TPB-farsen

Jag har inte hunnit följa rättegången hela tiden men snappat upp lite från bloggar och gammelmedia.
Efter första rättegångsdagen suckades det rätt mycket överallt över åklagare Håkan Roswall som timme efter timme redovisat hur varje megabit (megabyte) skickats hit och dit mellan en mängd datorer i olika delar av världen. Det där med IT verkar inte vara Roswalls grej...

Andra dagen började rättegången med "En sensation" (SvD):
Kammaråklagare Håkan Roswall mjukade upp åtalspunkterna när rättegången mot männen bakom The Pirate Bay fortsatte i dag. Roswall tar nu bort skrivningarna om "medhjälp till exemplarframställning".
Åtalet ska nu bara gälla framställningen av själva torrentfilen.
- Det här är ju en sensation. Det är ju väldigt sällan man vinner halva målet på en och en halv dag och det är tydligt att åklagaren tagit starkt intryck av vad vi sade i går, säger advokat Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade.


Åklagare Roswall hade även denna dag problem med "det där med IT", vilket också TPB-killarna påpekade och menade att åklagaren missförstått tekniken och att det han försökt bevisa inte visar att nedladdning gjorts från just The Pirate Bay.

Att synen på fildelning är olika ser man bl.a på SvD:s ledare som anser att det inte skapas något nytt när man remixar:
"Remixa och modifiera i all ära, men ska det inte också skapas något nytt då och då?"

Vad jag vet har människan i alla tider sedan stenåldern, via de klassiska stora tonsättarna, till Magnus Uggla och andra nutida genier, skapat nytt genom att kopiera varandra och remixa.

Sen fortsätter SvD:s ledare med:
”Vi vill inte kriminalisera en hel generation” säger politikerna. Troligen menar de också vad de säger, men det är ingen enkel uppgift när generationen i fråga envisas med att göra illegala saker hela tiden.

Och det blir en megakrock när jag läser om Björn Ulveus på Newsmill: Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig?

Hur den kriminella, illegala, snåla och lata generationen som kommer vara i majoritet om några år ska kunna möta den som inte kan försöka tänka utanför sina gamla trångsynta och inlärda regler förstår jag inte? Det kommer bli många rejäla krockar framöver.

Fantasi och kreativitet saknar dock inte de kriminella, illegala, snåla och lata. Här har det skapats en ny variant av t.ex. cider för er som följt rättegången.

En kort sammafattning av dagen har SvD gjort och hos SR finns några korta ljudklipp med bl.a Fredrik Neij (TPB) Naturligtvis finns det alltid dagsaktuellt media på The Pirate Bay.

Johannes Forssberg skriver på Expressens ledarsida att Piraterna går ej att besegra och Svenskbladet meddelar att Håkan Roswall släpper ljudbok mot sömnbesvär.

Nu verkar det som om Ipred-lagen kommer träda i kraft 1 April. Näringsutskottet har sagt ja till lagen. V, MP reserverade sig idag mot näringsutskottets beslut med motiveringen att regeringens förslag inte är säkert ur rättssäkerhetssynpunkt och att effekten på den illegala kopieringen kommer att bli begränsad, övriga partier är för.

Rick Falkvinge(pp)
kom nyss med en ny sensation:

EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter, LIBE, behandlade idag en rapport med namnet “De grundläggande rättigheterna på Internet” och röstade igenom den enhälligt, med röstsiffrorna 44-0.

Rapporten verkar fantastisk. Den kräver inte bara att Sverige omedelbart avskaffar FRA-lagen om allmän avlyssning, utan också att Sverige lägger ner alla planer på att genomföra privatpolislagen Ipred.

 

Det ska bli spännande att se vad detta kommer betyda, ännu inte genomröstat i EU-parlamentet.

Läsvärt:
Erik Laakso, HAX, annarkia, Oscar Swartz, Erik Lakomaa (gästbloggare hos Christian Engström), Blogge Bloggelito, Scaber NestorLäs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.