Norge stämmer Sverige för brott mot mänskliga rättigheter

I Norge tycker man inte alls om de integritetskränkande lagar som vi nu inför i Sverige. FRA-lagen och Datalagringsdirektivet drabbar även Norge eftersom mycket av deras Internettrafik går via Sverige.

Jon Wessel-Aas, ordförande i Internationella juristkommissionens norska avdelning:

"Tanken ligger obehagligt nära ett totalitärt system", skriver Wessel-Aas om kombinationen av datalagringsdirektivet och FRA-lagen. Och domen mot grannlandet är hård: "Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna", är rubriken på debattartikeln.

Den fortsätter:

"Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna begränsar myndigheternas möjligheter att göra ingrepp i grundläggande medborgerliga rättigheter och innehåller rättsliga principer om kommunikationsfrihet och om privatlivets helgd".

 

Den norska regeringen är också kritisk till lagen:

- Regeringens ståndpunkt är en djup skepsis så här långt, säger kommunikationsminister Signe Navarsete, till nyhetsprogrammet.


Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger till Rapport att man avvaktar vad domstolen kommer fram till:

-Vi har vinnlagt oss om att integritetsförstärka lagen. Signalspaning har pågått under hela efterkrigstiden. Vi har förstärkt lagregleringen och ingegritetsskyddet som omgärdar detta.

 

Intressant med att Reinfeldt tar upp det där med att signalspaning förekommit under hela efterkrigstiden. Jag vet inte om Reinfeldt tror att vi är korkade eller så men han kan väl knappast mena att tidigare signalspaning är densamma som den massavlyssning det blir när operatörernas kablar kopplas till FRA.  All vår trafik som kommer att passera landets gräns kommer då att håvas in av FRA innan den sorteras ut. Att på något vis jämföra det med tidigare signalspaning är förvånansvärt.

Jag förstår att norrmännen blir oroliga och upprörda när större delen av deras Internettrafik går via Sverige. Det kommer att innebära att Sverige kommer få tillgång till i stort sett all norsk Internettrafik. Att man på papper och då i form av lagar förstärker integriteten betyder ingenting när FRA i praktiken håvar in allt.

FRA-lagen och Datalagringsdirektivet kommer drabba norrmännen lika hårt som oss i Sverige.

Trots att FRA-lagen ska utredas igen för att se om ytterligare skydd behövs för att stärka integriten kommer Internetoperatörernas kablar att kopplas in i höst och när de väl är inkopplade är det kört med vår integritet misstänker jag.

 

Läsvärt:

P J Anders Linder(SvD) om norrmännens kritik mot våra svenksa lagar.

Maria Abrahamsson (SvD) Om Pirate Bay-rättegången och hur rättssäkerheten äventyras när juridiskt oskolade lekmän ska sitta med och döma i juridiskt komplicerade mål. I detta fall verkar nämndemannen i fråga inte ens begripa varför han har bytts ut.

Christian Engström(pp) Ask svarar om EU och The Pirate Bay.

Peter Sunde, TPB, förstår inte hur media tänker och skriver löpande om det på sin blogg.

Politisk kommitté ska granska FRA.

Intensifier, MMM, Badlands Hyena, AB, Fridholm, Leo Erlandsson, DN, Nyheter24, IDG


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Henrik

Saxade direkt av Peter Sunde:Lite intressant - vissa tidningar har bokat platser i tingsrätten för rättegångsperioden. De får gå igenom en form av säkerhetskontroll för att TR vill vara säkra på att media inte har “en koppling till rörelsen” (som de själv säger). Vad skönt! Det innebär väl då alltså att media inte heller får ha “en koppling till upphovsrättsrörelsen”? T.ex. är det väl isåfall en SKANDAL om bonnier-ägda medier får plats i tingsrätten eftersom bonnier är en part i målet! Men.. vänta lite nu….

2009-02-12 @ 16:17:42
Postat av: land

your blog is nice. It can bring me many useful information.

2011-03-25 @ 03:46:42
URL: http://www.juicycouturessale.com/
Postat av: deshydrateur

I enjoy the expression. Every person wants to express there own opinion and feel cost-free to hear other people.

2011-04-15 @ 14:51:18
URL: http://deshydrateur.net
Postat av: recherche numero de telephone

Valuable facts and wonderful style you got here! I would like to greatest wishes for sharing your thoughts and time into the stuff you write-up!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.