Hollywoods spektakel drar igång nu

Idag hade TPB och Piratbyrån en gemensam pressträff på Tekniska museet med inbjuden media. Pressträffen var intressant att se på via Piratpartiets sida live.piratpartiet.se. Sidan kommer att löpande rapportera om vad som händer under rättegången. I morgon kl 9 börjar rättegången och det ska bli intressant att följa detta spektakel och rapporteringen om den från flera håll både via gammelmedia och bloggare. Det är inte bara vi i Sverige som kommer följa rättegången utan den kommer följas med stort intresse världen över.

Som de TPB-åtalade själva meddelade under pressträffen idag är TPB inte deras levebröd, utan de arbetar för sitt upphälle med annat och är åtalade som privatpersoner. TPB har ingen organisation som gör att siten står och faller med de åtalade, utan siten har ett eget liv. De personer som nu står åtalade har alltså varit tvingade att ta ledigt från sina jobb och övriga åtaganden för att resa till till Stockholm och delta i spektaklet, vilket de gjort med blandade känslor.

Det är något stort som händer nu. Ska skivbolagen med Hollywoodindustrin i spetsen lyckas införa censur på nätet för att därmed försöka behålla sitt monopol? Jag är övertygad om att de misslyckas. Tekniken och utvecklingen kommer att vinna till slut. Utvecklingen vill framåt och vi får hoppas att det blir så nu också.

Exemplarförsäljningen är död och de som skapar behöver inte längre marknadsföra sig via några få monopolföretag som tar hem större delen av vinsten. Med Internet kan den som vill nå ut till väldigt många utan några kapitalstarka skivbolag. Möjligheterna har nog aldrig varit större än nu. Det handlar om att "tänka om" och att kombinera den digitala världen med den "verkliga" för att nå framgång.
Självklart vill de som suttit på monopolet inte överge det recept som gett dem så stora vinster, det är ju därför vi sitter med det stundande spektaklet. Att våra makthavare köpt allt som Hollywoodindustrin presenterat för dem är mycket förvånande.
Hursom går tekniken framåt och hur allt ser ut om några år när rättegången är klar vet vi inte, men många tror att bittorrent-teknikens tid är förbi då och att vi då inte kommer vara särskilt intresserade över den teknik som dagens rättegång handlar om.


Veckans garv står Monique "Wasted" Wadstedt för, när hon uttalar sig om ungdomars syn på fildelning och hur stort intresset är runt TPB, från DN:

De åtalade i The Pirate Bay-rättegången är vinnare oavsett utgång. Frias de så slipper de ett eventuellt fängelsestraff – fälls de kan de bli martyrer. Det menar flera bedömare. Men alla håller inte med.

- NEJ, NÅGRA MARTYRER kommer de inte att bli. De har varit väldigt duktiga på att romantisera bilden av sig själva. De har en liten hängiven skara runt omkring sig, men utöver den är det väldigt få som vet eller ens bryr sig om vilka de är.

Det säger Monique Wadsted, advokat på byrån Maqs som företräder Hollywoodbolagen i Sverige. Hon menar att det finns en liten sekt av så kallade kopimister runt The Pirate Bay däremot inte någon ideologisk rörelse med bred förankring bland svenska ungdomar.

- En vanlig tonåring förstår att det här med olaglig fildelning är brottsligt och inte kan pågå för evigt. De kommer inte att gå omkring på skolgårdarna med t-tröjor med deras porträtt på.





Bloggar:
Opassande: Presskonferensen med Piratbyrån och The Pirate Bay

Rick Falkvinge(pp): Live-Presskonferens med The Pirate Bay

Isobel: Välkommen till sekten

Christian Engström(pp). Lunchsamling för The Pirate Bay

Newsmill: Så marknadsförde vi vår bok på Pirate Bay

Anders Mildner: Googlegåtan

Peter Sunde: En eloge (länk till tv4-inslaget finns nedan)

Gammelmedia:
AB, IDG, Nyheter24, Nyheter24,TV4, Expressen, DN, SvD


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Bengt Svensson

Veckans garv 2.



Jan Rosen om Piratebayrättegången i TV4, 6:30 in i intervjun.

http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.855036&renderingdepartment=2.4034



- Om det är så att det blir friande dom idag, vad skulle det innebära för framtiden?

- Ja, då får man det besked som alla initierade har väntat på i åratal. Som inte har uppfattat det här som så komplicerat, egentligen. Besked nämligen att sånt här beteende ... det strider mot lagen, det är lagbrott.



??

Lång tystnad i studion. Kanske hade man velat fråga om vad en fällande dom skulle innebära också, gissar på att man inte vågade.

2009-02-16 @ 21:06:01
Postat av: satmaran

:-)

2009-02-17 @ 08:08:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 





Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.