Roger Wallis ftw!

Härligt med all hyllning Roger Wallis fått från allmänheten. Det är han väl värd.Fildelning är en het fråga som berör alla och nu har även Reinfeldts son Gustaf tagit ställning och gått med i Facebookgruppen: Free The Pirate Bay.
SvT:s VD Eva Hamilton tycks dock ha en annan syn på TPB och fildelning.

Media och bloggar:
Christian Engström, IDG, IDG, Karl Sigfrid, Ny Teknik, SvD, Expressen


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Hett i rätten idag

Idag hettade det till rejält i TPB-rättegången. Åklagarsidan uppförde sig minst sagt tarvligt när de hoppade på professor och forskare Roger Wallis. Jag är faktiskt förvånad över att Wallis inte blev mer upprörd än han blev när de försökte ifrågasätta den vetenskapliga kvaliten i Wallis rapporter..
Det är ett riktigt fulspel åklagarsidan bjuder på nu. Får det verkligen gå till så här?
Roger Wallis höll sig dock hyfsat lugn och kunde presentera det forskningsmaterial som han med kollegor fått fram under flera studier. Att åklagarsidan inte gillar rapporterna är en sak, man behöver inte uppföra sig som svin för det.
Det är dessutom inte bara Roger Wallis och de forskargrupper han tillhört som kommit fram till att fildelning inte lett till någon skada för nöjesindustrin.
Wallis var minst sagt imponerande!
Professor Roger Wallis vill inte ha någon ersättning från rätten efter att ha vittnat i målet mot The Pirate Bay. I stället sa han att man gärna fick skicka blommor till hans fru. Vilket många har gjort.

Bloggar och media om TPB, fildelning och Ipred:
Surgubben, Surgubben(igen), Hultin, StenuddAB, Nyheter24, DN, SvD, Bjärnemalm(up), Fridholm, Sidvind

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tvi tvi tvi

Tvi, tvi, tvi. Igår röstade riksdagen för Ipred-lagen som ska börja gälla den första 1 April med vilken nöjesindustrin får polisiära rättigheter. Beatrice Ask har därmed infört ytterligare en lag som är ett hot mot våra privatliv då hon nu ger privata ekonomiska intressen tillgång till våra identiteter på nätet. Onsdagen den 25:e februari 2009 är en dag som kommer att gå till historien som en mycket tragisk dag. Fler privata branscher kommer precis som skivbolagen vilja ha samma polisiära rättigheter.

I tingsrätten pågår rättegången mot The Pirate Bay som jag försöker följa så gott jag kan. Igår var skivbolagens representanter på plats. Min slutsummering av dagen får nog bli att det mest handlade om att skapa någon sorts opinion mot TPB med en massa tyckanden och påståenden.  Lite skrämmande hur bl.a. Kennedy inte förstod hur fildelning går till i detalj, det borde han veta som högsta chef för Ifpi, men skivbolagsdirektörerna var inte mycket bättre. Fakta lyste med sin frånvaro, vilket kom fram då bl.a. försvarets advokat Samuelsson trädde fram. Jag tror jag börjar gilla Samuelsson, han verkar ha satt sig in i det mesta som rör fildelning. Samuelsson kommer alltid med något nytt som han grävt fram och jag tror att det kan vara tufft att bli utfrågad av honom. Men roande är det att lyssna på.

Den regering vi har idag får en ju att bli lite deppig och orolig över framtiden. Jag hoppas det blir fler som ansluter sig till Piratpartiet och därmed visar att vi inte alls tycker om den utveckling av nya lagar som inkräktar på våra privatliv. Vår kommunikation måste vara fri!

I all bedrövelse kändes det på något vis lite befriande att läsa Emmas bloggpost:
Kära upplevelseindustri, ni kan dra åt helvete.

Blogges inlägg angående kungahuset som för längesen borde försvunnit kändes också bra att läsa.


Nyheter24, Nyheter24, Nyheter24, Newsmill


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Attack mot vår integritet överallt

Igår påminde XOR om att det inte bara är TPB-rättegången som gäller utan att det är fler integritetskränkande lagar som är på G, vi ska dessutom vara med och finansiera dem. I morgon är det alltså Ipred-lagen som ska tas upp i riksdagen. På hemsidan stoppaIPRED.nu informeras om en protest mot lagen utanför riksdagen, alltså i morgon den 25 februari.
Troligtvis kommer denna lag som ger privata företag polisbefogenheter att röstas genom av riksdagen.

I media är det mycket nu om fildelning, inte minst med tanke på TPB-rättegången som kör i gång kl 13 idag igen. Piratpartiet följer den på sin LIVE-site.

Igår kunde vi läsa i DN en artikel av fler sakkunniga inom rättssociologi att 75% av de unga upp till 25 år kommer fortsätta att fildela upphovsrättsskyddat, att det är olagligt är inte skäl nog att låta bli. Inte ens en hårdare lagstiftning kommer att få dem att sluta:

"Utmaningen ligger i att konstruera en fungerande marknadsplats på internet för den här typen av produkter där såväl upphovsrättsinnehavare som konsumenter känner tillit och trygghet. Det låter sig emellertid inte göras om lagstiftaren och rättsväsendet agerar kontraproduktivt. Det gäller att förstå den nya teknikens egen logik och de sociala normbildningsprocesser som uppstår i dess kölvatten.

Om man väljer att ignorera den klyfta som i dag har vuxit fram mellan det allmänna rättsmedvetandet och de rättsliga normerna så riskerar man mer än att sabotera möjligheterna att skapa en fungerande marknad. Det finns dessutom en uppenbar risk för att nya generationers respekt för rättsstaten urholkas."


Men vår regering kör vidare med sina vansinniga lagar, framförallt dem som rör Internet. I en artikel som finns i SvD kan vi läsa hur vi nu övervakas genom kameror, telefon, Internet, kreditkort o.s.v. Vad har egentligen hänt med vårt privatliv?:

"Man kan gissa att allt fler av oss numera har privatliv på två nivåer – ett för offentligt bruk och ett som verkligen är privat"

Vansinnigt nog verkar det som om vi nu ska bli tvingade att ge upp en del av vårt privatliv till privata ekonomiska intressen och en annan del av vårt privatliv till staten så att de kan följa oss vart vi än går och ha kontroll på vilka vi umgås med och t.o.m. vad vi kommunicerar. Det är ju helt sjukt!
Och kan vi inte följa de regler som de privata intresserna sätter upp ska vi eventuellt bli avstängda från all gemenskap med vänner och möjlighet att fungera i ett vardagsliv genom att bli avstängda från Internet. det är just bl.a det som Medinarapporten handlar om. Nu larmar Scaber Nestor om att det kanske brinner i knutarna. Tvärtom vad vi tidigare fått veta tycks det inte bli någon uppskjutning av omröstningen av Medinarapporten i EU.

Kritiken mot FRA-lagen dyker nu upp från fler håll, men för sent kan jag förmoda, eller?

Alla integritetskränkande lagar som nu kommer törs politikerna inte ens hålla i det öppna rummet. Vad beror allt hemlighetsmakeri på? Vad har regeringen att dölja när det gäller ACTA?

Och så var det visst Skype nu också...bah! man orkar ju inte med allt.


IDG, IDG, IDG, SvD,


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

TPB, bojkott och "Yes, we can!"

DN:s huvudledare kan vi idag läsa följande:

"Den pågående Pirate Bay-rättegången innehåller alla ingredienser för att utvecklas till en dokusåpa i medierna. De fyra åtalade gör allt för att framställa sig själva som rebeller och konflikten med musikindustrin som en Davids kamp mot Goliat.

 

Den bilden kan ifrågasättas. Förutom att de åtalade tjänat miljonbelopp på sin verksamhet har det uppdagats att de här männen har ett minst sagt ljusskyggt förflutet med inslag av alltifrån stölder och droger till skattebrott och högerextremism."

 

Vilket underlag DN har för ovan påståenden framgår dock inte. Vi vet att åklagarsidan i rättegången gör sitt bästa för att bevisa att de anklagade skulle ha tjänat miljonbelopp på "sin verksamhet" utan att lyckas. Tvärtom har det mot vad DN skriver kommit fram i rättegången att "verksamheten" är en organisation av frivilliga som hållt igång The Pirate Bay utan att det finns någon toppstyrning eller en förbestämd stategi. Detta är vad de som är insatta i Internets kultur kallar deltagarkultur. För oss som känner oss hemma på nätet är detta en självklarhet men i den värld som många andra lever i (t.ex DN) finns den inte. Kommer man från en värld där man endast gör en insats om man får betalt från någon som bestämt vad man ska göra så förstår man inte denna deltagarkultur.

Pirate Bay bygger just på deltagarkultur. Pirate Bay är som en tom site där användarna fyller siten med länkar till sådant de tycker är intressant. Det Pirate Bay erbjuder är bara en plats på nätet där surfare kan mötas och få kontakt och byta information. Innehållet till den länkade informationen är som sagt upp till varje användare att stå för. Mycket arbete med siten vet man inte alltid vem som gjort eftersom många har deltagit, och när det bygger på frivillighet så är det inte så viktigt med vem som gjort vad eller när det gjorts.

DN föreslår även att det kan bli nödvändigt att införa en i mitt tycke typisk dålig svensk lösning, nämling en bredbandsskatt som alla ska var med och betala. Alla som har ett bredband, vilket snart alla i Sverige har, ska alltså vara med och betala pengar till monopolindustrin. En sådan lösning ser nog även politikerna som en bekväm lösning. DN:s ledare är inte underskriven av någon, vilket får mig att undra om det inte är DN:s ägare som står bakom artikeln d.v.s. Bonnierkoncernen.

Hos ProjO kan vi läsa att Monique Wadstedt letar efter författare som hon kan använda till sin slutplädering i rättegången mot Pirate Bay. Tydlingen har det inte gått så bra. Jag kan dock rekommendera författaren Stefan Stenudds blogginlägg om upphovsrätt även om Stefan knappast är till hjälp för Wadstedt. Stefan Stenudd jämför sin syn på upphovsrätten med Piratpartiets. Mycket läsvärt!

Leo Erlandsson skriver att vi kan förändra det som nu sker på Internet med införandet av FRA-lagen, Ipred, Datalagringsdirektivet, ACTA, censur o.s.v. Yes, we can!


Till sist påminner Scaber Nestor oss om köpbojkotten mot mediaindustrin där följande gäller:

 • inte köpa cd-skivor
 • inte köpa filmer
 • inte köpa datorspel
 • inte gå på bio
 • inte hyra film


 • Bloggar som deltar i bojkotten under perioden 090209-090301:
  Svensk Myndighetskontroll (founder), Scaber NestorJens OdsvallFarmor Gun i NorrtäljeSidvindOlofs BloggMina Moderata KaramellerCalandrellaArgast Nu, SatmaranThomas HartmanScratches and DustZac's åsikterXORbotEtt otygs funderingar och betraktelserAnna TrobergHenrik AlexanderssonJörgen BoströmLars-Erick's BloggUpdiggersAlla dessa åsikterAnders WidénErik HultinEl RubioAnohitoSanna: Mina ordA.Mikael ErikssonBitches, Bruises, Booze & Blackouts.Christian Engström (ppTörnebohms Hotspot.Kattkorgen,Sagor från livbåtenTango för enbentaSultans BloggKulturbloggenMargareth OsjuEyesxMikeees SongsHampus AlgotssonHellre upplyst än nedsläckt Out Off LineSilvertörneNuttes FunderingarPromenader och UtflykterUdda Bitar,NinabloggTempus FugitAnnarkiaElftownZebrastyleTankefel och DyliktIsak GersonJan SjöholmHjalmar den OndeAndreas ViklundArvid ÖsterlundJMB,Pastor BentonitDexiona system apartAspiebloggenG-Svampen,


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  TPB och sensationsmedia

  Vi har i dagarna sett flera artiklar och bloggar om de åtalade i TPB-rättegången.
  Många är de som dömer dem lättvindigt som skattesmitare o.s.v. Om vi går tillbaka lite i historien så var den razzia som gjordes mot The Pirate Bay inte bara ett tillslag mot The Pirate Bay utan värst drabbades nog PRQ, det företag som Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij drev.

  Om vi tar en jämförelse för att alla ska förstå:
  Vi förvandlar PRQ som var ett Webhotell till ett Kontorshotell som hyr ut ett eller flera rum till olika företag/organisationer med olika verksamheter. Polisen misstänker att det i ett av dessa uthyrda rum på Kontorhotellet finns en verksamhet som är misstänkt för olagligheter(TPB). De misstänkta olagligheterna som man bedriver i detta rum på Kontorshotellet påstås drabba företag i USA(film- och skivbolagen). Dessa företag vänder sig till politikerna i USA och Sverige som i sin tur vänder sig till polisen. Polisen gör därefter en razzia mot den misstänkta organisationen, men inte bara den utan man tar även alla andra hyresgäster på Kontorshotellet samt all redovisning och liknande som Kontorshotellet har i beslag som bevismaterial. I princip stänger man därmed hela Kontorshotellet.

  Att ett litet företag som PRQ överhuvudtaget har kunnat fungera efter ett sådant tillslag där man i princip tar hela verksamheten är förvånande. Förvisso blev övriga hyresgäster släppta en efter en och PRQ fick väl så småningom tillbaka en del bokföring och datorer, men än idag har "rättsväsendet" en del kvar i sitt förvar. Jag tror det är få företag som skulle överleva ett sådant totalstopp i sin verksamhet. Man kan ju misstänka att en och annan hyresgäst även lämnade hotellet. Att reparera företaget torde ha resulterat i inköp av ny utrustning, uteblivna intäkter och en massa obetalt slit under en lång tid.

  PRQ:s verksamhet utövades på Internet. Hade "rättsväsendet" agerat likadant om det hade varit en annan verksamhet alltså i stil med ett vanligt kontorshotell? Det har jag undrat över många gånger..

  I dagarna har vi som sagt kunna läsa om de "fula fiskarna" i: Dagens Nyheter och Expressen.
  Att Neij och Warg efter tillslaget har en trasslig ekonomi betvivlar jag inte alls utan är snarare förvånad över att de kunnat överleva razzian överhuvudtaget.
  (Vad jag vet drivs PRQ idag av nya ägare.)

  Bloggar och media:
  Oscar Swartz, Jinge, Mina Moderata Karameller, annarkia, Isobel Hadley-Kampz, SvD, AB, AB, Christian Engström(pp), Oscar Swartz


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

  TPB-spektaklet förvandlades till rättegång igår

  Igår förvandlades spektaklet till en rättegång när försvarets advokater klev fram och sakligt informerade om de åtalades roll till The Pirate Bay samt klargjorde att rättegången faktiskt handlade om ett åtal mot de anklagade och inte The Pirate Bay.

  I ett par dagar har IT-åklagare Roswall försökt berätta hur fildelning går till, med blandat resultat. Åklagare, Ifpi, Antipiratbyrån och skivbolagens representanter har meddelat vad som fildelats och någon påstådd förlorad intäkt, men ingen på åklagarsidan har lyckats knyta någon av de åtalade till dem som fildelat det upphovsskyddade materialet som står till grund för åtalet. Enligt ett e-handelsavtal inom EU krävs just denna koppling.

  Carl Lundströms advokat redogjorde för att om man ska kunna döma någon av de åtalade för medhjälp så måste de ha uppmuntrat de som fildelat eller i vart fall haft ha någon kontakt med dem. Det har inte någon av de åtalade haft de vet inte ens var de som fildelar befinner sig. Lundströms advokat lyckades då han tog upp exemplet "signaturen King Kong" som tydligen fanns med bland dem som fildelat i Roswalls material skapa ett nytt uttryck som snabbt spred sig på Internet världen över  "The King Kong defence" :
  – Det krävs att åklagaren visar att Carl Lundström uppmuntrat ”King Kong” i Kambodjas djungler. Det är vad som krävs, sa Per E Samuelsson, som dagens sista kommentar.

  Alla som tagit del av gårdagens rättegång borde nu förstå vad Pirate Bay är, alltså en sorts sökmotor där användare till siten kan länka till med diverse material. Pirate Bay har alltså inte detta material hos sig. Pirate Bay har inte någon personlig kontakt med dem som nyttjar siten. Pirate Bay uppmuntrar inte heller någon till att fildela upphovsskyddat material. Det finns dessutom information på Pirate Bay om vad som gäller angående upphovsskyddat material. Enligt Peter Sunde är över 80% av det som länkas via Pirate Bay inte upphovsrättsskyddat, precis som det förmodlingen även är på Google och andra liknande söktjänster.

  Igår kom det fram att Ifpi:s hemsida blivit hackad, vilket är dumt, det gagnar inte de åtalade och det gagnar framförallt inte ett fritt Internet. Visst kan man förstå att det finns många som är upprörda över Ifpi:s alla försök att censurera Internet men detta är inte rätt väg att gå.

  Det har börjat spridas rykten om att tingsrätten ogillar åtalet, från fler håll, vi får väl se vad som kommer under dagen.

  Dagens rättegång har börjat nu och kan följas på Piratpartiet LIVE. Så här långt verkar dagens rättegång ha börjat i samma sakliga anda som den slutade igår med försvarsidans advokater och de åtalade.

  Nyheter24, SvD, SvD, Rick Falkvinge, Anna Troberg

  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

  TPB-farsen

  Jag har inte hunnit följa rättegången hela tiden men snappat upp lite från bloggar och gammelmedia.
  Efter första rättegångsdagen suckades det rätt mycket överallt över åklagare Håkan Roswall som timme efter timme redovisat hur varje megabit (megabyte) skickats hit och dit mellan en mängd datorer i olika delar av världen. Det där med IT verkar inte vara Roswalls grej...

  Andra dagen började rättegången med "En sensation" (SvD):
  Kammaråklagare Håkan Roswall mjukade upp åtalspunkterna när rättegången mot männen bakom The Pirate Bay fortsatte i dag. Roswall tar nu bort skrivningarna om "medhjälp till exemplarframställning".
  Åtalet ska nu bara gälla framställningen av själva torrentfilen.
  - Det här är ju en sensation. Det är ju väldigt sällan man vinner halva målet på en och en halv dag och det är tydligt att åklagaren tagit starkt intryck av vad vi sade i går, säger advokat Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade.


  Åklagare Roswall hade även denna dag problem med "det där med IT", vilket också TPB-killarna påpekade och menade att åklagaren missförstått tekniken och att det han försökt bevisa inte visar att nedladdning gjorts från just The Pirate Bay.

  Att synen på fildelning är olika ser man bl.a på SvD:s ledare som anser att det inte skapas något nytt när man remixar:
  "Remixa och modifiera i all ära, men ska det inte också skapas något nytt då och då?"

  Vad jag vet har människan i alla tider sedan stenåldern, via de klassiska stora tonsättarna, till Magnus Uggla och andra nutida genier, skapat nytt genom att kopiera varandra och remixa.

  Sen fortsätter SvD:s ledare med:
  ”Vi vill inte kriminalisera en hel generation” säger politikerna. Troligen menar de också vad de säger, men det är ingen enkel uppgift när generationen i fråga envisas med att göra illegala saker hela tiden.

  Och det blir en megakrock när jag läser om Björn Ulveus på Newsmill: Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig?

  Hur den kriminella, illegala, snåla och lata generationen som kommer vara i majoritet om några år ska kunna möta den som inte kan försöka tänka utanför sina gamla trångsynta och inlärda regler förstår jag inte? Det kommer bli många rejäla krockar framöver.

  Fantasi och kreativitet saknar dock inte de kriminella, illegala, snåla och lata. Här har det skapats en ny variant av t.ex. cider för er som följt rättegången.

  En kort sammafattning av dagen har SvD gjort och hos SR finns några korta ljudklipp med bl.a Fredrik Neij (TPB) Naturligtvis finns det alltid dagsaktuellt media på The Pirate Bay.

  Johannes Forssberg skriver på Expressens ledarsida att Piraterna går ej att besegra och Svenskbladet meddelar att Håkan Roswall släpper ljudbok mot sömnbesvär.

  Nu verkar det som om Ipred-lagen kommer träda i kraft 1 April. Näringsutskottet har sagt ja till lagen. V, MP reserverade sig idag mot näringsutskottets beslut med motiveringen att regeringens förslag inte är säkert ur rättssäkerhetssynpunkt och att effekten på den illegala kopieringen kommer att bli begränsad, övriga partier är för.

  Rick Falkvinge(pp)
  kom nyss med en ny sensation:

  EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter, LIBE, behandlade idag en rapport med namnet “De grundläggande rättigheterna på Internet” och röstade igenom den enhälligt, med röstsiffrorna 44-0.

  Rapporten verkar fantastisk. Den kräver inte bara att Sverige omedelbart avskaffar FRA-lagen om allmän avlyssning, utan också att Sverige lägger ner alla planer på att genomföra privatpolislagen Ipred.

   

  Det ska bli spännande att se vad detta kommer betyda, ännu inte genomröstat i EU-parlamentet.

  Läsvärt:
  Erik Laakso, HAX, annarkia, Oscar Swartz, Erik Lakomaa (gästbloggare hos Christian Engström), Blogge Bloggelito, Scaber Nestor  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Hollywoods spektakel drar igång nu

  Idag hade TPB och Piratbyrån en gemensam pressträff på Tekniska museet med inbjuden media. Pressträffen var intressant att se på via Piratpartiets sida live.piratpartiet.se. Sidan kommer att löpande rapportera om vad som händer under rättegången. I morgon kl 9 börjar rättegången och det ska bli intressant att följa detta spektakel och rapporteringen om den från flera håll både via gammelmedia och bloggare. Det är inte bara vi i Sverige som kommer följa rättegången utan den kommer följas med stort intresse världen över.

  Som de TPB-åtalade själva meddelade under pressträffen idag är TPB inte deras levebröd, utan de arbetar för sitt upphälle med annat och är åtalade som privatpersoner. TPB har ingen organisation som gör att siten står och faller med de åtalade, utan siten har ett eget liv. De personer som nu står åtalade har alltså varit tvingade att ta ledigt från sina jobb och övriga åtaganden för att resa till till Stockholm och delta i spektaklet, vilket de gjort med blandade känslor.

  Det är något stort som händer nu. Ska skivbolagen med Hollywoodindustrin i spetsen lyckas införa censur på nätet för att därmed försöka behålla sitt monopol? Jag är övertygad om att de misslyckas. Tekniken och utvecklingen kommer att vinna till slut. Utvecklingen vill framåt och vi får hoppas att det blir så nu också.

  Exemplarförsäljningen är död och de som skapar behöver inte längre marknadsföra sig via några få monopolföretag som tar hem större delen av vinsten. Med Internet kan den som vill nå ut till väldigt många utan några kapitalstarka skivbolag. Möjligheterna har nog aldrig varit större än nu. Det handlar om att "tänka om" och att kombinera den digitala världen med den "verkliga" för att nå framgång.
  Självklart vill de som suttit på monopolet inte överge det recept som gett dem så stora vinster, det är ju därför vi sitter med det stundande spektaklet. Att våra makthavare köpt allt som Hollywoodindustrin presenterat för dem är mycket förvånande.
  Hursom går tekniken framåt och hur allt ser ut om några år när rättegången är klar vet vi inte, men många tror att bittorrent-teknikens tid är förbi då och att vi då inte kommer vara särskilt intresserade över den teknik som dagens rättegång handlar om.


  Veckans garv står Monique "Wasted" Wadstedt för, när hon uttalar sig om ungdomars syn på fildelning och hur stort intresset är runt TPB, från DN:

  De åtalade i The Pirate Bay-rättegången är vinnare oavsett utgång. Frias de så slipper de ett eventuellt fängelsestraff – fälls de kan de bli martyrer. Det menar flera bedömare. Men alla håller inte med.

  - NEJ, NÅGRA MARTYRER kommer de inte att bli. De har varit väldigt duktiga på att romantisera bilden av sig själva. De har en liten hängiven skara runt omkring sig, men utöver den är det väldigt få som vet eller ens bryr sig om vilka de är.

  Det säger Monique Wadsted, advokat på byrån Maqs som företräder Hollywoodbolagen i Sverige. Hon menar att det finns en liten sekt av så kallade kopimister runt The Pirate Bay däremot inte någon ideologisk rörelse med bred förankring bland svenska ungdomar.

  - En vanlig tonåring förstår att det här med olaglig fildelning är brottsligt och inte kan pågå för evigt. De kommer inte att gå omkring på skolgårdarna med t-tröjor med deras porträtt på.

  Bloggar:
  Opassande: Presskonferensen med Piratbyrån och The Pirate Bay

  Rick Falkvinge(pp): Live-Presskonferens med The Pirate Bay

  Isobel: Välkommen till sekten

  Christian Engström(pp). Lunchsamling för The Pirate Bay

  Newsmill: Så marknadsförde vi vår bok på Pirate Bay

  Anders Mildner: Googlegåtan

  Peter Sunde: En eloge (länk till tv4-inslaget finns nedan)

  Gammelmedia:
  AB, IDG, Nyheter24, Nyheter24,TV4, Expressen, DN, SvD


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

  Norge stämmer Sverige för brott mot mänskliga rättigheter

  I Norge tycker man inte alls om de integritetskränkande lagar som vi nu inför i Sverige. FRA-lagen och Datalagringsdirektivet drabbar även Norge eftersom mycket av deras Internettrafik går via Sverige.

  Jon Wessel-Aas, ordförande i Internationella juristkommissionens norska avdelning:

  "Tanken ligger obehagligt nära ett totalitärt system", skriver Wessel-Aas om kombinationen av datalagringsdirektivet och FRA-lagen. Och domen mot grannlandet är hård: "Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna", är rubriken på debattartikeln.

  Den fortsätter:

  "Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna begränsar myndigheternas möjligheter att göra ingrepp i grundläggande medborgerliga rättigheter och innehåller rättsliga principer om kommunikationsfrihet och om privatlivets helgd".

   

  Den norska regeringen är också kritisk till lagen:

  - Regeringens ståndpunkt är en djup skepsis så här långt, säger kommunikationsminister Signe Navarsete, till nyhetsprogrammet.


  Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger till Rapport att man avvaktar vad domstolen kommer fram till:

  -Vi har vinnlagt oss om att integritetsförstärka lagen. Signalspaning har pågått under hela efterkrigstiden. Vi har förstärkt lagregleringen och ingegritetsskyddet som omgärdar detta.

   

  Intressant med att Reinfeldt tar upp det där med att signalspaning förekommit under hela efterkrigstiden. Jag vet inte om Reinfeldt tror att vi är korkade eller så men han kan väl knappast mena att tidigare signalspaning är densamma som den massavlyssning det blir när operatörernas kablar kopplas till FRA.  All vår trafik som kommer att passera landets gräns kommer då att håvas in av FRA innan den sorteras ut. Att på något vis jämföra det med tidigare signalspaning är förvånansvärt.

  Jag förstår att norrmännen blir oroliga och upprörda när större delen av deras Internettrafik går via Sverige. Det kommer att innebära att Sverige kommer få tillgång till i stort sett all norsk Internettrafik. Att man på papper och då i form av lagar förstärker integriteten betyder ingenting när FRA i praktiken håvar in allt.

  FRA-lagen och Datalagringsdirektivet kommer drabba norrmännen lika hårt som oss i Sverige.

  Trots att FRA-lagen ska utredas igen för att se om ytterligare skydd behövs för att stärka integriten kommer Internetoperatörernas kablar att kopplas in i höst och när de väl är inkopplade är det kört med vår integritet misstänker jag.

   

  Läsvärt:

  P J Anders Linder(SvD) om norrmännens kritik mot våra svenksa lagar.

  Maria Abrahamsson (SvD) Om Pirate Bay-rättegången och hur rättssäkerheten äventyras när juridiskt oskolade lekmän ska sitta med och döma i juridiskt komplicerade mål. I detta fall verkar nämndemannen i fråga inte ens begripa varför han har bytts ut.

  Christian Engström(pp) Ask svarar om EU och The Pirate Bay.

  Peter Sunde, TPB, förstår inte hur media tänker och skriver löpande om det på sin blogg.

  Politisk kommitté ska granska FRA.

  Intensifier, MMM, Badlands Hyena, AB, Fridholm, Leo Erlandsson, DN, Nyheter24, IDG


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

  Bra-att-ha-länkar inför TPB-rättegången

  På måndag den 16/2 börjar rättegången mot The Pirate Bay kl 09:00. Det kommer att finnas löpande information att få tag på från flera håll, så jag har radat upp några. Själv arbetar jag under de tre veckor som rättegången håller på., men jag kommer att följa den så gott jag kan. Kanske kommer jag även att kunna bjuda på lite annat än övriga, vi får se...


  Hos Christian Engström(pp) finns hela schemat för rättegången.

  SVT 24 Direkt kommer att sända rättegången men bara med ljud eftersom bild är förbjudet enligt svensk domstol.

  Hos Rapport finns information om åtalet för dig som vill veta mer.

  Opassande, Emma har alltid koll på det mesta.

  Pirapartiet Stockholm informerar här för dig som vill komma och visa ditt stöd för Pirate Bay måndag den 16/2.

  Rick Falkvinge(pp) informerar här om Piratpartiets bloggare som kommer liveblogga.

  PC FÖR ALLA informerar om några siter här.


  Mer om rättegången: AB, AB, Oscar Swartz, AB, Copy me happy, PCföralla, PCföralla, Copyriot, Anders Mildner, PiratJanne

  Till sist säger jag GRATTIS till ditt beslut Calandrella!  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

  Oavsett dom så vinner Pirate Bay

  Peter Sunde säger i IDG att hur det än går i Pirate bay-rättegången så vinner de:

  Om vi får en fällande dom kommer folk att bli ännu mer irriterande på att man inte ens kan få rätt i rättssystemet, då är ju det korrupt. Får vi en friande dom så får vi rätt, och då stärks ju rörelsen av det också. Så här finns ingen annan utväg än att vi vinner på det här politiskt. Vi vill ju bli frikända, men oavsett så vinner vi.

  Pirate Bay-gänget har möjliggjort det som Internet ska vara, en fri plats där man över landsgränser kan kommunicera och fritt sprida information och kultur. Konstigare än så är det inte. Har du tänk på att när du kopplar upp dig till Internet så kopplar du inte upp dig till en speciell site, utan du är i hela världen på en gång, visst är det underbart.

  Att TPB skulle tjänat pengar på sådant som användarna länkar till och nu är stämda på hutlösa belopp från Hollywoodmaffian är bara helt sjukt. Förvisso har de en och annan annons på siten, men alla som har det minsta lilla ekonomiska sinnet begriper väl att en site med den trafik som Pirate Bay har kostar. Internet är inte gratis för dem som har trafik och med Pirate Bays trafikvolym kostar det massor. Det är inte bara trafiken som kostar, det krävs en hel del tekniskt hårdvara för att driva siten och den är inte heller gratis. Att det är som TPB-gänget säger inget de tjänar pengar på tvekar jag inte alls om. Om det skulle ha blivit över något vid något enstaka tillfälle så är det bara löjligt att hänvisa till det. Om man slår ut beloppen på antal år och timmar på alla som jobbat med siten så blir nog timpenningen inte många kronor för de inblandade. Hollywoodmaffian m.fl har dessutom gjort sitt bästa för att stämpla siten som "olaglig" vilket nog gjort att många företag undvikit att annonsera på siten.

  Precis som Oscar Swartz skriver är den här rättegången inget annat än ett krig mot människan.

  Rättegången är ett enda stort spektakel från en nöjesindustri som inte velat utveckla sig och vara med sin tid och jag är mycket förvånad över att våra politiker vikt sig för Hollywoodmaffian. Jag hoppas att vårt rättsväsende sätter ner foten i det här vansinniga spektaklet och ber Hollywoodmaffian att ta sitt pick och pack och åka hem. Gör vårt rättsväsende inte det är jag beredd att hålla med Peter Sunde i citatet ovan: "då är ju det korrupt".


  Svd har recenserat boken Piraterna av Sam Sundberg och Anders Rydell. Här finns en förståelse om skillnad mellan gratis och fri. Att fler och fler börjar förstå det, känns väldigt bra:

  När Sundberg och Rydell konstaterar att piraterna inte bara är intresserade av tillgång till film och musik, utan att det finns något annat som driver dem, en ideologi, snuddar de vid den frågan. Vad är det för ideologi? Det handlar ju uppenbarligen inte om en lättjefull gratisideologi; författarna skildrar med all önskvärd tydlighet hur mycket tid och arbete piraterna lägger ned på sin övertygelse.

  Visst, det finns säkert de som bara laddar ned för att det är enkelt – det visar ju alla undersökningar. Men i allt detta finns också en tydlig ideologisk övertygelse om... Ja, om vad?

  Ett svar på den frågan ger Sundberg och Rydell när de konstaterar att det finns en passion för fri informationspridning och kultur. Inte gratis, nota bene, utan fri – som i öppen eller utan kontroll. Inget är gratis.

   

  Till sist:

  Nu har även Nyheter24 uppmärksammat "treveckorsbojkotten" som startade i bloggosfären mot skivmaffian.

   

  Bloggar och media: Mårtensson, Svensk Myndihetskontroll, Pär Ström, Rick Falkvinge(pp), Christian Engström(pp), Farmor Gun, AB,IDG, Piratbyrån, Karl Sigfrid, SvD, IDG, Leo Erlandsson,

   

   

   

  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Köpbojkotten mot mediamaffian börjar nu

  Nu börjar treveckorsbojkotten mot mediamaffian och håller på till 1 mars 2009. Förutom de bloggar som stödjer bojkotten finns en Facebookgrupp med något tusental som anslutit sig. Personligen började jag min egen bojkott i höstas och har inget slutdatum utan den gäller tillsvidare så länge upphovsindustrin agerar som den gör.

  Scaber Nestor gör ett kanonjobb med att försöka ha koll på alla bloggar som stödjer bojkotten så jag kopierar från honom:


  The items on the boycott-list are:

  * No purchases of CD's.

  * No purchases of films.

  * No purchases of computer games.

  * No visits to movie theaters.


  * No movie rentals.  The boycott starts February 9th, 2009 and ends March 1st, 2009


  Bloggers that support this boycott are:
  Svensk Myndighetskontroll (founder), Scaber Nestor, Jens Odsvall, Farmor Gun i Norrtälje, Sidvind, Olofs Blogg, Mina Moderata Karameller, Calandrella, Argast Nu, Satmaran, Thomas Hartman, Scratches and Dust, XORbot, Ett otygs funderingar och betraktelser, Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Jörgen Boström, Updiggers, Alla dessa åsikter, Anders Widén, Erik Hultin., El Rubio, Anohito, Sanna: Mina ord, A. Mikael Eriksson, Bitches, Bruises, Booze & Blackouts., Christian Engström (pp), Törnebohms Hotspot., Kattkorgen, Sagor från livbåten, Tango för enbenta, Sultans Blogg, Kulturbloggen, Margareth Osju, Eyesx, Mikeees Songs, Hampus Algotsson, Hellre upplyst än nedsläckt , Out Off Line , Silvertörne, Nuttes Funderingar, Promenader och Utflykter  Lite blandade nyheter:

  Piratpartiet meddelar nu att Feministiskt Initiativ(F!) vill legalisera fildelning för privat bruk.

  Det betyder att listan av partier som vill legalisera fildelning nu består av:

  1. Piratpartiet - fildelning i icke-kommersiellt syfte ska legaliseras
  2. Vänsterpartiet - fildelning i icke-kommersiellt syfte ska legaliseras
  3. Centerpartiet - fildelning för privat bruk ska legaliseras, men röstar för IPRED
  4. Miljöpartiet - nedladdning för privat bruk böra vara tillåtet, uppladdning bör utredas
  5. Övriga: fildelning utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse bör vara förbjudet.

  Nu ställer Google fildelarultimatum:
  Sökjätten har träffat ett viktigt avtal med amerikanska författare som också ger rätten att skanna in svenska böcker. Om inte svenska författare och förläggare presenterar sina motargument inom tre månader, väntas de ha godkänt kopieringen
  Även i Sydsvenskan

  Och till sist:
  Dataspelen spränger drömgränsen, förra året ökade de sin försäljning med 34% enligt Dataspelbranschen och omsätter nu över 3 miljarder årligen, fildelning till trots.

  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  TPB, fildelning och tv-licens


  Häromdagen meddelade Sydsvenskan att de börjat fildela på Pirate Bay genom att de lagt upp söndagens specialserie om upphovsrätt och fildelning på siten. Nu finns hela artikelserien att läsa på deras nätbilaga:

  Kriget mot kunderna, av Anders Mildner

  Jag känner att jag inte gör något fel, om Peter Sunde(TPB), av Alexander Kuprijanko

  Med flaggan i topp, om Rick Falkvinge(pp), av Anita Kratz

  Fakta om fildening, av Alexander Kuprijanko

  Försvarstalet, av Fritz-Anton Fritzon

  Attacktalet, av Rasmus Fleischer


  Det är många som skriver om Pirate Bay , i DN i fredags inleds en artikel med:

  Snart inleds rättegången mot The Pirate Bay - men viktigare ändå var razzian mot företaget. I samma ögonblick som polisen beslagtog servrarna blev "piraterna" odödliga. Här är berättelsen som liknats vid 00-talets IB-affär.

  SvD skriver idag: Historien om Pirate Bay
   
  Att intresset för TPB-rättegången är stort går inte att ta miste på, därför är det konstigt att rättegången hålls i en sal som bara rymmer ett fåtal som jag skrev om i min förra bloggpost.
  Många bloggare skriver om detta, här är några:

  Mårtensson skriver att rättegången måste bli offentlig på riktigt.

  Emma på Opassande  Det här är helt enkelt inte en “Stockholmsfråga” för en handfull intresserade, det är en principiell, stor och avgörande händelse som måste tas på allvar.

  Marcin på Omg Internets!: The Pirate Bay har i nuläget över 21 miljoner samtidiga uppkopplingar och 3,5 miljoner registrerade användare. Rättegången mot fildelningsimperiet kräver mer uppmärksamhet än en undandstoppad liten sketen sal som inte rymmer mer än 40 personer (20 av platserna är dessutom paxade för pressen!).

  Och så var det : Tv-licensen
  Nu när Sveriges Television ska lanseras på nätet blir landets alla datorer möjliga mottagare. Vilket innebär att alla ska betala tv-licens, även företag.

  "– Visst kan jag se det orimliga i att apparatur som inte är avsedd att användas för tv-tittande blir licenspliktig, säger Anna Pettersson, vd på Radiotjänst.

  Den enda chansen att slippa betala är att ta striden med Radiotjänst och övertyga kontrollanterna om att just de egna datorerna inte kan användas för tv-tittande. Det kan kräva mjukvaruspärrar i datorerna eller att tjänsten blockeras på hela nätverket."

  Om man nu ska ta en avgift kan väl de som vill ha tillgång till  SvT:s sidor på nätet betala. En femma om dagen eller vad det nu kan kosta. Enkla betalningstjänster för små belopp är snart här enligt denna artikel i CS , där avgiften kommer direkt på bredbandsräkningen. Att alla ska åka med och betala en tvångsavgift fast man inte nyttjar sidorna är helt vansinnigt.
  Bloggat om tv-licensen:
  HAX, Karl Sigfrid, Scaber Nestor, Fridholm,

  Och till sist:
  Piratpartiet har på sin hemsida lagt upp en post om senaste dagarnas artiklar om piratfrågor i gammelmedia.  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

  Pirate Bay-rättegången är viktig för alla

  Peter Sunde, en av grundarna till Pirate Bay, går ut på sin blogg med: Dags att ställa krav.
  Det har visat sig att rättegången ska hållas på Tingsrätten i Sthlm i en sal som endast rymmer uppåt  40 personer och att hälften av platserna är reserverade för pressen. I anslutning till rättegångssalen kommer finnas en mindre sal för 20-25 där man med ljud kan följa rättens gång utan bild. Detta är ju inte klokt! Eller som Peter Sunde själv uttrycker det: Jag skulle vilja säga att det är löjeväckande.
  Den här rättegången är av ett stort allmänintresse om hur Internet kommer att utvecklas och som alla som önskar borde kunna följa.  Därför går nu Pirate Bay ut med kravet att rättegången ska flyttas till en större sal, samt att det inte bara är pressen som ska ha reserverade platser utan även media som inte är styrd av ekonomiska intressen (bloggare). Rättegången ska dessutom kunna sändas direkt, kräver Peter Sunde och övriga i TPB.

  Christian Engström(pp) har tagit fram ett fullständigt schema för rättegången som startar måndag den 16 februari.

  Det händer mycket just nu med den nya tekniska utvecklingen och den här rättegången, precis som mycket annat när det gäller upphovsrättsindustrin, är efter sin tid. Men de kommer att slåss för sitt monopol, det är jag helt övertygad om. Vi får väl hoppas att de misslyckas. Att det är många som inte tror på deras metoder har jag noterat de senaste dagarna på flera håll.

  I veckan har bl.a Oscar Swartz och Rasmus Fleischer varit på seminariet Media Evolution i Malmö, där Chris Anderson som är chefredaktör på tidningen Wired presenterade sin nya bok Free.
  Seminariet handlade alltså om gratis. Chris Anderson tror att allt som säljs digitalt snart kommer vara gratis på nätet enligt följande tre versioner:

  • Korssubventionering där konsumenten får en enklare gratisversion för att sedan betala för en mer avancerad version eller en kringprodukt.
  • Mediamodellen som används av till exempel tidningar där producenten distribuerar sin produkt gratis till konsumenten men tar betalt av annonsörer som i sin tur hoppas att det ska leda till att konsumenten köper annonsörens vara.
  • En tredje väg är Freemium. Det gamla tankesättet var att ge bort 1 procent av till exempel kakorna i smakprov och sälja resterande 99 procent. On-line fungerar det tvärt om. Ge bort 99 procent och sälj 1 procent.

  Chris Anderson anser att vi bör titta på spelindustrin för att se hur gratis kommer se ut i framtiden. D.v.s det är gratis att spela, men om man t.ex. vill få högre status i spelat får man betala. Alltså konsumenten kommer att betala för det de verkligen vill ha. Denna affärsmodell fungerar bevisligen redan idag.

  Chris Anderson är inte ensam om att anse att gratis är framtiden, Yahoo-evangelisten Chris Heilmann är av samma åsikt. Illegal fildelning går inte att stoppa menar Heilmann. Han retar även gallfeber på skiv- och filmjättarna med att säga följande om fildelning:
  – Det här erbjuder ett effektivt sätt att sprida information över hela världen och borde egentligen vara något man [som upphovsmakare] skulle behöva betala för.
  Han har även koll på den svenska fildelningsdebatten och tycker det är intressant att de inte stängt fildelningssiter:
  – Sverige är ett roligt land när det gäller upphovsrättslagar. Ta exempelvis Pirate Bay som de har drivit i flera år utan att någon har kunnat göra något åt det.

  Isobel Hadley-Kamptz skriver en mycket läsvärd artikel i Expressen idag med rubriken Upphovsrätten är inte självklar
  Hon avslutar artikeln med följande:
  I veckan höll näringslivsgurun Chris Andersson föredrag i Malmö om gratiskulturen. Alla där var tveksamma till dagens upphovsrätt och till kampen för att rädda dess privilegier.
  Samtidigt kämpar upphovsrättslobbyn vidare för att stänga av internet. Den kommer inte att lyckas. Frågan är hur mycket de kan förstöra på vägen. Och varför alla politiker tycker att en viss branschs slumpmässigt hävdvunna villkor är viktigare än hela samhällets bästa.


  Jag avslutar med ett citat från Peter J Olsson på Kvällsposten angående Media Evolution-seminariet:

  Det är intressant att en stor mainstream affärskonferens är så behärskad av tankar som i den allmänna politiska debatten anses extrema och "piratmässiga".
  Det tyder på att etablissemanget som i dag styr den politiska debatten kommer att förlora i morgon. Och i morgon är snabbare här än vi anar.


  Relaterat och läsvärt i AB, DN, Sydsvenskan  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

  FRA-kritiker som petats och hyllats


  På Nyheter24 kunde vi häromdagen läsa att FRA-kritikern Camilla Lindberg(fp) inte kommer att få sitta i FRA:s Signalspaningsnämd. Detta trots att hon fått flest nomineringar i riksdagsgruppen. Platsen i Signalspaningsnämnden går istället till FRA-positiva Cecilia Wigtröm(fp). Detta tycker inte fp-gruppens Johan Pehrson är något konstigt alls för han menar att alla folkpartister är FRA-kritiker:

  Är det inte rimligt att åtminstone en FRA-kritiker får plats i Signalspaningsnämnden som ska granska just FRA?
  – Alla folkpartister är FRA-kritiker.
  Det kan du väl ändå inte mena?

  – Jo, säger Johan Pehrson till Nyheter24.

  Som vi alla vet var det bara Camilla Lindberg i folkpartiet som tryckte på NEJ-knappen då det röstades om FRA.
  Jag är tveksam till att Johan Pehrson är en FRA-kritiker, att han är en riktig Ipred-kramare vet vi efter SVT-debattprogrammet i höstas. En recension om Ipred-kramaren Johan Pehrson väl värd att läsa trots att den är från november finns hos Surgubben.


  En FRA-kritiker som vi många bloggare hyllat är Jonas Nordgren som tog semester från jobbet för att demonstrera mot FRA-lagen. Fyra veckor satt Jonas Nordgren utanför riksdagshuset trots väder och vind. Det var ett riktigt hjältedåd.
  Jonas har uppmärksammats av många och var efter demonstrationens slut med i SvT Tvärsnytt (17 min in i programmet) där han berättar om Camilla Lindberg som bjöd honom på mat och Göran Thingwall(m) som satt med honom en dag. Mer om detta finns även att läsa på Jonas blogg. Tack Jonas!


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Nu haglar dumheterna


  Idiotin brer ut sig överallt nu. Blockad, censur och stängning av Internet hör man ju varje dag nu.

  Igår vad det SF Bio:s vd Rasmus Ramstad som ville stänga Internet. På frågan om Ipredlagen kommer göra skillnad på hur mycket som fildelas svarar han:

  - Det hoppas jag, men jag tror att den skulle behöva dras mycket längre. Samtliga leverantörer som ger access till sidor som The Pirate Bay borde stängas ned helt, säger SF:s Rasmus Ramstad.

  Vilket alla operatörer gör, så det är som att stänga Internet.

  Rick Falkvinge(pp), Karl Sigfrid(m), Oscar Swartz, Rolf Erikson, Otyg, Jens O, Pär Ström,  Det var igår det, idag kan vi läsa följande i DN:

  De anställda på regeringskansliet, också ministrarna, ska förhindras att besöka webbplatser som handlar om krig, terror, vapen och sex.

  Förvaltningschefen Jan Landahl kommer själv att fatta de avgörande besluten om vilka sidor som ska stoppas, efter förslag från en arbetsgrupp som han själv tillsätter.

  Det är ju så idiotiskt så man finner inte ord. Hur kan man bara komma på något så dumt? Det är ju helt absurt.

  Karl Sigfrid(m), Thomas Hartman, AB, Sidvind, SvD,MMM, Dick Erixon,


  Opassande Emma påminner oss om att Göran Hägglund(kd) redan har infört censur på sådant som Hägglund finner olämpligt för våra politiker. När detta skedde hösten 2007 gick Piratpartiet ut med ett pressmeddelande och krävde Göran Hägglunds avgång. Tyvärr sitter han kvar.


  Till sist:

  Scaber Nestor påminner oss om treveckorsbojkotten av nöjesindustrin. Fler och fler bloggar stödjer bojkotten som börjar nu på måndag.

  Alltså det som gäller för treveckorsbojkotten 090209-090301 är:

  • inte köpa cd-skivor
  • inte köpa filmer
  • inte köpa datorspel
  • inte gå på bio
  • inte hyra film


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

  FRA och Stora Bloggpriset


  Igår kväll var det final i Stora Bloggpriset.

  I kategorin Politik & Samhälle vann bloggen Opassande. GRATTIS Emma!
  Det var ju hur kul som helst för oss pirater och det blev ju inte mindre kul av att stoppaFRAlagen.nu fick Aftonbladets hederspris. GRATTIS Mikael Nilsson och Anna Petersson! Det kändes ooootroligt bra att just ni fick detta hederspris, ingen har fötjänat det bättre.

  FRA har varit och är fortfarande ett hett debattämne i bloggosfären. Att frågan om FRA-lagen skulle tystnat stämmer inte alls. Det är många som kämpar med den fortfarande. Mikael Nilsson på stoppaFRAlagen.nu har skrivit en berättelse om nätverket Riksdagsvar.se. Nätverket kämpar fortfarande på och det är intressant att läsa alla turer med våra folkvalda politiker i FRA-frågan. Man kan ju inte påstå att våra politiker är särskilt tillmötesgående.

  När vi nu är inne på FRA kan jag ju inte undvika att ta upp veckans stollighet från en politiker. Politikern heter Eva Rundkvist och är ordförande för socialdemokraterna i Upplands Väsby:

  På radion hör jag för femtielfte gången den numera prisbelönte bloggaren Alexandersson missuppfatta begreppet signalspaning. Och FRA-chefen Åkesson gör vad han kan för att förklara men det är inte så enkelt när nu politiken inte vågar stå för vad det handlar om:
  Underrättelseverksamhet. Spioneri i dagligt tal.


  och vidare:

  Själv undrar jag bara:
  Vem betalar Alexandersson och hans kompisar. För det de gör kostar pengar. Inte den lede ryssen väl?

  Det var många bloggare som reagerade på Eva:s korkade uttalande i sin blogg. Vilket resulterade i att hon kröp till korset och tog tillbaka uttalandet om Henrik Alexandersson :

  Jag ber HAX om ursäkt.
  Jag ber också Alexanderssons kompisar om ursäkt.
  Och för tydlighets skull: Jag är säker på att engagemanget är äkta.


  Intressant att se hur våra politiker ser på engagerade medborgare i politiska frågor och vilka förhastade slutsatser de drar. Nu ska jag vara rättvis och meddela att det inte är alla sossar/politiker som tänker som Eva, t.ex. Thomas Hartman. Thomas har koll på det här med integritetsfrågor och han stödjer även bojkotten mot skivbranschen som Scaber Nestor kör hårt med.

  Till sist:
  När vi nu närmar oss rättegången mot The Pirate Bay tipsar Christian Engström(pp) om boken, “De svenska piraterna som plundrade Hollywood”, vilken även Oscar Swartz skriver om.


  Några bloggar om Stora Bloggpriset, även bilder hos vissa:
  Mary MMM, Stationsvakt, Anna Troberg, AB, HAX, Blogge  EXTRA! EXTRA!

  Tänkte just aktivera mitt blogginlägg när jag upptäckte att det på AB debatt står: Vi blev lurade!
  En debattartikel om FRA version 2.0, signerad Mikael Nilsson, Anna Petersson, Mark Klamberg och Jon Karlung.
  En längre version finns här.
  Läs även på Mark Klambergs blogg. En kraftig kontrast mot Eva Rundkvists(S) syn på signalspaning kan man ju lugnt påstå...jaja....LÄS!  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Bojkott av skivindustrin och politiker i riksdagen


  Svensk Myndighetskontroll går ut med förslaget om att bojkotta nöjesindustrin under tre veckor med start den 9 februari..

  Jag är redan på tåget eftersom jag började min egna bojkott redan i november förra året. Jag gjorde rent i huset och städade bort alla gamla dinosauriehjärnor. Nog får jag erkänna att det kliat i fingrarna en och annan gång när jag stått i kassan på macken och sett hyllorna med dvd-filmer o.s.v. men jag har ju bestämt mig. Så min bojkott är inte begränsad, den gäller tillsvidare och håller antagligen på så länge skivbolagen agerar som de gör. Naturligtvis går jag numera inte på bio heller.

  Jag är tveksam till om denna bojkott når ut till tillräckligt många för att få en kännbar effekt. Men försöka duger gott!


  Alltså det som gäller för treveckorsbojkotten 090209-090301 är:

  • inte köpa cd-skivor
  • inte köpa filmer
  • inte köpa datorspel
  • inte gå på bio
  • inte hyra film

  Jag bojkottar även den politik som förs från alliansen och övriga riksdagspolitiker idag genom att jag inte kommer att rösta på deras partier. Internet måste behållas levande utan att staten och nöjesindustrin snokar i våra privatliv. Bevara Internet!

  Som protest mot den havererade integritetspolitiken som förs idag och då framför allt på nätet har jag gått med i Piratpartiet.
  Piratpartiet behövs inte bara i Sverige utan även i EU-parlamentet.


  Och till sist:
  Steve Lando skriver om att han är censurerad. Jag försvinner också lite då och då på exempelvis knuff och twingly, men jag tror att det har tekniska förklaringar....men vem vet?


  Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  RSS 2.0
  .