TPB-spektaklet förvandlades till rättegång igår

Igår förvandlades spektaklet till en rättegång när försvarets advokater klev fram och sakligt informerade om de åtalades roll till The Pirate Bay samt klargjorde att rättegången faktiskt handlade om ett åtal mot de anklagade och inte The Pirate Bay.

I ett par dagar har IT-åklagare Roswall försökt berätta hur fildelning går till, med blandat resultat. Åklagare, Ifpi, Antipiratbyrån och skivbolagens representanter har meddelat vad som fildelats och någon påstådd förlorad intäkt, men ingen på åklagarsidan har lyckats knyta någon av de åtalade till dem som fildelat det upphovsskyddade materialet som står till grund för åtalet. Enligt ett e-handelsavtal inom EU krävs just denna koppling.

Carl Lundströms advokat redogjorde för att om man ska kunna döma någon av de åtalade för medhjälp så måste de ha uppmuntrat de som fildelat eller i vart fall haft ha någon kontakt med dem. Det har inte någon av de åtalade haft de vet inte ens var de som fildelar befinner sig. Lundströms advokat lyckades då han tog upp exemplet "signaturen King Kong" som tydligen fanns med bland dem som fildelat i Roswalls material skapa ett nytt uttryck som snabbt spred sig på Internet världen över  "The King Kong defence" :
– Det krävs att åklagaren visar att Carl Lundström uppmuntrat ”King Kong” i Kambodjas djungler. Det är vad som krävs, sa Per E Samuelsson, som dagens sista kommentar.

Alla som tagit del av gårdagens rättegång borde nu förstå vad Pirate Bay är, alltså en sorts sökmotor där användare till siten kan länka till med diverse material. Pirate Bay har alltså inte detta material hos sig. Pirate Bay har inte någon personlig kontakt med dem som nyttjar siten. Pirate Bay uppmuntrar inte heller någon till att fildela upphovsskyddat material. Det finns dessutom information på Pirate Bay om vad som gäller angående upphovsskyddat material. Enligt Peter Sunde är över 80% av det som länkas via Pirate Bay inte upphovsrättsskyddat, precis som det förmodlingen även är på Google och andra liknande söktjänster.

Igår kom det fram att Ifpi:s hemsida blivit hackad, vilket är dumt, det gagnar inte de åtalade och det gagnar framförallt inte ett fritt Internet. Visst kan man förstå att det finns många som är upprörda över Ifpi:s alla försök att censurera Internet men detta är inte rätt väg att gå.

Det har börjat spridas rykten om att tingsrätten ogillar åtalet, från fler håll, vi får väl se vad som kommer under dagen.

Dagens rättegång har börjat nu och kan följas på Piratpartiet LIVE. Så här långt verkar dagens rättegång ha börjat i samma sakliga anda som den slutade igår med försvarsidans advokater och de åtalade.

Nyheter24, SvD, SvD, Rick Falkvinge, Anna Troberg

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.