TPB och sensationsmedia

Vi har i dagarna sett flera artiklar och bloggar om de åtalade i TPB-rättegången.
Många är de som dömer dem lättvindigt som skattesmitare o.s.v. Om vi går tillbaka lite i historien så var den razzia som gjordes mot The Pirate Bay inte bara ett tillslag mot The Pirate Bay utan värst drabbades nog PRQ, det företag som Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij drev.

Om vi tar en jämförelse för att alla ska förstå:
Vi förvandlar PRQ som var ett Webhotell till ett Kontorshotell som hyr ut ett eller flera rum till olika företag/organisationer med olika verksamheter. Polisen misstänker att det i ett av dessa uthyrda rum på Kontorhotellet finns en verksamhet som är misstänkt för olagligheter(TPB). De misstänkta olagligheterna som man bedriver i detta rum på Kontorshotellet påstås drabba företag i USA(film- och skivbolagen). Dessa företag vänder sig till politikerna i USA och Sverige som i sin tur vänder sig till polisen. Polisen gör därefter en razzia mot den misstänkta organisationen, men inte bara den utan man tar även alla andra hyresgäster på Kontorshotellet samt all redovisning och liknande som Kontorshotellet har i beslag som bevismaterial. I princip stänger man därmed hela Kontorshotellet.

Att ett litet företag som PRQ överhuvudtaget har kunnat fungera efter ett sådant tillslag där man i princip tar hela verksamheten är förvånande. Förvisso blev övriga hyresgäster släppta en efter en och PRQ fick väl så småningom tillbaka en del bokföring och datorer, men än idag har "rättsväsendet" en del kvar i sitt förvar. Jag tror det är få företag som skulle överleva ett sådant totalstopp i sin verksamhet. Man kan ju misstänka att en och annan hyresgäst även lämnade hotellet. Att reparera företaget torde ha resulterat i inköp av ny utrustning, uteblivna intäkter och en massa obetalt slit under en lång tid.

PRQ:s verksamhet utövades på Internet. Hade "rättsväsendet" agerat likadant om det hade varit en annan verksamhet alltså i stil med ett vanligt kontorshotell? Det har jag undrat över många gånger..

I dagarna har vi som sagt kunna läsa om de "fula fiskarna" i: Dagens Nyheter och Expressen.
Att Neij och Warg efter tillslaget har en trasslig ekonomi betvivlar jag inte alls utan är snarare förvånad över att de kunnat överleva razzian överhuvudtaget.
(Vad jag vet drivs PRQ idag av nya ägare.)

Bloggar och media:
Oscar Swartz, Jinge, Mina Moderata Karameller, annarkia, Isobel Hadley-Kampz, SvD, AB, AB, Christian Engström(pp), Oscar Swartz


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: bjorn

http://jtdownload.blogspot.com/

2009-02-22 @ 15:21:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.