TPB, bojkott och "Yes, we can!"

DN:s huvudledare kan vi idag läsa följande:

"Den pågående Pirate Bay-rättegången innehåller alla ingredienser för att utvecklas till en dokusåpa i medierna. De fyra åtalade gör allt för att framställa sig själva som rebeller och konflikten med musikindustrin som en Davids kamp mot Goliat.

 

Den bilden kan ifrågasättas. Förutom att de åtalade tjänat miljonbelopp på sin verksamhet har det uppdagats att de här männen har ett minst sagt ljusskyggt förflutet med inslag av alltifrån stölder och droger till skattebrott och högerextremism."

 

Vilket underlag DN har för ovan påståenden framgår dock inte. Vi vet att åklagarsidan i rättegången gör sitt bästa för att bevisa att de anklagade skulle ha tjänat miljonbelopp på "sin verksamhet" utan att lyckas. Tvärtom har det mot vad DN skriver kommit fram i rättegången att "verksamheten" är en organisation av frivilliga som hållt igång The Pirate Bay utan att det finns någon toppstyrning eller en förbestämd stategi. Detta är vad de som är insatta i Internets kultur kallar deltagarkultur. För oss som känner oss hemma på nätet är detta en självklarhet men i den värld som många andra lever i (t.ex DN) finns den inte. Kommer man från en värld där man endast gör en insats om man får betalt från någon som bestämt vad man ska göra så förstår man inte denna deltagarkultur.

Pirate Bay bygger just på deltagarkultur. Pirate Bay är som en tom site där användarna fyller siten med länkar till sådant de tycker är intressant. Det Pirate Bay erbjuder är bara en plats på nätet där surfare kan mötas och få kontakt och byta information. Innehållet till den länkade informationen är som sagt upp till varje användare att stå för. Mycket arbete med siten vet man inte alltid vem som gjort eftersom många har deltagit, och när det bygger på frivillighet så är det inte så viktigt med vem som gjort vad eller när det gjorts.

DN föreslår även att det kan bli nödvändigt att införa en i mitt tycke typisk dålig svensk lösning, nämling en bredbandsskatt som alla ska var med och betala. Alla som har ett bredband, vilket snart alla i Sverige har, ska alltså vara med och betala pengar till monopolindustrin. En sådan lösning ser nog även politikerna som en bekväm lösning. DN:s ledare är inte underskriven av någon, vilket får mig att undra om det inte är DN:s ägare som står bakom artikeln d.v.s. Bonnierkoncernen.

Hos ProjO kan vi läsa att Monique Wadstedt letar efter författare som hon kan använda till sin slutplädering i rättegången mot Pirate Bay. Tydlingen har det inte gått så bra. Jag kan dock rekommendera författaren Stefan Stenudds blogginlägg om upphovsrätt även om Stefan knappast är till hjälp för Wadstedt. Stefan Stenudd jämför sin syn på upphovsrätten med Piratpartiets. Mycket läsvärt!

Leo Erlandsson skriver att vi kan förändra det som nu sker på Internet med införandet av FRA-lagen, Ipred, Datalagringsdirektivet, ACTA, censur o.s.v. Yes, we can!


Till sist påminner Scaber Nestor oss om köpbojkotten mot mediaindustrin där följande gäller:

 • inte köpa cd-skivor
 • inte köpa filmer
 • inte köpa datorspel
 • inte gå på bio
 • inte hyra film


 • Bloggar som deltar i bojkotten under perioden 090209-090301:
  Svensk Myndighetskontroll (founder), Scaber NestorJens OdsvallFarmor Gun i NorrtäljeSidvindOlofs BloggMina Moderata KaramellerCalandrellaArgast Nu, SatmaranThomas HartmanScratches and DustZac's åsikterXORbotEtt otygs funderingar och betraktelserAnna TrobergHenrik AlexanderssonJörgen BoströmLars-Erick's BloggUpdiggersAlla dessa åsikterAnders WidénErik HultinEl RubioAnohitoSanna: Mina ordA.Mikael ErikssonBitches, Bruises, Booze & Blackouts.Christian Engström (ppTörnebohms Hotspot.Kattkorgen,Sagor från livbåtenTango för enbentaSultans BloggKulturbloggenMargareth OsjuEyesxMikeees SongsHampus AlgotssonHellre upplyst än nedsläckt Out Off LineSilvertörneNuttes FunderingarPromenader och UtflykterUdda Bitar,NinabloggTempus FugitAnnarkiaElftownZebrastyleTankefel och DyliktIsak GersonJan SjöholmHjalmar den OndeAndreas ViklundArvid ÖsterlundJMB,Pastor BentonitDexiona system apartAspiebloggenG-Svampen,


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Kommentarer

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
   

  Reggad på Commo.se

  Bloggtoppen.se
  Add to Technorati Favorites
  Creeper
  ip information
  Bloggtopplista
  Bookmark and Share
  RSS 2.0
  .