Upphovsrättsindustrin förnekar sig icke


Via Erik Josefsson, Copyriot, Johanna Nylander m.fl rapporteras det nu om Medina-rapporten som kan ses som en enda stor önskelista från upphovsrättsindustrin. Rapporten föreslår att ge EU rätt att bestämma över svensk domstol när det handlar om upphovsskyddat material. Förslaget ger EU rätt att besluta att t.ex. The Pirate Bay ska dömas. "Olagliga" fildelare ska kunna stängas av från Internet o.s.v.  En helt galen rapport alltså. Hur går det till i EU egentligen? Hur kan ett sådant här vansinnigt förslag riskera att klubbas genom utav ministrar i EU-parlamentet som inte är särskilt insatta i ärendet?

Från Medina-rapporten:

30. Europaparlamentet anser att verksamheten på webbsidor på Internet som erbjuder nedladdning av verk och tjänster som är skyddade av upphovsrätten och närstående rättigheter är olaglig, liksom fildelning (”peer to peer”) av verk eller tjänster utan upphovsrättsinnehavarnas samtycke.

31. Europaparlamentet stöder inrättande i de olika medlemsstaterna av administrativa myndigheter som ska ha i uppdrag att vaka över att upphovsrätten respekteras på Internet, genom en stegvis process och på rättsinnehavarnas begäran.

32. Europaparlamentet är positivt till de olika nationella rättssystemens åtgärder mot webbsidor på Internet som olagligt sprider verk på nätet (t.ex. ”Pirate Bay”).

33. Europaparlamentet önskar att verksamheten på dessa webbsidor ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga myndigheter.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som om ovan inte var nog...
Nu tvingar skivbolagen Spotify att rensa ut massor av låtar. Tydligen får inte alla låtar spelas i alla länder inom EU vilket innebär att ett tusental låtar förvinner från Spotify för oss i Sverige. Hur smart är det när vi är med i EU? Vissa artister har inte heller gett sitt godkännande till Spotify, så de försvinner också från tjänsten.

Det tycks inte vara helt lätt att göra användarvänliga tjänster med skivbolagen utan de vill fortsätta att ha makt över konsumenten med alla medel de kan. Inte konstigt att folk fildelar!
Vilka begränsningar kommer i morgon?

Bloggar om Spotify:
Zac, Beta Alfa, Copy me happy


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

FRA-demonstration i Stockholm

Jonas Nordgren har nu i flera veckor suttit utanför riksdagshuset i en enmansdemonstration mot FRA. På fredag är det sista dagen meddelar Scaber Nestor som löpande rapporterat om Jonas demonstration. Eftersom det är finaldag på fredag den 30 januari vill Jonas att fler kommer och sympatisitter mellan kl 16:00-17:00.
Ta dig dit om du kan!

Andra bloggar om Jonas: HAX, Epstein, Christian Engström(pp)


Igår fick vi veta att flera myndigheter var besvikna över att de inte var välkomna till FRA-shopen. Enligt Tolgfors stängs myndigheterna ute som en integritetsstärkande åtgärd. Jag vet inte om Tolgfors ska yttra sig om integritet. All trafik som går över landets gräns kommer snart gå till FRA innan de sorterar ut det som de är ute efter. Det är inte att värna om integriteten, det är massavlyssning.

När det gäller FRA-lagen finns det bara en sak att göra: RIV UPP; GÖR OM; GÖR RÄTT!


Opassande, MinaModerataKarameller, Christian Engström(pp), Scaber Nestor, Otyget, Intensifer


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


fdhfhidsohg

Det förgiftade nätet


"Bodströmsamhället är en dystopi som smyger sig på både dig och mig. Vi behöver uppmärksamma politikerna på att de i sin nit att hålla rent från pirater och terrorister håller på att förgifta ett helt, levande, virtuellt jordklot."

Ovan skriver Sofia Nerbrand som är vd och chefredaktör för samhällsmagasinet Neo i SvD.

 

Nog är det så att nätet långsamt håller på att förgiftas av alla de integrietskränkande lagar som våra politiker håller på att införa. Det är inte bara Internet som drabbas, vår telekommunikation kommer inte heller undan. Våra mobiltelefoner kommer dessutom göra att vi geografiskt kan följas då vi förflyttar oss från en plats till annan.

 

Om vårt nya övervakningssamhälle skriver Frendo följande:

"Det talas ofta om sluttande plan i övervakningssammanhang. Att när ett tvångsmedel väl är infört så kommer det att användas till fler saker än vad som ursprungligen var tänkt. När det gäller trafikdata är det sluttande planet mer likt en såphal störtloppsbacke."


Oscar Swartz om nya Polismetodutredningen.

Scaber Nestor om övervakning och undrar hur det blir med yttrandefriheten.

Fridholm om kommunikationens makt.

Christian Engström(pp) påminner om att det börjar dra ihop sig mot Pirate Bay- rättegången.

Rättegången är nog så viktig att följa eftersom utslaget av den ger en fingervisning om hur vårt framtida samhälle kommer att utvecklas, inte minst på Internet.Och till sist men inte minst skriver Karl Sigfrid(m) på AB debatt i idag:

Det behövs en frizon från övervakning och censur
Sverige bör erbjuda en frizon för internetanvändare, till nytta både för svenska medborgare och för utländska medborgare som behöver anonymitetsskydd, tillgång till material som censureras i hemlandet eller en plats där de kan uttrycka sin mening.


I en värld som präglas av viljan att kontrollera medborgarna borde Sverige bli den frizon där yttrandefriheten och integriteten värnas.

 

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hetsjakt på fildelare får advokater att sluta blogga


I USA har jakten på fildelare gått så långt att advokater mår dåligt och inte orkar ha kontakt med drabbade människor. Ekonomiska katastrofer är en vanlig följd för många barnfamiljer då skivbolagen skinnat dem på allt de äger och har. En advokat som inte längre klarar av att tala med de drabbade familjerna skriver bl. a detta på sin blogg:

"Jag älskar verkligen upphovsrättslagstiftningen. Om någon skulle ge mig ett heltidsjobb med att undervisa i upphovsrättslagstiftning skulle jag antagligen dö på min post. Men jag klarar inte av att få telefonsamtal längre från människor som blivit sjanghajade av skivbolag, och skinnade (på vad det vanligtvis rör sig om) sina livs besparingar eller mer."

Mer om denna skrämmande läsning i jakten på fildelare i USA finns hos Opassande.

Det är skrämmande att våra politiker inte förstår vilka tragedier Ipred-lagen bär med sig. Det är ju klart att penningshungrande skivbolag kommer att nyttja lagen som inkomstkälla även i Sverige. Skivbolagen har bara en uppgift och det är att tjäna pengar till sina ägare, inget annat. Att kunna stämma fildelare på vansinniga belopp är en mycket lönsam del i deras verksamhet, så den kommer de inte avstå från.

Stoppa detta vansinne
!
Visa din protest. Gå med i Piratpartiet!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Sorry för stöket!


Det har stökats lite med min blogg i dagarna. Jag fick en sån där liten behändig och ljudlös Eee Box PC i julklapp. Min gamla burk lät som ett tröskverk och strulade jämt. Jag har fått Linux installerat på den nya vilket är lite annorlunda, men jag lär mig. Anledningen att jag nu kör Linux är att de som hjälper mig är så trötta på MS-Windows och vägrar hjälpa mig om jag inte byter operativsystem. :-)
Kul att pröva nytt!
Nu har min blogg även com-adress och lite annat också.
Jag såg att det rök lite knuff-länkar från er bloggare. Förlåt! Jag har inte infört censur på någon av er.
Nu är det mesta nog färdigstökat, tror jag...

Till sist tycker jag att ni ska kika in hos Emma på Opassande som informerar om en ny kampanj som Piratpartiet har:

Sharing is Caring

För pirater är det naturligt att dela med sig. Nu drar partiet alltså igång en kampanj för att hjälpa sjukvården få blodgivare. Tydligen har sjukvården brist på vissa håll i Sverige. Jag är inte så insatt i detta så läs mer hos Emma.
Alla som kan är välkomna att dela med sig!Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Husrannsakan nästa, och sen?

I dagarna har debatten varit het i bloggvärlden angående polismetodutredningen och Ifpi:s önskan om att blockera The Pirate Bay. Polismetodutredningen innehåller bl.a. att polisen ska få tillgång till våra ip-identiteter precis som den privata nöjesindustrin ska få med Ipred-lagen. Att med säkerhet veta vem som t.ex. fildelar bakom ett visst ip-nummer är lika omöjligt att veta för polisen som för nöjesindustrin.

Få politiker ifrågasätter rättssäkerheten i de lagar som nu kommer men Karl Sigfrid(m) är en och han skriver så här i ett blogginlägg:
Man kan även fråga sig om åtgärden är effektiv. Precis som IPRED ger den en möjlighet att identifiera en internetabonnent, men det räcker sannolikt inte som bevisning mot abonnenten. Ett logiskt nästa steg blir därför att ge polisen nya verktyg för att säkra ytterligare bevisning genom att proportionalitetskraven för husrannsakan sänks.


Rick Falkvinge(pp) om Ifpi och censur på Internet:
Tidigare i veckan fick vi reda på att skivindustrin, med Ifpi i spetsen, planerar att försöka censurera bort The Pirate Bay från svenska Internet, på samma sätt som man gjort i Danmark. Det är en försmak av vad de är ute efter. Pirate Bay ska strykas från listan över godkända sändare. Direkt är uppdelningen där igen och spökar — skivindustrin vill ta sig rätten att bestämma vilka som får kommunicera med konsumenterna, deras konsumenter, och alla andra ska förhindras att kommunicera.
Det är helt enkelt dags för skivindustrin att dö. Den har blivit ett hot mot det demokratiska samhället.

Rick Falkvinge var även med i SR P1:s Godmorgon Världen idag. Reportaget handlade om fildelning och upphovsrätt, där Rick och Stim givetvis hade olika syn på upphovsrätten i framtiden.När jag surfade runt igår hittade jag en artikel som har ett par månader på nacken, Uppseendeväckande stor fildelning i Sverige :

Det har ju länge sagts att svenskarna fildelar mycket, men det är uppseendeväckande att vi fildelar så in i bomben mycket att vi hamnar på topp tio-listan, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Vilket jag tycker är ett otroligt korkat uttalande från Symantec. Få länder har den tillgång till Internet som vi har överallt. Våra Internetuppkopplingar är dessutom betydligt snabbare än vad som finns i många andra länder. Dessutom har väl varje svensk medborgare dator, så jag skulle vilja säga: Uppseendeväckande att Sverige inte ligger högre på fildelarlistan.

Blogge och MMM-Mary skriver lite om tolkningar av undersökningar som t.ex. igår och idag.


Piratbyrån meddelar nu att man fått in tillräckligt med pengar för att få hem bussen S23K till TPB-rättegången, det var ju kul! GRATTIS!

Jag höll på att glömma Jonas Nordgrens enmansdemonstartion mot FRA-lagen som Scaber Nestor rapporter om.Och till sist:

I USA har man fått någon sorts hybris igen. Det är väl bra att Obama för med sig positiva vindar men att gå så långt som att de nu kommer ufos.s och välkomnar presidenten är väl ändå att ta i.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beatrice, har du ett samvete?

Igår fick vi ju veta vad den nya Polismetodutredningen gick ut på. Polisen m.fl. ska få tillgång till vår tele- och datakommunikation även vid utredningar av mindre brott som endast ger böter, inte som idag då det krävs brott som ger fängelsestraff. Det innebär att våra mobiltelefoner får pejlas in (även om vi inte talar i dem), våra fotspår kommer därmed kunna följas vart vi än går. Datalagringsdirektivet träder i kraft så snart riksdagen beslutat om hur länge vår trafik ska lagras och så snart operatörernas kablar är inkopplade börjar FRA-trålningen av vår trafik. Bloggen Pure Nandi har i ett skolarbete om personlig integritet tagit upp detta och några andra integritetskränkande lagar och lagförslag.
Så nog har Beatrice Ask med övriga i alliansregeringen implementerat Bodströmsamhället bit för bit till total fullbordning.

Hos Svensk Myndighetskontroll kan man läsa följande:
Det finns visst några kvar som påstår att alliansen är en borgerlig regering. Märkligt för jag hade just tänkt börja kampanjen inför 2010 med just det klassiska uppropet att ”Sverige behöver en borgerlig regering.”

Anders Mildner skriver lite roligt på sin blogg i Sydsvenskan om sitt möte med Carl Bildt men även om hur dåligt bekanta våra makthavare i världen är med den digitala utvecklingen. Anders blogg får mig att undra om det är bristen på den digitala kunskapen som får våra politiker att så lättvindigt rösta bort våra privativ och vår personliga integritet på nätet.
Efter att ha läst ett blogginlägg hos en Anders med efternamn Widén, som kämpar på med Riksdagssvar.se och FRA-frågan förstår man ju att så kan vara fallet.

DN:s huvudledare om polismetodsutreningen idag är mycket läsvärd: Med örat mot masten. Läs den!
Artikeln avslutar med:
Förutom allt detta måste man tala i termer av rationalitet. 45 minuters presentation av ett tvåhundra sidor långt delbetänkande och inte ett ord om effektivitet. Siffror över hur många gånger olika tvångsmedel använts, men inga siffror över antalet fällande domar eller identifierade gärningsmän, eller hur många oskyldiga som i onödan utsatts för granskning. De flesta kan säkert acceptera att vissa arbetsmetoder för rättsskipning har ett pris. Men då vill man gärna vet det. Sedan kan man diskutera om man är beredd att betala det.

Jag är inte beredd att betala med mitt privatliv och personliga integritet, vilket jag inte är ensam om.
Mårtensson skriver lite om FRA-lagen och varför den är intressant för staten och UD, men även han anser att priset är för högt.

Mark Klamberg
som varit i Sälen på konferens under rubriken "Säkerhetshot mot Europa och Sverige – Gränsöverskridande brottslighet" reflekterade över att vår integritet inte alls togs upp då det talades om brottsbekämpning , trots att stora mängder av tele- och datakommunikation kommer lagras och göras tillgängliga för myndigheterna.

Till Beatrice Ask säger jag: Jag skulle inte vilja ha allt det här på mitt samvete!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bodströmsamhället är här nu!


Nu ligger Polismetodsutredningen (SOU 2009:1) på Beatrice Ask bord. Att det skulle bli den borgerliga alliansen som skulle fullborda Bodströmsamhället trodde man väl inte före valet 2006.

Det ska bli lättare för polisen att få ut identiteten på fildelare
. Det är innebörden i ett förslag från en statlig utredning.
I  dag krävs domstolsbeslut för att polisen ska få veta vem som har ett visst telefonnummer eller IP-nummer från operatörerna. Det misstänkta brottet måste dessutom leda till fängelse. Det ska räcka med böter i straffskalan för att polisen ska kunna begära ut uppgifterna.

Utredningen föreslår även ändrade regler för hemlig teleövervakning. I dag fattas beslut av domstol när det finns en skälig misstänkt. I fortsättningen bör åklagare i brådskande fall kunna fatta interimistiska beslut. Beslut om hemlig teleövervakning ska även kunna fattas när det inte finns någon skälig misstänkt av såväl domstol, åklagare eller undersökningsledaren.

 

Oscar Swartz om Polismetodsutredningen:  "Den härrör för övrigt från en utredning (SOU 2005:38) i vilken f.d. SÄPO-chefen Anders Eriksson beställde en rad nya lagar från Thomas Bodström för att ge polisen enkel tillgång till vår privata kommunikation på olika vis. Jag redogjorde i detalj för dessa i min första Bodström-rapport från sommaren 2006, Marschen mot Bodströmsamhället."

Rick Falkvinge(pp), Polismetodutredningen utplånar privatlivet på nätet

Christian Engström(pp), Även polisen får fritt fram för fildelarjakt

MiNimaliteter, Japp, polisjakt på fildelare

Opassande, Fy skäms på oss

Otyget, Flera brutna vallöften

Pressmeddelande från Piratpartiet, Polisen vill ha ökad rätt att kartlägga våra privatlivLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ifpi och Lisa Bjurwald i farten igen.


Så var då Lisa Bjurwald i farten igen såg jag hos Deep Edition. Hennes kunskap om amerikanska kvinnliga ministrar är lika stor som den om bloggosfären. Vi minns nog hennes artikel om oss i bloggträsket från i somras.
Deep Edition har länkar till hennes artikel, läs även kommentarerna.
Blogginlägget fick mig att dra på smilbanden om inte annat.


Drog på smilbanden gjorde jag inte när jag läste SvD:s artikel om Ifpi och censur:

Danmarks största internetoperatör TDC stänger åtkomsten till Pirate bay. Nu avser svenska IFPI att få till en likadan blockad i Sverige.
– Vi har samma planer som danskarna, säger Lars Gustafsson, vd svenska IFPI.


Tydligen vill Ifpi dock vänta tills riksdagen röstat om Ipred-lagen samt att rättegången mot The Pirate Bay är klar. Men sen tänker man på allvar försöka införa censur på Internet.
Även om alla försök att blockera Pirate Bay kommer misslyckas så hoppas jag sannerligen att våra politiker inte går med på dylika vansinnigheter som att börja censurera Internet.

Christian Engström(pp
) skriver att omröstningen om Ipred är den 25 februari och att rättegången mot Pirate Bay startar den 16 februari. Christian påminner även om att Piratpartiet ställer upp i EU-valet.

Anna Troberg, författare, tycker inte alls om Ifpi:s försök att blockera Pirate Bay eftersom hon då inte kan sprida sina verk.


Till sist:
Läs Nicklas Lundblads intressanta artikel om upphovsrätt,  Slaget om fildelning är bara början:

UPPHOVSRÄTT. Nästa generations strider om immaterialrätten kommer att bli av en helt annan kaliber än de som rasar nu. Forskare hävdar att upphovsrätt och patent i framtiden riskerar att kriminalisera lärandet och att fördelarna är mycket mindre än skadorna de kan orsaka.
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Skyskrapa, javisst!


Självklart måste vi byggahöjden i en stad som växer. Stockholm växer ju så det knakar. Att börja vid centralstation är alldeles utmärkt med tanke på närheten till kommunikationer, jobb, shopping, nöjen o.s.v.

Bygg inte bara en utan fler skrapor.
Gärna med massor av bostäder för unga. Några skrapor med äldreboenden med närhet till mycket är väl inte heller så dumt.

Låt fantasin flöda!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Då var det kört då

Då var det kört för det fria och öppna nätet. Snart är dett fritt fram för privata företag, staten och polisen att sniffa fram det mesta om oss och vår privata sfär. Moderaterna, sossarna, centern och folkpartiet kommer vad jag förstått se till att vi även drabbas av piratjägarlagen.

I årsskiftet fick vi FRA-lagen. I vår ska väl EU-direktivet om trafikdatalagringen klubbas. I höst kopplas Internetoperatörernas kablar till FRA. ACTA är väl bara en tidsfråga.

Igår hade riksdagen en hearing om IPRED och vad jag förstår på de bloggare som följde den så är det kört. IPRED-lagen ska klubbas till varje pris. Och som vi vet vill även polisen ha tillgång till våra nätidentiteter nu när nöjesindustrin får det.
Anonymiteten...hur blir det med den?

Tja...det känns som nätet är rökt. Inte konstigt man känner sig deppad.


Bloggar som följt hearingen:

Rick Falkvinge, Christian Engström, Opassande, xorprOjo, Lagen, Johanna Nylander, Copyriot
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vem blev förvånad?

Igår såg vi denna rubrik i SvD: Lättare för polisen jaga fildelare.

Regeringen vill göra det lättare för polisen att få ut uppgifter om vem som fildelar upphovsrättsskyddat material eller begår andra brott på internet. På fredag presenterar polismetodutredningen sitt delbetänkande, där lagförändringen väntas föreslås.

Detta innebär att polisen inte behöver gå via domstol för att få ut användaridentiteter vid misstanke om något mindre brott. Vilket jag inte blir ett dugg förvånad över. Den sittande alliansregeringen vet inte vad orden PERSONLIG INTEGRITET och PRIVATLIV betyder. De tycker att det är självklart att staten ska få fullständig kontroll över oss. Det visar de med alla de lagar och lagförslag som de nu tar fram. Visst finns det en och annan politiker som höjer rösten i en liten protest men de är alldeles för få. Precis som jag skrev i min blogg igår: När möjligheten finns, så kommer man använda den. Och det är precis vad vår sittande regering kommer att göra. Vi ser hur utvecklingen går inom EU och USA. I Storbritannien kommer de i realtid övervaka befolkningen på nätet, i USA behöver de nu inget domstolsbeslut för att läsa privata mail o.s.v.
Det är bara en tidsfråga innan vi har allt här också.

Att sittande regering är populär är mycket märkligt. Antagligen förstår inte vi i Sverige vilken total kontrollstat vi är på väg in i. Bodströmsamhället är här för att stanna om vi inte stoppar det. Men hur? Idag finns det bara Piratpartiet som tar alla dessa övervakningsfrågor på allvar. Det är ju väldigt lägligt för regeringen att driva genom dessa lagar i en tid när folk mer är intresserade av om de får behålla sina jobb. Varje vecka varslas ju tusentals med vad det innebär i privata katastrofer för de drabbade.
Ska man göra som Blogge och tro på Obama?

Två läsvärda inlägg från Opassande Emma:

Ifpis vita lögner som formar vår framtid

Fildelning och lagstiftning det inspirerar till

Även läsvärt, Christian Engström(pp) på Newsmill:

Ipred urholkar rättssäkerheten


DI, DI, DI , IDG, SVT


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

När möjligheten finns

Idag kan vi läsa i IDG att det nu är fritt fram för myndigheterna i USA att avlyssna e-post:

En domstol i USA har beslutat att federala myndigheter nu får avlyssna sina medborgare utan fullmakt.Hos Michael Gajditza kan vi läsa:

Nu har säkerhetsansvariga vid The Home Office i Storbritannien uppgett att avlyssning i realtid är nödvändigt för att upptäcka terrorister och deras planer. Detta har lett till att ministrar i Storbritannien överväger att satsa tolv miljarder pund på massavlyssning av varje enskild invånares e-postmeddelanden, telefonsamtal och internetvanorDe senaste dagarna har det även funnits flera artiklar i SvD om att mail mellan journalister och svenska soldater i Afganistan samlats in  för att sedan skickas till Högkvarteret i Sthlm:

Allan Widman, riksdagsledamot, medlem av försvarsutskottet och försvarspolitisk talesman för Folkpartiet, känner till problemet.
– Om det är som SvD skriver så är det naturligtvis helt oacceptabelt. Det står i strid med svensk lag och det står dessutom i strid med den värdegrund som Försvarsmakten har. I den är öppenhet ett av tre grundläggande begrepp, säger han.Som sagt, när möjligheten finns kommer den användas och den 1 oktober 2009 ska våra Internetoperatörers kablar kopplas in till FRA för trafik som passerar landets gränser.


Bloggar:
Mark Klamberg, Tomas sida, Kulturbloggen,
Mark klamberg(igen)Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Härligt, Ung Pirat!

I fredags meddelade Ungdomsstyrelsen:

– Ung Pirat får stöd för första gången eftersom de uppfyller kraven för statsbidraget, säger Per Nilsson. Det är positivt att organisationen på kort tid har lyckats bygga upp en stor rikstäckande verksamhet kring frågor som engagerar många ungdomar. Ung Pirat är en ungdomsorganisation som genom parlamentariska metoder vill förändra lagstiftningen kring bland annat upphovsrätten.

Nu får Ung Pirat medel för att fortsätta sitt arbete mot övervakningssamhället. Jag tycker det är kul att så många ungdomar ansluter sig till Ung Pirat och därmed visar våra politiker att de är på fel väg med alla nya lagar de nu kokar ihop som är ett hot mot ett öppet och fritt Internet, med eller utan EU:s hjälp.

Om Ung Pirat:
Förbundet Ung Pirat är Piratpartiets ungdomsorganisation och ett av Sveriges största politiska ungdomsförbund, en bred organisation som vill skydda privatlivet och fri kommunikation. Fri kunskap, delad kultur och integritet är viktiga grundpelare i det samhälle vi lever i. Medlemmar som vill hjälpa till att bevara ett öppet och demokratiskt samhälle anordnar olika sorters evenemang och aktiviteter för alla av unga. Över hela Sverige och världen ansluter sig unga pirater till vår gräsrotsrörelse, och tillsammans ska vi se till att våra frågor alltid finns på agendan.

Förbundsordförande Stefan Flod
Förbundssekreterare Mattias Bjärnemalm
Ung Pirat
Piratpartiet
Rick Falkvinge (PP)

Även:
SR
SvD
Expressen
Sydsvenskan


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Det rör på sig i samhällsdebatten

Nog känns det som att det börjar röra på sig, jag menar att bloggarna börjar få ett erkännande de inte haft tidigare. Aftonbladet har en artikel idag som inleder med:

I de nya mediernas Sverige går inget längre att tiga ihjäl.

Två stora blogguppror har brutit ut det senaste året – FRA och ”Gömda”.FRA drevs av några få elitbloggare. Debatten om Marklund och Monica Antonssons bok ”Mia – sanningen om Gömda” har pågått i forum i landsorten, på vanliga människors nätdagböcker i Tierp och Jönköping.Det är två uppror som egentligen bara har en enda sak gemensam – de tvingade till slut makten att lyssna.

Artikeln avslutas med:

Ett helt nytt mediefenomen har presenterat sig. Det kommer i framtiden att bli svårt för makthavare och redaktioner att tiga ihjäl historier som de av ett eller annat skäl inte vill ta i. Inte om gräsrötterna vill annat.


Det innebär att vanligt folk äntligen tar plats och deltar i samhällsdebatten på ett sätt de aldrig kunnat göra tidigare. Det ska bli väldigt spännande att följa hur detta utvecklas. Jag tror vi skriver historia nu.

Andra bloggar om politik, media, makt och samhällsdebatt:
Leo Erlandsson, Anna Troberg, HAX, Törnebohms, Scaber Nestor, Christian Engström, Opassande


Till sist vill jag rekommendera att ni som inte läst Frendos analys av FRA 2.0 gör det!
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Det här gillar jag!

Jag har inte hängt med i alla bloggtävlingar, men jag uppmärksammade att de som blivit nominerade till Stora Bloggpriset i kategorin Politik och Samhälle är bloggare som sätter integritetsfrågor högt.

Det var ju jättekul!

Emma, Opassande

Oscar Swartz, Texplorer

Blogge Bloggelito

HAX, Henrik Alexandersson


Och så var det visst en Fri med FRA-Calle också.
Inte min favorit, men ändå.


Inte blev det sämre av att Stationsvakt blev nominerad i kategorin Vardagsbloggar.


GRATTIS! Till er alla!


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Om någon är intresserad av siffror

I min förra bloggpost så skrev jag om att filmbolagen i Hollywood har haft sitt bästa år någonsin, enligt SF:s hemsida. Jag fick några kommentarer och länkar på bloggposten, här är en av dem:

Postat av: Rikard
Hej. Glöm inte heller 2008-08-07 Århundradets bästa biosommar! , en pressrelease på sf.se.


Vilket gjorde mig lite nyfiken på SF Bio, så jag tog några kreditupplysningar:

SF Bio AB
Bokslutsår
2006
2007
Total omsättning(tkr)889,035995,550
Antal anställda404440
Avskrivningar(tkr)34,49351,197
Resultat efter avskrivn.(tkr)67,90770,335
Resultat efter finansnetto(tkr)66,14464,079
Årets resultat(tkr)46,39539,261
Vinstprocent7.77.1
Justerat eget kapital(tkr)57,20594,555


År 2006 hade alltså SF Bio ett resultat efter avskrivningar på över 67 milj och år 2007 på över 70 milj. Notera även att det egna kapitalet ökat till över 94 milj. år 2007.
Det tycks gå mycket bra för SF Bio. Nu är SF Bio en del i Bonnier AB så jag kollade även dem och såg att Bonnier AB:s egna kapital vid utgången av år 2007 stigit till, håll i er nu, 11,959,716,000 SEK.

Tyvärr finns inga siffror för 2008 ännu, men det känns inte som det går dåligt för underhållningsindustrin.
Nu är Bonnierkoncernen stor där många bolag ingår, så jag valde att fokusera på SF Bio.
Organisation enligt SF:
SF Bio AB är ett bolag inom Bonnier AB under affärsområdet Bonnier Broadcasting and Entertainment och driver Sveriges största biografkedja. Vårt systerbolag AB Svensk Filmindustri är den namnkunnigaste svenska distributören och producenten av film. Några andra bolag inom Bonnier Entertainment är Homeenter, Bonnier Amigo Music. TV4 och MTV3 i Filnland.
SF Bio äger också 50% av Svenska Bio, ett ledande biografföretag på medelstora orter i Sverige. I Norge finns det helägda SF Kino, där Tönsbergs Kino är basen för etablering i hela Norge.


Det känns inte som fildelning har någon större påverkan på nöjesindustrin. De tycks frodas i bästa välförmåga!
Men mycket vill ju ha mer...har jag hört.


Läs även hos HAX: Obama ger skivindustrin politisk makt


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

FRA, IPRED och Hollywoodklirr i kassan

År 2008 blev tydligen ett rekordår för Hollywood. I november 2008 var IPRED-debatten het i media då våra filmskapare gick ut hårt med att de inte kan producera film utan IPRED-lagen.
Trots det är vinsterna större än någonsin hos de stora filmbolagen.

SF:s hemsida kan vi läsa följande:
De stora filmstudiorna har tjänat mer pengar än någonsin under 2008. Runt 9.9 miljarder dollar drog de in internationellt.


I februari startar rättegången mot The Pirate Bay. Piratbyrån och TPB behöver nu pengar för att få hem sin buss S23K som står i Belgrad. Bussen ska användas som presscenter under rättegången.
För dig som vill donera en slant finns info hos Piratbyrån.

Från bloggen Intensifer:
Denna rättegång har kallats 2009 års viktigaste kulturpolitiska händelse, men jag skulle vilja gå längre och säga att det handlar om internets i allmänhet. Det rör sig nämligen om huruvida det är lagligt att länka till upphovsrättsskyddat material eller inte.


Hos HAX hittade jag följande:
Amerikanska National Research Council skriver i en rapport att massavlyssning med automatiserad analys, så kallad data mining, knappast är ett effektivt sätt att jaga och fånga terrorister.
Vilket möjligen är en nyhet för alla FRA-kramare. Men inte för oss andra.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kritiken mot FRA-lagen lever vidare

Att motståndet mot FRA-lagen fortfarande är stort visar sig överallt. Idag var det en demonstration i Göteborg mot övervakningssamhället. Piratpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fanns på plats likaså de övriga politiska ungdomsförbunden samt nätverket Svart Måndag. Scaber Nestor rapporterar om att det var en välbesökt demonstration vilket även bekräftas av bilder på axels blogg. Urban Cat har även lovat komma med bilder på sin blogg.

I Stockholm sitter Jonas Nordgren utanför riksdagshuset alla vardagar under veckorna 2-5 i en protest mot övervakningssamhället. Heja på Johan om du har vägarna förbi.

I SvT Mittnytt kunde vi igår se författaren Anders Widén som är en i gruppen bakom Riksdagssvar.se. Gruppen har gjort fem frågor ang. FRA-lagen till våra politiker i riksdagen. Här kan du se hur pass få av våra riksdagspolitiker som bemödat sig att svara.

Bloggen Bent meddelar att nya centerupproret.se är igång.

Och som jag skrev i min förra bloggpost så har även Vägverket backat med införandet av nya automatiska hastighetskameror eftersom man är rädd för att få en debatt av FRA-kaliber.

Har du inte redan läst HAX:s bloggpost om att brottas med demokraturen, så gör det!

Nog protesteras det överallt. Ett alternativ för att visa att du inte tycker om vår marsch in i övervakningssamhället är att gå med i Piratpartiet.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vägverket och FRA-lagen

Klippt från SR-Ekot:
Vägverket backar nu från det omdebatterade förslaget att mäta även medelhastigheten mellan de automatiska fartkamerorna. Orsaken är rädslan för en ny FRA-debatt som skulle kunna hota förtroendet för hela systemet med automatiska kameror.
– Vi tror att det finns en risk för att trafikanterna upplever det som om man gör ett intrång i deras integritet genom att fotografera. Även om man har ett system som på alla möjliga sätt tekniskt säkerställer det är det inte så lätt att förklara det. Därför tror vi att det är bättre att göra det på ett annat sätt, säger Vägverkets utredare Anders Wiman.


Inte trodde jag att det skulle komma något gott från FRA-lagen, men ovan visar hur viktigt det är att vi fortsätter att protestera mot alla integritetskrävande lagar som är på väg. Även FRA-lagen som redan trätt i kraft i årsskiftet.
Vägverket ska främst hålla vågar väga säkra inte minst nu under vintern.

Bloggar:

Pär Ström, Leo Erlandsson, P J Anders Linder


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Anonym eller inte, vad gäller?

Igår kunde vi läsa HAX:s artikel i Expressen om vår rätt att vara anonyma på nätet. Pär Ström, integritetsombudsmannen, bloggade om också om det. Vad som gäller verkar det finnas en oroväckande osäkerhet om. Vilket fick mig att minnas en artikel i Aftonbladet för en månad sedan där detta fanns:

En annan effekt enligt Anders Ahlqvist är att de företag som har som affärsidé att anonymisera internettrafiken kommer att få det svårt.

– Att syssla med anonymiseringstjänster kommer inte att vara tillåtet eftersom det bryter mot lagen. 

Artikeln i AB handlade om datalagringsdirektivet och Anders Ahlqvist är kriminalkommisarie vid IT-brottsroteln.

Så vad gäller?

Jag begriper inte...det börjar bli för många lagar nu!

En sak är säker och det är att Beatrice Ask inte kommer göra något för att skydda integriteten vilket vi kan se i detta svarfrågan om rätten att kommunicera anonymt som Karl Sigfrid ställt henne.

 

Så vad gör vi? Gå med i Piratpartiet och kämpa för DITT privatliv!

 

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

FRA-frågan är inte död!

Man undrar ju i vilken verklighet våra politiker befinner sig i. Skulle FRA-frågan vara död? Absolut inte! Måste vi medborgare stå med stora plakat utanför riksdagen varje dag för att politikerna ska förstå vad vi anser om FRA-lagen?

Nu sitter det faktiskt en kille, Jonas Nordgren, utanför riksdagshuset och protesterar mot just FRA-lagen, men det har tydligen inte riksdagskvinnan Susanne Eberstein(S) uppmärksammat.
Susanne var med i SVT Mittnytt igår angående FRA-lagen och att hon sitter i den nämnd som tillsvidare ska agera som den sk specialdomstolen som ännu inte kommit igång. I programmet uttalar hon sig om att FRA-frågan skulle tystnat till förmån för fildelning. Hur hon nu kan tro det, eller som Emma på Opassande utrycker det: En massa folk som tycker en massa saker.

Våra politiker tycks vara helt omedvetna om att Piratpartiet varje dag får nya medlemmar p.g.a. FRA-lagen och övriga integritetskränkande lagar. På lördag den 10 januari är det dessutom en demonstration mot FRA-lagen i Göteborg, ett samarbete mellan de politiska ungdomsförbunden och piratpartiet. Så nog protesteras det fortfarande.

Centerpartiet reagerade dock på Susannes uttalande och då främst Erik Hultin som även han är med i ett annat reportage hos Mittnytt. Tydligen är det full aktivitet i centern mot FRA-lagen igen. Vilket är bra, men det finns de som är tveksamma till hur det kommer att gå.

Vårt nya storebrorsamhälle gör sig påmint där man minst anar det.

Och till sist: blogga ut din ilska och förbli lycklig!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Politiska tokerier

Igår kunde vi till morgonkaffet höra på SR P3 att socialdemokraterna vill täppa till luckor i Ipred-lagen eftersom lagen blir verkningslös om man kan vara anonym och surfa via öppna nätverk:

"– På samma sätt som det är tekniskt möjligt att gömma IP- nummer så är det också tekniskt möjligt att gå in via andra personers servrar, och använda deras trådlösa nätverk för att ladda ner, flera av dem här sakerna är det vi pekar på ifrån vår sida som måste täppas till i en ny lagstiftning, säger socialdemokraternas Tomas Eneroth."

 Detta tolkades av många som att sossarna vill förbjuda öppna nätverk och anonymitet på nätet. Karl Sigfrid(M) var snabb med att anmärka på sossarnas förslag. Lite senare kunde vi läsa på Christian Engströms(pp) blogg att Hans Eneroth(S) har kommenterat på Karls Sigfrids blogg om att de inte alls vill ta bort anonymiteten, vilket Karl Sigrid(M) kommenterat i en ny blogg och pekar på detta i Socialdemokraternas motion:

” Det finns till exempel redan idag en rad olika sätt att skydda sin identitet för den som vill surfa anonymt. Den snabba tekniska utvecklingen för med sig såväl hot som möjligheter för både kulturellt yrkesverksamma och konsumenter. Detta är en utveckling som måste följas aktivt och med en ständig handlingsberedskap från regeringen.”

Förvirrande som vanligt från våra politiker i de röda och blå lagen. Vi vet dock att både S och M är för Ipred och hur de än lappar Ipred-lagen så är den lika dålig som den lappade FRA-lagen.

Jag undrar om det finns tillräckligt många ord i den här boken att beskriva dagens politiska tokerier?

Läs även:

Johanna Nylander, Kvp, om datalagringsdirektivet, Varning för självcensur.

HAX om dagens politiker i Sverige och EU, Allt är mycket enklare. Och värre.

Piratpartiet om demonstrationer i Göteborg den 10 januari, Stoppa övervakningssamhället.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Piratpartiet viktigare nu än någonsin

Jag läste nyss Anders Widéns bloggpost om hans möte med riksdagsman Gunnar Sandberg(S). Anders beskriver mötet så fint att man blir lite rörd. Hursom så kommer det fram hur dåligt informerade våra riksdagsmän är i många frågor de är med och beslutar om. Tidsbrist gör att de inte hinner sätta sig in i allt även om de vill. Idag när mer och mer av våra liv går via nätet hade man ju önskat att även våra politiker var mer insatta i just den biten. När politikerna inte förstår nätet så kan det kanske också vara svårt för dem att förstå vilket intrång på människors privatliv många av de lagar som nu växer fram är. FRA, Ipred, Teledatalagringen osv. Detta har  jag och många med mig tidigare förstått men nu blev det än mer bekräftat.

Hur man ska få politikerna insatta i nätet vet jag inte men att Piratpartiet finns och informerar och protesterar mot alla vansinniga lagar som kommer nu är väldigt viktigt. Det är med glädje jag noterar att piratpartiets medlemsantal ökar dag för dag. Hos Rick Falkvinge(pp) kan vi idag läsa om en pizzeria i Malmö som är stämda av STIM, vilket är en mycket intressant läsning (läs!). Längst ner i bloggposten står det även att Rick fått tillräckligt stora donationer för att kunna fortsätta arbeta på heltid för partiet, vilket sannerligen behövs.

Då många av de integritetskränkande lagar vi drabbas av har sitt ursprung i EU vore det bra om Piratpartiet fick in en fot även där. Christian Engström(pp) har en önskan om att komma dit.
Christian skriver idag om att Journalistförbundet nu kommer att införa varningstext i sina mail om att de kan vara avlyssnade av FRA.

SvD skriver om förändringar som Internet skapar: "Den nya tekniken och den rådande gratiskulturen innebär inte bara svårigheter och hinder, den öppnar upp nya dörrar också."

Uppdatering: Tydligen var det SAMI inte STIM som stämt pizzeria Lazio.Till sist, tänk på att det är snorhalt ute oavsett om du går, cyklar eller kör bil. Kan vara bra att tänka på nu när alla ska stressa iväg till skola och jobb efter helgerna.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Man blir fundersam...

Hos HAX finns nu en översättning på svenska från intervjun som BBC gjorde med EU-kommisionären Margot Wallström angående Irlands NEJ till Lissabonfördraget. Margots syn på ett demokratiskt beslut känns märklig och får mig att tänka på hur man inom alliansen t.ex. drev FRA-frågan. Motståndarna till FRA-lagen inom alliansens politiker fick det ju "hett om öronen" tills de vek sig. Är det så här vår politik i Sverige och EU ska se ut i framtiden? Det makten beslutar ska tydligen drivas igenom till varje pris. Hårresande!

Jag kopierar rubbet från HAX eftersom jag anser att det är viktigt att detta kommer fram:


GE = Gavin Esler, BBC Newsnight
MW = Margot Wallström

GE: …och med mig nu har jag från Bryssel Margot Wallström vice ordförande i EU kommissionen. Din chef, José Manuel Barosso sa att [Lissabon] fördraget inte är dött, att fördraget fortfarande lever. Kan du förklara för väljarna vad dom måste göra för att döda det?

MW: (3 sek paus) Jag tror, för det första, att om vi menar allvar med demokratin så måste vi försöka förstå varför det Irländska folket röstade nej. Det måste vara, ett slags, första steg, och det är vad Irländarna, och vad vi kommer att bidra till, att göra tills statsöverhuvudena och regeringarna möts.

GE: Förmodligen så röstade dom nej för att dom inte gillade fördraget, men din chef säger…

MW: Men, det vet du inte!

GE: …att ni kommer att fortsätta. Jag frågar dig: vad måste de göra för att slippa det?

MW: Jag tror att du måste undersöka saken och den Irländska regeringen kommer att göra en analys precis som vi, och genom Eurobarometern, försöka förstå.

GE: …men finns det något?

MW: …precis som vi gjorde efter de Franska och Holländska omröstningarna. Svaren var var faktiskt väldigt olika, om du jämför vad väljarna i Frankrike och Holland sa, så det är…

GE: Dom sade nej!... men finns det något som väljarna kan göra…

MW: …det första steget och sedan måste de diskutera vad som skall göras.

GE: Men finns det något väljarna kan göra för att slippa det här fördraget? …i en demokrati?

MW: I en demokrati, så måste du lyssna på invändningarna, och du måste se om det finns något vi kan göra för att möta dessa invändningar? Vad mer exakt, var det som de var oroade för och vad var det som fick dem att säga nej?

GE: …men du förstår…

MW: Dom politiska ledarna har investerat så mycket politiskt kapital och energi för att få den nya organisationen, att få EU att fungera bättre. Så klart så kommer dom inte att ge upp i första taget. Dom kommer att försöka hitta…

GE: …visst…

MW: …ett sätt att komma framåt därför att vi måste göra det mer demokratiskt och öppet… och mer effektivt.

GE: …men du förstår, det fundamentala problemet här är att många väljare i hela Europa tycker att EU är en odemokratisk inrättning. Dom har inget emot EU-medlemskapet, det dom vänder sig emot är sättet som det styrs på och hur saker tvingas på dom. Och när väljarna säger nej så säger ni att då kommer vi att fortsätta och försöka hitta ett sätt tills dom säger ja.

MW: Nej. Jag tror att det som vi måste göra här är förstås att medlemsstaterna själva måste få bestämma hur dom vill ratificera det nya fördraget. Alla ledarna har förstås förbundit sig till fördraget och på Irland, i enlighet med deras konstitution, så måste dom ha en omröstning. Och om 18 medlemsstater har sagt ja…

GE: Utan att fråga väljarna!

MW: …och en medlemsstat har sagt nej, så tror jag att alla medlemsstater vill säga sitt i den här frågan och du måste förstås analysera varför det blev ett nej. Är det något vi kan göra? Är det något som måste ändras? Och den analysen måste vi göra först.

GE: Men för att återgå till huvudfrågan: för väljarna, de enda väljarna som fått rösta om den här frågan. De enda, de Irländska väljarna. Mycket intelligenta, väl informerat folk. Ett ganska stort valdeltagande. Dom sade nej och trots det så fortsätter processen. Så därför… det är absolut vad folk menar med ett demokratiskt underskott.

MW: Men låt oss överlämna till ledarna att diskutera vad de skall göra i en sådan här situation. Och kom ihåg, problemen, de har inte försvunnit bara för att Irländarna har sagt nej. Problemet med en europeisk union med ett demokratiskt underskott, med ett antal nya utmaningar, med 27 medlemsstater istället för 12, och med en organisation som var gjord för 12 och inte 27 stater, det problemet har inte försvunnit. Och det är det som vi förväntar att våra politiska ledare skall gripa sig an. Om vi vill vara effektiva att bekämpa klimathotet och att handskas med höga oljepriser så måste vi ge Europeiska Unionen medel att göra det. Effektivt och mer demokratiskt. Och det är det som var utgångspunkten för hela den här diskussionen och det är det vi måste fokusera våra krafter på just nu.

GE: Ok. Margot Wallström. Tack så mycket för att du kunde vara med oss från Bryssel.

Andra bloggar:
Christian Engström, Johan Ingerö, Fridholm.net,


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Iskallt och FRA.

Kan man ha en sämre start på ett år?

Iskallt, jag avskyr att frysa!

Och igår trädde FRA-lagen i kraft.


Varma gratulationer till HAX dock, för förstaplatsen av "Årets politiska blogg 2008". Den utmärkelsen var du väl värd. Vi får väl se vad du får för betyg av mig när jag läst "Bloggen som politiskt vapen" som jag fick i julklapp.
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

RSS 2.0
.