Upphovsrättsindustrin förnekar sig icke


Via Erik Josefsson, Copyriot, Johanna Nylander m.fl rapporteras det nu om Medina-rapporten som kan ses som en enda stor önskelista från upphovsrättsindustrin. Rapporten föreslår att ge EU rätt att bestämma över svensk domstol när det handlar om upphovsskyddat material. Förslaget ger EU rätt att besluta att t.ex. The Pirate Bay ska dömas. "Olagliga" fildelare ska kunna stängas av från Internet o.s.v.  En helt galen rapport alltså. Hur går det till i EU egentligen? Hur kan ett sådant här vansinnigt förslag riskera att klubbas genom utav ministrar i EU-parlamentet som inte är särskilt insatta i ärendet?

Från Medina-rapporten:

30. Europaparlamentet anser att verksamheten på webbsidor på Internet som erbjuder nedladdning av verk och tjänster som är skyddade av upphovsrätten och närstående rättigheter är olaglig, liksom fildelning (”peer to peer”) av verk eller tjänster utan upphovsrättsinnehavarnas samtycke.

31. Europaparlamentet stöder inrättande i de olika medlemsstaterna av administrativa myndigheter som ska ha i uppdrag att vaka över att upphovsrätten respekteras på Internet, genom en stegvis process och på rättsinnehavarnas begäran.

32. Europaparlamentet är positivt till de olika nationella rättssystemens åtgärder mot webbsidor på Internet som olagligt sprider verk på nätet (t.ex. ”Pirate Bay”).

33. Europaparlamentet önskar att verksamheten på dessa webbsidor ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga myndigheter.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som om ovan inte var nog...
Nu tvingar skivbolagen Spotify att rensa ut massor av låtar. Tydligen får inte alla låtar spelas i alla länder inom EU vilket innebär att ett tusental låtar förvinner från Spotify för oss i Sverige. Hur smart är det när vi är med i EU? Vissa artister har inte heller gett sitt godkännande till Spotify, så de försvinner också från tjänsten.

Det tycks inte vara helt lätt att göra användarvänliga tjänster med skivbolagen utan de vill fortsätta att ha makt över konsumenten med alla medel de kan. Inte konstigt att folk fildelar!
Vilka begränsningar kommer i morgon?

Bloggar om Spotify:
Zac, Beta Alfa, Copy me happy


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anders Andersson

Mja, den där punkten 32 ingår alltså i en radda punkter som mest kan ses som ett <EM>uttalande</EM> av EU-parlamentet om varthän de <EM>syftar</EM> med sina lagar. Om det finns något direktiv, så står det på annan plats (jag har inte läst rapporten). Det står ingenstans att att parlamentet skall besluta om dom i ett enskilt rättsfall. Formuleringen här är snarare så att parlamentet hänvisar till en förväntad dom mot TPB som ett <EM>konstaterat faktum</EM>, trots att rättegången inte ens har börjat än. Det är givetvis ändå ett anmärkningsvärt övertramp gentemot självständigheten hos rättsväsendet i en medlemsstat att ens <EM>uttala</EM> sig i ett enskilt mål, och det strider vad jag vet mot normalt språkbruk i EU-lagstiftning.Nu är det inte givet att parlamentet kommer att anta det föreliggande förslaget, utan förhoppningsvis finns det ledamöter som invänder mot övertydligheten i den ofina vinken oavsett deras inställning i upphovsrättsfrågan. Mot det talar den korta beredningstiden och det allmänna kaoset i EU-lagstiftningssammanhang som gör att de riskerar att spotta ur sig vilken goja som helst utan kritisk granskning.

2009-01-29 @ 22:40:07
URL: http://www.pdcs.org/andersa/
Postat av: Ehsan Fadakar

http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/01/29/spotify-sveket/

2009-01-30 @ 22:21:40
URL: http://kritikerbloggen.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.