TPB-domen och mer om fildelning

I morgon den 17 April kl 11:00 presenteras domen i Pirate Bay-målet. Piratpartiet kommer att vara på plats i Tingsrätten i Stockholm och går ut med ett pressmeddelande så fort de kan.
Jag misstänker att stjärnförfattaren Paulo Coelho håller tummarna för TPB-killarna. Tydligen hade han velat vara med i rättegången och gett sitt stöd till The Pirate Bay, men han fick visst inget svar på sitt erbjudande:
Paulo Coelho erbjöd sig också i ett e-mejl att åka till Sverige och visa sitt stöd för sajten under rättegången, vars dom kommer på fredag. Men han fick aldrig något svar av The Pirate Bay.


Igår gick operatören Bahnhof ut med uppgifter om att de inte kommer lagra ip-nummer, därmed kan de inte heller lämna ut dessa vid förfrågan, vilket blev mycket populärt bland läsarna.
Tydligen är det så att Bahnhof inte alls hittat ett kryphål i lagen, utan de följer den helt enkelt. Om det är så borde ju fler operatörer följa lagen.

Rick Falkvinge sammafattar lagen lite kort:

Lagen kräver faktiskt att sådana loggar raderas så fort de inte behövs för fakturering. Det är ett absolut krav från lagen att internetleverantörer inte ska spara identifierande trafikuppgifter en sekund längre än nödvändigt.
Att då framställa det som ett “kryphål” blir helt fel, eftersom lagen är avsedd att skydda kundernas integritet på exakt det sättet. Det är inget fel som måste fixas, utan någonting som är alldeles genomtänkt.OMG Internets! meddelar nu vilka tingsrätter ipredkoll.se är kopplad till. Siten är ett Piratbyrån-projekt där man kan kolla vilka ip-nummer som är anmälda hos tingsrätten:
ipredkoll är nu uppkopplad mot Hudikvalls, Gävles, Helsingborgs, Uddevallas, Luleås, Borås  Varbergs, Attundas, Göteborgs, Jönköpings, Stockholms, Södertörns, Halmstads, Malmös, Lyckseles och Ångermanlands tingsrätter.


Svd har några nya artiklar om upphovsrättens historia och om fildelning:
Forna tiders fildelning Frank Zappa uppfann fildelning, Vem delar filmjölken?


Till sist:
Mark Klamberg och Mattias Bjärnemalm meddelar att amerikansk domstol har funnit att lagstiftning som ger nytt skydd åt äldre verk är oförenlig med konstitutionens första tillägg.
En seger för allmänheten som nu kan känna sig lite tryggare i att det som är fritt idag inte ska bli ofritt imorgon.

DI, Exp, IDG, IDG


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Ture Min Bror

Fredrik Reinfeldt: landsförrädare. Quisling. Provinsståthållare i fransk tjänst. Upphäver lagen och styr med EU-direktiv. Försöker släcka internet i Sverige på franskt uppdrag.

2009-04-16 @ 12:06:19
URL: http://winmir.blogspot.com/
Postat av: Svensson

Fredrik Reinfeldt: landsförrädare. Quisling. Provinsståthållare i fransk tjänst. Upphäver lagen och styr med EU-direktiv. Försöker släcka internet i Sverige på franskt uppdrag.

2009-04-16 @ 12:07:36
URL: http://winmir.blogspot.com/
Postat av: Per Nordin

Zappa föreslog inte fildelning. Han var mycket klar i att upphovsnännen skulle få betalt. Det han föreslog var en smidigare distributionsform än vinyl/CD, med automatiserad betalning(!).Amster skriver i SvD helt felaktigt "Jaja, ni hajar, han ville göra det tillgänglig för alla.Upphovsrätten då? Jo, den skulle vara “inbyggd i mjukvaran för systemet” redan från början." Nej, det var inte upphovsrätten, utan betalningen som skulle vara "inbyggd i mjukvaran för systemet". Upphovsrätten finns nämligen ögonblicket man ger upphov till ett musikverk och kan inte "byggas in i [det tekniska] systemet". Betalningen till upphovsmannen är dock något som måste ordnas på något sätt och Zappas förslag var att detta sköts automatiskt vid beställningen/nedladdningen av musiken."All accounting for royalty payments, billing to the customer, etc, would be automatic, built into the initial software for the system". ("All ekonomisk skötsel av royalty-betalningar, fakturering till kunden, etc, skulle automatiseras, inbyggt i den grundläggande mjukvaran för systemet.")Med andra ord sköts betalningen automatiskt vid beställningen / leveransen. Zappa var mycket ekonomiskt medveten och bestämd i affärer. Det skulle aldrig falla honom in att tillåta fildelning. Jag har vänner som har jobbat för honom. Det enda han föreslog var en snabbare, enklare och kortare väg mellan producenten/upphovsmannen och konsumenten både vad gällde leverans av varan och betalning för varan.

2009-04-26 @ 01:24:18
URL: http://pernordin.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
 

Reggad på Commo.se

Bloggtoppen.se
Add to Technorati Favorites
Creeper
ip information
Bloggtopplista
Bookmark and Share
RSS 2.0
.