TPB, fildelning och tv-licens


Häromdagen meddelade Sydsvenskan att de börjat fildela på Pirate Bay genom att de lagt upp söndagens specialserie om upphovsrätt och fildelning på siten. Nu finns hela artikelserien att läsa på deras nätbilaga:

Kriget mot kunderna, av Anders Mildner

Jag känner att jag inte gör något fel, om Peter Sunde(TPB), av Alexander Kuprijanko

Med flaggan i topp, om Rick Falkvinge(pp), av Anita Kratz

Fakta om fildening, av Alexander Kuprijanko

Försvarstalet, av Fritz-Anton Fritzon

Attacktalet, av Rasmus Fleischer


Det är många som skriver om Pirate Bay , i DN i fredags inleds en artikel med:

Snart inleds rättegången mot The Pirate Bay - men viktigare ändå var razzian mot företaget. I samma ögonblick som polisen beslagtog servrarna blev "piraterna" odödliga. Här är berättelsen som liknats vid 00-talets IB-affär.

SvD skriver idag: Historien om Pirate Bay
 
Att intresset för TPB-rättegången är stort går inte att ta miste på, därför är det konstigt att rättegången hålls i en sal som bara rymmer ett fåtal som jag skrev om i min förra bloggpost.
Många bloggare skriver om detta, här är några:

Mårtensson skriver att rättegången måste bli offentlig på riktigt.

Emma på Opassande  Det här är helt enkelt inte en “Stockholmsfråga” för en handfull intresserade, det är en principiell, stor och avgörande händelse som måste tas på allvar.

Marcin på Omg Internets!: The Pirate Bay har i nuläget över 21 miljoner samtidiga uppkopplingar och 3,5 miljoner registrerade användare. Rättegången mot fildelningsimperiet kräver mer uppmärksamhet än en undandstoppad liten sketen sal som inte rymmer mer än 40 personer (20 av platserna är dessutom paxade för pressen!).

Och så var det : Tv-licensen
Nu när Sveriges Television ska lanseras på nätet blir landets alla datorer möjliga mottagare. Vilket innebär att alla ska betala tv-licens, även företag.

"– Visst kan jag se det orimliga i att apparatur som inte är avsedd att användas för tv-tittande blir licenspliktig, säger Anna Pettersson, vd på Radiotjänst.

Den enda chansen att slippa betala är att ta striden med Radiotjänst och övertyga kontrollanterna om att just de egna datorerna inte kan användas för tv-tittande. Det kan kräva mjukvaruspärrar i datorerna eller att tjänsten blockeras på hela nätverket."

Om man nu ska ta en avgift kan väl de som vill ha tillgång till  SvT:s sidor på nätet betala. En femma om dagen eller vad det nu kan kosta. Enkla betalningstjänster för små belopp är snart här enligt denna artikel i CS , där avgiften kommer direkt på bredbandsräkningen. Att alla ska åka med och betala en tvångsavgift fast man inte nyttjar sidorna är helt vansinnigt.
Bloggat om tv-licensen:
HAX, Karl Sigfrid, Scaber Nestor, Fridholm,

Och till sist:
Piratpartiet har på sin hemsida lagt upp en post om senaste dagarnas artiklar om piratfrågor i gammelmedia.Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.