodde skulle fildelningstrafiken komma tillbaka efter en liten tid. Nu verkar det som om den har gjort det. Ipred-lagen är därmed verkningslös.
NyT:
Den lag mot nerladdning som trädde i kraft i Sverige tycks inte ha bromsat utvecklingen.
 - Vi såg en kraftig dipp natten då Ipred-lagen trädde i kraft, säger Henrik Bergqvist på Cisco. Men nu är trafiken tillbaka på samma nivå som den var i september förra året.


I takt med att politikerna inför lagar som inskränker friheten på Internet så växer piratrörelsen, inte bara i Sverige utan världen över. Den generation som vuxit upp på nätet känner inte igen sig i många politikers tal om att friheten på nätet är ett problem som måste begränsas. Politikerna har använt anledningar som bl.a.barnpornografi, knarkhandel, mobbning och kränkningar. Fildelning har varit en naturlig del av nätet och eftersom utbudet av lagliga alternativ inte funnits, så har den "olagliga" fildelningen ökat i takt med att datoranvändandet har ökat. Istället för att bejaka den nya tekniken har våra politiker infört lagar som Ipred, efter ett massivt lobbyarbete från nöjesindustrin.
Politikerna har även infört FRA-lagen som är en massavlyssning av svenska folket. Regeringen håller på att införa Datalagringsdirektivet, där all kommunikation ska sparas. Inte bara kommunikation på nätet, utan där åker även vår telekommunikation med. Sen har vi Acta och telekompaketet också, där vi inte vet hur den slutliga "produkten" ska se ut.
I jakten på att bekämpa terrorism och andra brott ska vi åka med allihop.

Thomas Gür skriver i SvD bra om detta: Vi klarar trojanerna men inte politikerna

Även Ny Teknik har en artikel i ämnet: Storm över Internet
Den amerikanske journalisten James Bamford berättar om avlyssningens historia i sin nya bok ”The Shadow Factory”. Utan myndigheternas vetskap, hävdar han, har den amerikanska säkerhetstjänsten NSA – National Security Agency – med nätbolagens goda minne installerat ”splitters”, apparatur som tappar av en del av de optiska signalerna i kablarna, på ett antal nyckelpunkter i USA. Men, säger han, det är inte bara den datatrafik som går över landets gränser som avlyssnas, utan i princip all kommunikation. Även den inhemska, vilket är strängeligen förbjudet i konstitutionen.

Lyssna även på SR/P1/Konflikt: Piraternas politiska följder

De svenska piraternas framgång ger vågor genom världen. Nu växer en global rörelse växer fram och piratpartier bildas i 30-talet länder. Privatlivets helgd hyllas, protester mot patent, urholkning av upphovsrätt och direkt demokrati blir frontfrågor. Konflikt om politiska fält i förändring när allt mer av livet levs på nätet.


Till sist: Regeringen ger nu Rikspolisen minst 15 nya utredare för att bekämpa upphovsrättsbrott, d.v.s. jaga fildelare på nätet. Snacka om sned prioritering av resurser.

 

SvD, SvD, DN, Exp

SVD, SvD, SvD, SvD, DN, IDG, IDG, IDG, AB, DN

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Hänt i veckan

Veckans stora händelse har naturligtvis varit Piratpartiets stora framgång i EU-valet. Framgången har varit en nyhet världen över. Många anser att Piratpartiet står för något nytt som lockar unga väljare. Att de är mästare i kommunikationnätet kan väl ingen säga emot. Men det Piratpartiet förstått bättre än gammelpolitikerna är betydelsen av den personliga integriteten och friheten för den enskilda människan i den nya superstaten som nu EU håller på att utvecklas till. Var det detta EU vi ville ha? Fler pirater behövs i EU!
Klipp från AB:
”Hoppas att dessa unga väljare är lika aktiva vid kommande riksdagsval för då skulle det verkligen målas om ordentligt i Sverige.”
”Man kan inte bara införa nya lagar som nästan helt saknar folkligt stöd och tro att det inte ska straffa sig när väljarna får en chans att tala.”
”Piratpartiet rörde om i den trötta politiska ankdammen i Sverige och fick liv i EU-valet och upp intresset för politik."

I veckan har det även kommit fram att Pirate Bay-domaren Tomas Norström inte var jävig. Det anser Stockholms Tingsrätt i ett yttrande till hovrätten som utreder om rättegången ska tas om på grund av jäv. Att Tomas Norström är medlem i vissa föreningar som har nära samröre med upphovsrättsindustrin och Ifpi anser tingsrätten bara är ett sätt att förkovra sig i upphovsrättsliga frågor och det är inte jävsgrundande.
Om nu Tomas Norström är så ivrig i att förkovra sig i t.ex. upphovsrätt och fildeningfrågor kan man ju undra hur många möten har varit i med t.ex. Piratbyrån, eller är det bara viktigt att förkovra sig i en sidas syn på frågorna?

När vi nu är inne på fildelning kan vi fortsätta med Pontén från Antipiratbyrån som varit aktuell i många artiklar senaste veckan. Pontén anser att piraterna för en häxjakt mot honom som person, vilket Surgubben inte tycker är så konstigt om man har firma i sitt personnummer med just namnet Svenska Antipiratbyrån. Pontén har tydligen fått en inbjudan till Dreamhack i helgen. Om Dreamhack säger Pontén:”Rättssamhället kommer att springa ikapp DreamHack”. Hos Bloggarna kan vi se att Netnods grafer är på väg upp igen, vilket inte förvånar någon misstänker jag. Antipiratbyrån som springer upphovsrättsindustrins ärenden är väl nöjd med Ipred-lagen eftersom Pontén kan leka polis vilket han redan tjuvstartat med, men det finns väl ingen som egentligen tror på att lagen ska fungera.

När det gäller Telekompaketet har vi i dagarna fått veta att EU:s ministrar har skjutit upp förhandlingarna, likaså har vår svenska regering skjutit på beslut om hur Datalagringsdirektivet ska se ut. När det gäller datalagringen är det inte vår integritet som det är oenighet om, utan vem som ska stå för notan.

I Frankrike har nu författningsrådet sagt NEJ till president Sarkozys fildelningslag: Endast riktiga domare ska kunna stänga av någon från Internet. Det var ju bra att man i Frankrike tog sitt förnuft till fånga, det tycks man inte göra i Storbritannien där man nu funderar på att ta hårdare tag mot fildelare.

Hos Scaber Nestor läste jag om Acta-avtalet. Tydligen är det bara våra svenska politiker som inte har någon insyn i avtalet, upphovsrättsindustrin har full insyn och är tydligen en drivande kraft bakom det.
SVT:
Svenska politiker menar att det haft som mål att skapa större insyn i dessa förhandlingar, något som James Love, chef för Knowledge ecology international i USA, skrattar åt. 
- De jobbar inte särskilt hårt för det i alla fall, säger han till Kulturnyheterna.


Oscar Swartz
:
Här har vi en ung generation som från hjärtat känner att gammelpartierna håller på att förstöra en ny och lovande värld. FRA, IPRED, ACTA och allt det där kan bli motsvarigheten till Kennedymordet för piratgenerationen. Och det är gammelpartierna som skjutit skottet. Man är på väg att skjuta ihjäl framtidshoppet. Klart Piratpartiet kommer in i Riksdagen!

Otyget:
Demokrati handlar om att ha en valfrihet, inte om att låta sig styras uppifrån. Demokrati handlar om att veta vad det är man säger ja och nej till, något som alldeles för många politiker och politiskt aktiva verkar ha glömt bort. Vet man inte vad det är man säger ja eller nej till, men ändå gör valet att säga ja eller nej på grund av gammal vana eller för att någon annan säger det, då är det inte demokrati då är det idioti.

Tomas sida: När politiken och verkligheten inte stämmer överens...

Newsmill: Underskatta inte piraternas kraft i valet 2010.

Och till slut vill jag hälsa till zozo!

löpsedel
AB, .AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, N24, N24, IDG, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, P3, N24, Exp, Exp, Exp, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lite bilder från Piratpartiets valvaka

Tyvärr blev de flesta bilderna suddiga, men här är några som blev ok:

Christian Engström
Christian Engström bjuder på sig.

Emma och Anna
Bloggarna Anna och Emma

förrätten
Förrätten

Rick & Christian
Rick Falkvinge & Christian Engström

Pirater och fotografer
Pirater och fotografer (kolla in skuggorna)

oscar och blått hår
Oscar Swartz var på plats, det var även "Plupp" (som säkert heter något annat, men jag tyckte det passade bra) med det blå håret.

siffror
Glada pirater och siffror

vinnare
Vinnare!


Pirater


Den berömda ryggsäcken


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Nyss hemkommen från Piratpartiets valvaka

Piratpartiet på väg till EU-parlamentet i Bryssel!!!
Vilken fantastisk kväll det har varit. Stämningen var på topp under Piratpartiets valvaka och när resulttatsiffrorna presenterades bröt ett jubel ut. Jag är glad men också väldigt trött, det har varit en spännande kväll. Om några timmar är det en ny arbetsdag, så nu är det sängen som gäller. Så fort jag kan ska jag lägga upp lite bilder från kvällen, batterierna till kameran tog slut men det blev en hel del bilder ändå.
Det var kul att få träffa flera av min favoritbloggare som bl a. Emma, Oscar, Anna och Drf, men även många andra härliga pirater var på plats, vi får se hur många av er som fastnade på bild.

Källa: Valmyndigheten

Rapport Play med EU-valets stora vinnare: Rick Falkvinge och Christian Engström

AB, AB, AB, DN, SvD, Exp, Exp

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

EU-val idag, nu gäller det för Piratpartiet

Nu har valdagen till slut kommit. Jag håller tummarna för att alla de som sympatiserar med Piratpartiet kommer att gå till valurnorna och lämna sin röst. Jag har redan röstat, men funderar på att ta en tur till vallokalerna som ligger runt omkring för att kolla att PP:s valsedlar finns på plats.

Hela min familj har röstat på Piratpartiet och de flesta jag känner likaså. Det är svårt att sia om hur det ska gå utifrån min bekantskapskrets med tanke på att många av dem precis som jag älskar Internet.
Vi som hängt med på nätet länge och förstår hur fantastiskt Internet är, ser nog PP som det självklara politiska alternativet för att bevara friheten på nätet. Det är viktigt att få in PP i EU-parlamentet för att inte fler mörka krafter som t.ex. president Sarkozy, får råda och begränsa nätet med censur och avstängning av användare.

Det är inte bara i frankrike det finns mörka krafter, här hemma tycks Jan Guillou fastnat i någon mörk seg dynga som bäddat in hans hjärna totalt. Guillou är långt från sin ungdoms glansdagar då han var en grävande stjärnreporter. Nu när glansdagarna är förbi sitter han i sitt mörka hål och försöker slänga dynga på alla som inte tycker som han. Det är riktigt pinsamt att läsa hans debattartikel om att författaren Lars Gustavsson röstat fel, bara för att Gustavsson röstar på Piratpartiet. Något har gått mycket, mycket, snett med Guillou.

Jag tycker det är fantastiskt att se vilken folkrörelse PP är, t.ex. hur medlemmar kämpat i valrörelsen och nästan lyckats till 100% att leverera valsedlar till vallokalerna runt om i landet, alla bloggare som kämpat, alla som deltagit i demonstrationer och valarbetet, ja helt enkelt alla som varit med och spridit budskapet om partiet.

Gammelpartierna har i ett sista desperat försök att värva röster gått ut med att de minsann är för fildelning för privat bruk., men jag har ännu inte hört Beatrice Ask eller Reinfeldt säga: "NU ska vi riva upp Ipred-lagen" eller "Vi kommer inte införa datalagringsdirektivet". Mona Sahlin(s) är för privat fildelning säger hon nu, i valtider, men övriga integritetskränkande lagar då, vad säger hon om dem? Och vad ska Mona göra med Bodström om sossarna kommer till makten? Bodström är faktiskt anledningen till att vi fått flera av de integritetskränkande lagar vi har, men även såna som är på väg.  Alliansens ynkliga försvartaktik med att  "det är EU-direktiv" eller "det är Bodström som sett till att vi måste införa direktivet" är bara otroligt löjligt. De hade kunnat säga NEJ och tagit strid för det, men icke....

Kryssa på odågan Christian Engström eller tuffa Amelia Andersdotter eller helt enkelt någon annan i denna härliga skara av pirater.

Piratpartiet LIVE följer valvakan.


AB, GP, Exp, AB, SvD, DN, DN, DN, DN, SvD, AB, SvD, SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vilken tjej!

Amelia Andersdotter(pp) är en härlig tjej, varför inte rösta på henne?
Lite nytt tänk i EU-parlamentet skulle inte skada. Titta på klippen, den här tjejen kan mycket om patenträtten.SvD, SvD, DN, IDG, DN, DN, AB, AB, AB, SvD, AB, AB, Exp, SvD, DN, DN


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Pontén leker polis?!

Får det verkligen gå till så här? Henrik Pontén från Antipiratbyråns agerande känns hotfullt.
Jag tycker detta känns mycket obehagligt. Gör Pontén liknande besök hos minderåriga ungdomar också, utan att föräldrarna är hemma?Fler om Pontén:
Sidvind, Polisstaten, Mary,MMM, AB, SvD


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det drar ihop sig till EU-val

Nu drar det ihop sig som sagt, och du, just du, kan göra skillnad!
Om du, som jag, är trött på den väg våra politiker banat rätt in i ett totalitärt övervakningssamhälle, så ta och rösta på Piratpartiet. En röst på PP är en protest mot all den skit vi nu står inför: FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet(teledatalagringen) och hemliga Acta-avtalet.

HAX skriver så här
Det enda vi medborgare kan göra är att protestera. Vi kan göra det på bloggar, i tidningsartiklar och på gator och torg – utan att politikerna bryr sig. Men nu på söndag kan vi protestera på ett sätt som faktiskt svider i skinnet på gammelpartierna. Då kan vi rösta på piratpartiet i protest mot den skenande övervakningsstaten.

Christian Engström(pp) på Newsmill:
En röst på Piratpartiet sänder en tydlig signal till allianspartierna att de har misskött frihetsfrågorna. Blir signalen tillräckligt stark finns chansen att regeringspartierna vaknar. Att de inser att de inte kan gå till val 2010 med både FRA och Ipred som kvarnstenar runt halsen. Då kan det börja hända saker inrikespolitiskt före riksdagsvalet.

Gammelpartierna börjar nu bli desperata när de märker hur bra det går för Piratpartiet i opinionsmätningarna och Mona Sahlin(s) går nu ut med att de svängt i fildelningsfrågan, man kan ju undra om det bara är för att vinna röster i EU-valet. Mona Sahlin tycker att man bara ska haffa dem som kommersiellt tjänar pengar på fildelningen på nätet.
Så jag undrar: Vilka är de?
Vi har inte glömt att sossarna precis som alliansen röstade för Ipred-lagen.

Fildelning har inte bara blivit valfläsk för sossarna utan även för fler EU-kandidater:
Många av kandidaterna i Europavalet går på tvärs mot sina moderpartier i frågan om privat fildelning av upphovsrättskyddat material, något som märks tydligt så här i sluttampen av valrörelsen. Statsvetaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet menar att partierna spelar ett högt spel.
Av de partier som röstade igenom Ipredlagen i riksdagen alltså, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna är det flera kandidater som i dag säger att de tvärt om vill att fildelning för privatbruk ska vara lagligt.
Och statsvetaren Peter Esaiasson menar att det hela har med uppstickaren Piratpartiet att göra, som förvånat i opinionsmätningarna.


Att Piratpartiet förvånat många i opinionsmätningarna är bara ytterligare ett bevis på hur efter både gammelpolitiker och media är. Vi som finns på nätet har länge förstått att PP varit på G, ända sedan FRA-lagen röstades igenom och ännu större blev stödet för partiet i och med Ipred-lagen och domen mot The Pirate Bay.
Reinfeldt, hur var det nu du sa om FRA? Att frågan skulle tystna eller?


Till sist:
I DI kan du läsa om hur TPB-killarna kommer rösta i EU-valet, eller inte.

AB, AB, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Resume, DI, AB, AB


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag köper gärna grisen i säcken!

Vad jag är trött på media som nu gör allt vad de kan för att smutskasta Piratpartiet. Men jag tror inte de lyckas. Vi som röstar på Piratpartiet är INGA puckon. Jag önskar sannerligen att media kunde visa lite respekt för alla oss som protesterar mot de vansinnigheter gammelpartierna håller på att utsätta oss för. Internet är viktigt, mer och mer av våra liv finns på nätet, därför är integritetsfrågan och nätpolitiken viktig. Och några PR-genier står sannerligen inte bakom PP utan det är ett samlat engagemang från många runt om i landet som gett partiet framgångar, men som vanligt har media, precis som politikerna inte koll.

Lena Melin i AB igår:
Hatten av för Piratpartiets pr-genier. De har lyckats förmedla engagemang, till och med passion. Utan att väljarna tycks ha förstått hur begränsat partiet anser att deras uppdrag är.
Men detta parti stöds just nu av 6,7 procent av väljarkåren, enligt Novus Opinion. De är större än exempelvis de båda regeringspartierna Centern och Kristdemokraterna. Det är svårförklarligt, närmast obegripligt.


SvD idag:
Den som röstar på Piratpartiet på söndag köper grisen i säcken. Först efter valdagen ger Piratpartiet besked om vilken politik de stöder i EU-parlamentet.

Ska det vara så svårt att förstå: Att många liksom jag röstar på Piratpartiet är en STOR PROTEST mot den politik som gammelpartierna för, när det gäller vår privata integritet och deras fjäskande för penningstarka lobbygrupper från privata ekonomiska särintressen. Vi vill inte att staten och en viss privatindustri ska beredas tillgång till vår privata kommunikation utan att vi är misstänkta för ett allvarligt brott.

FRA-lagen innebär massavlyssning av hela svenska folket. Ipred-lagen innebär att staten gett en privat industri rätten att sniffa på oss ända in i våra privata liv. Datalagringsdirektivet innebär lagring av all vår kommunikation, inte bara på nätet utan även våra mobiler. Acta-avtalet som ännu inte sett dagens ljus kommer förmodligen innebära att tullen kommer kunna vända ut och in på allt vi har på oss när vi passerar gränsen; kläder, datorer, telefoner, mp3-spelare, ja helt enkelt allt vi äger och har och detta utan att vi är misstänkta för något grovt brott, utan kanske köpt en billig t-shirt på semestern, eller tittat på en Harry Potter-film på affärsresan.

För mig handlar inte en röst på Piratpartiet om fildelning, för mig handlar en röst på Piratpartiet att jag vill ha RESPEKT SOM MEDBORGARE och JAG VILL HA MITT PRIVATLIV IFRED!

Alla andra frågor bleknar om andra får upphovsrätten till mitt liv. Jag skiter faktiskt i många andra viktiga frågor om jag inte har ett eget liv. Om jag ständigt skulle känna mig bevakad av någon, vare sig det är staten eller t.ex. nöjesindustrin, tja då skulle jag nog långsamt ruttna innifrån. Jag vill vara FRI !

Därför har jag gett min röst till Piratpartiet i EU-valet.

SvD, Exp, AB, Resume, P3, Exp, DN

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Rösta pirat!

Var rädd om din integritet, bli pirat för en dag!


Vi har fått FRA-lagen och Ipred. Datalagringsdirektivet kommer efter EU-valet. Visa att du har fått nog av gammelpartiernas övervakningshysteri och kontroll av dig. Rösta på Piratpartiet!

Artiklar på Newsmill om "Därför Piratpartiet": Piratpartiet har en plan för framtiden och Piratpartister är de sanna liberalerna

Bloggar och media:
annarkia, Rick Falkvinge(pp), Stefan Stenudd, Christian Engström(pp), Leo Erlandsson

SvD, DN, NyT, DN, SR, AB, DN, SvD, Newsmill, SvD, CS, SvD, Exp, DN, Exp,

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.